Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
Autor Wiadomość
Zboj 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2003, 22:18   Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS

Heja,

19 maja 2003 KDP zmienilo uprawnienia i tak:

P1 (P*)

Płetwonurek KDP/CMAS* ma prawo nurkować:

do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS,
do głębokości 10 m z bojką - samodzielnie lub w parze, pod nadzorem osoby z kwalifikacjami płetwonurka.

P2 (P**)

Płetwonurek KDP/CMAS** ma prawo nurkować:

do głębokości 20 m w parze z osobą o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS* (P1)",
do głębokości 30 m w parze z osobą pełnoletnią o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS** (P2)”,
do głębokości 40 m z osobą o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS.

P3 (P***)

nurkowanie do głębokości 50 m,
kierowanie pod wodą zespołem płetwonurków posiadających stopnie KDP/CMAS* (P1), KDP/CMAS** (P2), KDP/CMAS*** (P3) w zakresie właściwych dla tych stopni głębokości.

pitt 

Wysłany: 09-06-2003, 10:51   

i bardzo dobrze :pigs:

wodzu 

Stopień: CMAS P***
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2003, 13:58   

Howgh!

Większe możliwości - większa odpowiedzialność!

Generalnie jestem ZA :multi:

GrzegorzWS 

Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 10-06-2003, 23:33   

A co konkretnie sie zmienilo i dlaczego? Jak argumentuje zmianę KDP/CMAS?

maretzky 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2003, 00:18   

GrzegorzWS napisał/a:
A co konkretnie sie zmienilo i dlaczego? Jak argumentuje zmianę KDP/CMAS?

W skrócie to P1 i P2 dostali troche głębiej i troche wiecej mozliwosci nurkowania we wlasnym towarzystwie. A P3 dalej moze tylko 50... Lipa... ;(

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-06-2003, 08:26   

P*** może 50 bo .... ustawa :rocket: , ale kto by się nią przejmował :hap:

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 11-06-2003, 09:07   

A tak z ciekawosci, zmienili tez programy kursow, czy to najczystszy marketing w akcji? No bo przeciez nurkowie im znienacka nie zmadrzeli z dnia na dzien sami z siebie, nie? Napisali gdzies dlaczego zmienili?

Czepiam sie, co? :mrgreen:

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-06-2003, 09:45   

Akcja markietingowa -program kursu był tak wyśróbowany, że i wcześniej mogli tak pływać- tyle że teraz szefostwo postanowiło być bardziej konkurencyjne w stosunku do innych :lol:
Nie darmo CMAS-owców porównywali do komandosów :blue2: :22:

GrzegorzWS 

Wysłany: 13-06-2003, 21:14   

No tak... ciekawe czym się PADI teraz "odszczeknie"... wszak to znacznie mocniej marketingowo zorientowana firma...

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2003, 21:40   

GrzegorzWS napisał/a:
No tak... ciekawe czym się PADI teraz "odszczeknie"... wszak to znacznie mocniej marketingowo zorientowana firma...

Bedziesz mial napisane WIELKIMI CYFRAMI ze
OWD moze do 25
AOWD do 45
Divemaster do 55

a malutkimi literkami po kazdej liczbie bedzie napisane "yd"

Lobster pewnie szybko skojarzy bo tankuje w galonach a flaszki mierzy w cuftach ;))

lobster 

Wysłany: 13-06-2003, 22:12   

PADI CMAS diver...

Aisa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2003, 09:53   

maretzky napisał/a:

Bedziesz mial napisane WIELKIMI CYFRAMI ze
OWD moze do 25
AOWD do 45
Divemaster do 55

a malutkimi literkami po kazdej liczbie bedzie napisane "yd"

Czyzby przez Twoj zart przemawiala ukryta zazdosc o cos ? :mrgreen:

I jak juz rozwinela sie dyskusja PADI vs CMAS wytlumacz mi jedno - kolezanka szkolaca sie w CMAS robila cwiczenie - zanurkowac na x m i ubrac sie pod woda w sprzet. W jakie sytuacji awaryjnej bedzie Ci potrzebna taka umiejetnosc ?
Tu powiem, ze zestresowali ja tak, ze juz wiecej nie chce nawet wchodzic do wody... czy to oznacza ze owa dziewczynka nie nadaje sie do nurkowania ?

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2003, 12:04   

Aisa napisał/a:
Czyzby przez Twoj zart przemawiala ukryta zazdosc o cos?

Alez oczywiscie, Diabełku. Ale jako ze to zazdrosc ukryta to nie moge powiedziec czego dotyczy ;P
Cytat:
I jak juz rozwinela sie dyskusja PADI vs CMAS

No to już ją zwijam...
Cytat:
wytlumacz mi jedno - kolezanka szkolaca sie w CMAS robila cwiczenie - zanurkowac na x m i ubrac sie pod woda w sprzet. W jakie sytuacji awaryjnej bedzie Ci potrzebna taka umiejetnosc ?

To nie ma nic wspólnego z sytuacją awaryjną. Cwiczenie polega na wykonaniu na zatrzymanym oddechu na głębokosci kilku metrow pewnych czynnosci wymagajacych troszke sprawnosci fizycznej. Rownie dobrze mogloby to dotyczyc pozbierania i poukladania np kilku kafli w slupek ale to chyba jest zupelnie niezwiazane z nurkowaniem. Za to bardzo dobrze pozwala uzyskac jasnosc co do tego czy ktos sie czuje pod woda na bezdechu w miare swobodnie czy nie. Jezeli kolezanka nie jest w stanie wykonac tego cwiczenia to tylko JEJ SAMEJ uswiadomic powinno ze troche warto popracowac nad kondycja i juz.
W PADI cwiczy sie cos co sie nazywa pivot. W normalnym nurkowaniu unikasz przeciez opierania sie czymkolwiek o dno wiec moznaby uznac ze cwiczenie jest bez sensu. Ale taki swiezy nurek musi pocwiczyc zmiane plywalnosci oddechem i latwiej mu to robic z podparciem. Z tym bezdechem jest podobnie. Jakby tej kolezance kazali od razu cwiczyc na 15m zdjecie maski, doplyniecie kilkunastu metrow na wyplutym ustniku do partnera ktory jeszcze przez chwile udaje ze nie wie o co chodzi (klasyczne cwiczenie IANTD na symulacje OOA) to gwarantuje ze kolezanka by sie albo utopila albo miala gleboki uraz do wody...
Cytat:
Tu powiem, ze zestresowali ja tak, ze juz wiecej nie chce nawet wchodzic do wody... czy to oznacza ze owa dziewczynka nie nadaje sie do nurkowania ?

Jezeli ja zestresowali to nie do konca chyba szkolili ja prawidlowo. Na pewno warto sprobowac jeszcze raz ale nie na zasadzie wszystko na sile. Daj mi znac na priv jezeli uznasz ze moge jej pomoc.

Maciek Ziomek 

Stopień: OWD tez
Wysłany: 17-06-2003, 12:23   

BTW

Bedziecie w okolicach Krakowa w dlugi weekend??

My chcemy zaliczyc i koparki i zakrzowek:))

Pozdrawiam

Maciek

Aisa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2003, 12:46   

maretzky napisał/a:

To nie ma nic wspólnego z sytuacją awaryjną. Cwiczenie polega na wykonaniu na zatrzymanym oddechu na głębokosci kilku metrow pewnych czynnosci wymagajacych troszke sprawnosci fizycznej. Rownie dobrze mogloby to dotyczyc pozbierania i poukladania np kilku kafli w slupek ale to chyba jest zupelnie niezwiazane z nurkowaniem. Za to bardzo dobrze pozwala uzyskac jasnosc co do tego czy ktos sie czuje pod woda na bezdechu w miare swobodnie czy nie. Jezeli kolezanka nie jest w stanie wykonac tego cwiczenia to tylko JEJ SAMEJ uswiadomic powinno ze troche warto popracowac nad kondycja i juz.

Nie dala rady za komandosami ;) - byla jedyna kobieta i zostawala lekko w tyle.

Ale ubranie sie w sprzet pod woda jest o wiele trudniejsze od "zwyklego" nurkowania na bezdechu. Rozumiem potrzebe sprawdzenia swojej kondycji i mozliwosci bezdechowych nurkowan ale sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny. Coz, jestem z PADi ;)

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2003, 17:11   

Maciek Ziomek napisał/a:
Bedziecie w okolicach Krakowa w dlugi weekend??My chcemy zaliczyc i koparki i zakrzowek:))

No to wszystko wskazuje na to ze sie zobaczymy. My mamy podobny plan jak poprzednio. Zakrzowek + kopary w nocy w czwartek. W piatek Hermanice albo znowu Zakrzowek.
Aisa napisał/a:
sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny.

Moze byc inny zestaw czynnosci. Mozesz np skrecac plyte z twinem majac na poczatku nawet obejmy oddzielnie. Na kilka rat powinno dac sie zrobic. A ubieranie to mniej wiecej tak jak zdjecie sprzetu w trudnych warunkach - iedy nie masz innej mozliwosci np przy wplataniu w sieci bez mozliwosci wyciecia a wiesz ze mozesz w miare bezpiecznie wyplynac zrzucajac graty.
Cytat:
Coz, jestem z PADi ;)

No widzisz - wiedzialem ze są powody zebym troche polubil tą federacje ;)

lobster 

Wysłany: 17-06-2003, 17:47   

Aisa napisał/a:
ale sam fakt ubierania sie w sprzet jest dla mnie niejasny.

PADI dajwmajster musi sie wymienic calym sprzetem z kolega pod woda. Mniej wiecej ta sama idea - w praktyce nigdy tego nie bedziesz robic, ale treser widzi, ze czujesz sie komfortowo pod woda i ze sprzetem.

Dmuchanie maski na kolanach tez jest prawde mowiac rzadko spotykane w praktyce. Szczegolnie kiedy dno jest 100m nizej :)

GrzegorzWS 

Wysłany: 17-06-2003, 23:18   

lobster - jestem pewien ze jest kilka praktycznych zastosowań dla ćwiczenia wymiany sprzętem pod wodą - czy ktoś może podać choćby jedno z nich?

Co powiecie na takie zastosowanie: długie nieprzewidziane głębokie deco, gdy partner w ten sposób "znosi" na dół pełną butle?

lobster 

Wysłany: 18-06-2003, 01:41   

GrzegorzWS napisał/a:
Co powiecie na takie zastosowanie: długie nieprzewidziane głębokie deco, gdy partner w ten sposób "znosi" na dół pełną butle?

Delikatnie mowiac nie :) .

Na deco przyniosa ci stage.

maretzky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2003, 08:00   

GrzegorzWS napisał/a:

Oprócz tego co zauważył lobster, deco zazwyczaj bywa płytkie (w stosunku do nurkowania). Ale dobrym przykładem wydaje mi się mogą byc nurkowania jaskiniowe gdzie niejednokrotnie trzeba wybrac - albo sie rozdziac i przepchac bez sprzetu a graty odddzielnie albo nie obejrzec tego co jest za tą dziurą... Uprzedzam - nie nurkuję w jaskiniach (jeszcze ;) ) wiec jezeli sie myle niech mnie skorygują jaskiniowcy z doswiadczeniem

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu