Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie, planowanie głębokich nurków.
Autor Wiadomość
jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2006, 23:11   Zabezpieczenie, planowanie głębokich nurków.

Oglądając zdjęcia z przygotowań do nurkowania na 185 metrów

chciałem zapytać czy standardem jest zabieranie ze sobą wszystkich gazów na nurkowanie.

Na zdjęciu powyżej tak mi to wygląda (oczywiście mogę się mylić i mam wątpliwości, dlatego pytam).

Nie czuję się na siłach i nie mam zamiaru dyskutować JAK powinno się takie nurkowania planować, ale jestem ciekawe jak się to robi.

P.S.
W miarę możliwości proszę o dostowanie informacji do poziomu AOWD :)

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 08:54   Re: Zabezpieczenie, planowanie głębokich nurków.

jcsjacekj napisał/a:
chciałem zapytać czy standardem jest zabieranie ze sobą wszystkich gazów na nurkowanie.

Ponieważ od tego może zależeć życie, niezależnie od głębokości nurkowania staramy zapewnić sobie samowystarczalność.
Podczas ekstremalnych nurkowań wzdłuż liny, minimalizujemy ryzyko nietrafienia do depozytów i/lub nurków zabezpieczających i można sobie pozwolić na pozostawienie części gazów.
Podczas nurkowań z dalekim odpłynięciem od miejsca zanurzenia, istnieje ryzyko niedotarcia na czas do depozytu gazów i nurkowie starają się zabrać ze sobą wszystkie gazy.

W zeszłym tygodniu w Dahab wykonałem serię nurkowań poniżej 100 metrów, m.in. na 112 m z dalekim odpłynięciem od miejsca zanurzenia (Elizabeth Canyon) i licząc się z możliwością nietrafienia w odpowiednim czasie do miejsca, w którym czekali na mnie nurkowie zabezpieczający, zawsze posiadałem komplet gazów.

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 11:28   

Dzięki Waldo.

Czyli "Im głębiej tym bardziej licz tylko na siebie ?".

Pytałem, bo wygląda to na strasznie trudne zadania pływanie z taką ilością flaszek.

Czy zabierasz wtedy jakiś balast ?

Jako regulator pływalności jeden duży worek, czy dwa mniejsze ?

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 12:45   

Witam!
Nurkując na te głębokosci swobodnie (bez liny opustowej) należy mieć ze sobą wszystkie potrzebne gazy. Czyli "umiesz liczyć, licz na siebie".
Do kontroli pływalności stosuje się standardowo jacket z podwójnym workiem i boje deco.
Ilość zabieranago balastu zależy od ilości zabieranych butli. Należy tak się wyważyć, aby na deco móc utrzymać głębokość przy pustych butlach.
Co do ilości butli, to ja osobicie wolę wziąć mniejszą ilość butli, za to o większej pojemności. W tym wypadku wziąłbym 2x20l zamiast 4x12l. Dało by to co najmnie o dwa automaty oddechowe mniej do obsługi pod wodą.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 13:07   

jcsjacekj napisał/a:
Czy zabierasz wtedy jakiś balast ?
Jako regulator pływalności jeden duży worek, czy dwa mniejsze ?

Zabieram standardową ilość balastu, zapewniającą prawidłowe wyważenie bez butli bocznych. Butle boczne po ich zużyciu posiadają lekko dodatnią lub neutralną pływalność.
Dwa niezależne źródła wyporu, wielkością dostosowane do ciężaru zabieranych gazów.

Podczas pływania z kilkoma butlami bocznymi co prawda rosną opory, ale nie sprawia to aż takich problemów, jakich spodziewają się osoby, które nigdy tego nie próbowały.

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 13:33   

waldo napisał/a:
Butle boczne po ich zużyciu posiadają lekko dodatnią lub neutralną pływalność.

A właśnie, nie wiedziałem tego. Dlatego wydawało mi sie, że z tyloma flaszkami zawszę jesteś ujemny.

Leszek Nowak napisał/a:
Do kontroli pływalności stosuje się standardowo jacket z podwójnym workiem i boje deco.

Czyli 3 źródła wyporu. Da się wyjść ze 100m na bojce deco, gdy padną np. oba worki (pewnie to mało prawdopodobne) ?

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2006, 14:52   

Innym kierunkiem w nurkowaniach głębokowodnych jest stosowanie obiegów zamkniętych i półzamkniętych, Wtedy nurek ma wiekrzą swobodę ale pojawiają się inne poważne zagrożenia.

pozdrawiam rc

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2006, 15:19   

jcsjacekj napisał/a:
Da się wyjść ze 100m na bojce deco, gdy padną np. oba worki (pewnie to mało prawdopodobne) ?

Bez problemu można się wynurzyć na dużej bojce deko.

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 05-10-2006, 17:06   

jcsjacekj napisał/a:
A właśnie, nie wiedziałem tego. Dlatego wydawało mi sie, że z tyloma flaszkami zawszę jesteś ujemny.
To sa butle aluminiowe a nie stalowe. A i woda bardziej slona.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu