Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs w Łodzi lub okolicy
Autor Wiadomość
Roque 

Wysłany: 15-10-2006, 14:54   Kurs w Łodzi lub okolicy

Chcialbym sie zapisac na kurs nurkowania. Szukam szkoły w Łodzi lub w okolicy.
Czy to wazne jaki system wybiore, czy PADI czy CMAS?
z gory dzieki

martusia 

Stopień: P2, Adv.EAN IANTD
Wysłany: 15-10-2006, 15:04   

ważne jakiego wybierzesz instruktora :roll:
osobiście robiłam kurs CMAS ( z różnych powodów - nie chcę wywoływać kolejnej wiljny :mrgreen: ).
Polecam Ci Posejdona - info na pw :-D

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2006, 07:14   

Wybierz organizację tą jedyną i słuszną dla siebie samego. Lej na opinie innych, dobieraj instruktora a nie organizację.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce i bezpiecznych nurkowań

twardziel1234
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 22:41   

czesc

widze,ze masz pewnien dylemat z doborem ogranizacji...
ja jestem instruktorem PADI i czystym sercem moge ci polecić PADI,nauczysz sie tam wszystkiego co ci bedzie potrzebne do przyjemnego i milego nurkowania...
w PADI kladzione jest główny nacisk na pływalność,która daje mozliwość obserwcji podwodnego świata i np robienie zdjec by potem pokazac wszystkim swoja posje

jezeli jednak szukasz walki i chcesz wziaqc udzial w obozie przetrwania to polecam ci CMAS tylko z doswiadczenia wiem,ze i tak przejdziesz do PADI

p.s jezeli chcesz ze mna pogadac(tez jestem z lodzi) to napisz-moj gg 8808563

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2006, 10:01   

[quote="twardziel1234"]czesc

widze,ze masz pewnien dylemat z doborem ogranizacji...
ja jestem instruktorem PADI i czystym sercem moge ci polecić PADI,nauczysz sie tam wszystkiego co ci bedzie potrzebne do przyjemnego i milego nurkowania...
w PADI kladzione jest główny nacisk na pływalność,która daje mozliwość obserwcji podwodnego świata i np robienie zdjec by potem pokazac wszystkim swoja posje

jezeli jednak szukasz walki i chcesz wziaqc udzial w obozie przetrwania to polecam ci CMAS tylko z doswiadczenia wiem,ze i tak przejdziesz do PADI

Obiecałem sobie, że nie będę się już nigdy denerwował czytając to forum, ale -KU..A!!- tym razem nie wyrobiłem. KTO TU ZACZYNA WOJNY MIĘDZY ORGANIZACJAMI?? Roque! Niejaki Twardziel pisze, że w PADI nauczysz się wszystkiego, co potrzebne będzie do nurkowania. Otóż ja będąc sam instruktorem różnych organizacji uważam (jak i wiele innych osób, które parę lat już jednak nurkują), że NIE NAUCZYSZ się wszystkiego co będzie ci potrzebne do bezpiecznego i świadomego nurkowania. A już na pewno nie w początkowych etapach swojej nurkowej kariery. Wynika to najzwyklej w świecie z zakresu programu szkolenia. To moja prywatna opinia do wygłoszenia której mam prawo. Sądząc po dacie twojego posta kurs podstawowy masz już za sobą albo jesteś właśnie w jego trakcie. Nie wiem jakiego wyboru dokonałeś. Daleki jestem od wywyższania jednej organizacji ponad drugą. Chciałbym jednak w tym miejscu zaapelowac do ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z nurkowaniem, żeby nie ulegali komercji takiej jak ta z cytowanego posta i przed planowanym kursem porozmawiali po prostu z innymi płetwonurkami z różnych organizacji (istotne). Pozwoli to dokonac świadomego wyboru.
Szkolenie w CMASIE to żaden obóz przetrwania. Nie ma tam żadnej walki. To mit mający odstraszac od organizacji. Podczas szkolenia zostaje po prostu przekazana kursantowi solidna, całościowa porcja wiedzy nurkowej potrzebna podczas świadomego nurkowania. W czasie szkoleniowych nurkowań kursant nabywa określone umiejętności (tak, tak.. również z zakresu utrzymywania prawidłowej pływalności :roll: ) i nurkowania te nie są żadną rzeźnią. Kurs w CMASIE czy np. SDI/TDI nie polega na prostym zaliczaniu określonych programem cwiczeń. Liczy się indywidualne podejście do kursanta i praca z nim do momentu, w którym instruktor uzna, że mamy do czynienia z nowym płetwonurkiem. A rano stojąc przed lustrem będzie mógł w nie spojrzec z czystym sumieniem. Nic na siłę. Ja byłem wiele lat temu szkolony wg. takiego schematu i sam teraz tak szkolę. To tyle. Tak wygląda mój pogląd w sprawie i uważam, że mam do niego prawo. Jeśli kogoś nim uraziłem- z góry przepraszam.
P.S.: Ś.P. Grześ Dominik zwrócił mi kiedyś uwagę, że w miarę nabywania doświadczenia, ludzie jednak odbijają z PADI w kierunku różnych innych organizacji nurkowych. I rzeczywiście tak jest. Wystarczy spojrzec na stopnie wyszkolenia w profilach użytkowników tego forum. Szanowni Czytający! Czy nie warto zastanowic się jednak dlaczego tak się dzieje? THE END.

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2006, 16:22   

Roque napisał/a:
Czy to wazne jaki system wybiore, czy PADI czy CMAS?

Polecam Ci znalezienie instruktora który ma uprawnienia w kilku organizacjach.

Wtedy może on porównać ich programy i może dać Ci wybór.

Np. jeśli nie szkoliłeś się w innych organizacjach tylko w jednej (ja np. w ścieżce SSI) to nie możesz ich porównać. Ale jeśli instruktor zna kilka systemów/organizacji to możesz mu powiedzieć czego szukasz w nurkowaniu - a on wybierze dla Ciebie ścieżkę.

Pozdrawiam.

martusia 

Wysłany: 06-11-2006, 12:59   

Gryzli napisał/a:
w PADI kladzione jest główny nacisk na pływalność

kładziny nacisk to jest , ale nie na pływalnosć , tylko na jak najszybsze " odbębnienie " 4 wymaganych nurkowań :mrgreen:

może to ze mną jest coś nie tak , ale po 4 nurkach moja pływalność daleka była od ideału - pewne rzeczy przychodzą po prostu z czasem

a taka osoba po OWD spadła na mnie w jakiś niezrozumiały sposób o mało nie zabijając mnie butlą :mad:

Wmawianie ludziom że po OWD sa wspaniałymi nurkami jest po prosu hipokryzją :!:

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2006, 16:03   

martusia napisał/a:
Wmawianie ludziom że po OWD sa wspaniałymi nurkami jest po prosu hipokryzją Exclamation

Zwracam tylko uwagę, że nie wszędzie OWD wygląda tak samo.

U nas OWD = 8 wizyt na basenie + 7 nurków w jeziorze.

Oczywiście że z pływalnością była walka, ale od początku starałem się utrzymać 1m nad dnem i poziomą pozycję oraz ćwiczyć żabkę - takie były wytyczne instruktora od pierwszego basenu.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-11-2006, 20:11   

twardziel1234 napisał/a:

Pływalnosc w Padi = klęczenie na dnie (to taki rodzaj modlitwy o poziomą pozycje)

Padi to także fabryka plastików szczegolnie w poczatkowej fazie nauczania dopiero DM to wzgledny kurs.

Nie chcialem obrazic zadnego instruktora Padi coz poradzic ze takie sa standardy.

Gryzli, wyluzuj dluzej pozyjesz ;)

Gryzli 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2006, 20:12   

martusia napisał/a:
Gryzli napisał/a:

kładziny nacisk to jest , ale nie na pływalnosć , tylko na jak najszybsze " odbębnienie " 4 wymaganych nurkowań :mrgreen:

może to ze mną jest coś nie tak , ale po 4 nurkach moja pływalność daleka była od ideału - pewne rzeczy przychodzą po prostu z czasem

a taka osoba po OWD spadła na mnie w jakiś niezrozumiały sposób o mało nie zabijając mnie butlą :mad:

Wmawianie ludziom że po OWD sa wspaniałymi nurkami jest po prosu hipokryzją :!:

1. Martusiu?! Czy aby się nie pomyliłaś i dobrze przeczytałaś to co napisałem w swoim poście? To niejaki Twardziel raczył żartowac (chyba) pisząc o pływalności i PADI a nie ja. :)
2. Moje zdanie w tej kwestii jest mocno zbliżone do Twojego.
Pozdrawiam. Gryzli.

Nurofen. :-D Masz rację. Make peace not war! Tak się jakoś uniosłem czytając tą reklamę... :trawa: Ale już mi przeszło. Jeden baranek, dwa baranki, trzy..... cztery baranki, pięc.... :20:

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2006, 20:57   

Gryzli napisał/a:
cztery baranki, pięc.... usmiech

"Pięć baranów" ! (nie "pięć baranki")

twardziel1234
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 21:44   

czesc wszystkim
troche widze sie nerwowo zrobilo a wcale nie mialem takiego celu...
chce zaznaczyc ze szkolilem sie rowniez w innych organizacjach i musze przyznac,ze kazda z nich wiele dobrego i nigdy nie uwazalem,ze konkurencja nasza jest inna organizacja lecz inne sporty.
nie krytykujac innchych organizacji musze wystapic w obronie PADI,gdyz obecnie jest okres przejsciowy i rozpoczela sie czystka w naszych szeregach czystka oznacza to nic innego jak pozbycie sie wszystkich takich odbebniajacych instruktorow z PADI,obecnie ok 10 instruktorow jest na wylocie i kolejni beda rowniez prowdopodobnie wywaleni,wiec moge wam zapenic,ze w najblizszym czasie bedzie ogromna poprawa jakosci kursow w polsce...
Z gory przepraszam wszystkich,ktorzy sie zawiedli an PADI i chce wam przypomniec,ze zawsze mozecie sie skontaktowac z kontrola jakosci PADI: qa@padi.co.uk -ALE PAMIETAJCIE MUSICIE BRAC UDZIAL W TYM ZDARZENIU BARDZ JE OSOBISCIE WIDZIEC A JAK NIE TO "MORDA W KUBEL" BO TO DZIALA W DWIE STRONY!!!!
oni dzialaja szybko i sprawnie i jezeli kolo sie im nie wytlumaczy to 2 tyg i juz nie jest czlonkiem PADI,szybko i bez klopotow.
Jezeli chodzi o odbebnienie nurkowan to jako instruktor zaliczajac kolejne nurkowania musze byc pewnien,ze kursant spelnil wszystkie wymagania zaliczeniowe a jednym z nich jest utrzymanie neutralna plywalnosc,wiec nie ma mozliwosci zaliczenia nurkowania jezeli kursant nie spelnil takiego wymogu...
JUZ KONCZA SIE CZASY ODBEBNIENIA NURKOWAN I PLASTIKOW...

Pozdrawiam wszystkich nurkow ze wszystkich organizacji

mroczny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2006, 00:38   

twardziel1234 napisał/a:
...spelnil wszystkie wymagania zaliczeniowe a jednym z nich jest utrzymanie neutralna plywalnosc...

Pare sekund Pivota i zawiśnięcie w toni a dobra pływalność to jakby porównać
ruszenie samochodem z miejsca i udział w zawodach Rallye...dwa różne światy!

martusia 

Wysłany: 07-11-2006, 12:48   

Gryzli,

sorry :lol:
to rzeczywiście nie Ty to pisałeś - tak mi sie zaznaczyło :roll:

Gryzli 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2006, 18:33   

jcsjacekj napisał/a:
Gryzli napisał/a:
cztery baranki, pięc.... usmiech

"Pięć baranów" ! (nie "pięć baranki")

jcsjacekj! A skąd wiesz co chciałem napisac po pięc? :20:

Martusia! No problem! :mrgreen:

P.S.: Sorki za brak zmiękczenia nad c. Klawiaturka cos kuleje.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 09-11-2006, 13:26   

mroczny napisał/a:
twardziel1234 napisał/a:
...spelnil wszystkie wymagania zaliczeniowe a jednym z nich jest utrzymanie neutralna plywalnosc...

Pare sekund Pivota i zawiśnięcie w toni a dobra pływalność to jakby porównać
ruszenie samochodem z miejsca i udział w zawodach Rallye...dwa różne światy!

a co nazwiesz utrzymaniem neutralnej pływalności ? cały problem chyba polega na tym aby to co można tą pływalnośią neutralną nazwać było dostosowane do poziomu nurka - przy OWD nie ma co oczekiwać perfekcyjnych umiejętności, z drugiej strony jakieś minimum by się przydało - ciekawe czy da się to "wbić" w sztywne ramy zaliczeniowe jak jest w PADI - bo ocena organoleptyczna instruktora zawsze będzie subiektywna.
Z drugiej strony co jeśli nurek takowy nie daje rady wg. instruktora czy norm? oblać jego OWD ? hmm..

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 09-11-2006, 14:43   

styx napisał/a:
Z drugiej strony co jeśli nurek takowy nie daje rady wg. instruktora czy norm? oblać jego OWD ? hmm..

Nie po prostu przedluzyc kurs az instruktor bedzie go w stanie nauczyc... bo to nie wina kursanta ze nie umie ale instruktora, ze nauczyc nie umial...

Pozdrawiam

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2006, 17:05   

http://baza.dreams.pl/?id=117

mroczny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2006, 19:15   

DarekS napisał/a:
http://baza.dreams.pl/?id=117

nie rozumiem tego postu. czy masz na myśli zareklamowanie tego centrum
nurkowego czy jest to krytyka kursu przez nie oferowanego?

twardziel1234
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 22:42   

czesc wszystkim

milo mi,ze niektorzy sie ze mna zgadzaja i ich szczegolnie pozdrawiam i dziekuje za zaufanie komus nowemu wsrod was... :-D
jezeli chodzi o cel cwieczen to pamietajcie,ze PADI jako pierwsze odeszlo od schematu dlugiego szkolenia nurkow (np pol roku,rok),jednak wiaze sie z tym zasadniczy problem ,gdyz system szkolenia musi byc ujednolicony i efektywny a z tym sie wiaze podejcie instruktorwo,ktorzy musza uczyc identycznie i tak wlasnie jest-wszyscy uczymy identycznie i uzywajac jednakowych metod,ktorych nas nauczono na kursie instruktorskiem i ktorych PADI od nas wymaga,kazdy z nas ma inny styl uczenia lecz metody te same...
Podstawowym problemem z tym sie wiazacym jest niekonsekwencja instruktorow i zwykle niedbalstwo ale zapeniam was,ze z czasem to wychodzi i tacy instruktorzy ida na oddstarzal i tam,jednak ich wybryki niestety zniechecaja wielu ludzi ,ktorych szkolili do nurkowania,jezeli czujecie ze malo sie nauczyliscie to zawsze mozecie zmienic instruktora i sprobowac z innym,jest nawet mozliwosc zmiany instruktora podczas samego szkolenia (zapytajcie swoich instruktorow),wiec PADI daje wam wiele mozliwosci.
jezeli chodzi o cel tych cwiczen na przykladzie OWD to wam do was pytanie:
czy jezeli ktos umie zawisnac w toni raz to i ciagle umie?

No zaraz po OWD napeno nie ale z czasem to przychodzi,gdyz wie juz jak i tylko polepsza technike nieprawdaz?
Jezeli by szkolenie trwalo dluzej i na np zawisniecie w toni bylo poswieconych 20 nurkowan to takie szkolenie by strasznie dlugo trwalo a ludzie tego nie chca,chca sami rozwijac swe umiejetnosci a nie za roczke ciagle plywac,taki jest obecnie swiat nurkowy i musicie sie z tym pogodzic czy chcecie czy nie.

pozdrawiam was
twardziel1234

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu