w przyplywie olsnienia dostrzeglem Twoj geniusz i wycofuje sie ze swojego obywatelskiego zawolania, zeby ignorowac Twoje posty!
Zamiast tego, proponuje, zebys (jezeli juz nie chcesz stawiac sie na nura z Zaba, ktory ma udowodnic slusznosc Twoich wielkich koncepcji) LEPIEJ wykorzystal swoj geniusz oraz niewatpliwe zdolnosci konstruktorskie. Zbuduj swoj wlasny CCR. Potem na nim sam zanuraj. Zrob na nim jakies nury ktorymi mozesz sie pochwalic. Zdobadz wszelkie certyfikaty dla takiego urzadzenia (nie mam pojecia jakie sa wymagane, ale pewnie Ty wiesz). Oczywista oczywistosc ze Twoje urzadzenie zawojuje Swiat, bo przeciez bedzie najlepsza konstrukcja chroniona przed konkurencja super patentami Twojego autorstwa.
WTEDY bedziesz mial SZACUNECZEK.
Wiec dokladnie to jest punkt, ktory mnie nurtuje (i w zasadzie jeden z powodow, dla ktorego nie bardzo wierze w osczednosci na REBie). Dla TMX kalkulacja jest IMHO prawie ze neutralna, dla powietrza/NX po prostu tego jeszcze nie widze.
Więc policzmy serię pięciu głębokich nurkowań trimixowych w granicach 80 metrów z czasem dennym 18 minut (łączny czas nurkowania ok. 90 minut) w komercyjnej bazie (hel 0,04 Euro/litr, EAN50 - 10 Euro, Tlen 14 Euro) :
Gaz bailout :
Trimix 16/50 (stage S080) : 163 zł
EAN50 (stage S080) : 37 zł
Tlen (stage S080) : 52 zł
Razem bailout : 252 zł / 5 nurkowań = 51 zł / nurkowanie
Jeżeli przyjmiemy, że jedno nurkowanie trwa średnio 90 minut, to koszt nurkowania wynosi ok. 93 zł + 51 zł bailout = 144 zł
Koszt rebreathera wyniesie ok. 144 zł
Jaki koszt będzie dla obiegu otwartego przy planowaniu partnerskim ? 600 zł ?
Oszczędność : 450 zł / nurkowaniu ?
Jeszcze ciekawiej wyjdzie nurkowanie 80m/40minut - na obiegu otwartym potrzebne by było ok. 7000 litrów trimixu + rezerwa dla partnera - do czego to zapakować ?
Ostatnio zmieniony przez waldo 09-11-2007, 01:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-11-2007, 00:16
waldo napisał/a:
Oszczędność : 450 zł / nurkowaniu ?
No tak Waldo ale nowy produkt Poseidona jest do 40m wiec TMX tu raczej nie wchodzi w gre. Wiec wyglada to na zabawke dla panow i pan z grubszym portfelem
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2007, 00:34
WolfEeel napisał/a:
No tak Waldo ale nowy produkt Poseidona jest do 40m wiec TMX tu raczej nie wchodzi w gre. Wiec wyglada to na zabawke dla panow i pan z grubszym portfelem
Albo dla tych co chca ale sie czają jak komornik w przedpokoju Ja na ten przykład juz ze 2 lata kombinuje jak juz bylem blisko i wlasciwie wstepnie zamowilem to cala kase w przygode z nerka wpakowalem ( przy okazji wszystkim krwio oddawcom i odwiedzaczom dziekuje. Tak tak to juz ponad 1.5 roku temu )
[ Dodano: 09-11-2007, 00:37 ]
Mania napisał/a:
Acha - i mozecie mnie nazwac stronnicza, ale Kluska jest moja przyjaciolka. wiec tym bardziej $$ podpadles.
Mania
Właśnie i na dodatek to tu $$moku "układ" panuje zglość to CBA albo CBS PZU lub ZUS ewentualnie do SOK przy PKP
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 09-11-2007, 00:42, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 09-11-2007, 01:26
double post
[ Dodano: 08-11-2007, 19:34 ]
Adam Frajtak napisał/a:
Albo dla tych co chca ale sie czają jak komornik w przedpokoju Ja na ten przykład juz ze 2 lata kombinuje jak juz bylem blisko i wlasciwie wstepnie zamowilem to cala kase w przygode z nerka wpakowalem ( przy okazji wszystkim krwio oddawcom i odwiedzaczom dziekuje. Tak tak to juz ponad 1.5 roku temu )
No widzisz karma albo $$mocza klatwa
A tak powaznie to im wiecej tych oddycharek na rynku tym lepiej dla klientow. Tlok sie robi, czesc sie pewnie wykruszy ale jak juz ktos wspominal ceny powinny troche spasc.
Ostatnio zmieniony przez WolfEeel 09-11-2007, 01:28, w całości zmieniany 2 razy
$$ [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2007, 08:06
WolfEeel napisał/a:
albo $$mocza klatwa
Nie możliwe 1,5 roku temu nie znałem "scaner".
WolfEeel napisał/a:
czesc sie pewnie wykruszy
Już wypadają bo rynek płytki.
Mich@l napisał/a:
Mam nadzieje, ze spodoba Ci sie ten pomysl,
Mam lepszy powiesić dokumentację jak zrobić CCR za 2000zł, muszę zrobić 2 opisy i zanieść do UP, potem będzie możliwe posługiwanie się rozwiązaniami które są konieczne w takim urządzeniu, żeby miało wyróżniające cechy.
Wysłany: 09-11-2007, 09:24
Waldo,
Bardzo ciekawe wywody natury finansowej, dzięki. IMHO trzeba jeszcze doliczyć koszt zakupu samego urządzenia, ale faktycznie - po jakichś 50 nurkowaniach zacznie zarabiać na siebie.
Hmmmm, muszę przemyśleć sprawy od początku, zabiłeś mi ćwieka
Przy trimixie liczonym dla rebreathera wystąpiła pomyłka - za 300 litrów tmx13/60 cena wynosi ok. 27 zł, a więc jeszcze 18 zł taniej niż liczyłem
martin napisał/a:
Liczyles dla dosc specyficznych nurkowan (seria glebokich TMX z bazy w egipcie), wiec srednio to moge porownac z moimi potrzebami.
Rebreather dopiero przy głebszych nurkowaniach zaczyna "pracować" na siebie, ale nawet gdy będziesz samodzielnie przygotowywał gazy (cena helu ok. 0,07 zł /litr, tlen ok. 0,013 zł/litr ) :
dla obiegu otwartego przy planowaniu partnerskim wyniesie ok. 310 zł
A bez? Bo rozumiem, że przy zamkniętym nie mówimy o partnerstwie, chyba że się mylę.
--
tS
$$ [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2007, 22:58
waldo napisał/a:
Wapno : 22 zł / godz.
Ten sam pochłaniacz używasz wiele razy? Czy wymieniasz całość po każdym użyciu? Polskie wapno jest o połowę tańsze, można całość wymieniać po każdym użyciu.
Wysłany: 09-11-2007, 23:56
$$ napisał/a:
waldo napisał/a:
Wapno : 22 zł / godz.
Ten sam pochłaniacz używasz wiele razy? Czy wymieniasz całość po każdym użyciu? Polskie wapno jest o połowę tańsze, można całość wymieniać po każdym użyciu.
powodzenia
Tak używa wiele razy. A po 30-ym jak już słabo działa to dodaje do mleka zamiast musli.
$$ idź zanurkuj na polskim wapnie. Albo nie - po prostu idź...
A ponieważ doradzałeś już kilkukrotnie zakup Sofnolime po znacznie niższych cenach w firmie Medin - czy kupowałeś kiedykolwiek u nich wapno Sofnolime 797 i znasz cenę oraz warunki zakupu ?
Ostatnio zmieniony przez waldo 10-11-2007, 00:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 10-11-2007, 00:10
tomek Sienicki napisał/a:
A bez? Bo rozumiem, że przy zamkniętym nie mówimy o partnerstwie, chyba że się mylę.
--
tS
Tomek wg mojej skromnej opinii na rebach nurkowanie solo jest prszeniem się o kuku. Masz sporą ilość rzeczy które mogą się przytrafić - chociażby zatrucie CO2. Walczysz i może okazać się że o jeden wdech za dużo i kibel. Poza tym nurkując w zespole łatwiej jest rozplanować gazy bailoutowe. Na rebie na stałej głębokości zjadasz tylko tlen, więc generalnie masz więcej czasu w porównianiu z oc. Można się zastanowić ale łatwiej jest to robić z partnerem niż solo.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 10-11-2007, 08:22
waldo napisał/a:
Czy nurkowałeś na polskim wapnie ?
Czy nurkowałeś na Sofnolime ?
Czy nurkowałeś na jakimkolwiek wapnie ?
Tak Osaryt (rozpływało się jak cholera)
Tak Sofnolime CD Grade i 797 Grade w gradientowym ułożeniu złoża. (bardzo trwałe wytrzymuje moczenie w wodzie i wielokrotne uruchomienia złoża, tylko w i wyłącznie w testach)
Tak jako wniosek z powyżej.
powodzenia
[ Dodano: 11-11-2007, 14:14 ] http://teledyne-ai.com/oem/diving.asp W informacjach technicznych jest *.pdf o liniowości detektora, kasuję załączniki zawieszone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko