Witam!
Jak większość z Was wie nurkowanie w ciepłych wodach Egiptu, Chorwacji czy innych egzotycznych miejscach daje wiele satysfakcji właśnie ze względu na temperaturę i doskonałą widoczność, toteż nurkowanie w Blue Hole na ponad 100 m z perspektywy czasu wydaje mi się łatwiejsze od nurkowania na Hańczy co nie znaczy że tamto to ,,bułka z masłem,, każde nurkowanie na wielu gazach z długą dekompresją jest trudne i jak mówi mi moje 33 letnie doświadczenie każde nurkowanie jest inne i niepowtarzalne zresztą nie ważne na jaką głębokość schodzimy.
Wrażenia z nura na dno Hańczy to przede wszystkim ciemność /miałem 4 latarki/ i niska temperatura na powierzchni 9 stopni co dało znać podczas ostatniego przystanku który wyniósł 20 min. /pierwsze oznaki wychłodzenia/ dzień wcześniej wykonałem nurkowanie które było symulacją zejścia na 105m /ten sam czas nurkowania/ ale mieszaniną denną było powietrze i nie wychłodziłem się tak jak później na 55% helu
Moja opinia na temat tego nurkowania jest taka że, napewno było to trudniejsze właśnie przez warunki meteorologiczne w naszej części Europy, również logistycznie nie jest łatwo, bez pomocy dwóch kolegów nie dał bym rady ubrać sprzętu a później wejść na łódź bez uszczerbku na zdrowiu,
jeżeli ktoś z Was mając uprawnienia chciałby zanurkować na Hańczy do dna zdecydowanie bardziej polecam jesień właśnie ze względu na temperaturę wody
pozdrawiam MichałP
[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: Pon 05 Cze, 2006[/i:] ][/size:]
Ekscytujące są wszystkie nurkowania !!!
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 06-06-2006, 09:29
Fother napisał/a:
Nie będę rozwijał tutaj teorii nasycania tkanek (chętnych odsyłam na stronę Tomka Żabierka tam jest przetłumaczony artykół w tym temacie). Generalną zasadą jest że najgłębszy możliwy przystanek, musi być powyżej punktu (głębokości) w którym ciśnienie gazu obojętnego (azotu) rozpuszczonego w tkance kontrolującej, przekracza linię ciśnienia zewnętrznego.
Nie musi, mozna robic dekompresje bez przesycen i nie wychodzic powyzej linii cisnienia otoczenia, ale jest ona mniej efektywna. Desaturacja to roznica cisnien parcjalnych a nie cisnien absolutnych. Linia cisnienie otoczenia po tym nurkowaniu bylaby gdzies w okolicach 75m ale na pierwszym podanym przystanku bedzie zachodzila desaturacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko