Wysłany: 24-04-2007, 19:59 Jak długo się czego na certyfikat w PADI?
Witam!
Nie wiem czy dobry dział!
Mam pytanie ile trwa oczekiwanie na certyfikat? A i na jaki adres napisać żeby sprawdzić czy PADI wysłało plastik? Instruktor twierdzi że tak, ale coś nie chce mi się wierzyć że poczta zgubiła 10 certyfikatów a jeden kolega, który płacił w innym terminie już od miesiąca cieszy sie plastikiem a ja czekam już prawie pół roku i postanowiłem coś z tym zrobić. Proszę o podanie jakiegoś maila do PADI i czy mam pisać po Polsku czy in ENGLISH?
W zasadzie to nie powinno mnie to interesować, a centrum w którym robiłem kurs powinno wysłać ponownie papiery bo to nie moja wina że poczta zgubiła prawda? Trudno straty czasem się zdarzają!
Wysłany: 24-04-2007, 20:12
już chyba termin przekroczy i to bardzo. Instruktor ma siedem dni na wysłanie PICa a PADI 3 m-ce na wysłanie licencji. Czasami zdarza się że w PADI gdzieś zaginie jakiś PIC (w końcu dostają z całej europy czy nawet swiata), myślę ze powinieneś się zwrócić do swojego instruktora aby ponownie wypisał Ci pic do PADI.
PADI ma 90 dni na przysłanie Tobie lub instruktorowi/centrum certyfikatu, ponieważ tyle jest ważny certyfikat tymczasowy.
W tym momencie średni okres oczekiwania na plastik przy użyciu standardowego PIC (a nie elektronicznego) wynosi 4-6 tygodni.
Jeżeli upłynął okres 90 dni, a ty dalej nie masz swojego certyfikatu (tak wynika z Twojego postu) możesz napisać bezpośrednio do PADI na adres sarah.joyce@padi.co.uk . Sarah jest szefową działu certyfikatów. Jezeli napiszesz po polsku wyślij kopię e-maila do lukasz.slowinski@padi.co.uk , a odpowiedź będzie szybsza. Generalnie jeżeli możesz napisz po angielsku bo wtedy odpowiedź dostaniesz prawie od ręki.
W e-mail powinieneś podać swoje imię, nazwisko, datę urodzenia, poziom certyfikacji oraz adres.
Z własnego doświadczenia muszę powiedzieć, że zaginięcia certyfikatów (szczególnie tych przychodzących w dużych kopertach) lub przychodzenie otwartych przesyłek wynika z nieprawidłowości w Poczicie Polskiej.
Jeżeli masz jakikolwiek certyfikat Padi, możesz zalogować się na stronie
https://www.padi.com/padiprofile/securefront.asp
podając swoje dane i numer certyfikatu.
A potem zakładka Education ...
Tam się okaże czy masz przypisany do siebie zaginiony certyfikat - jeżeli jest - występujesz o duplikat. Jeżeli nie ma - zgłaszasz się do instruktora/centrum ...
I tyle
Powodzenia
...
Ostatnio zmieniony przez Joanna 24-04-2007, 22:09, w całości zmieniany 1 raz
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 24-04-2007, 21:46
W ogóle te centra nurkowe potrafią robić dziwne rzeczy. Ja robiłem swoje PADI OWD w "renomowanym", największym, najdroższym (nie ze snobizmu, ale termin pasował) krakowskim centrum. Kurs zaliczyłem i czekałem na certyfikat. Kolega będący ze mną na kursie z jakichś tam powodów nie robił z naszą grupą nurkowań na wodach otwartych. Dokończył to jakieś 2 m-ce po nas. Spotkałem go po tym, a on się mnie pyta czy już dostałem swój plastik, bo on dopiero wysłał kwity do Anglii. Czujecie? Nie dość, że wbrew temu co mówiono przez cały kurs, dokumentów nie wysłano to jeszcze nikomu nie chciało się powiadomić kursantów (nas) o tym fakcie. To, że leżały sobie gdzieś w szufladzie całe tygodnie po kursie też nikogo nie zainteresowało. Bo po co? Ciekawe. Taka przewrotna polityka firmy, czy nieróbstwo pracowników?
Nie każdy idąc na pierwszy kurs wiedział wszystko o nurkowaniu
O nurkowaniu nie!!! Jedno jest pewne przychodzisz do centrum i mowisz "Dzień dobry Panu chciałbym zrobić kurs nurkowy" na to instruktor odpowiada "Mów mi Penosław bo my nurkowie mowimy sobie po imieniu..." Myslisz ,kurcze zostalem czlonkiem wielkiej rodziny nurkowej ,wszyscy sa mili traktuja mnie jak brata.Po czasie okazuje sie jednak ze zostales uspiony i wydymany. Na koncu zostal tylko niesmak i pieczenie tyłka.
Na szczescie nie kazda organizacja jest az tak komercyjna ...
Kolego
Wszystko zalezy od osoby wysyłającej twoje papiery Ja czekałem trzy lata na Mastera ale z tego co wiem sa tacy co czekaja jeszcze do dziesiejszego dnia,Sredno to dwa miechy
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 24-04-2007, 22:23
Dobrze, że mnie chociaż tyłek już nie piecze. Ale niesmak pozostał. Na pewno nie dam im już zarobić.
A i na ugruntownanej, jakby się mogło wydawać, marce suchego włoska nie zostawiam - choćby i tu!
Wysłany: 24-04-2007, 22:49
Instruktor wysłał aplikację DM do Padi 20 grudnia ub.r. Do tej pory jeszcze nic nie dostałem. Trochę jest to wkurzające bo jestem już do tyłu 4 miesiące do tyłu na płaceniu składki 100 E/rok.
--------------------------
Oj przewraca wam się w głowach, przewraca.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-04-2007, 01:06
sheep napisał/a:
Instruktor wysłał aplikację DM do Padi 20 grudnia ub.r. Do tej pory jeszcze nic nie dostałem. Trochę jest to wkurzające bo jestem już do tyłu 4 miesiące do tyłu na płaceniu składki 100 E/rok.
Jeżeli masz jakikolwiek certyfikat Padi, możesz zalogować się na stronie
Pewnie że mam i zaraz sprawdzę co jest z moim EFR. Na razie nie będę podawał gdzie robiłem kurs bo może to nie jest wina centrum tylko rzeczywiście poczty polskiej. Jeśli tak nie będzie to pomyśle nad upublicznieniem.
Nurofen napisał/a:
Myslisz ,kurcze zostalem czlonkiem wielkiej rodziny nurkowej ,wszyscy sa mili traktuja mnie jak brata.Po czasie okazuje sie jednak ze zostales uspiony i wydymany.
Całkiem niezłe!
Ciekawy i bardzo poruszający temat udało mi się zacząć
[ Dodano: 25-04-2007, 08:04 ] Michał Kosut, dzieki za maile!
Joanna, Coś nie mogę się zarejestrować na tej stronie! Mam AOWD i 3 specjalizacje. A wyskakuje mi błąd. Co to jest "PADI Certification Number or PADI Member Number" bo już zgłupiałem. Z tego co dobrze rozumiem to numer certyfikatu? A wyskakuje błąd że jest niepoprawny.
Wysłany: 25-04-2007, 11:25
bulgard88 napisał/a:
Coś nie mogę się zarejestrować na tej stronie! Mam AOWD i 3 specjalizacje. A wyskakuje mi błąd. Co to jest "PADI Certification Number or PADI Member Number" bo już zgłupiałem. Z tego co dobrze rozumiem to numer certyfikatu? A wyskakuje błąd że jest niepoprawny.
zrób prościej, bez logowania - spróbuj wymienić certyfikat link
podajesz (bez logowania) swoje dane i zobaczysz wszystkie wystawione certyfikaty....
jeśli nie ma któregoś - ciała dał wysyłający.... jeśli jest, a u Ciebie nie ma - to poczta....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko