Zastanawiam się nad zastosowaniem tego aparatu do zabezpieczenia nurkowań.
nigdy nie pracowałem z tego typu urządzeniem jednak dość długi okres pracy około 4 godz. na 2l butli, 14 kg wagi
czyni go dość ciekawym dla nas nurków, ma ktoś z furmowiczow jakieś doświadczenia -uwagi na temat tego polskiego aparatu ?
Smok [Usunięty]
Wysłany: 14-02-2007, 16:48
To ten z allegro ?
Powinienem ciebie opierniczyć, ale wiedząc że źle czynię odpowiem. Znam i posiadam taką konstrukcję, którą warto rozebrać i spożytkować inaczej. Z węża od manometru robisz doskonałą czystą tlenowo i wodorowo złączkę do przetaczania gazów.
Ważne czy powierzchniowe podanie 100% O2 Jeżeli tylko powierzchniowe to wystarczy zwiększyć wydatek tlenu do 2l/ min (gaz inertny będzie wypłukiwany z ustroju i zwiększało by to jego ilość w obiegu, zwiększenie dawkowania tlenu zmniejsza jego ilość w obiegu), czy także do tlenowej dekompresji w wodzie.
Poważniej to aparat nurkowy powinien mieć stały wydatek tlenu, około 1l/min w tym wydatek zmienia się z głębokością (lepsza jest poprzednia wersja z wajchą kontrolującą wypełnienie worka oddechowego). Automat płucny zbyt wrażliwy przydało by się zwiększenie podciśnienia otwarcia. Pochłaniacz powinieneś zdobyć wersję ćwiczebną, bądź zrobić (łatwo wymienić osaryt) Wapno sodowane. Układ węży mało wygodny. Membrana do reduktora łatwa do kupienia adres podam na PW. Ma bardzo ładną sprężynę z brązu.
pytaj odpowiem (jest jeszcze wiele min przed tobą)
zastosowaniem tego aparatu do zabezpieczenia nurkowań.
Toć pisze, że to dla "pokręconych", więc, jak rozumiem chodzi o przytomną ofiarę wypadku nurkowego.
Nie wiem czy targanie rebridera (14kg wężę od odkurzacza, pudło), jest wygodniejsze niż np. butli szóstki z czystym tlenowo automatem. A uruchomić OC, gdy tętno 200, jest chyba łatwiej.
W cywilizowanym kraju (i w Polsce), dojedziesz na pogotowie, gdzie ci pacjęta profesjonalnie podłączą w max godzinę, 1,5 - więc ten czas działania 4h to chyba się przyda w jakichś zastosowaniach "expedition".
Smok [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2007, 14:19
D@rek napisał/a:
tego aparatu do zabezpieczenia nurkowań.
Całkiem za mało, o jaki wariant chodzi, powierzchniowy czy podwodny.
Po skrystalizowaniu stanowiska będzie łatwiej rozmawiać.
ten jest powierzniowy . czyżbyś sugerował przerobić go na budy inspiration
Smok [Usunięty]
Wysłany: 16-02-2007, 08:07
D@rek napisał/a:
czyżbyś sugerował przerobić go na budy inspiration
Już pisałem ten słabo się nadaje, poprzedni model był łatwy do przerobienia na wersję nurkową (to on ma sprężynę z brązu, W70 stalowe będzie rdzewiało na mokro).
Reduktory z poprzednika jak najbardziej nadają się do tego typu zastosowań jak budowa SCR i CCR.
Witam.
, niedoczytałem, już wiem.
własnie dostałem od przyjaciela F M61
... koncepcja rozbudowy zgoła inna, jednak widze tam znacznie wiecej elementów rdzewiejacych poza oczywiście nierdzewną sprężyną.
ps. przed paroma dniami zakonczyłem budowe tleniaka z zupełnie pozytywnym skutkiem. Co ciekawe WSZYSTKIE części zakupiłem w castorama diving shop.
pozdr
kurek
Smok [Usunięty]
Wysłany: 07-03-2007, 07:23
kurek napisał/a:
... koncepcja rozbudowy zgoła inna
Czyli która droga OXY NG czy Draeger ?
kurek napisał/a:
jednak widze tam znacznie wiecej elementów rdzewiejacych
Zapytam które ? Widzę 1 śruba od dźwigni jest stalowa reszta mosiądz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko