Dżizas... Bistabilny to może być wyłącznik. Bo ma dwa stany stabilne.
Prostokątne skrzydło również. To efekt podobny do przelewania się cieczy w płaskich zbiornikach.
Gdy taki prostokątny worek jest ustawiony poziomo, gaz nie wpływa na trym. Gdy jednak płetwonurek zaburzy ten stan zmieniając lekko pozycje, powetrze przepłynie do narożnika worka powodując znaczne zaburzenie trymu - a gdy ten nie zareaguje, skończy się to jednym ze stanów ustalonych: głową w dół lub nogami w dół, dopóki środek wyporu nie pokryje się w płaszczyźnie poziomej ze środkiem ciężkości.
Oto ilustracja:
Czerwony to hipotetyczny środek ciężkości a żółty to środek wyporu.
Dlatego cała sztuka w projektowaniu worków polega na tym, by wpływ przelewania się gazu na trym był minimalny.
[ Dodano: 06-04-2017, 20:37 ]
Funkcja "edit" nie działa, więc od razu uprzedzę ewentualnych "poszukiwaczy błędów" na rysunku: Żeby ułatwić zrozumienie, specjalnie nie pokazałem stanów końcowych w jakich znajdzie się ten układ worek-butla, a jedynie stan przejściowy. Finalnia butla oczywiście znajdzie się w pozycji zaworem lub denkiem w dół.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 06-04-2017, 22:43
anarchista napisał/a:
Zajmijmy się stałą pozycją środka wyporu, jeden worek długi, drugi szeroki, dla uproszczenia prostopadłościany o tej samej grubości, czyli stałym polu podstawy, żeby objętość była stała.
Podałem przykład pełnych worków, potrzebny do porównań.
piotr_c napisał/a:
Gdy taki prostokątny worek jest ustawiony poziomo, gaz nie wpływa na trym. Gdy jednak płetwonurek zaburzy ten stan zmieniając lekko pozycje, powetrze przepłynie do narożnika worka powodując znaczne zaburzenie trymu - a gdy ten nie zareaguje, skończy się to jednym ze stanów ustalonych: głową w dół lub nogami w dół, dopóki środek wyporu nie pokryje się w płaszczyźnie poziomej ze środkiem ciężkości.
Zlituj się nad sobą.
Gaz w worku wpływa na trym to 1. Nie masz bladego pojęcia co to jest równowaga trwała, obojętna czy chwiejna, to 2. W przykładzie posługiwałem się napełnionymi workami o stałej pozycji środka wyporu. Przechodzisz do analizy problemu nie w pełni napełnionych worków. Gdybyś nie zauważył pierścieniowy będzie zachowywał się podobnie, to 3. W 2003 r jechałem po raz pierwszy do ZTPP AMW, wtedy miałem z sobą rozwiązanie, którego do tej pory nie opatentowałem. Bez wchodzenia w więcej drobiazgów. Mówisz do gościa który zna rozwiązania stałej pozycji środka wyporu, w każdej pozycji nurka i w każdym poziomie napełnienia. Dla Ciebie to czarna magia, co pokazują rysunki, jesteś w przedszkolu w tej dyscyplinie, to 4.
Nawet jak zadzwonisz na skargę, to nie zmieni to tego stanu.
Gdybyś nie zauważył pierścieniowy będzie zachowywał się podobnie
Bzdura.
Wszystko zależy od geometrii. Worek będący wycinkiem koła ze środkiem geometrycznym w środku ciężkości zachowuje się skrajnie inaczej - jego obrót nie spowoduje zmiany trymu.
W praktyce worki typu "opona" są gdzieś pomiędzy powyższym prostokątym a tym o którym piszę wyżej bo to nie jedyny aspekt, który trzeba przyjąć przy projektowaniu geometrii worka.
[ Dodano: 07-04-2017, 00:03 ]
Zresztą tyle z mojej strony w dyskusji z Tobą.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 07-04-2017, 07:19
anarchista napisał/a:
W przykładzie posługiwałem się napełnionymi workami o stałej pozycji środka wyporu. Przechodzisz do analizy problemu nie w pełni napełnionych worków
Dokładnie , przecież rozmowa dotyczyła napełnionych do maksymalnej objętości worków i pozycji nurka na powierzchni , a dokładnie jego lini zanurzenia . Ale ... mam nadzieję, że kolega podjął decyzję wyboru , bo ....
[ Dodano: 07-04-2017, 07:21 ]
Mariusz-C napisał/a:
Tecline Explorer Semi Tec
Jeżeli nie musisz , to może jednak nie
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2017, 08:18
piotr_c napisał/a:
anarchista napisał/a:
Gdybyś nie zauważył pierścieniowy będzie zachowywał się podobnie
Bzdura.
Napinasz się, zbijasz obiekcje i wciskasz kit. Tyle że trafiłeś na osobę która się zna na tym.
Napełniasz prostopadłościenny częściowo powietrzem, to również napełniam toroidalny częściowo powietrzem.
Co robi mała ilość powietrza ? Przepływa tam gdzie jest wyżej, owszem ma małą strefę zabronioną w środku, co daje większe momenty skręcające względem osi wzdłuż nurka, gdy jest lekko odchylony od poziomu. Przepływa na bok i ciągnie.
NICZYM to się nie różni jako problem i ma dodatkowo większą wartość momentu, ze względu na większą odległość od osi, tej samej objętości.
Natomiast gdy oba typy worków są pełne, to nic się nie przelewa zachowują się identycznie, środek wyporu nie zmienia pozycji.
Gdzie są te różnice ?
piotr_c napisał/a:
[ Dodano: 07-04-2017, 00:03 ]
Zresztą tyle z mojej strony w dyskusji z Tobą.
Piotruś coś na polu sprzętu opatentujesz, co rozwiązuje jakieś problemy, to daj znać, będziesz mógł podskakiwać, teraz nawet Ciebie nie ma.
przecież rozmowa dotyczyła napełnionych do maksymalnej objętości worków i pozycji nurka na powierzchni
Na początku tak, ale już dwa posty dalej dotyczyła różnic w zachowaniu worka toroidalnego i prostokątnego pod wodą, czyli częsciowo napełnionego.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2017, 11:25
piotr_c napisał/a:
Na początku tak, ale już dwa posty dalej dotyczyła różnic w zachowaniu worka toroidalnego i prostokątnego pod wodą, czyli częsciowo napełnionego.
Cieszę się że doszliśmy do częściowego porozumienia "Na początku tak".
To akurat Ty wprowadziłeś małą ilość powietrza w rozważania, "ale już dwa posty dalej dotyczyła różnic w zachowaniu worka toroidalnego i prostokątnego pod wodą,". Dodam że prostokąt jest figurą płaską, bez objętości.
piotr_c napisał/a:
ale już dwa posty dalej dotyczyła różnic w zachowaniu worka toroidalnego i prostokątnego pod wodą, czyli częsciowo napełnionego.
Z kształtu worka, z których jeden jest figurą płaską, może omyłkowo lub z niedouczenia. Nie wynika częściowe ich napełnienie. To Ty ratując się, wszedłeś w kolejny stopień swobody, na którym poległeś.
Mieszasz układ bistabilny z układem w równowadze chwiejnej. Mieszasz figury płaskie z bryłami. Wyciągasz wnioski które nie wynikają z niczego.
Uczyli logiki na studiach ? Może fizyki w szkole nie uczyli ?
Tak apropo Xdeep Zeos widizałem, że jest możliwość dokupienia worków balastowych montowanych do płyty.
Czy te worki można w jakiś prostu sposób zrzucić pod wodą jak w przypadku standardowych pasów z balastem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko