Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Strugalski Wyjasnia
Autor Wiadomość
kijanek
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2003, 22:33   

Rozwijająca się interesująco polsko-łacińska dyskusja naszych podwodnych jurystów nie obejmuje jednego dość istotnego aspektu: tzw. przyzwoitości.

Rozumiem (staram się rozumieć) za co płaci się "na koparkach" - tam sama dzierżawa "wody" kosztuje. Trudniej mi pojąć, że mam płacić komuś za to, że w "publicznej" wodzie zatopił (prywatnie) coś ciekawego (samochód, lustro czy amforę) - uważam, że to atrakcja, która (niejako przy okazji) napędza klientów bazie nurkowej (wypożczanie sprzętu, bicie flaszek, kursy, przewodnicy). Ale płacenie "prywatnie" za możliwość zanurania w "publicznym" bajorze to już lekka przesada. Kiedy robi to jakiś dyrektor od rybackiego PGR-u, to mogę na to machnąć ręką, ale kiedy robi to kolega(?)-nurek, to już zwykłe ku....stwo (o "kumoterstwo" mi oczywiście chodziło).

To od razu dopiszmy do cennika kolejne pozycje: 1) powiedzenie "cześć" - 5 PLN (z uśmiechem - dycha), 2) pomoc w przeniesieniu sprzętu: 15 PLN (dla kobiet zniżka: 10 zł), 3) uprzejma rozmowa na tematy nurkowe: 20 zł ... 101) udział w akcji ratowniczej: 1400 zł (plus 100 za wezwanie karetki), 102) reanimacja usta-usta: 500 zł...

Ale tak na poważnie: nie chciałbym mieć za partnura kogoś takiego, kto przed podaniem mi okto w razie zamarznięcia automatu napisze na nabłiczce "25 złotych".

Zboj 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-07-2003, 23:59   

maretzky napisał/a:
(Duces caeci) exolantes culicem, camelum autem glutientes- (wodzowie ślepi, którzy) przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda

A to mi się podoba :lol: i przypomina piosenkę (choć trochę nurkową bo o wodzie)

"Być raz gdzieś trzej wodzowie
Oni mieć wielkie zdrowie
I bez przerwy pić ognista woda pić"

Teraz już wiem po czemu. Bo żaden wielbłąd we flaszce się nie schowa, a w takim jeziorze...tak więc uważajmy co pijemy i jak cedzimy. :szampan:

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 06-07-2003, 10:29   

To może jeszcze takie rozumowanie[biorące swój początek z łaciny, ale już pomijam]
Kto pije - śpi, kto śpi nie grzeszy, kto nie grzeszy jest święty- wniosek-kto pije jest święty! ;-) :mrgreen: [chodzi oczywiście o wodę]

fidodido 

Wysłany: 07-07-2003, 16:50   

Strzała. Kijanek celność Twojej oceny styuacji ( a także dyskusji) powaliła mnie!! kruszymy kopie oceniając postępowanie tzw. TS z prawnego (?) punktu widzenia, a zapominamy o TYM jaka pasja, namiętność i "wartości" Nas łączą.

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2003, 17:50   

Ja troche nie rozumiem tz ze jak ktos przyszedł na gotowe i kupił już zalane koparki i płaci to mu można płacic a jak ktoś sam się namęczył i płaci to my mu mamy nie placić? A "sama" chyba wszedzie kosztuje tyle samo (wiec jesli jest zwiazana z wielkoscią zbiornika...). A tak na marginesie to koparki są chyba prywatne wiec nikt ich nie dzierżawi.
p.s a propos koparek zapłaciłem tam 10 zł bo rzekomo przegryzłem ustnik, moze to i prawda ale automat który oddałem i zapłaciłem owe 10 zł został ponownie włożony do pudła -wypozyczalni na stertę. Wspominam tak na marginesie i nie robie z tego afery.

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2003, 16:12   mać a nie mać o to jest pytanie .

Ponieważ nie jest to dyskusja prawnicza w celu rozjasnienia problemu proponuję zastanowić się nad tym czy mieć prawo to znaczy posiadać prawo .
Jak mawiał jeden z moich mentorów " manie nie oznacza posiadania "
Jeżeli mam coś we władaniu to nie oznacza , że jestem posiadaczem i odwrotnie .
W tym przypadku ktoś coś ma i wydaje mu się , że posiada - ale tak naprawdę to on tylko ma a nie posiada .
I na podstawie mania przekazuje dalej część tego mania TS a ten uważa , że jak ma manie to i posiadanie .
Czcze przechwałki .
Mam nadzieję , że rozjaśniłem sytuację w sposób nie prawniczy - pzdr- Kriss

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2003, 17:43   

Jeszcze gwoli prawniczego wyjaśnienia:
Wody niepubliczne to są wody prywatne (których jak już kiedyś pisałam jest niewiele - tylko kilka malutkich jeziorek sprzedanych na Warmii i Mazurach oraz na Kaszubach). Jezioro Kownatki jest własnością Skarbu Państwa (sprawdziłam). Gospodarstwo Rybackie Szwaderki dzierżawi to jezioro od państwa na cele związane z rybactwem. Ma więc niekwestionowane prawo pobierania opłat za wędkowanie. Natomiast, zgodnie z Ustawą Prawo wodne na wodach publicznych musi byc powszechny dostep do wody (póltora metra od brzegu należy do państwa) oraz powszechne, swobodne prawo uprawiania sportów wodnych.
I oczywiście, że za korzystanie z ośrodka powinno się pobierać opłaty, ale nie można nikomu zabronić ani pływac, ani się opalać, ani nurkować w samym jeziorze.
Ośrodek również nie ma, tak naprawdę, prawa do samej linii brzegowej jeziora. nawet tej sąsiadującej z jego terenem.
Mania

Yorgen 

Wysłany: 23-07-2003, 19:18   

Mania napisał/a:
Ośrodek również nie ma, tak naprawdę, prawa do samej linii brzegowej jeziora. nawet tej sąsiadującej z jego terenem.
Mania

więc tak naprawdę mogę nurkować nawet z pomostu ośrodka - jeśli znajduje się on na ustawowo określonym pasie nadbrzeżnym - a chyba inaczej nie da się go wybudować :-D . Wcześniej pisano że zagradzanie dostępu do lini brzegowej jest zakazane więc ośrodek musi nas wpuścić na pomost - za darmo!!!!!!!!
Zo staje kwestia przyzwoitości - mogę uiścić drobną opłatę (np:2zł- amortyzacja deski) za korzystanie z pomostów, zapłacę za nabicie butli, kupię piwo w barku- jeśli jest - czy jeszcze za mało zapłaciłem :?: - temat nurkowisk zaczyna przypominać problem parkingów w polsce.

Myślę też że "przejęcie jeziora na własność" kosztowało by strasznie dużo mamony. Na tyle dużo że żaden PGR wysprzedając całe pogłowie nie byłby w stanie zapłacić nawet na łapówkę dla :?: ........ :?:

Pozdrawiam wszystkich pasjonatów. Trzeba się wspierać

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 24-07-2003, 08:17   

Ta dyskusja już chyba nic nie wnosi- zaczynamy dzielić włos na czworo :???:
Proponuję ją zamknąć -jak się dowiedziałem TS już wie, że nie może zabronić nurkowania w jeziorze -wszyscy inni również- czas kończyć.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi