Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka technik pływania - tylko dla technicznych?
Autor Wiadomość
kcichonski 

Stopień: GUE T2
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2011, 08:46   

Bartek,

Strasznie mnie to interesuje... Jego ostatni artykuł w Quest, jest w dość ostrym i stanowczym tonie. Z mojego punktu widzenia Fundy to przepustka do dalszych szkoleń w GUE. Robienie kursu przez nurka, który z założenia łamie standardy organizacji paląc, nie ma moim zdaniem sensu. Ale to tylko moje zdanie...

Pozdrawiam

Klaudiusz

[ Dodano: 26-05-2011, 09:25 ]
bann napisał/a:
hubert napisał/a:
można zrobić kurs (Fundy) bez certyfikowania, nie będąc nadal nurkiem GUE i w związku mogąc palić

Dokladnie tak. Do kursu mozna przystapic, na certyfikat trzeba zapracowac,

Drodzy Koledzy...

Nie wiem co odpowie Panos Bartkowi... Ja, gnany przeczuciami zajrzałem do standardów w wersji 5.1 czyli najnowszych obowiązujących i znalazłem tam:

W paragrafie 1.6 - General Prerequisites for All GUE Courses (czyli podstawowe wymagania dla wszystkich kursów GUE), w punkcie 4 jest napisane "Must be a nonsmoker" (czyli - musi być osobą niepalącą - kandydat przystępujący do kursu).

Jeśli są to wymagania wstępne, do udziału w kursie GUEF to stwierdzenie Bartka lekko od standardów odbiega, podobnie jak interpretacja Huberta.

Choć może to ja się mylę ;-) Poczekajmy na odpowiedź Panosa, bo któż jak nie Szef Działu Kontroli Jakości :-) będzie wiedział najlepiej.

Klaudiusz

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2011, 09:53   

maran napisał/a:
bann napisał/a:
Mozna je zrobic nawet bedac palaczem :)

Matko Boska Częstochowska, koniec świata. Jeszcze kilka lat i na krótkim wężu będzie można.

hehehe,
nie ma opcji jak na fejsie,
ale < lubię to >
!!!

hehehee

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 26-05-2011, 11:46   

kcichonski napisał/a:
standardów w wersji 5.1 czyli najnowszych
Nie znam numeru, ale ten zapis widniał już wiele lat temu. Moja interpretacja jest taka, jak Klaudiusza:
"palisz - nie masz prawa przystąpić do kursu".

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 27-05-2011, 07:35   

OK, Klaudiusz ma racje i w tym miejscu nic sie nie zmienilo - standardy sa niepodwazalne i to one okreslaja wymagania przed i podczas kursu. Nie mozna przystapic do kursu bedac palaczem. Nie mozna oczywiscie dostac tez potem certyfikatu.
Mozna "przerobic" material kursu dzien po dniu z instruktorem, bez rejestracji na stronie i otrzymania certyfikatu. Ale nie bedzie to kurs. Za przejezyczenie przepraszam. Zwracam honor wszystkim wnikliwie czytajacym forum :)

Wyczuleni na komercje GUE moga dalej spac spokojnie, to jeszcze nie tym razem :ping:

Bartek Cyperling
instr GUE
Ostatnio zmieniony przez bann 27-05-2011, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 08:04   

kcichonski, dobrze że stoisz na straży :)

Musiało Cię to strasznie zaintrygować, skoro zmusiłeś do zabrania głosu na tym forum :)

kcichonski napisał/a:

Prawda pewnie leży gdzieś po środku. Z jednej strony standardy są restrykcyjne i jednoznaczne, i tu nie ma co dyskutować i kombinować, że można zrobić kurs ale bez plastiku i bez rejestracji w GUE.
Z drugiej strony jak instruktor GUE może zweryfikować oświadczenie kandydata ?? Palacz może przestać palić na czas kursu, a jak instruktor przyłapie go z fajkiem po kursie, gdzies przez przypadek, to co, zabierze mu plastik? Albo np. z shishą :P

IMHO takie rozważania nie mają sesnsu.
Szkolenia GUE to kwestia dokonania określonych wyborów. Osoby, które się na to zdecydowały powinny być ludźmi świadomymi, dorosłymi oraz uczciwymi wobec Siebie a nie organizacji.

kcichonski 

Stopień: GUE T2
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 08:27   

Plotek napisał/a:
Musiało Cię to strasznie zaintrygować, skoro zmusiłeś do zabrania głosu na tym forum

Tomek,

Forum czytam w miarę regularnie, pisanie to już co innego.

O sprawach deco, pływalności, trymu, stylów pływania, sprzętu, kto jest lepszy a kto gorszy a kto ma lepszą maskę nigdy się nie wypowiadałem i nie będę wypowiadał.

Od nurkowania są oceany, morza, jaskinie, kamieniołomy, jeziora i inne niewymienione zbiorniki wodne ;-) a nie fora internetowe...

Sprawy standardów to co innego :-) Czy takie rozmowy mają sens? IMHO jakiś mają... Czy to kwestia świadomych wyborów i elementarnej uczciwości? Jak najbardziej!

Pozdrawiam

Klaudiusz

Halszka 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 09:10   

Plotek napisał/a:

Z drugiej strony jak instruktor GUE może zweryfikować oświadczenie kandydata ?? Palacz może przestać palić na czas kursu, a jak instruktor przyłapie go z fajkiem po kursie, gdzies przez przypadek, to co, zabierze mu plastik? Albo np. z shishą :P

Dorota wyraźnie powiedziała, że plastiku w takiej sytuacji nie może zabrać, ale z pewnością nie zostanie ta certyfikacja przedłużona, a wszystkie certyfikaty w GUE są tymczasowe.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 09:16   

Halszka napisał/a:
ale z pewnością nie zostanie ta certyfikacja przedłużona, a wszystkie certyfikaty w GUE są tymczasowe.

a jak to był ten jeden raz?bo facet się zdenerwował, że nie daje rady utrzymać trymu:)i potem już więcej nie zapalił, to co komisję mu przyślą do domu?w kiblu będą ryć w poszukiwaniu petów?czego jeszcze nie można robic, zeby zostać w GUE?

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 09:22   

grzegorz napisał/a:
czego jeszcze nie można robic, zeby zostać w GUE?

Odddychac za szybko i mysleć samodzielnie ;)
I ogólnie do innych kościołów nie wolno zaglądać

Halszka 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 09:45   

grzegorz napisał/a:
Halszka napisał/a:
ale z pewnością nie zostanie ta certyfikacja przedłużona, a wszystkie certyfikaty w GUE są tymczasowe.

a jak to był ten jeden raz?bo facet się zdenerwował, że nie daje rady utrzymać trymu:)i potem już więcej nie zapalił, to co komisję mu przyślą do domu?w kiblu będą ryć w poszukiwaniu petów?czego jeszcze nie można robic, zeby zostać w GUE?

Jak się będzie dobrze ukrywał to się nikt nie dowie ;)
Ale to dziecinada, niemniej mówią, że nurkowie są jak dzieci :humor:

Ja więcej nic nie wiem na temat "niemożnarobienia"

Maciej....bo przestajesz być Miły :bee;
Ostatnio zmieniony przez Halszka 27-05-2011, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 27-05-2011, 10:46   

Nie mozna byc troche w ciazy, albo palisz albo nie palisz...
Czy jeden papieros to palenie?
A czy jeden cukierek zabrany ze sklepu to kradziez? Przeciez to tylko jeden cukierek... Grzegorz, jest taka osoba zlodziejem czy nie jest?

To jest kwestia zaufania i nikt nikomu nie zabierze certyfikatu - ale tez nie zostanie on przedluzony... Wchodzi sie tylko raz do tej samej rzeki. Jesli prosty wybor palisz-nie palisz stanowi dla Ciebie osobisty problem i zamierzasz go ukrywac, to naduzywasz zaufania - dla niektorych to zaufanie jest wazne.

[ Dodano: 27-05-2011, 10:49 ]
@Mily Maciej

Rozwin to co napisales - ciekawi jestesmy dalszej czesci :)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 27-05-2011, 11:17   

Czy nie przesadzacie nieco z tym paleniem wynosząc go na kluczowy czynnik w nurkowaniu i już nieistotne jest niemal przy tym wszystko inne ? Z nurkowania wykluczyć i publicznie 100 batów za zapalenie papierosa może?

To właśnie jest typowe zachowanie "stoi w standardach słowem pisanym" - bronie tego do ostatniej krwi kropli.

Szaleństwo.

~S
Ostatnio zmieniony przez styx 27-05-2011, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 27-05-2011, 11:56   

Powiedzialbym, ze nie stanowi to dla nas problemu - to wszyscy spoza GUE widza w tym problem. Moralne osadzanie palacza to nie nasza sprawa. Jest to tylko kryterium przynaleznosci do organizacji albo nie. Jest wiele innych federacji czy spolecznosci nurkow w ktorych palenie jest akceptowane i my nie narzucamy im naszego swiatopogladu, a mimo to - nasze wlasne zasady sa tak zaciekle dyskutowane...

W GUE jest to jedna z wartosci, wokol ktorej buduje sie spolecznosc. Im wyzsza ma ona wartosc, tym silniej cementuje kazda taka spolecznosc, niezaleznie czy bedzie to niepalenie czy jezdzenie z zapietymi pasami czy drapanie sie prawa reka za lewym uchem. Palac i starajac sie zostac nurkiem GUE pokazujesz, ze lekcewazysz jedna z naszych regul - nie dbasz o wlasne zdrowie. Czy powinienes wiec byc czlonkiem spolecznosci, ktora wyznaje przeciwne zasady?

Daleko mi do osadzania palacza - napisze to jeszcze raz. Po prostu nalog palenia stoi w sprzecznosci z tym co uznawane jest za kluczowa wartosc w tej spolecznosci. Jesli nie przestrzegamy ktorejs z nich - integralnosc i oryginalnosc tej spolecznosci zanika. Obojetnie czy wstawisz tutaj niepalenie, ochrone srodowiska czy pozostale wartosci uznawane w GUE za wazne.

Jest to kwestia zaakceptowania tych wartosci albo nie, jesli palisz - mozesz dzialac w innej organizacji czy spolecznosci, w ktorej nie jest to kluczowa wartosc. Tam rowniez mozna zrealizowac sie jako nurek, czy instruktor.
Ostatnio zmieniony przez bann 27-05-2011, 12:06, w całości zmieniany 2 razy  

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 12:05   

styx napisał/a:
To właśnie jest typowe zachowanie "stoi w standardach słowem pisanym" - bronie tego do ostatniej krwi kropli.

Takie są zasady - jeżeli komuś nie odpowiadają, po co ma wchodzić? Nie rozumiem. Możesz wytłumaczyć w jakim celu ktokolwiek za własne pieniądze ma robić coś co mu nie odpowiada? Jest wiele organizacji o różnych zasadach - akurat w GUE się nie pali. I co: mają zmieniać zasady, dla każdego osobno? Bo Kowalski tak uważa, to tak ma być? Mają jeszcze kilka innych, też nie popularnych: też je mają zmienić?

grzegorz napisał/a:

Dlaczego akurat ma palić, bo się zdenerwował? Nie lepiej zaćpać? Albo trzasnąć setę, bo ma stresa przed nurem? A może kleju powąchać? Grzegorz, rozumiem, że jak u Ciebie kursant ma nerwa i po secie mu mija, sam mu polejesz przed nurem? Nic tak nie rozluźnia jak seta przed nurem. I tylko mi nie mów, że jesteś nie tolerancyjny i Twoi kursanci kryją się przed Tobą i po kiblach chleją. To byłoby nie ładnie, być takim dwulicowym, nie sądzisz? A może jest coś, czego nie można robić, by ukończyć kurs u Ciebie i w IANTD? Czy nie ma zasad? Bo po gandzi też jakiś taki bardziej rozluźniony człowiek się staje.

Tomciuch 

Stopień: instruktor SDI TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 14:26   

kopyto napisał/a:
Nic tak nie rozluźnia jak seta przed nurem.

kopyto napisał/a:
Bo po gandzi też jakiś taki bardziej rozluźniony człowiek się staje.

A skąd to wiesz ? Mam nadzieję, że nie z autopsji ;)

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 14:37   

Tomciuch napisał/a:
Mam nadzieję, że nie z autopsji

Tomciuch czyżbyś preferował twarde narkotyki jak np. wóda ?? :)

[ Dodano: 27-05-2011, 14:50 ]
bann napisał/a:
Rozwin to co napisales

Nabijam się z sekciarskiego wizerunku jaki sobie stworzyliście w internecie :)

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 15:49   

bann napisał/a:
Im wyzsza ma ona wartosc, tym silniej cementuje kazda taka spolecznosc, niezaleznie czy bedzie to niepalenie czy jezdzenie z zapietymi pasami czy drapanie sie prawa reka za lewym uchem.

eeeee, to się nazywa snobizm

bann napisał/a:
Palac i starajac sie zostac nurkiem GUE pokazujesz, ze lekcewazysz jedna z naszych regul - nie dbasz o wlasne zdrowie

masz rację, reguły są ważne, sam ich wymagam.Nie chcę dyskutować o GUE , ponieważ nie mam awersji do tej organizacji, wręcz odwrotnie.W tym jednak przypadku dotyczącym palenia, mam wrazenie, ze nie chodzi o zdrowie ale o postrzeganie "elitarnosci" to raz, a dwa to o to , żeby czasami palenie nie było jedną z przyczyn możliwego wypadku nurka GUE co mogłoby w ujemny sposób przełożyć się na postrzeganie organizacji a co za tym idzie wysokości wpływów.Ponadto to taki synonim: nurkowie GUE nie palą - są lepsi.Brakuje mi tylko , ze nie piją, nie łamią przepisów ruchu drogowego, nie biją żon a najlepiej są hetero zgodnie z prawem bozym:)w skrócie są LEPSI od całego tłumu.Tylko, ze o tym GUE milczy, najwiecej takich teorii wysuwają jego najniżsi i świeży członkowie, ale z kolei każdy wie , ze nie ma gorszego wroga palenia od byłego palacza:)sam to wiem, bo własnie minęło mi 12 lat od zakończenia palenia.

kopyto napisał/a:
rozumiem, że jak u Ciebie kursant ma nerwa i po secie mu mija, sam mu polejesz przed nurem? Nic tak nie rozluźnia jak seta przed nurem. I tylko mi nie mów, że jesteś nie tolerancyjny i Twoi kursanci kryją się przed Tobą i po kiblach chleją. To byłoby nie ładnie, być takim dwulicowym, nie sądzisz? A może jest coś, czego nie można robić, by ukończyć kurs u Ciebie i w IANTD? Czy nie ma zasad? Bo po gandzi też jakiś taki bardziej rozluźniony człowiek się staje.

ta wypowiedź jest tak słaba, swiadcząca o niestabilności emocjonalnej piszacego,że nawet nie chce mi się z nią polemizować.Przedstaw sie z nazwiska miszczu bo zajeżdzasz mi zapachem pewnego uczestnika forów nurkowych, którego mało kto lubi.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 16:05   

Palenie jest powiedzmy... niewskazane, szczególnie dla nurka. Prócz wielu różnych nowotworów, zawału i udaru jest bardzo istotnym czynnikiem wystąpienia POChP (przewlekłej opturacyjnej choroby płuc). Nie ma czynnika, który bardziej niż POChP sprzyjałby wystąpiniu barotraumy płuc. Znany mi jest przypadek wieloletniego palacza, który leżał sobie na dnie basenu, na głębokości 100 czy 120 cm. Nagle wstał. Bez wydechu. To wystarczyło do ciężkiego uszkodzenia płuc. Chciałbym, by większość federacji, przynajmniej tych szkolących/zrzeszających nurków technicznych, wprowadziła takie zasady, jak GUE.
grzegorz napisał/a:
W tym jednak przypadku dotyczącym palenia, mam wrazenie, ze nie chodzi o zdrowie ale o postrzeganie "elitarnosci"
Ja postrzegam GUE jako organizację w pewnym sensie elitarną i jestem dumny, że mogę do tej elity należeć. Ale jestem przekonany, że nie chodzi o to. Poznałem kilkunastu instruktorów GUE. Ani jednego, który nie miałby zdroworozsądkowego podejścia do zdrowego trybu życia. I to praktycznie, nie teoretycznie. Pod ich wpływem (a właściwie za ich przykładem) sam powoli zmieniam niektóre moje nawyki...

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2011, 16:23   

hubert68 napisał/a:
Pod ich wpływem (a właściwie za ich przykładem) sam powoli zmieniam niektóre moje nawyki...

.......i dlatego Hubert nie zacytowałeś dalszej części mojego postu:)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 27-05-2011, 20:03   

hubert68 napisał/a:
Znany mi jest przypadek wieloletniego palacza, który leżał sobie na dnie basenu, na głębokości 100 czy 120 cm. Nagle wstał. Bez wydechu. To wystarczyło do ciężkiego uszkodzenia płuc. Chciałbym, by większość federacji, przynajmniej tych szkolących/zrzeszających nurków technicznych, wprowadziła takie zasady, jak GUE.

Zamiast wprowadzać oczywistości do zapisów papierowych, wystarczy czasem się posłużyć zdrowym rozsądkiem.

~S

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu