Plastik plastikiem ale na tym poziome być musi. Rozpatrując wymagania P2 i IANTD oraz uprawnienia jakie dają ciężko połapać sie jaki stopień w IANTD jest rownowazny z P2.
Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD.
Jakie jest wasze zdanie w tym temacie ? są jakieś niuanse których wykazałby przewagę jednego nad drugim ?
Instruktorem sie nie martwię bo wiem ze będzie dobrze.
Wysłany: 22-03-2007, 12:58
Rozumiem,że byłaś, widziałaś i poznałaś a nie jedynie słyszałaś? Rozumiem także, że posiadasz pewne doświadczenie i wiedzę w dziedzinie "nurkowania technicznego"?
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2007, 13:56
scaner napisał/a:
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników
Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD.
Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-03-2007, 15:13
martusia napisał/a:
po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30.
Niezupełnie.... KDP w dość skomplikowany sposób określa uprawnienia dla P2, w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji.
Poza tym crossując się z CMAS do IANTD zrobiłaś Deep+AEAN (otrzymałaś certyfikat AEAN, ale musiałaś wykonać wszystkie ćwiczenia z deep oraz odpowiednią liczbę nurkowań). W kwestii dalszego szkolenia w IANTD nie widzę różnicy między AOWD a P2.
Wysłany: 22-03-2007, 16:18
scaner napisał/a:
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI
oczywiscie zakladajac, ze CD PADI nurkuje, a nie uczy marketingu
a nawiazujac do tematu - jesli chcesz alternatywe wzgledem P3, to moze P2, a potem IANTD DM?
i do tego kurs fizjopatologii.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2007, 17:38
martusia napisał/a:
tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję
No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)
Wysłany: 22-03-2007, 17:53
scaner napisał/a:
martusia napisał/a:
tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję
No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)
Ty jakiś dziwny jesteś... moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików.
W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)
Moja wypowiedź niewiele wniesie w temat, ale napisałeś to tak obiektywnie, że musze się zgodzić w 100% i potwierdzić, że odosobniony w pojmowaniu nie jesteś.
Respect (coraz większy)
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2007, 20:35
gladius napisał/a:
moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików.
te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2007, 21:20
mysiar napisał/a:
te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać
ale jak sobie tak troche pozdobywasz to wzrasta potencja
esli chcesz isc w strone nurkowania technicznego to proponuje od razu uderzyc do IANTD, a nie trzymac sie "CMASA",
P2 jest bardzo rzetelnym kursem reszta zabełta ci w głowie zbędnymi plastikami
za pływalność nawidgalność lub wyższością nad PADI itp.Na tym etapie polecam P2
Chcąc się rozwijać technicznie nie musisz być skazany na INTD możesz
z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS lub niemniej szanowanym i doświadczonym TDI.
Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie
no tak wlasnie mysle zrobic. IANTD jest na tych niskich i srednich stopniach nieco zbyt pogmatwany. Plastiki CMAS'owsie sa dla mnie bardziej przejrzyste. Dodatkowo moj partnur ma P3.
Pytanie wzielo sie stad ze u przyszlego mam nadzieje instruktora moge decydowac ktorej federacji plastik wybrac.
Cytat:
i instruktorem to bym sie wlasnie "martwila" najbardziej
no martwie sie ze mi z "dupy zrobi jesien sredniowiecza", coz nasze hobby to nie przelewki i tak byc musi. chetnie zaplace to frycowe, gdyz juz nie moge sie doczekac exploracji baltyku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko