Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs P2 -- wymagania
Autor Wiadomość
SIDORRO 

Stopień: CMAS P1
Wysłany: 21-07-2006, 18:18   Kurs P2 -- wymagania

Myśle o zrobieniu kursu w CMASie P2 i napisze mi ktoś może jakie ćwiczenia pod wodą są robione podczas takiego kursu? Ile jest tych nurkowań dziennych, nocnych i jakie ćwiczenia są
robione podczas tych nurkowań. Za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2006, 18:28   

Wiesz, to jest tak. Sa cwiczenia wymagane regulaminem, czyli tzw. minimum ale jak trafisz do dobrego instruktora to robisz duzo duzo wiecej.
Co do cwiczen to z tego co pamietam bylo pare technik ratowniczych (np. wychodzenie na jednym automacie, wychodzenie z nieprzytomnym, wychodzenie na pletwach z nieprzytomnym nurem)
Byla mila prawdy, byla czterdziestka, bylo duzo teorii, bylo... hmm... duzo rozszezen z P1, troche techniki (budowa automatu I i II stopien, troche na temat plyt, uprzezy, twinow i pojedynczych butelek) i w cholere innych rzeczy. Nocne tez bylo.
Aha byly jeszcze podstawy technik prowadzenia grupy.
Byla tez nawigacja, ja robilem plywanie po prostej i po trojkacie, bylo puszczanie bojki ... i wiecej grzechow nie pamietam :)

Pozniej bylo ostre lanie pletwa po dupie. Tydzien nie moglem na niej normalnie usiasc ;)

Pozdrawiam i powodzenia.
J.

Rafi 

Stopień: Jakiś tam jest
Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-07-2006, 19:51   

Ramory program masz tutajopis ćwiczeń reszta tak jak napisał Agrest. Dodam tylko od siebie, im bardziej dostaniesz w kość tym lepiej dla Ciebie w dalszej zabiewie z nurkowaniem. Takie jest moje skromne zdanie.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-07-2006, 20:49   

Ja nawet mialem sesje bez maski z boja i poręczowka.Najtrudniejsze okazaly sie jednak moduly ratownicze a dokladnie zachowanie odpowiedniej predkosci wynurzania przy wydobyciu nieprzytomnego nurka,w toni.Ale wszystko jest do zrobienia.Wogole moduly ratownicze sa niezla praca fizyczna.Holowanie i rozbieranie mnie wykonczylo.

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2006, 21:09   

polecam kownatki i strugala naprawde dobry kurs

Rafi 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-07-2006, 21:11   

hmmm

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2006, 21:14   

D@rek napisał/a:

Jaja sobie robisz czy co, czy alkohol Ci do glowy uderzyl?
Jesli juz ktos tam robi dobrze kursy to napewno nie strugal. Sa mlodzi kolesie ktorzy tam sobie dorabiaja. W to uwierze, no ale zeby odrazu polecac...

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 21-07-2006, 21:47   Re: Kurs P2 -- wymagania

SIDORRO napisał/a:
jakie ćwiczenia pod wodą są robione podczas takiego kursu? Ile jest tych nurkowań dziennych, nocnych i jakie ćwiczenia są
robione podczas tych nurkowań.

tu masz dobr opis:
program P2

[ Dodano: Pią 21 Lip, 2006 ]
agrest napisał/a:
D@rek napisał/a:

Jesli juz ktos tam robi dobrze kursy to napewno nie strugal. Sa mlodzi kolesie ktorzy tam sobie dorabiaja. W to uwierze, no ale zeby odrazu polecac...

Strugal jest swietnym wykladowca - potrafi ciekawie i przystepnie przekazac niezbedna wiedze - natomiast wody raczej unika ;-)
jesli chcesz robic tam kurs, licz sie z tym, ze cwiczenia bedzie prowadzil nurek P3 - pomijajac kwestie formalne, wielkiego wplywu na kurs to nie ma...
rownie dobrze moglbys w innej bazie trafic na dupowatego instruktora z 20-letnim stazem i niczego sie nie nauczyc...

pomysl jeszcze o Andrzeju Mrozie w Kulce.

SIDORRO 

Wysłany: 21-07-2006, 23:19   

Wielkie dzięki juz wszystko wiem :-D teraz nie pozostało mi nic jak zapisać się na P2

Rafi 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-07-2006, 23:19   

Powodzenia ;)

Artee
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2006, 08:44   

Jeśli chcesz spróbować ćwiczeń spoza podstawowego zakresu P2 w tym trym + pływalność, a przy okazji ponurać w Bałtyku i na wrakach to polecam Pawła Porebę kurs w Jastarni będzie z ciekwaszy niż na jeziorkach.

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2006, 11:10   

Program Pawla jest wogole ciekawszy, niezaleznie od tego czy to moze czy jezioro.

J.

Piotr Wozniak 

Stopień: Ciagle sie ucze...
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2006, 08:49   

Ja miałem m.in.:
pływanie bez maski na "użyczonym" automacie na długim wężu wzdłuż poręczówki
wyciąganie "nieprzytomnego" partnera w różnych konfiguracjach
procedury OOA - to juz do znudzenia
posługiwanie sie bojką i kołowrotkiem
a koncowy egzamin (przeprowadzany przez M3) polegał na realizacji zadania: zaplanuj i przeprowadz nurkowanie z łodzi na głebokość 30m z zachowaniem wszelkich procedur, a Ja Ci bede przeszkadzał. No i przeszkadzał - a to odłączył się od pary, a to nie zatrzymał sie na przystanku (symulowaliśmy dekompresje) etc.
Na kursie mialem tez okazje polywac w plycie. W efekcie mój HEXAGON zmienił właściciela.

SIDORRO 

Wysłany: 24-07-2006, 18:02   

Dzieki za wszystkie posty

graba 

Stopień: ITDA
Wysłany: 25-07-2006, 09:32   

Piotr Wozniak napisał/a:
Ja miałem m.in.:
......

Rozumie, że mówisz tutaj o kursie P2 u Pawła Poręby? czy tak?

Piotr Wozniak 

Stopień: Ciagle sie ucze...
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2006, 09:39   

graba napisał/a:
Piotr Wozniak napisał/a:
Ja miałem m.in.:
......

Nie, u Krzysia Janickiego na Powidzu

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2007, 20:11   

Piotr Wozniak napisał/a:
graba napisał/a:
Piotr Wozniak napisał/a:
Ja miałem m.in.:
......

Nie, u Krzysia Janickiego na Powidzu

O matko! :eek: Szumi miał rację! Od jutr będę płakał :-|

Broco
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2007, 19:37   

Tak, Poręba to zawodowiec. Tydzień temu między główkami wyjścia z portu na Helu puscił kretyn bojkę. Bosmanat dostał szału. Ten niurek juz raz pokazal akcje na tamie, ze musieli go odspawac... a gubienie ludzi pod woda to po prostu rutyna.

W samym porcie na Helu są dwie bazy, polecam obie.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2007, 13:19   

Potwierdzam.
Niecały tydzień temu obserwowałem w porcie na Helu grupę ale nie wiem z której bazy byli.

Rob 

Stopień: P3
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 30-07-2007, 13:58   

D@rek napisał/a:

kurs teoretyczny faktycznie ok
praktyka byla bardzo dobra jak byl tam Edward Ciolkowiak, teraz jest u Mroza w Kulce

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu