Wysłany: 22-02-2007, 13:32 Autoweryfikacja federacji nurkowej!
Od jakiegoś czasu pojawił się problem następującej wagi.
Sprawa dotyczy Porozumienie zawartego pomiędzy CMAS a PADI (podpisano Anaheim, 30 stycznia, 1998), mówiącego o uznawaniu swoich systemów szkoleniowych i ich zamiennych kontynuacjach.
Oczywiście zdaje sobie sprawę, żę porozumienie to jest można by powiedzieć dyrektywą dla tych organizacji i dany inst. nie ma obowiązku ich stosować jednakże winien zwrócić na nią uwagę.!
Nurek posiadający CMAS* - posiadający w swoim lookboku ponad setkę nurkowań (różnych - wrakowych, głębokich, pod lodem, nocnych ipt. - proszę nie dyskutujmy tylko czy miał prawo do tego typu nurkowań bo nie o to tutaj chodzi) chciałby zrobić w końcu kolejny stopień z różnych względów - głównie z powodu wymagalności tzw. głębszych plastików. Założeniem jest zrobienie tego w PADI (bo chciałby mieć jeden plastik w tej organizacji z uwagi na rozpoznawalność w świecie)
Jednak nie chciałby przystępować do AOWD tylko zagłębić się w obszar czegoś dla niego nowego i zrobić kurs Rescu Diver.
Mając na uwadze: "
Wysłany: 22-02-2007, 14:36
Program PADI jest tak skonstruowany, że można zrobić Rescue Diver a potem DiveMaster nie robiąc po drodze Deepa. Przynajmniej tak pokazuje ich diagram szkolenia.
I tu buntuje się zdrowy rozsądek instruktora. Skoro Rescue Diver = CMAS P2 wg. ustaleń, to nie można po P1 robić Rescue. Wypadałoby zrobić Deep+Rescue.
I jakie by nie były małe wymagania PADI to wg. zdrowego rozsądku AOWD nie może się równać P1 bo P1 nie jest stopniem samodzielnego nurka.
Gdyby taki człowiek zwrócił się do mnie i był pewny swoich racji zrobiłbym mu weryfikację teoretyczną i praktyczną a potem podjął decyzję.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-02-2007, 14:43
Karol Susicki napisał/a:
Rescue Diver = CMAS P2 wg. ustaleń
Ja nigdzie takiej równości nie widzę. Porozumienie mówi jedynie "z jakimi kwalifikacjami 'A' można przystąpić do konkretnego kursu 'B' ". Stawianie znaku "=" pomiędzy stopniami 'A' i 'B' jest nadinterpretacją pojęcia "podobny" lub "równoważny".
Wysłany: 22-02-2007, 15:10
TomS napisał/a:
Karol Susicki napisał/a:
Rescue Diver = CMAS P2 wg. ustaleń
Ja nigdzie takiej równości nie widzę. Porozumienie mówi jedynie "z jakimi kwalifikacjami 'A' można przystąpić do konkretnego kursu 'B' ". Stawianie znaku "=" pomiędzy stopniami 'A' i 'B' jest nadinterpretacją pojęcia "podobny" lub "równoważny".
A ja taką równoważność widzę.
Skoro:
nurek CMAS** może robić kurs na stopień Divemaster
nurek Resuce może robić kurs na stopień Divemaster
to w tym konkretnym przypadku jest postawienie = pomiędzy P2 a Rescue. Dla mnie białe jest białe a czarne jest czarne (i żadne krzyki i płacze nas nie przekonają
Skoro stopień jest równoważny (jak napisałeś) to nie można postawić "=" ?
"z jakimi kwalifikacjami 'A' można przystąpić do konkretnego kursu 'B' ".
I może tego się trzymajmy bo takie znaki równości na pewno nie doprowadzą nas do "równości" federacyjnych.
Karol Susicki napisał/a:
Gdyby taki człowiek zwrócił się do mnie i był pewny swoich racji zrobiłbym mu weryfikację teoretyczną i praktyczną a potem podjął decyzję.
Takiej odpowiedzi bym się spodziewał.
Rozumiem, że w przypadku poprawnego poziomu wyszkolenia, opływania itp. kandydata przystapienie do kursu Rescue w PADI nie stanowiłoby dla Ciebie dużego problemu?
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-02-2007, 20:14
Od kąd pamiętam te dyskusje nie prowadziły do pozytywnego zakończenia. Zasze zwolennicy 'A' dyskredytują 'B' lub coś podobnego....
Stąd kłopot ze stawianiem "=". Programy są różne, metodologie nauczania jeszcze różniejsze i "=" nie może zaistnieć.
Projektanci porozumienia najwyraźniej zrozumieli to już dawno i dlatego mamy do czynienia z określeniami "kto do jakiego kursu może" a nie "on sie równa temu"....
Wysłany: 23-02-2007, 09:45
-Zelig- napisał/a:
Karol Susicki napisał/a:
I jakie by nie były małe wymagania PADI to wg. zdrowego rozsądku AOWD nie może się równać P1 bo P1 nie jest stopniem samodzielnego nurka.
Zdaje się jednak, że wg KDP P1 jest jak najbardziej stopniem samodzielnego nurka.
Masz rację - przepisy się zmieniły. Co nie zmienia faktu, że do samodzielności to mu trochę brakuje
[ Dodano: Pią 23 Lut, 2007 ]
TomS napisał/a:
Od kąd pamiętam te dyskusje nie prowadziły do pozytywnego zakończenia. Zasze zwolennicy 'A' dyskredytują 'B' lub coś podobnego....
Stąd kłopot ze stawianiem "=". Programy są różne, metodologie nauczania jeszcze różniejsze i "=" nie może zaistnieć.
Projektanci porozumienia najwyraźniej zrozumieli to już dawno i dlatego mamy do czynienia z określeniami "kto do jakiego kursu może" a nie "on sie równa temu"....
Widzisz ja nie jestem instruktorem ani A ani B stąd jest większa szansa na obiektywizm
Rescue Diver PADI nie może być równe P2 czy AOWD SSI bo ten stopień nie zawiera Deepa - i tu dla mnie dyskusja się kończy. Z drugiej strony jeśli PADI się zgodziło na P1+9 nurków = AOWD PADI to świadczy to tylko o tym, że mają świadomość swojego poziomu szkolenia
Jakieś 2lata temu miałem ten sam problem.Co dalej? Poszedłem latem na kurs AOWD Padi i pedalski instruktor do dzis dnia nie dal mi certyfikatu zwodząc ze na glebokim nurkowaniu nie zrobilem wymaganych cwiczen.Ale nie powiedzial mi tego po nurkowaniu lecz dopiero po 4 miesiacach zwodzenia mnie że plastik nie doszedł, że zrobił błąd literowy w nazwisku i musiał odesłac certyfikat-Palant.(jestem krytycznie nastawiony do samego siebie i wiem ze z mojej strony bylo wszystko ok)Sprezentowalem mu kase za kurs którą jeszcze zwymiotuje i opuscilem ta "kleczaca" organizację
Poszedlem po rozum do głowy i udalem sie do Pana X doswiadczonego i znanego instruktora (wiadomość na priv). Ponieważ miałem owd ssi postanowilem przystąpić do kursu P2. On w rozmowie zaproponował i uargumentował że nurek P2 to doświadczony nurek i że powinniśmy troszke do kursu dołożyc.
W cenie P2 zrobiłem :
Dan oxygen provider i
nitroks który najbardziej otworzył mi oczka jesli chodzi o nurkowanie.
Jeśli chodzi o sedno dyskusji czyli porównania - człon ratownictwa w p2 razem z dan-ratownik tlenowy to naprawde super sprawa.
Czy P2=RD Padi -nie da sie powiedziec jednoznacznie z mojego doświadczenia: zalezy od instruktora.
Tomasz-Szeryf napisał/a:
Założeniem jest zrobienie tego w PADI (bo chciałby mieć jeden plastik w tej organizacji z uwagi na rozpoznawalność w świecie)
Zastanów sie nad tym ,masz racje Padi jest rozpoznawalne ale nie tylko z racji plastików(bardzo ładnych ,kolorowych) ale takze z faktu kleczenia na dnie.
Sądze ze nikt po podstawowym stopniu nie zrobi Ci RD w Padi.
Proponuję Ci P2 co porównując do Padi ma w sobie 3 kursy.
Alternatywa jeśłi zależy Ci na dobrym wyszkoleniu proponuje AOWD + deep w IANTD.
I na koniec Nie kocham Padi tylko przez to że na początku mojej "kariery " nurkowej trafiłem na Instruktora Palanta. Chce dodac ze nie uwazam iz kazdy Instruktor Padi taki jest myśle ze mialem po prostu PH.
Zastanów sie nad tym ,masz racje Padi jest rozpoznawalne ale nie tylko z racji plastików(bardzo ładnych ,kolorowych) ale takze z faktu kleczenia na dnie.
Jestem z PADI i na dnie klęczę rzadko. Kucam też mało.
PADI nie każe klękać, tylko na klękanie pozwala, co skwapliwie wykorzystują instruktorzy.
martin napisał/a:
To nie jest postawieniem znaku =. Poprawna interpretacja to
CMAS** ma kwalifikacje umozliwiajace zrobienie DM
Rescue ma kwalifikacje umozliwiajace zrobienie DM
To ze CMAS** ma identyczne kwalifikacje jak RS z tego nie wynika.
Zgadzam się z interpretacją crossu ... "jak ma coś to może się uczyć na coś innego"
Ale posiadanie stopnia/plastiku do "kwalifikacji" (rozumianych jako umiejętności) ma się nijak.
Posiadanie plastiku jest widomym i materialnym potwierdzeniem faktu posiadania plastiku.
W każdej federacji.
Prawo jazdy się ma, a jeździć się umie albo nie. I to widać na drodze.
Jestem z PADI i na dnie klęczę rzadko. Kucam też mało.
PADI nie każe klękać, tylko na klękanie pozwala, co skwapliwie wykorzystują instruktorzy.
Jesteś zapewne ok zarówno nurek jak i czlowiek Jesteś z Padi znaczy ze trafiles na dobrego(odpowiedniego dla Ciebie) instruktora.
A tak nawiasem mówiąc (pisząc) czy na TecRec wymiana stage'y jest na klęczkach czy w toni?
To naprawde,naprawde ciekawość a nie złośliwość.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 27-02-2007, 00:47
Nurofen napisał/a:
A tak nawiasem mówiąc (pisząc) czy na TecRec wymiana stage'y jest na klęczkach czy w toni?
To naprawde,naprawde ciekawość a nie złośliwość.
Ostatnio pojawił się temat materiałów tec rec to sobie z ciekawości zobaczyłem film z tec reca . Prawie wszystko dzieje sie na klęczkach i ogólnie film jest raczej z gatunku komedii
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-02-2007, 12:39
scaner napisał/a:
Ostatnio pojawił się temat materiałów tec rec to sobie z ciekawości zobaczyłem film z tec reca . Prawie wszystko dzieje sie na klęczkach i ogólnie film jest raczej z gatunku komedii
hmm chyba widziałem ten film to taki z przejmującą muzyką i szerokimi uśmiechami ?
Zdaje się jednak że w toni już nie mieliby na czym klęczeć więc z konieczności wiszą...
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 27-02-2007, 12:43
styx napisał/a:
hmm chyba widziałem ten film to taki z przejmującą muzyką i szerokimi uśmiechami ?
tak muza jest i szerokie usmiechy typowy film padi choc tym razem złamali troche kanon bo nie ma w nim przedstawicieli wszystkich ras kategorii wagowych i pełnego zakresu wiekowego chyba tym razem chcieli przekazac ze tec rec jest tylko dla prawie wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko