Wysłany: 11-06-2007, 19:57 Czy obowiązują nas wciąż badania lekarskie?
Czy obowiązują nas wciąż badania lekarskie? Strony centrów nurkowych nie mówią na ten temat nic, albo - jeśli już - to jakoś niejasno, nie wprost i w ogóle mam wrażenie, że nie do końca chętnie (to oczywiste, że wolą mieć do czynienia z ludźmi, którym lekarz "przyklepał" zgodę).
Zdaję sobie sprawę, że badania są konieczne dla naszego własnego dobra itd. To oczywiste. Ale chodzi mi poprostu o stan prawny. Z racji swojego zawodu przechodzę rok w rok dosyć dokładne badania, których zakres pokrywa się z zakresem badań przyjętych za konieczne dla nurków rekreacyjnych lub nawet go przekracza. Znając więc stan swojego zdrowia kwitu, dla kwitu nie potrzebuję. A wydaje mi się, że żaden akt prawny nie wymaga posiadania takiego dokumentu (od kiedy to 01.12.2005 przestało obowiązywać rozporządzenie Rady Ministrów z 07.05.2002 w sprawie uprawiania płetwonurkowania).
Jedyne znane mi obowiązujące akty prawne na ten temat to Ustawa z dnia 18.01.1996 o kulturze fizycznej oraz Rozporządzenie Ministra Sportu z dnia 17.08.2006 w sprawie zasad bezpieczeństwa przy uprawianiu płetwonurkowania. Nie znalazłem tam jednak ani słowa na temat takiej konieczności.
Osoby zorientowane w temacie bardzo proszę opinie.
nie wiem jak w innych organizacjach, ale w KDP CMAS jest wymagany wpis w książce płetwonurka od uprawnionego lekarza "zdolny do nurkowania", inaczej osoba prowadząca nurkowanie może nie wyrazic zgody na nurkowanie takiego delikwenta
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 11-06-2007, 21:56
Tak, ale to - jeśli dobrze rozumiem - jest wymóg organizacji, a nie przepis państwowy.
Wysłany: 12-06-2007, 09:40
Tylko po co Ci przepis państwowy (nota bene zobacz w jakim państwie żyjemy). Tu chodzi o Twoje własne zdrowie i zycie - jeÂli potencjalny nurek tego nie zrozumie, nie pomogĹĄ żadne przepisy.
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 10:26
Rob napisał/a:
Tu chodzi o Twoje własne zdrowie i zycie - jeÂli potencjalny nurek tego nie zrozumie, nie pomogĹĄ żadne przepisy.
Rob, ja cię bardzo proszę... Czy Ty przeczytałeś w ogóle mój post? Napisałem wyraźnie, że co roku badania i tak przechodzę - to po pierwsze.
Po drugie, co to za pytanie:
Rob napisał/a:
Tylko po co Ci przepis państwowy
No po to, żeby wiedzieć. Czy to jest takie niezrozumiałe?
Wysłany: 12-06-2007, 10:56
Przeczytalem Twojego posta a piszac "Twoje zdrowie i zycie" niekoniecznie odnosi sie TYLKO do Ciebie ale raczej do tych "potencjalnych nurkow" ktorzy czytaj to forum lub tych ktorzy nurkuja ale nie bardzo przejmuja sie robieniem badan co roku.
A stwierdzenie "po co Ci przepis panstwowy" ponowie. Zadna organizacja szkolaca w polsce czy to IANTD, PADI, SSI, CMAS lub Twoja wlasna jaka sobie stworzysz moze ale nie musi ogladac sie na panstwowe rozporzadzenia dotyczace czestotliwosci badan.
Art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 15 kwietnia 2005 r. o zmianie ustawy o kulturze fizycznej (Dz. U. Nr 85, poz. 726)
Cytat:
Dotychczasowe przepisy wykonawcze w zakresie uprawiania płetwonurkowania, wydane na podstawie art. 53 ust. 2 ustawy wymienionej w art. 1, zachowują moc do dnia wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 53c ust. 4 ustawy wymienionej w art. 1, nie dłużej jednak niż przez okres 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.
Znaczy, że stare rozporządzenie, z obligatoryjnymi badaniami, obowiązywało do 30.11.2005.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2007, 12:50
czyli generalnie mogą być wymagane nawet przez ciecia na bramie jesli będzie to brama nad jezioro
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 14:44
waterman napisał/a:
czyli generalnie mogą być wymagane nawet przez ciecia na bramie jesli będzie to brama nad jezioro
Myślę, że jednak nie. Równie dobrze ten cieć mógłby życzyć sobie badań w kierunku żółtaczki (żeby kąpiąc się nie zarażać innych) albo jakichś jeszcze innych badań, zaświadczeń itp. Ciecia poprostu ustawodawca nie upoważnił do kontroli naszego zdrowia. Równie dobrze mógłby uzależnić wpuszczenie nurka nad wodę od tego, czy ten ma zalegalizowane butle.
Rozporządzenie Ministra Sportu z dnia 17.08.2006 w sprawie zasad bezpieczeństwa przy uprawianiu płetwonurkowania mówi natomiast, że:
§3.1 Płetwonurkownie może uprawiać osoba, której stan zdrowia pozwala na jego przeprowadzenie zgodnie z planem nurkowania.
2. Jeżeli jest konieczne udokumentowanie przez osobę zamierzającą uprawiać płetwonurkowanie jej stanu zdrowia, to, w zależności od potrzeb, przedstawia ona:
1. zaświadczenie zawierające orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania płetwonurkowania lub
2. oświadczenie, że jej stan zdrowia pozwala na uprawianie płetwonurkowania
Nie jestem prawnikiem, więc może mnie ktoś poprawi. Ale ja myślę, że oświadczenie jest wystarczającym dokumentem - świadczy o tym to "LUB".
Wątpliwości moje budzi jednak sformułowanie "w zależności od potrzeb". Ale rękę księżniczki i pół królestwa temu, kto powie jakie to potrzeby wymagają przedstawienia orzeczenia, a jakie oświadczenia. Jedyne jakie mi przychodzą do głowy, to korzystanie z usług firm albo miejsc nurkowych, które tego wymagają. Myślę jednak, że w takim przypadku wymóg taki powinien być zawarty w ogólnie dostępnych (internet, tablice ogłoszeń itp) regulaminach takich podmiotów. W przeciwnym wypadku (jak się domyślam) mogłoby to być niezgodne z prawami konsumentów - człowiek jedzie przez całą Polskę na nura, a tu niespodzianka, bo właściciel nurkowiska właśnie wpadł na pomysł kontroli jego zdrowia.
[ Dodano: 12-06-2007, 14:56 ]
Po napisaniu posta odebrałem pocztę i otrzymałem odpowiedź na ten temat z jednego z krakowskich centrów nurkowych:
"badania nie są ogólnie rzecz biorąc już wymagane prawem jeśli chodzi o nurkowanie przepis został sformułowany w taki sposób, że faktycznie nie mamy prawa domagać się zaświadczenia:)
Natomiast prosimy Państwa ze względów bezpieczeństwa abyście takie badania wykonywali jadąc do naszych baz"
Myślę, że jednak nie. Równie dobrze ten cieć mógłby życzyć sobie badań w kierunku żółtaczki (żeby kąpiąc się nie zarażać innych) albo jakichś jeszcze innych badań, zaświadczeń itp. Ciecia poprostu ustawodawca nie upoważnił do kontroli naszego zdrowia.
No niestety właśnie tak jest. W roli ciecia występuje bosman, a upoważnił go UM...
Jeżeli nurek ma mniej niż 21 lat to podpada po rozporządzenie dotyczące dzieci i młodzieży uprawiającej sporty amatorskie , które obliguje do wykonania takich badań i nurkowanie nie jest wyjątkiem. Obecnie trwają prace nad aktem prawnym regulującym badania lekarskie w sportach kwalifikowanych w tym sportach uprawianych przez osoby powyżej 21 roku życia. Trwa już szkolenie lekarzy sportowych dające takie uprawnienia-pierwsza grupa już zdała egzaminy i to oni posiadają legalne uprawnienia do badań sportowców. Najbliższe takie szkolenie lekarzy odbędzie się w trakcie Zjazdu PTMS- w Jaworze na Soliną w dniach od 6 do 9 września(dla zainteresowanych info na maila).Po odbyciu takich kursów należy zdać egzamin kwalifikujący do uzyskania takiej licencji. Takie uprawnienia mogą zdobyć lekarze posiadający specjalizacje: interna,ortopedia,chirurgia.
Osobiście uważam, że badania takie powinny być wykonywane. Nurkujemy w parach i od stanu naszego zdrowia zależy nie tylko nasze życie , ale również życie naszego partnera.
Sceptykom proponuję odpowiedzieć sobie na pytanie : czy chcę nurkować z człowiekiem , który legitymuje się wątpliwym stanem zdrowia i może pod wodą narazić mnie na niebezpieczeństwo? Natomiast jestem przeciwnikiem badania dla kwitu. Stetoskopem w imię ojca i syna.....i zdolny do nurkowania( na jednym z nurkowych portali(N.A) jest tak reklama badań lekarza nurkowego z imitacją pieczątki) i informacją, że :cyt. "Należy przynieść ze sobą odpisy lub kopie aktualnych (3 miesiące) ogólnych badań krwi i moczu oraz RTG klatki piersiowej (ważność 3 lata).Należy być przygotowanym do typowych badań internistycznych" -zakres badania kładzie mnie na kolana!
Osobiście uważam, że badanie bez laryngologicznej oceny uszu, ekg i spirometrii można o kant d.....py cisnąć. No dobra nie jestem obiektywny...
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2007, 18:49
Cezary Kędzia napisał/a:
Osobiście uważam, że badanie bez laryngologicznej oceny uszu, ekg i spirometrii
Tak zgadzam się, przy przystępowaniu do kursu . Myśle, że większość ludzi, którzy nurkują regularnie robią badania i znają swój stan zdrowia.
Moje pytanie dotyczyło osób, które mogą wymagać od nurka takich badań.
Np. w ostatni wickend znajome najpierw wpuszczono do jednej znanej bazy na Mazurach ( oczywiście pobrano stosowne opłaty), a potem stwierdzono, że bez badań nie mają co do wody się zbliżać. Mimo iż baza wyła tylko w części ośrodka i obok była ogólnie dostępna plaża
pajakt [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 19:07
Konrad Dubiel napisał/a:
No niestety właśnie tak jest. W roli ciecia występuje bosman, a upoważnił go UM...
Ja rozumiem, że dyskusja z takim kolesiem nie ma najmniejszego sensu, ale może jakimś cudem udało Ci się od tej BARDZO WAŻNEJ OSOBY dowiedzieć co to znaczy, że UM go upoważnił? Tzn. on tak mówi i już, albo może: "bo miałem o tym na szkoleniu!"? Czy też istnieje jakiś dokument, którym UM, czarno na białym, taką władzę MU przekazał?
Pytam z ciekawości.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 21:48
pajakt napisał/a:
Czy też istnieje jakiś dokument, którym UM, czarno na białym, taką władzę MU przekazał?
Występuję jak adwokat diabła (poglądy teraz wyrażone nie są moimi osobistymi poglądami)
Skoro samobójstwo nie jest karane, to dlaczego mam mieć jakiekolwiek badania i ktokolwiek mnie pyta o nie, jeśli pokażę cyrograf że idę na własną odpowiedzialność.
Skoro samobójstwo nie jest karane, to dlaczego mam mieć jakiekolwiek badania i ktokolwiek mnie pyta o nie, jeśli pokażę cyrograf że idę na własną odpowiedzialność.
tylko pod warunkiem, że nurkujesz solo
$$ [Usunięty]
Wysłany: 13-06-2007, 09:14
"Marek Majas" nawet o inną sprawę chodzi o to że Państwo nie potrafi się zdecydować czy jest liberalne czy zamordystyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko