Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
W jakiej organizacji zrobić kurs
Autor Wiadomość
hondziak 

Stopień: CMAS** AdvEANx , DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 16:42   

A ile i IANTD trzeba po powierzchni albo w ABC przepłynąć? Pewnie jakieś nimęskie dystanse. A kilometr to tylko rozgrzewka dla sprawnego człowieka. Uściślic należy nazwę organizacji KDP CMAS bo w innych krajach standarty inne, ale jak sie robiło P2 to pewnie wiadomo że to konfederacja.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 16-11-2007, 18:18   

The_PiotREX napisał/a:
Więc tekst o 10 dniach zaparwy i 4 nurkowania nalezy traktować jako satyrę chyba

Ja nie napisalem ze teraz wyglada tak kurs na P2. Napisalem ze tak to wygladalo kiedys a zmienilo sie w momencie kiedy CMAS w naszym kraju stracil monopol.

The_PiotREX napisał/a:
Jakie dokładnie ćwiczenia uważasz ze mają profile gotujące krew w żyłach?

Mam na mysli człon ratownictwa i wyciaganie nieprzytomnego nurka, no z ilu metrow, no z ilu? Ile razy? Ja chyba 3 - ja partnera ,partner mnie i instruktor mnie jako przyklad.

hondziak napisał/a:
ile i IANTD trzeba po powierzchni albo w ABC przepłynąć?

Nie porownuje w tym temacie CMAS'u do IANTD. Ale zaspokoje Twoje pytanie jesli sprecyzujesz jaki kurs masz na mysli.

hondziak napisał/a:
A kilometr to tylko rozgrzewka dla sprawnego człowieka

Ten kilometr to fajny jest dla ludzi ktorzy np w Hermanicach plyna po powierzchni do boi a pozniej wracaja pod woda. Dla PŁETWONURKA wazniejsza jest kondycja pod woda,nawigacja i inne. Oczywiscie to moje zdanie, nie jestem instruktorem , nie raz zgubilem sie pod woda oraz sam nie raz plynalem po powierzchni z jednym tylko wyjatkiem nie kilometr. Ale dla zagorzalych CMAS"owcow mam piękne cwiczenie jak to kolega hondziak napisal ,"cwiczenie dla sprawnego czlowieka". Proponuje dojechac autem w Łagowie lubuskim pod zamek tam sie w szpeju zwodowac i walnac po powierzchni do scianek a po nurku z powrotem po powierzchni pod zamek :D .
Nie musi byc to zrobione w lecie moze byc jesienia. Bylem dumny z mojego P2 i nadal jestem, i z perspektywy czasu zrobilbym ten kurs raz jeszcze, jednak moim zdaniem male modyfikacje programowe by sie przydaly. P2 to kurs "furtka" , oszczedza wiele czasu.

Zaczynasz owd w PADI - milo i przyjemnie.
Nastepnie szkola zycia z CMAS P2.

Po tych dwuch kursach mozna zrobic:
DM w PADI
Adv.Eanx w IANTD.

Jaki świetny schemat aby po 3 kursach miec fajny plastik ;)
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 16-11-2007, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  

hondziak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 18:53   

Na myśli mam OWD, a fajnych plasikach dyskutowac chyba nie warto. Co do P2 to nie małe a duże modyfikacje by sie przydały. Wiele osób krytykuje np nauke wychodzenia na jednym automacie bo to teraz nikt juz nie ma pojedyńczego 2st ale słyszałem niedawno o dwóch niewiastach które w ten właśnie sposób zycie sobie uratowały. Jednak żeczywistośc na kursie przy takich cwiczeniach bywa okrutna- po trzeciej próbie pojawia sie pytanie czy warto było brac ze soba komputer bo piszczy i piszczy :-) a tak serio to ilośc wynurzen i zanurzen jest obiektywnie dość dużąapodczas takiego kursu z drugiej strony 15 nurkowań na kursie warte jest odrobiny wytrwałości.

[ Dodano: 16-11-2007, 18:56 ]
Twój schemat niezły mój raczej zmierza w kirunku: PN2> DM> PADI Instruktor co by jakies pieniądze na wyjazdy były.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 16-11-2007, 19:48   

hondziak napisał/a:
zmierza w kirunku: PN2

Wiec albo proponuje PN2 odbyc u instruktoraCMAS ktory jest za razem instruktorem IANTD albo zrob ADV EANX w IANTD, popytaj jaka jest duza roznica.

hondziak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 21:45   

Już pisałem że zaprzyjażniny M2+ jest również IANTD instruktorem więc nie widze sensu zmieniac barwy. A jęzeli chodzi o standarty to chyba bliżej mi do ITDA.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 22:35   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Proponuje dojechac autem w Łagowie lubuskim pod zamek tam sie w szpeju zwodowac i walnac po powierzchni do scianek a po nurku z powrotem po powierzchni pod zamek .

Stawiam co chcesz jeśli to zrobisz.rozumiem ,ze to zart,choć i tak płynięcie na ściankę z plaży na końcu jeziora w pełnym sprzęcie po powierzchni to niezły wyczyn.
pozdrawiam

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 17-11-2007, 11:55   

grzegorz napisał/a:
Stawiam co chcesz jeśli to zrobisz

Uwazaj bo sie skusze...

grzegorz napisał/a:
rozumiem ,ze to zart
Jasne ze zart :D

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 18:07   

hondziak napisał/a:
Nie placiles/nie bierzesz to pogadaj z innymi , wiesz ze biora bo to na tym polega.
W Polsce to tylko ryby nie biorą.

ja tez nie placilem. i jak zrobie P3 nie bede brac - chyba czas stad wyjechac... ;-)

hondziak napisał/a:
bo to teraz nikt juz nie ma pojedyńczego 2st ale słyszałem niedawno o dwóch niewiastach które w ten właśnie sposób zycie sobie uratowały

ja mam. i do zimnej wody nie wejde z octo, a twina sie jeszcze nie dorobilem :( . nie rozwazalem czy zwiekszony wydatek na I st. zwieksza szanse zamarzania, dowiedzialem sie tego na kursie i przyjelem za pewnik. tak samo, jak ucza zeby nie oddychac przy jednoczesnym pompowaniu KRW/suchara.
do listy 2 niewiast mozesz dopisac mnie i mojego kumpla, zycia mu pewnie nie uratowalem bo bylo to na 5m, ale mozliwe ze zdrowie tak :)

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 18:18   

Haw napisał/a:
ja mam. i do zimnej wody nie wejde z octo, a twina sie jeszcze nie dorobilem .

Dlaczego mam wrażenie, że to $$mok R.Cz. ??

mroczny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 19:15   

waldo napisał/a:

...niemozliwe, poniewaz pisze ze:
Cytat:
dowiedzialem sie tego na kursie

to nie w stylu naszego zakneblowanego trolla
:D

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 19:38   

waldo napisał/a:
Haw napisał/a:
ja mam. i do zimnej wody nie wejde z octo, a twina sie jeszcze nie dorobilem .

myslisz ze byl tak przewidujacy i zalozyl konto 5 wrzesnia ? :D

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 23:11   

Mam przeczucie, że 28.10.

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 23:52   

mamy teraz wtyke w administracji, wiec zlecmy mu to zadanie :]

hondziak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2007, 12:11   

[quote="Haw"]
hondziak napisał/a:
Nie placiles/nie bierzesz to pogadaj z innymi , wiesz ze biora bo to na tym polega.
W Polsce to tylko ryby nie biorą.

Nie wkładaj mi do ust słów których nie napisałem. To zdaje się Andrzeja wypowiedz.
BTW Też nie płaciłem.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2007, 22:49   

Cytat:
Nie wkładaj mi do ust słów których nie napisałem

przepraszam, cytowalem 2 wypowiedzi i cos sie skoplo...
oczywiscie to wypowiedz Andrzeja.

Pablo Gdynia 

Stopień: CMAS***
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-04-2010, 13:56   

Witam serdecznie wszystich nurasów. Mam małe pytanie odnośnie działającej w Polsce organizacji PZPn CMAS interesują mnie systemy szkolenia w tej federacji i co o niej sądzicie i czy są w Polsce centra nurkowe które prowadzą szkolenie nurkowe pod jej szyldem.

Adamsky1977 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 28-04-2010, 18:04   

Andrzej Minorczyk napisał/a:

Ja nie zapominam a dzialam kiedy przeciwnik sie najmniej tego spodziewa.

Znaczy sie "partyzant" :snajp:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu