Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Źle się czuję po powrocie z nurka
Autor Wiadomość
meschiash 

Wysłany: 30-03-2007, 14:37   Źle się czuję po powrocie z nurka

Witam,

od 20 do 27 byłem w Sharm. Nurkowałem 22 i 23, oraz 25 i 26. 26/03 zrobiłem 2 nurki pierwszy do 21m a drugi do 11 na mieszance nitrox 33%.
Samolotem leciałem po 23 godzinach.
Następnego dnia po powrocie zwariował mi błędnik, mam uczucie jakby ciśnienie parło mi na błonę bębenkową. Do tego lekko bolą mnie stawy i przez dwa dni miałem kołatanie serca.

Czy mogą to być to objawy po nurkowaniu ? Jeśli tak to co z tym zrobić. Lekarz nurkowy czy rodzinny ?

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 30-03-2007, 14:44   

Jeśli masz podejrzenie że objawy mają związek z nurkowaniem to zdecydowanie lekarz nurkowy.
Lub (co szybsze pewnie) konsultacja telefoniczna z KOMH w Gdyni (0-58) 622 51 63
Nie zaszkodzi.

Gizmoon 

Stopień: NURAS :-))
Wysłany: 30-03-2007, 15:22   

Wal jak najszybciej do lekarza a jeśli będzie miał problem z diagnozą to zasugeruj mu konsultację z lekarzem dyżurnym w Gdyni.
Życzę zdrówka.

meschiash 

Wysłany: 30-03-2007, 15:24   

ok. dzięki za info. Wybieram się do nurkowego.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2007, 15:57   

Zamiast sie wybierac powinienes juz dawno podniesc telefon i zadzwonic do Gdyni.
I to jak tylko zaczely sie bolec stawy.
Mania

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2007, 16:33   Re: Źle się czuję po powrocie z nurka

meschiash napisał/a:
Czy mogą to być to objawy po nurkowaniu ?

Skoro najpierw nurkowałeś, a teraz źle sie czujesz, to objawy masz po nurkowaniu, nie przed. :mrgreen:
Jeśli pytasz o chorobę dekompresyjną to bolące stawy po nurkowaniu na 11 m na EAN33 nie są objawem DCS. W całości bóle kostno-stawowe, kołatania serca i zatkane trąbki wyglądają na grypę.

meschiash 

Wysłany: 30-03-2007, 16:39   

To też wiem. Ale sam się zastanawiałem.

TomM napisał/a:
Jeśli pytasz o chorobę dekompresyjną to bolące stawy po nurkowaniu na 11 m na EAN33 nie są objawem DCS.

Dlatego nie dzwonię teraz do Gdyni bo nie jest to alarmowa sprawa.

W stosunku do pierwszego dnia po powrocie dziś już jest znacznie lepiej ale o 18 jadę do lekarza nurkowego. Jeśli nic nie stwierdzi to telefon Gdynia. Dzięki za odpowiedzi.

Marek 

Stopień: Powietrzny
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2007, 06:44   

Napisz coś więcej, jaki miałeś profil nurkowania ? Głębokość i gazy to nie wszystko !
Zawsze są inne przyjemności które twój organizm polubi :20:

meschiash 

Wysłany: 31-03-2007, 08:02   

Dziś jest już ok. Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ze stresu zawiązanego ze sprawami służbowymi (a był taki) i z awarią laptopa, która spowodowała przymusowy urlop przy nawale pracy.

Co do nurkowania to:
22/03 - zwykłe powietrze, 1 nur gł. max 12m czas 40m, zużycie 70 bar, 2 nur zwykłe powietrze, gł. max 18m czas 40m, zużycie 80 bar,
23/03 - EAN32, 1 nur gł. max 21m czas 51m, zużycie 120 bar, 2 nur EAN32, gł. max 16m czas 45m, zużycie 100 bar,
25/03 - EAN32, 1 nur gł. max 30m czas 40m, zużycie 90 bar, 2 nur EAN32, gł. max 18m czas 51m, zużycie 110 bar,
26/03 - EAN34, 1 nur gł. max 21m czas 40m, zużycie 70 bar, 2 nur EAN33, gł. max 11m czas 20m, zużycie 30 bar.

Zawsze przystanek bezpieczeństwa i zachowanie wszystkich zasad.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Przy okazji sprzedam ciekawostkę (może przez Was znaną):
DAN wypłaca ubezpieczenie po przedstawieniu aktualnych (czyli nie starszych niż 1 rok) badań nurkowych. Moje są lekko starsze i nie obejmowałoby mnie ubezpieczenie.

Ale najważniejsze, że wszystko jest już OK :-D

heintz 

Stopień: aspirant sztabowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2007, 18:51   

Możesz podać, który punkt umowy DAN mówi o przedstawieniu aktualnych badaniach nurkowych po wypadku?

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 31-03-2007, 19:16   

Wymyślony :-)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2007, 19:20   

meschiash napisał/a:
Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ... z awarią laptopa

Gratuluje wyboru lekarza....

meschiash 

Wysłany: 31-03-2007, 19:57   

Cytat:
Gratuluje wyboru lekarza....

Awaria i związany z tym stres przyczynił się do złego samopoczucia. Nie wiem co w tym dziwnego. Moja praca opiera się wyłącznie analizach, które wykonuję w kompie. Bez niego nie mogę realizować zleceń a to jest stresujące.
Sam byś się denerwował, gdyby nawalił Tobie komp, nowy który szybko kupujesz ma uszkodzony dysk, wymieniasz go na kolejnego nowego a ten przyjeżdża kurierem całkiem przygnieciony. Dopiero trzecia nowa maszyna była dobra. Kosztowało to parę dni i wiele stresu, który objawił się tak jak napisałem powyżej. A to, że po nurkowaniu to skojarzenie było jedno.

Ok. Dziś jest dobrze więc prośba do moda o zamknięcie wątku.

heintz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2007, 20:07   

Bardzo Cię proszę o odpowiedź na moje pytanie. Zobacz wyżej.

meschiash 

Wysłany: 31-03-2007, 20:08   

Będę tego szukał. Jak znajdę to napiszę. Tę informację otrzymałem od doktorka. Nie wiem czy chodzi mu o badanie za 50zł czy jest to prawdą. Będę pisać.

heintz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2007, 20:13   

trzymam Cię kolego za słowo. Powodzenia

alf 

Stopień: Rescośtam
Wysłany: 31-03-2007, 23:26   

meschiash napisał/a:
od 20 do 27 byłem w Sharm. Nurkowałem 22 i 23, oraz 25 i 26. 26/03 zrobiłem 2 nurki pierwszy do 21m a drugi do 11 na mieszance nitrox 33%.
Samolotem leciałem po 23 godzinach.
Następnego dnia po powrocie zwariował mi błędnik, mam uczucie jakby ciśnienie parło mi na błonę bębenkową. Do tego lekko bolą mnie stawy i przez dwa dni miałem kołatanie serca.

meschiash napisał/a:
Dziś jest już ok. Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ze stresu zawiązanego ze sprawami służbowymi (a był taki) i z awarią laptopa, która spowodowała przymusowy urlop przy nawale pracy.

meschiash napisał/a:
Awaria i związany z tym stres przyczynił się do złego samopoczucia. Nie wiem co w tym dziwnego. Moja praca opiera się wyłącznie analizach, które wykonuję w kompie. Bez niego nie mogę realizować zleceń a to jest stresujące.
Sam byś się denerwował, gdyby nawalił Tobie komp, nowy który szybko kupujesz ma uszkodzony dysk, wymieniasz go na kolejnego nowego a ten przyjeżdża kurierem całkiem przygnieciony. Dopiero trzecia nowa maszyna była dobra. Kosztowało to parę dni i wiele stresu, który objawił się tak jak napisałem powyżej. A to, że po nurkowaniu to skojarzenie było jedno.
a może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2007, 23:28   

alf napisał/a:

może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną

Właśnie to jest myśl!! Szanowny Adminie czy jest możliwe założenie takiego działu dla blogerów?

meschiash 

Wysłany: 31-03-2007, 23:32   

Cytat:
a może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną

Kultura = 0

Powtórzę więc:
meschiash napisał/a:
...prośba do moda o zamknięcie wątku.

alf 

Stopień: Rescośtam
Wysłany: 31-03-2007, 23:49   

meschiash napisał/a:
Kultura = 0
wywody o swojej ponoć bardzo stresującej pracy możesz opisywać na blogu i tam szukać współczucia.Może powinieneś porozmawiać z psychologiem. Szukasz pomocy czy pożałowania??

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu