Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
24-09-2007, 12:21
ratownictwo w przypadku konwulsji w wyniku zatrucia O2
Autor Wiadomość
Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-09-2007, 10:26   

Zle myslisz jesli piszesz ze biale jest pomaranczowe to ja sie z tym nie zgodze ale jesli piszesz prawde to nie jestem oslem. Czesto z bardzo skrajnych opini dochodzi sie do wspolnego mianownika ale czasem droga jest wyboista:)

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 11:54   

TURBISS napisał/a:

cały napad trwa zwykle od 2-5 min

w przypadku nurkowania na obiegu otwartym, bo w przypadku konwulsji na rebie słyszałam, że trwa nieprzerwanie do...no.. do końca.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 10-10-2007, 12:28   

luis napisał/a:
w przypadku nurkowania na obiegu otwartym, bo w przypadku konwulsji na rebie słyszałam, że trwa nieprzerwanie do...no.. do końca.

napad drgawkowy rzeczywiście trwa zaledwie kilka minut lecz przy założeniu że obniżymy poziomu ppO2 w innym przypadku albo napad się przedłuży lub delikwent ponownie wejdzie w napad drgawkowy :buuu: -------najważniejszą sprawą jest jak najszybciej obniżyć poziom ppO2 jeśli to możliwe :!!:

$$
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 13:19   

luis napisał/a:
bo w przypadku konwulsji na rebie słyszałam, że trwa nieprzerwanie do...no.. do końca.
Jeśli nikt nie zmieni ppO2 i nie wymusi płukania obiegu, lub nie przełączy na otwarty.

powodzenia

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 13:34   

$$ napisał/a:
luis napisał/a:
bo w przypadku konwulsji na rebie słyszałam, że trwa nieprzerwanie do...no.. do końca.
Jeśli nikt nie zmieni ppO2 i nie wymusi płukania obiegu, lub nie przełączy na otwarty.
powodzenia

no dobrze, to co ma ostatecznie zrobic nurek, żeby uratować drugiego nurka w konwulsjach i nie zabic przy okazji siebie (nie chodzi mi o opowieści w stylu "death or glory")?

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 10-10-2007, 14:12   

luis napisał/a:
Szanowni, ostatnio uczestniczyłam w gorącej dyskusji n/t sposobów i możliwości uratowania zatrutego tlenem nurka z objawami konwulsji. Dyskusja została przerwana stwierdzeniem że każdy przypadek jest inny, i nie ma jednej słusznej drogi, poza tym wiedzy jest bardzo mało.

Rozmawiałem z dr Jarosławem Krzyżakiem i dr Piotrem Siermontowkim, obaj stwierdzili, że nie ma procedur postępowania, które gwarantowałyby powodzenie w uratowaniu nurka zatrutego tlenem.
luis napisał/a:
no dobrze, to co ma ostatecznie zrobic nurek, żeby uratować drugiego nurka w konwulsjach i nie zabic przy okazji siebie (nie chodzi mi o opowieści w stylu "death or glory")?

Skoro autorytety wiedzy medycznej w nurkowaniu twierdzą, że nie ma procedur -> to znaczy, że ich nie ma.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 10-10-2007, 14:22   

Mania napisał/a:
Turbiss
co do jednego nie ma watpliwosci - uratowanie jest bardzo trudne. Ale nie niemozliwe.

:!!: :!!:

Tomek Radomski napisał/a:
Rozmawiałem z dr Jarosławem Krzyżakiem i dr Piotrem Siermontowkim, obaj stwierdzili, że nie ma procedur postępowania, które gwarantowałyby powodzenie w uratowaniu nurka zatrutego tlenem.

Well w 100% popieram powyższe stwierdzenia że --pomimo opisu osób które rzekomo uratowały sie po wystąpieniu pełnoobjawowego zespołu toksyczności tlenowej to IMHO nie widzę możliwości wykonania takiej skutecznej procedury ratowniczej o czym pisałem wcześniej (wystarczy nawet na sucho zaobserwować jak przebiega napad drgawkowy typu grand mal aby zrozumieć dlaczego)

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 14:32   

TURBISS napisał/a:
Mania napisał/a:
Turbiss
co do jednego nie ma watpliwosci - uratowanie jest bardzo trudne. Ale nie niemozliwe.

:!!: :!!:

Well w 100% popieram powyższe stwierdzenia że --pomimo opisu osób które rzekomo uratowały sie po wystąpieniu pełnoobjawowego zespołu toksyczności tlenowej to IMHO nie widzę możliwości wykonania takiej skutecznej procedury ratowniczej o czym pisałem wcześniej (wystarczy nawet na sucho zaobserwować jak przebiega napad drgawkowy typu grand mal aby zrozumieć dlaczego)

no dobrze, wobec tego zapytam wprost: zostać i próbować wepchnąć automat w zęby, jak przejdą drgawki, wysłąć na powierzchnię samego, czy wynurzyć się razem z poszkodowanym olewająć swoja dekompresję (nie mówię tu o 10 min na 6 metrach ofc.) żeby miec pewność że na powierzchni ktoś się nim zajmie. Brak procedur nie jest równoważny z brakiem reakcji - moje pytanie dotyczyło nie tyle procedur, co reakcji na taką sytuację.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 14:36   

luis napisał/a:
Brak procedur

Procedury są a powyżej mowa była o procedurach gwarantujących w 100 % uratowanie.
Polecam zapoznać się z materiałami do rescue...
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 10-10-2007, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 14:44   

że ich nie ma.
Nurkowanie w parze i selekcja przed dopuszczeniem do wysokich ppO2.

TURBISS napisał/a:
nie widzę możliwości wykonania takiej skutecznej procedury ratowniczej
Dziękuję za to stwierdzenie, po zastanowieniu się w trakcie pisania postu, znalazłem rozwiązanie, jeszcze raz dziękuję. Na szczęście to nie jest nauka, więc mogę to zgłosić.

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez $$ 10-10-2007, 14:57, w całości zmieniany 1 raz  

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 14:54   

wiesiek01 napisał/a:
luis napisał/a:
Brak procedur

Procedury są a powyżej mowa była o procedurach gwarantujących w 100 % uratowanie.

gdzie konkretnie była o tych 100% gwarancji mowa??

wiesiek01 napisał/a:

Polecam zapoznać się z materiałami do rescue...

rozumiem, że tymi z PADI?

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 15:04   

luis napisał/a:

Tu...
e nie ma procedur postępowania, które gwarantowałyby powodzenie w uratowaniu nurka zatrutego tlenem.

"Gwarancja i powodzenie" to wg mnie 100%..
luis napisał/a:
rozumiem, że tymi z PADI?

Nie tylko ale i te też... Nie rozumiem sarkazmu w Twoim poście - lepiej znać procedury ratowania życia bez względu na to kto szkoli niż o nich tylko dyskutować.
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 10-10-2007, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 15:09   

wiesiek01 napisał/a:
luis napisał/a:

Tu...
e nie ma procedur postępowania, które gwarantowałyby powodzenie w uratowaniu nurka zatrutego tlenem.

"Gwarancja i powodzenie" to wg mnie 100%..

nie rozumiem dokąd zmierzasz - zaprzeczasz mi czy Tomkowi Radomskiemu czy dr Krzyżakowi i dr Siermontowkiemu?

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 15:19   

luis napisał/a:
nie rozumiem dokąd zmierzasz

Nie zaprzeczam bo akurat ze stwierdzeniami TR i dr'ow się zgadzam.
Chciałem tylko sprostować Twoje stwierdzenie, że "brak procedur".
Procedury ratownicze są aczkolwiek nigdy nie gwarantują 100 % powodzenia i to niezależnie kto te procedury wprowadza/szkoli/"wymyślił"...

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 15:34   

wiesiek01 napisał/a:
luis napisał/a:
nie rozumiem dokąd zmierzasz

Nie zaprzeczam bo akurat ze stwierdzeniami TR i dr'ow się zgadzam.

zgadzasz się z tym co poniżej:

a nie zgadzasz się z tym co tu poniżej, tak?

wiesiek01 napisał/a:

Chciałem tylko sprostować Twoje stwierdzenie, że "brak procedur".

sory ale dalej nie mogę za Toba nadążyć.

wiesiek01 napisał/a:

Procedury ratownicze są aczkolwiek nigdy nie gwarantują 100 % powodzenia i to niezależnie kto te procedury wprowadza/szkoli/"wymyślił"...

cz mogę Cię prosić o źródło do tych procedur (bez względu na to z jakiej federacji pochodzą)? Bo to by była właściwie odpowiedź na moje pytanie z topicu.

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 15:52   

luis napisał/a:
sory ale dalej nie mogę za Toba nadążyć.

Proponuję czytać ze zrozumieniem.
To jeszcze raz:
tu
luis napisał/a:

jest mowa o procedurze ratowania życia, która zawsze zakończyłaby się uratowaniem nurka (moje 100% w poście wyżej). Procedury takiej jednoznacznej i gwarantującej przeżycie nie ma. Nie oznacza to jednak wcale, że nie należy podejmować kroków w celu ratowania nurka. Te kroki są zdefiniowane i można się z nimi zapoznać np. na kursach ratownictwa ....

luis 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 10-10-2007, 16:08   

wiesiek01 napisał/a:

Proponuję czytać ze zrozumieniem.

proponuję pisać ze zrozumieniem - dalej sam sobie zaprzeczasz.. really.
Wracając do tematu, bo nie o awanturę mi chodzi - pisałeś że są procedury, to ja o nie proszę. Jeśli jesteś przekonany że masz rację, to podziel się tą wiedzą.

hondziak 

Stopień: CMAS** AdvEANx , DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2007, 11:19   

TURBISS napisał/a:
$$ napisał/a:
US Navy Diving Manual, to otwarta droga, wiele więcej osobiście od wskazanych osób i kilku jeszcze.

a oto co rzecze owa księga:

Treatment for CNS Convulsions. If a diver convulses, the UBA should be ventilated
immediately with a gas of lower oxygen content, if possible
. If depth control
is possible and the gas supply is secure (helmet or full face mask), the diver’s
depth must be kept constant until the convulsion subsides. If an ascent must take
place, it should be done as slowly as possible. A diver surfacing unconscious
because of an oxygen convulsion or to avoid drowning must be treated as if
suffering from arterial gas embolism.
Convulsing divers in the recompression
chamber should be protected from physical harm. When the convulsion subsides,
the diver should be kept with head back and chin up to ensure an adequate airway
until consciousness is regained.
Forcing the mouth open to insert a bite block is
unnecessary. CNS oxygen toxicity occurring during recompression therapy is
discussed fully in paragraph 21-5.5.6.1.

a ilu z nas nurkuje w maskach pełnotwarzowych ?? czy hełmach nurkowych ???
a w przypadku automatu oddechowego utrzymanie stałego dopływu gazu do osoby w drgawkach wydaje mi sie dużym osiągnięciem jeśli skutecznym to moje szczere gratulacje

Odnosząc sie do tego co pogrubilem to w najczęście u nas stosowanych konfiguracjach US Navy Diver zrobił by tak:
1. Zminiejszył ciśnienie parcjalne O2-przez wynurzenie o około 2-3 m
2. Postarał się przywrócić dostęp do gazu zapobiegając utopieniu przez włożenie automatu lub był by do tego przygotowany w razie rozpoczęcia oddychania przez poszkodowanego.
3. Wynurzał śie z poszkodowanum wolno jak to tyko możliwe traktując go jak nieprzytomnego nie oddychającego nurka.
4. Na powierzchni doprowadzić do pozycji z gowa odchylona do tylu i brodą do góry, umożliwiając otwarcie dróg oddechowych.

Pamiętajmy że zrobienie czego kolwiek w takiej sytuacji jest lepsze niż skazanie nurka na pewną śmierć.
Jeżeli istnieją namniejsze szanse na wyzdrowienie po podtopieniu lub/i barotraumie płuc to IMHO nie wolno z takiej możliwości zrezygnować chocby procent uratowanych w ten sposób był znikomy.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 12:41   

hondziak napisał/a:
Pamiętajmy że zrobienie czego kolwiek w takiej sytuacji jest lepsze niż skazanie nurka na pewną śmierć.
Zgubiłeś 2 elementy w pierwszej fazie mamy zablokowane drogi oddechowe, podnoszenie to droga na uraz płuc, czas bezdechu w trakcie ataku jest długi "Bezdech w przypadku drgawek tlenowych trwa 6 - 12 minut.Potem oddech wraca, przytomność przez pewien czas nie. " dr P Siermontowski. W innych sytuacjach brak dopływu tlenu przez 2 min to obumieranie mózgu. Nikomu nie życzę konieczności podejmowania decyzji. Atak serca? zatrucie tlenem? zasłabnięcie?

powodzenia

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2007, 13:06   

$$ napisał/a:
pierwszej fazie mamy zablokowane drogi oddechowe,

Całkowicie?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu