Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
AO
Autor Wiadomość
WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:35   

Crowley napisał/a:
taaa;] jest tylko jedna słuszna droga - DIR. ale niestety to bujda:D jest jeszcze FAR;] i wg mnie to słuszniejsza droga;]

Kiedyś widziałem gościa w koszulce "Fuck all Rulefuckers", dobra dla dirowników.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2008, 22:40   

hubert68 napisał/a:
to i w dwójkę z jednego drugiego stopnia można pooddychać.
We 4 można spokojnie oddychać, robiąc wydech do wody, a wdech z AO podającego powietrze albo przyciśnięty, albo podniesiony nad puszkę ustnik w AO Kajman lub mors (o ile nie był zalany, to dopiero był cyrk opróżnić morsa z wody).

pozdrawiam rc

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:42   

hubert68 napisał/a:
Ale przypuszczam, że jak ktoś będzie potrafił, to i w dwójkę z jednego drugiego stopnia można pooddychać.

Wiesz, ale do tego musisz być co najmniej CMAS. Plastik PADI nie wystarcza. PADInurek w takiej sytuacji przeprowadza operację samowystrzelenia w kierunku powierzchni ;)

A tak na serio, to mnie jeszcze Apeks nie zamarznął, a próbowaliśmy dość intensywnie zmusić go do tego. Więc podzielam zdanie że dla OWD w piance takie rozwiązanie jest najlepsze. Z myślą oczywiście o rozbudowie w przyszłości.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:43   

$$ napisał/a:
We 4 można spokojnie oddychać, robiąc wydech do wody, a wdech z AO podającego powietrze albo przyciśnięty, albo podniesiony nad puszkę ustnik w AO Kajman lub mors (o ile nie był zalany, to dopiero był cyrk opróżnić morsa z wody).

Nie znam ani Kajmana ani Morsa ale rozumiem, że myślimy podobnie?

Crowley 

Stopień: TDI Trimix Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:48   

hubert68 napisał/a:
Ja tych czasów nie pamiętam ale mój Instruktor nauczył mnie, że żaden sprzęt nie zastąpi wyszkolenia.
za tym się w 100% zgadzam
hubert68 napisał/a:
Ale przypuszczam, że jak ktoś będzie potrafił, to i w dwójkę z jednego drugiego stopnia można pooddychać.
i trudniej wtedy zamrozić automat;] dlatego octopus jest zbędny...
hubert68 napisał/a:
A przyponijcie sobie, że na P2 w programie jest awaryjne wypłynięcie z 20 do 5m z wyjętym automatem.
i wcale nie jest to takie hop siup;]
hubert68 napisał/a:
Więc po co uczyć kogoś jak kompletować sprzęt do penetracji wraków na 50 m?
a ktoś to robi w tym poście?
hubert68 napisał/a:
To po co mu 5 automatów, płyta i 8 butli?
coś ominąłem w tym temacie? jak narazie jest mowa o 2 automatach. o butlach też co najwyżej 2 choć ja mówiłem tylko o 1.
hubert68 napisał/a:
Połowa speców na brzegu miała suchacze, twiny, skrzydła, zintegrowany balast itd. Marek miał piankę tak na ok. co najmniej 10 letnią, jacket, butlę singla i pas z balastem, zrobiony "domowym sposobem" 25 lat temu. Jak myślicie, z kim chętniej poszedłbym pod wodę?
nie wiem jak Ty, ale ja poszedłbym z tą osobą, której ufam - w tym wypadku chyba dla Ciebie był to instruktor;]

[ Dodano: 05-05-2008, 22:50 ]
WielkiDżon napisał/a:
A tak na serio, to mnie jeszcze Apeks nie zamarznął, a próbowaliśmy dość intensywnie zmusić go do tego.
mam kolegę specjalistę w tych sprawach - przyjedź pożycz mu a zobaczysz co się dzieje z A;] nie ma automatów, których nie da rady zamrozić, są tylko takie które trudno zamrozić.

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:54   

Crowley napisał/a:
których nie da rady zamrozić, są tylko takie które trudno zamrozić.

Pewnie że tak. Można dla przykładu pociągnąć na powierzchni na mrozie.
Ale w normalnych warunkach, w kórych człowiek w piance może wytrzymać czyli mocno poniżej termokliny, w XTX50 z DS4 spuściłem ze 30 atmosfer i nic mu nie było.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:56   

Crowley napisał/a:
hubert68 napisał/a:
To po co mu 5 automatów, płyta i 8 butli?
coś ominąłem w tym temacie? jak narazie jest mowa o 2 automatach. o butlach też co najwyżej 2 choć ja mówiłem tylko o 1.

To oczywiście była ironia
Crowley napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Więc po co uczyć kogoś jak kompletować sprzęt do penetracji wraków na 50 m?
a ktoś to robi w tym poście?

No właśnie takie odniosłem wrażenie
Crowley napisał/a:
hubert68 napisał/a:
A przyponijcie sobie, że na P2 w programie jest awaryjne wypłynięcie z 20 do 5m z wyjętym automatem.
i wcale nie jest to takie hop siup;]

No właśnie - jadę nA P2 i właśnie przed tym mam lekkiego pietra ale MUSZĘ tego się nauczyć

Crowley 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 22:59   

WielkiDżon napisał/a:
Crowley napisał/a:
których nie da rady zamrozić, są tylko takie które trudno zamrozić.

Pewnie że tak. Można dla przykładu pociągnąć na powierzchni na mrozie.
Ale w normalnych warunkach, w kórych człowiek w piance może wytrzymać czyli mocno poniżej termokliny, w XTX50 z DS4 spuściłem ze 30 atmosfer i nic mu nie było.
zależy na jakiej głębokości i czy pod termokliną. im niżej tym bardziej zwiększa się wydatek i łatwiej zamrozić automat.

[ Dodano: 05-05-2008, 23:01 ]
hubert68 napisał/a:
[...]No właśnie takie odniosłem wrażenie
znajdziesz się parę razy w sytuacji awaryjnej to zrozumiesz, że to jest normalny sprzęt do nurkowania...

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 05-05-2008, 23:03   

WielkiDżon napisał/a:
Plastik PADI nie wystarcza. PADInurek w takiej sytuacji przeprowadza operację samowystrzelenia w kierunku powierzchni

Nie sądź, a nie będziesz sądzony ...

Beeker
PADI RD++++

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 23:05   

Crowley napisał/a:
zależy na jakiej głębokości i czy pod termokliną.

Ze dwadzieścia parę metrów było. Tak czy inaczej moje osobiste zdanie jest takie, że dla przeciętnego człowieka z OWD prawdopodobieństwo zamarznięcia prawidłowo serwisowanego automatu jest bardzo niskie.

[ Dodano: 05-05-2008, 23:07 ]
Beeker napisał/a:

To była ironia ocierająca się o sarkazm ;) Sam mam plastiki z padi.
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 05-05-2008, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 23:12   

WielkiDżon napisał/a:
Wiesz, ale do tego musisz być co najmniej CMAS. Plastik PADI nie wystarcza. PADInurek w takiej sytuacji przeprowadza operację samowystrzelenia w kierunku powierzchni

No ja jestem P1 CMAS. :hihi-: Ale nurałem ostatnio z Nurkot. I przyznaję OWD/PADI a jest ode mnie lepsza! :rozpacz:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 23:12   

Crowley napisał/a:
że ludzie, którzy tu piszą o tym, żeby pływać z octo nigdy nie znaleźli się z takim zestawem pod wodą podczas awarii.

I tu sie mylisz. I to bardzo.

Mania

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 05-05-2008, 23:15   

WielkiDżon napisał/a:
Beeker napisał/a:

To była ironia ocierająca się o sarkazm Sam mam plastiki z padi.

tera zobaczyłem uśmiecha - peace, friend ;)

Crowley 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 23:22   

Mania napisał/a:
Crowley napisał/a:
że ludzie, którzy tu piszą o tym, żeby pływać z octo nigdy nie znaleźli się z takim zestawem pod wodą podczas awarii.

I tu sie mylisz. I to bardzo.

Mania
napisałem
Cytat:
wydaje mi się

więc się nie mylę, bo wydawać mi się może;]

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2008, 07:32   

WielkiDżon napisał/a:
Crowley napisał/a:
zależy na jakiej głębokości i czy pod termokliną.

Ze dwadzieścia parę metrów było. Tak czy inaczej moje osobiste zdanie jest takie, że dla przeciętnego człowieka z OWD prawdopodobieństwo zamarznięcia prawidłowo serwisowanego automatu jest bardzo niskie.

W pełni popieram, podstawa to nie doprowadzać do sytuacji awaryjnej, chyba że zakładamy że nurek dyszy jak parowóz jednocześnie napełniając suchy i worek no i dodatkowo przez przypadek nacisnął puszkę octopusa. Ale to chyba nie będzie winny zamarznięciu układ AO z octopusem?? I nie konfiguracja będzie do d... tylko jej właściciel. :ping:
Mam nadzieję że nasz początkujący kolega wyciągnie z tej dyskusji pozytywne wnioski. :pa:

live4u napisał:
Czy jest sens kupowania OCTO bo może lepiej od razu dopłacić i mieć zdublowany porządny IIst?(pytanie w sumie głupie bo zawsze lepiej mieć lepszy sprzęt niż gorszy :malpa: ale jednak finanse tez grają dużą rolę)

Przy AO wymienianych wcześniej octopus może różnić się tylko kolorem od automatu podstawowego parametry ma takie same. Czyli nic nie stracisz.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 06-05-2008, 07:40, w całości zmieniany 2 razy  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-05-2008, 08:08   

Crowley, poczytaj swoje posty. Jestes niedojrzalym i zatsietrzewionym nurkiem ktoremu wydaje sie ze cos wie bo ma twina . Nie ma jednej slusznej konfiguracji. Jeden pierwszy stopien i dwa drugie to takze dobra konfiguracja. Octopus to zwykly drugi stopien - czasem w innym kolorze. Nie sugeruj ze nie nurkuje oraz ze jestem nurkiem internetowym bo to smieszne. Zalodzenie automatu zdarza sie tym co maja syf w butlach lub nie serwisuja automatow , bodz w ksiazce pelnej grozy T.S. Ja swoj twinset rozkrecam 4 razy w roku i czyszcze butle(ktore sa czyste). Manifold czesciej a automaty raz w roku oddaje do serwisu dlatego nie wiem co to zalodzenie automatu. Do stage nie dubluje automatow mimo dlugich czasow deco na tlenie(zimnym gazie) i jakos nie zalodzilem automatu(a jakby nawet sa do tego inne procedury).
Zawsze uwazam ze twinset i 2 kompletuyAO to dobre rozwiazanie pod warunkiem ze ummiesz z tego kozystac, nie jest to jednak jedyna konfiguracja -sa inne dobrze dzialajace.

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 06-05-2008, 10:42   

Cytat:
Crowley, poczytaj swoje posty. Jestes niedojrzalym i zatsietrzewionym nurkiem ktoremu wydaje sie ze cos wie bo ma twina .

Nie jest. Forum to kiepskie źródło wiedzy o ludziach.

pozdrawiam,
Sebastian

live4u 

Stopień: zaczynam pływać
Kraj:
Mozambique

Wysłany: 06-05-2008, 11:25   

Witam ponownie.
Jestem już po kursie i po zakupie sprzętu. Dzięki za rady.

Jako założyciel wątku czuję się zobowiązany do naprostowania paru spraw:
Zakupiłem AO Apex atx40/ds4+octo. tak jak pisałem z czasem zdubluje Ist. Dlaczego? Mam wrażenie że niektórych poniosła rutyna/fantazja, słuchajcie ja jestem POCZĄTKUJĄCYM nurkiem. Zbieram dopiero sprzęt, zajmie mi to trochę czasu - wiadomo kaska. Jako POCZĄTKUJĄCY nurek mam świadomość że pływam z partnerem, wiem jak w razie usterki IIst oddychać z zamarzniętego, wiem jaka jest procedura oddychania z AO partnera. Co istotne, jako początkujący nurek nie zamierzam pływać głębiej niż kilka metrów (brak latarki, suchara, doświadczenia :P ), wiem jak awaryjnie wyjechać windą na powierzchnie. wody się nie boję. Nurkowań rocznie pewnie zrobię kilka/kilkanaście latem (dopóki nie zakończę kompletowania sprzętu). Takie założenia towarzyszyły mi przy rozważaniu zakupu. Dla tego nie mam 2xpełny AO choć docelowo tak będzie. Obawiałem się że po dokupieniu Ist, będe musiał dokupić też IIst- w internecie krążą różne opinie na temat jakości OCTO.
@PLOTEK pozdrawiam i dzieki za klarowne odpowiedzi i zrozumienie tematu.

Ps: zaczynając kompletowanie sprzętu spójrzmy: 2 x AO Apex ATX40/DS4 =1576,8 zl, natomiast zestaw: Apex ATX40/DS4+Octo= 1009 zł.
Różnicę 567,8 zł :bee; dołożyłem do kwoty przeznaczonej na skrzydło i dzięki temu mogłem se na nie pozwolić.

Nie zapominajcie jaki to dział. Ludzie tu piszący zaczynają najczęściej zabawę z nurkowaniem. Powoli acz stanowczo dążymy :) do pełnej świadomej kompletacji sprzętu

Pozdrawiam.

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2008, 12:03   

live4u napisał/a:
Obawiałem się że po dokupieniu Ist, będe musiał dokupić też IIst- w internecie krążą różne opinie na temat jakości OCTO.

W XTX40 octo jest identyczny jak podstawowy stopień, różni się tylko kolorem. W ATX'ie pewnie jest podobnie, więc wystarczy jak dokupisz drugiego DS4.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 06-05-2008, 12:09   

live4u napisał/a:
Jako założyciel wątku czuję się zobowiązany do naprostowania paru spraw:
Zakupiłem AO Apex atx40/ds4+octo. tak jak pisałem z czasem zdubluje Ist.

Bardzo dobry wybór. Z czasem dokupisz sobie DS4 za 400 PLN albo nawet
długi wąż i będziesz 100% dirowcem :-)

live4u napisał/a:
Dlaczego? Mam wrażenie że niektórych poniosła rutyna/fantazja, słuchajcie ja jestem POCZĄTKUJĄCYM nurkiem.

Automat z oktopusem to popularna konfiguracja używana na całym świecie.
I jakoś nie słychać o masowych zgonach z tego powodu.
Na forum niektórych mocno nosi w kierunku nurkowania technicznego, choć pojęcia o tym nie mają.

live4u napisał/a:
Obawiałem się że po dokupieniu Ist, będe musiał dokupić też IIst- w internecie krążą różne opinie na temat jakości OCTO.

W większości przypadków oktopus to normalny drugi stopień tylko, że z zółtym deklem i wężem 90cm.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu