A ile i IANTD trzeba po powierzchni albo w ABC przepłynąć? Pewnie jakieś nimęskie dystanse. A kilometr to tylko rozgrzewka dla sprawnego człowieka. Uściślic należy nazwę organizacji KDP CMAS bo w innych krajach standarty inne, ale jak sie robiło P2 to pewnie wiadomo że to konfederacja.
Więc tekst o 10 dniach zaparwy i 4 nurkowania nalezy traktować jako satyrę chyba
Ja nie napisalem ze teraz wyglada tak kurs na P2. Napisalem ze tak to wygladalo kiedys a zmienilo sie w momencie kiedy CMAS w naszym kraju stracil monopol.
The_PiotREX napisał/a:
Jakie dokładnie ćwiczenia uważasz ze mają profile gotujące krew w żyłach?
Mam na mysli człon ratownictwa i wyciaganie nieprzytomnego nurka, no z ilu metrow, no z ilu? Ile razy? Ja chyba 3 - ja partnera ,partner mnie i instruktor mnie jako przyklad.
hondziak napisał/a:
ile i IANTD trzeba po powierzchni albo w ABC przepłynąć?
Nie porownuje w tym temacie CMAS'u do IANTD. Ale zaspokoje Twoje pytanie jesli sprecyzujesz jaki kurs masz na mysli.
hondziak napisał/a:
A kilometr to tylko rozgrzewka dla sprawnego człowieka
Ten kilometr to fajny jest dla ludzi ktorzy np w Hermanicach plyna po powierzchni do boi a pozniej wracaja pod woda. Dla PŁETWONURKA wazniejsza jest kondycja pod woda,nawigacja i inne. Oczywiscie to moje zdanie, nie jestem instruktorem , nie raz zgubilem sie pod woda oraz sam nie raz plynalem po powierzchni z jednym tylko wyjatkiem nie kilometr. Ale dla zagorzalych CMAS"owcow mam piękne cwiczenie jak to kolega hondziak napisal ,"cwiczenie dla sprawnego czlowieka". Proponuje dojechac autem w Łagowie lubuskim pod zamek tam sie w szpeju zwodowac i walnac po powierzchni do scianek a po nurku z powrotem po powierzchni pod zamek .
Nie musi byc to zrobione w lecie moze byc jesienia. Bylem dumny z mojego P2 i nadal jestem, i z perspektywy czasu zrobilbym ten kurs raz jeszcze, jednak moim zdaniem male modyfikacje programowe by sie przydaly. P2 to kurs "furtka" , oszczedza wiele czasu.
Zaczynasz owd w PADI - milo i przyjemnie.
Nastepnie szkola zycia z CMAS P2.
Po tych dwuch kursach mozna zrobic:
DM w PADI
Adv.Eanx w IANTD.
Jaki świetny schemat aby po 3 kursach miec fajny plastik
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 16-11-2007, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Na myśli mam OWD, a fajnych plasikach dyskutowac chyba nie warto. Co do P2 to nie małe a duże modyfikacje by sie przydały. Wiele osób krytykuje np nauke wychodzenia na jednym automacie bo to teraz nikt juz nie ma pojedyńczego 2st ale słyszałem niedawno o dwóch niewiastach które w ten właśnie sposób zycie sobie uratowały. Jednak żeczywistośc na kursie przy takich cwiczeniach bywa okrutna- po trzeciej próbie pojawia sie pytanie czy warto było brac ze soba komputer bo piszczy i piszczy a tak serio to ilośc wynurzen i zanurzen jest obiektywnie dość dużąapodczas takiego kursu z drugiej strony 15 nurkowań na kursie warte jest odrobiny wytrwałości.
[ Dodano: 16-11-2007, 18:56 ]
Twój schemat niezły mój raczej zmierza w kirunku: PN2> DM> PADI Instruktor co by jakies pieniądze na wyjazdy były.
Już pisałem że zaprzyjażniny M2+ jest również IANTD instruktorem więc nie widze sensu zmieniac barwy. A jęzeli chodzi o standarty to chyba bliżej mi do ITDA.
Proponuje dojechac autem w Łagowie lubuskim pod zamek tam sie w szpeju zwodowac i walnac po powierzchni do scianek a po nurku z powrotem po powierzchni pod zamek .
Stawiam co chcesz jeśli to zrobisz.rozumiem ,ze to zart,choć i tak płynięcie na ściankę z plaży na końcu jeziora w pełnym sprzęcie po powierzchni to niezły wyczyn.
pozdrawiam
Nie placiles/nie bierzesz to pogadaj z innymi , wiesz ze biora bo to na tym polega.
W Polsce to tylko ryby nie biorą.
ja tez nie placilem. i jak zrobie P3 nie bede brac - chyba czas stad wyjechac...
hondziak napisał/a:
bo to teraz nikt juz nie ma pojedyńczego 2st ale słyszałem niedawno o dwóch niewiastach które w ten właśnie sposób zycie sobie uratowały
ja mam. i do zimnej wody nie wejde z octo, a twina sie jeszcze nie dorobilem . nie rozwazalem czy zwiekszony wydatek na I st. zwieksza szanse zamarzania, dowiedzialem sie tego na kursie i przyjelem za pewnik. tak samo, jak ucza zeby nie oddychac przy jednoczesnym pompowaniu KRW/suchara.
do listy 2 niewiast mozesz dopisac mnie i mojego kumpla, zycia mu pewnie nie uratowalem bo bylo to na 5m, ale mozliwe ze zdrowie tak
Witam serdecznie wszystich nurasów. Mam małe pytanie odnośnie działającej w Polsce organizacji PZPn CMAS interesują mnie systemy szkolenia w tej federacji i co o niej sądzicie i czy są w Polsce centra nurkowe które prowadzą szkolenie nurkowe pod jej szyldem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko