Wiek: 37 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 8 Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 23-03-2007, 22:59 który kurs wybrac?
zamierzam w tym roku zrobic jakis podstawowy kurs nurkowania, ale nie mam pojęcia który wybrac: PADI, CMAS czy może coś jeszcze innego?
proszę o wyrozumiałosc, na razie jestem średnio rozeznana w temacie, dopiero zbieram info :)
shalom
Jeśli zamierzasz nurkować w Polsce to polecam Cmas, ale tak naprawdę nie jest aż tak ważna organizacja jak dobry instruktor.
Ja polecam Pawła Porębe, od kwietnia będzie w Jastarni, jeśli coś w centralnej Polsce to Kazik Kotlewski. Polecam również (choć niektórzy mnie zganią) Tomka Strugalskiego - prowadzi ciekawie wykłady a instruktorem u niego jest Tomasz Konarski który potrafi nauczyć dużo a przede wszystkim bardzo dbają tam o bezpieczeństwo. Jako pierwszy kurs warto u nich robić.
Pozdrawiam
zientas
Moim zdaniem powinnienes w pierwszej kolejnosci zastanowic sie gdzie chcesz robic ten kurs i w jakiej formie (weekendowo, czy w tydzien). Potem poszukaj dobrego instruktora, ktory prowadzi kursy w odpowiednim dla Ciebie miejscu i formie.
PS Poszukaj w archiwum forum CMAS a PADI a sam zobaczysz ze zdan jest wiele.
Poszukaj w archiwum forum CMAS a PADI a sam zobaczysz ze zdan jest wiele.
może zapytaj kogoś z swojej okolicy,ludzie z twoich okolic będą wiedzieć najlepiej która baza, który instruktor i dlaczego ten a nie inny.
Powodzenia
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2007, 18:14
alf napisał/a:
może zapytaj kogoś z swojej okolicy,ludzie z twoich okolic będą wiedzieć najlepiej która baza, który instruktor i dlaczego ten a nie inny.
Powodzenia
w swojej okolicy to można na przykład złom zbierać a na kurs jedzie się tak daleko jak trzeba np. Na Hel,Hańcze,Hermanice,Hurghade..
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2007, 18:59
nie koniecznie trzeba daleko jechac, ja mam do instruktora 15 minut jazdy i 15 minut w druga strone na Zakrzówek tak więc można kurs w okolicy zrobić bez jazdy w odległe krainy
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2007, 19:47
mysiar napisał/a:
nie koniecznie trzeba daleko jechac, ja mam do instruktora 15 minut jazdy i 15 minut w druga strone na Zakrzówek tak więc można kurs w okolicy zrobić bez jazdy w odległe krainy
no wiec czasem mozna tez zrobic w Hucie Nowej w każdym razie też na "H"
w swojej okolicy to można na przykład złom zbierać a na kurs jedzie się tak daleko jak trzeba np. Na Hel,Hańcze,Hermanice,Hurghade..
możesz mi powidziedzieć dlaczego się czepiasz???? Może masz problem z znalezieniem instruktora który wyjaśni Ci podstawy nurkowania......... a może po prostu filozofujesz i piszesz takie pierdoły bo...... właśnie po co???
mizeria napisał/a:
zamierzam w tym roku zrobic jakis podstawowy kurs nurkowania, ale nie mam pojęcia który wybrac: PADI, CMAS czy może coś jeszcze innego?
kto jej doradzi lepiej jak nie jakiś znajomy nuras??? Może ty??? Proszę wykaż się i coś doradz zamiast pokazywać że jesteś "Ty" potem długo, długo nic i jekieś inne "pedalskie" nurki które niewidzieć czemu jeszcze żyją po jakiś dziwnych kursach.
Pozdrawiam
kto jej doradzi lepiej jak nie jakiś znajomy nuras???
Nikt jej dobrze , swiadomie nie doradzi. Każda opinia bedzie subiektywna - bedzie odnosila sie do wlasnych osobistych doswiadczen ktore nie sa zawsze pozytywne.
To jak z pojazdami jeden kupi mercedesa a drugi traktor (za ta sama kase), jeden potrzebuje wozic obornik a drugi wyrywac lale- gdzie tu kompromis...?
Z Owd to tak jak z prawem jazdy niby po kursie masz papier ale jaki z ciebie kierowca...?
Ja mialem szczescie, z OWD jestem zadowoony ale ocenilem to po wielu nurkach i jeszcze jedno, po zakonczonym kursie moglem jezdzic z moim instruktorem na nurkowania gdzie nabywalem dalej umiejetnosci.
Nikt jej dobrze , swiadomie nie doradzi. Każda opinia bedzie subiektywna - bedzie odnosila sie do wlasnych osobistych doswiadczen ktore nie sa zawsze pozytywne.
Masz 100% racji, ale w okolicy której mieszkasz są instruktorzy lepsi i gorsi i tylko nurkowie którzy robili kursy u tych i u tamtych mogą się wypowiadać u których instruktorów naprawdę warto robić ten kurs. Dlatego właśnie proponuje rozeznanie w terenie.
Pozdrawiam
Pan instruktor X wyszkolil 100 ludzi 50% ma o nim dobre zdanie a 50% złe - kogo ma słuchać...?
Jest jeszcze jeden sposob zrobic ranking instruktorów ale negatywnie sie nie bedzie wypowiadal (bo po co sobie srac w papiery)wiec pomysl jest do kitu. Jak masz inny zapraszam do dyskusji.
proszę o wyrozumiałosc, na razie jestem średnio rozeznana w temacie, dopiero zbieram info
shalom
możesz coś doradzić???
[ Dodano: 24-03-2007, 21:05 ]
oczywiście bez urazy
[ Dodano: 24-03-2007, 21:12 ]
można oczywiscie zapytać na "profesjonalnym" forum nurkowym i wtedy dowiadzieć się że ....... no właśnie, odpowiedzi na zadane pytanie jest ... jedna. Tylko "zientas" udzielił odpowiedzi
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2007, 21:15
alf napisał/a:
Masz 100% racji, ale w okolicy której mieszkasz są instruktorzy lepsi i gorsi
Kolo dlatego że nie rozumiesz że instruktora szuka się czasem na innym kontynencie jeżeli trzeba i szukałeś najlepszego pod warunkiem że mieszka w twojej wsi to masz tylko rescue i to na dodatek PADI ..... nie no i skąd taki kolo ma wiedzieć o co w nuraniu chodzi? Odległość od twojej zagrody do instruktora nie jest parametrem wyboru
Wiek: 37 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 8 Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 24-03-2007, 21:32
ech... czuję, że będzie ciężko... dziękuję za dobre intencje.
ale skąd mam wiedziec, że instruktor jest DOBRY? żadnego osobiście nie znam, więc szukam odpowiedzi tutaj, jednak Wasze zdania podzielone...
może ktoś mi wytłumaczyc z grubsza czym dane systemy szkolenia się różnią? co wziąc pod uwagę przy ich wyborze? byłabym dźwięczna :)
Kolo dlatego że nie rozumiesz że instruktora szuka się czasem na innym kontynencie jeżeli trzeba i szukałeś najlepszego pod warunkiem że mieszka w twojej wsi to masz tylko rescue i to na dodatek PADI ..... nie no i skąd taki kolo ma wiedzieć o co w nuraniu chodzi?
hmmmmmm...... wniosłeś bardzo wiele do tego wątku.
scaner napisał/a:
instruktora szuka się czasem na innym kontynencie
Pewnie szukałeś bardzo długo...., bardzo daleko...... i pewnie do tej pory nie znalazłeś więc........ zostałś frustratem. Pewnie dlatego teraz zamiast nurkować siedzisz non stop na forum i piszesz jakieś swoje pieprzone wywody zamiast pomagać nowicjuszom.
Pozdrawiam
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2007, 21:44
mizeria napisał/a:
może ktoś mi wytłumaczyc z grubsza czym dane systemy szkolenia się różnią? co wziąc pod uwagę przy ich wyborze? byłabym dźwięczna
Krótko:
PADI- Z nurkowaniem nie ma nic wspolnego poza tym że wystawia "bilety" za ok 1 kilo pln najczęściej w jedną stronę pod wodę
CMAS - Super organizacja nurkowa ogromne doświadczenie i dorobek szkoleniowy ale żeby zrobić kurs musisz pojechać do Francji w Polsce nie ma CMASU natomiast podszywa się pod niego PTTK ( to ci co za komuny mieli schroniska w górach) Plastik PTTK z napisem na odwrocie CMAS ( PADI ma np Delfinki w tym miejscu) nie jest honorowany we Francji przykładowo.
TDI/SDI - właściwie nie wiadomo o co chodzi ale jest szansa że to się zmieni bo wreszcie normalni instruktorzy sie pojawili.
GUE- ponieważ są nonprofit to sprzedaja najdroższe kursy na świecie.
NAUI- brak oferty kursów coś niby zaczyna się dziać ale jakoś niemrawo ale jak już okrzepnie w Polsce to może to być ciekawa propozycja.Przykładowo w Czechach NAUI to domena dirrrrmenów
Pozostaje IANTD - nic dodać nic ująć po prostu wszystko czego nuras potrzebuje. Kurs możesz zrobić
Katowice - Kuba Koncytowicz
Kraków- Waldemar Kociumbas
Wawa- bbbbbbb dużo znakomitych instruktorów ( dla ciebie troche daleko)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko