Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie a krwiodastwo ?
Autor Wiadomość
bartollo 

Stopień: PSAI Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2010, 07:56   Nurkowanie a krwiodastwo ?

Witam kolegów.
Od jakiegoś czasu jestem namawiany przez kolegów (nienurkujących) do szlachetnej idei krwiodawstwa.
Zastanawiam się czy nie ma przeciwwskazań/ograniczeń względem nurkowania po oddaniu krwi ?
Czy ktoś potrafi udzielić rzetelnych informacji ?

Dzięki i pozdrawiam
bartollo

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2010, 08:44   

Heja

Zadzwoń do stacji krwiodawstwa i zapytaj
http://www.rckik-warszawa...ex.php?docid=80

Dodatkowo na miejscu, przed oddaniem krwi bada Cię lekarz z którym możesz o tym pogadać w cztery oczy.

Znam wielu nurków, którzy oddają regularnie krew i nie przeszkadza im to w nurkowaniu. Na pewno nie jest zalecane nurkowanie przez 2-3 dni po oddaniu krwi.

Pozdrawiam

kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2010, 08:49   

Ja oddaje mam oddane 10l staram się poprostu nie nurkować w tym czasie bo mozna się czuc czasem lekko osłabionym więc wole nie ryzykować.
Wybierz poprostu taki termin zeby sie nie pokrywał z nurkowaniami i to wszysytko przeciez nie zawsze nurkujesz :-)
W ten sposób komuś pomozesz a oddawanie jest całkowicie bezpieczne :-)
Ja w najblizszym czasie chce zrobić krok dalej i zarejestrować się w bazie dawców szpiku :-)
Pochwal się jak było :-)

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 21-09-2010, 10:27   

Po nurkowaniu dwa dni odczekaj zanim oddasz krew.
Po oddaniu odczekaj dwa (lepiej cztery) dni zanim zanurkujesz.

I już.

A poza tym KAŻDY powinien z czystej przyzwoitości oddać przynajmniej raz w życiu krew. (O ile oczywiście nie ma przeciwwskazań dyskwalifikujących).

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2010, 17:31   

Jeżeli kwalifikujesz się do krwiodawstwa to zazwyczaj i do nurkowania także. I vice versa.
Z nielicznymi wyjątkami. W ankiecie przed oddaniem krwi wpisuje się sporty ryzyka. Przed oddaniem krwi i nurkowaniem należy być wypoczętym. A po oddaniu krwi przed kolejnym wysiłkiem zachować odpowiednia przerwę. Czy to będzie dzień, dwa, trzy, reguły nie ma. Każdy z nas reaguje inaczej. Osobiście nie nurkuję w kolejnym dniu po oddaniu krwi. Wydaje mi się, ze dzień przerwy to minimum.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2010, 23:05   

szuwarek napisał/a:
Jeżeli kwalifikujesz się do krwiodawstwa to zazwyczaj i do nurkowania także.
Oj, oj oj. Ja bym się tak nie zapędzał. Laryngolog może cię wykluczyć z nurkowania, ale możesz okazać się dobrym krwiodawcą. Raczej bym tych zamiłowań nie łączył, bo są różne schorzenia zabraniające jedno, a nie szkodzące drugiemu... Lekarz prawdę Ci powie....
Pozdrawiam

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 22-09-2010, 07:44   

bartollo napisał/a:
Zastanawiam się czy nie ma przeciwwskazań/ograniczeń względem nurkowania po oddaniu krwi ?

Zamiast się zastanawiać, wystarczyło użyć wyszukiwarki:

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=12412

;-)

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2010, 17:33   

Toż napisałem "zazwyczaj" ;)

bartollo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-12-2010, 11:37   

kris_14_ss napisał/a:
Pochwal się jak było :-)

Jeszcze się nie zdecydowałem (odważyłem) !

kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-12-2010, 19:34   

Bartollo wybierz sobie jakiś termin w pracy który ci pasuje i zgłoś pracodawcy że masz zamiar oddać krew. Przysługuje ci z tytułu oddania kwri dzień wolny a warto przedłuzyc sobie np: wekend żeby posiedziec na forum nuras :-P
Ostatnio słyszałem że w W-wie można sie wbić za free na koncert znanej piosenkarki jak sie oddało krew. Plotka głosi że ktoś z jej rodziny potrzebował transfuzji i wtedy dopiero zrozumiała jak to jest ważne.
Trzymam kciuki za Ciebie :-)

Staszex 

Stopień: łoo panie...
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 21-12-2010, 09:01   

A czy Wy tez po oddaniu krwi czujecie się lepiej przez 1-2 doby? U mnie objawia się to poprawą skupienia :snajp: i ogólnej sprawności fizycznej. Dlatego jeśli mam zaplanowany ciężki weekend :beer3: staram się iść oddać krew w czwartek. Warto też rzucić okiem tutaj
Jak zachowywać się po oddaniu krwi?
[URL= http://www.rckik-warszawa...ocid=9]TU[/URL]

Osoby wykonujące takie zawody jak: pilot, maszynista, kierowca autobusu, operator dźwigu, osoby pracujące na wysokości, uprawiające wspinaczkę, głębokie nurkowanie mogą powrócić do swoich zajęć nie wcześniej niż 12 godzin po oddaniu krwi

bartollo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2010, 12:58   

Dzięki za wszystkie informacje i wsparcie. Jestem już chyba zdecydowany, tylko musi to we mnie dojrzeć !

pozdrawiam
bartollo

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 21-12-2010, 13:00   

Tak, umysł jest po jakiś 2 - 3 godzinach od samego oddania jaśniejszy. Raźniej można myśleć i generalnie z większym entuzjazmem działać.
Stan ten utrzymuje się przez jakieś dwie doby.
Co do wysiłku, jednak przesuwa się również (w dół) granica zmęczenia - występuje szybciej, a raczej umysł podpowiada, aby zwolnić.
No i jeszcze czysto mechaniczne sprawy urazowe - jak szybko i jak daleko rozchodzi się krwiak po obciążeniu ręki...
Na studiach robiliśmy z kumplem regularne obserwacje i badania - również wpływu spirytualiów. :-)

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2010, 14:29   

U mnie po oddaniu krwi (ok 1-2h) pojawia się u mnie taki dziwny przypływ energii i zaczynam się lekko pocić. Trwa to ok parę godzin, potem zaczynam odczuwać zmęczenie i duży głód.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu