Wysłany: 28-07-2007, 18:47 Złamałem kręg piersiowy - czy mogę nurkować?
Dzisiaj rano, w wyniku upadku ze schodów i uderzenia o krawędź stopnia złamał mi się piąty kręg piersiowy. Jako że mieszkam w Algierii to do lekarzy mam tutaj ograniczone zaufanie. Najpierw zrobili mi RTG gdzie uraz był średnio widoczny, dla pewności wzieli mnie na rezonans gdzie już wszystko było widać. Zalecono mi brak jakiegokolwiek ruchu przez najbliższe 5-6 dni, a potem przez 2 miesiące unikanie gwałtownych ruchów i niedźwiganie ciężarów. Żadnego gorsetu ani innego seksownego wdzianka mi nie zaaplikowano. Niestety zakazano mi nurkować.
I tutaj pytanie do Was, czy naprawdę nie mogę nurkować? Czy jeżeli ktoś mi zaniesie szpej do wody i tam go sobie założę to też mi może zaszkodzić?
No i jeszcze pytanie do tych którzy mieli podobny uraz: jak długo to się leczy?
Dzięki za opd. i porady.
Pozdrawiam
$$ [Usunięty]
Wysłany: 28-07-2007, 19:49
Był już temat o złamaniach i dekompresji, która bedzie przebiegała wolniej w strefie zrastania.
powodzenia
ps modlitwę dziękczynną odmówiłeś, to odmów następną o wytrwałość w nie urkowaniu.
Był już temat o złamaniach i dekompresji, która bedzie przebiegała wolniej w strefie zrastania.
No to kurs techniczy odpada
$$ napisał/a:
ps modlitwę dziękczynną odmówiłeś, to odmów następną o wytrwałość w nie urkowaniu.
Szykuje mi się długi post...
A jak wygląda kwestia niacisku płyty na plecy? W końcu kręgosłup nie ma z nią bezposredniej styczności...
Tak na marginesie, taka głupia prosta czynność jak schodzenie po schodach, a tyle problemow potrafi przysporzyć. Uważajcie na siebie!
$$ [Usunięty]
Wysłany: 29-07-2007, 13:52
Nuakszot napisał/a:
A jak wygląda kwestia niacisku płyty na plecy?
Wplecaku górskim masz pas biodrowy, który przenosi część obciążenia na miednicę mniej obciążając kręgosłup, tu masz uprząż która obciąża cały kręgosłup a z balastem integralnym robi to wyjątkowo skutecznie.
Nuakszot napisał/a:
taka głupia prosta czynność jak schodzenie po schodach
Na kursie BHP na studiach był podany przykład, człowiek niusł worek żarcia dla myszy do myszarni skrócił drogę i zeskoczył z 3 stopn, i złamanie kompresyjne gotowe, dlatego powtarzali, niesiesz ciężkie nie podskakuj.
A tak wogóle to naprawdę dobrze że wyszedłeś na własnych nogach z takiego urazu.
Nuakszot-moje serdeczne wyrazy wspolczucia.
Naprawde schodzenie po schodach to wcale nie taka prosta rzecz - sama w ten sposob zlamalam sobie noge, co mnie wykluczylo z nurkowania na pol roku.
Lepiej zrob te przerwe, wylecz to wszystko dobrze ,zrehablituj, a dopiero potem wroc do nurkowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko