Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
11-08-2007, 17:07
Astma oskrzelowa a nurkowanie
Autor Wiadomość
sabina 

Stopień: brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 16:36   Astma oskrzelowa a nurkowanie

Czy można nurkować z astmą oskrzelową? Przez wiele lat słyszałam, że nie jest to możliwe. Całkiem niedawno mój osobisty autorytet :pa: wyraził zdecydowanie odmienne zdanie. Czy znacie kogoś, kto nurkuje i choruje na astmę? Być może jest dla mnie jakaś nadzieja :buuu:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 16:40   

Szkoda, ze nie skorzystalas z opcji "szukaj"....
wiec zrobilam to za ciebie:
http://www.forum-nuras.co...ighlight=#17343

I mam nadzieje, ze ten osobisty autorytet to jednka lekarz ze specjalizacja nurkowa. Bo jesli nie, to jednka lepiej bedzie jak sie do takiego udasz.

Mania

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 17:47   

Serdeczne dzięki, faktycznie mogłam poszukać - działam jednak spontanicznie i cierpliwość nie jest moją mocną stroną :ping: .
Niestety mój autorytet nurkowy :pa: niewiele ma wspólnego z medycyną :bee; wyraził jedynie swoje zdziwienie, że tak zdecydowanie odrzucam możliwość nurkowania z powodu astmy... Od kilku lat, od kiedy nurkować zaczął mój brat i jego żona myślałam o tym wiele razy.. zawsze jednak słyszałam, że nie mam szans. Pojawiło się światełko w tunelu, ale po przeczytaniu postów z załączonego przez Ciebie linku wcale nie jestem pocieszona :buuu: obawiam się, że w moim przypadku nie będzie łatwo. Chyba jednak zacznę od badań. Najgorsze jest to, że jak coś sobie założę, to dążę do tego za wszelką cenę....
Raz jeszcze - dziękuję i pozdrawiam :pa:

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2007, 20:05   

Był oficer jednostek specjalnych który miał astmę i był także instruktorem nurkowania.
Zapytaj Majora Kupsa, albo to on albo wie kto.

powodzenia

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 20:22   

Nurkowanie nie jest najważnieszą rzeczą na świecie dla której można by ryzykować
swoje życie-zdrowie.Na tym forum raczej nie bedą zniechęcać ale !!!!!

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 21:10   

Wiem, wiem... niestety mam tak, że jak mnie coś weźmie to będę próbować za wszelką cenę, a zaczyna mnie brać. Podobnie było z łowiectwem, wszyscy mi odradzali, bo generalnie kobiety nie polują, w Polsce to już praktycznie wcale itd., a ja się uparłam i proszę :bee; . Jeśli chodzi o nurkowanie to właściwie byłam przekonana, że pnie mam szans i nawet przestałam o tym myśleć, ale los postawił na mojej drodze zapaleńca i stało się... zbudziły się dawne pragnienia. Zaczynam dojrzewać. Postaram się być rozważna - a nie będzie to łatwe :ping: Zacznę od spirometrii... dawno nie robiłam. Faktycznie - niby zdrowie najważniejsze, ale co warte jest zdrowe życie bez odpowiedniej dawki emocji?
Dzięki za pomoc

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 21:12   

sabina napisał/a:
ale co warte jest zdrowe życie bez odpowiedniej dawki emocji

A co jest warte zycie, gdy je utracisz?

Nurkowanie to nie jest polowanie. To jest sport, w ktorym mozna po prostu zginac. I to tak naprawde latwiej niz sie wielu wydaje.

Mania

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 22:05   

Ogólnie astma oskrzelowa nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do nurkowania. Tak kiedyś uważano, ale ostatnio poglądy nieco się zmieniły. W niektórych postaciach astmy nurkowanie jest dopuszczalne, a nawet wskazane.
Jednak kwalifikacją powinna zająć się osoba kompetentna poza forum internetowym.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 22:29   

Maniu,
Nie lekceważę, bynajmniej kwestii bezpieczeństwa. Lubię swoje życie. Generalnie lubię życie. Nurkowanie to nie polowanie - masz rację. Wierz mi - polowanie to w inny sposób, ale również bardzo niebezpieczne zajęcie. Nie chcę dyskutować nad wyższością jednego nad drugim, co jest bardziej niebezpieczne itd. To zupełnie inne dyscypliny - chociaż niekiedy się łączą (podobno są tacy, którzy polują pod wodą??)
Nie zrozum mnie źle - lubię stawiać sobie nowe wyzwania, lubię robić rzeczy niecodzienne ale przy zachowaniu zdrowego rozsądku i rozwagi. Jakkolwiek dziękuję za dobre rady - to nieprawda, że wybrukowane jest nimi piekło :ping:
Postanowiłam - wybieram się do lekarza :ping:

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 22:51   

Sabina
Aczkolwiek dobrze przypuszczalas, ze moge Cie nie polubic za to polowanie, to jednak mam o nim jakies mnimalne pojecie (kuzyni poluja). I tam jednak nie igrasz ze swoim zyciem (o ile nie ma jakiegos debila typu wiceprezydent USA, ktory nie umie celowac). W nurkowaniu natomiast tak.

Tak jak napisalam w pierwszym poscie - przede wszystkim idz do lekarza, lae nurkowego, a nie zwyklego. Co nie przeszkadza, ze warto bys, wbrew temu co twierdza niektore organizacje, miala swiadomosc, ze nurkowanie to niebezpieczny sport, poniewaz twoje zycie zalezy w duzej mierze od sprzetu i umiejetnosci, ktore nabedziesz. Bo nurkujac znajdziesz sie jako czlowiek w kompletnie sobie obcym i nie przystosowanym do ciebie otoczeniu. natomiast polujac jestes jak najbardziej w otoczeniu przeznaczonym dla czlowieka.

Mania

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 22:57   

Przyjmuję z pokorą kompletnego laika wszystkie Twoje uwagi i rady - wierzę, że szczere :tak:
Zrobię dokładnie tak - jak mówisz.
I nie "nie lub" mnie, póki mnie nie poznasz, proszę :ping:
Serdecznie pozdrawiam

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 23:00   

Zalezy mi tylko bys najpierw dokladnie to sprawdzila u znajacych sie na rzeczy medykow. Jesli oni powiedza, ze mozesz - to welcome in the club.
A co do lubienia - przeca napisalam, ze co najwyzej za polowanie, a nie za caloksztalt, bo tego nie znam
:D

Mania

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 23:17   

Raduje się zatem me serce, a micha cieszy :bee;
Uczynię jak radzisz.
Dzięki za wszystko - idę ułożyć me ciało w pozycji horyzontalnej :ping:
Do jutra
Pozdrawiam - Sabina

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 23:19   

Milych snow... o nurkowaniu

MarcinP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2007, 08:31   

możesz spróbowac nurkowwania na crr

gaz któym będziesz oddychała nie jest zimny więc nie drażni dróg odechowych, nie jest także suchy

mam kolgę któy po kilkuletniej przerwie związanej z astmą ( nie wiem jakiego typu ale chyba oskrzelową) wrócił do nurkowania włąśnie dzięki CCR

zapytaj swojego lekarza o tego typu rozwiązanie, bo być może jest ono właśnie dla Ciebie

pozdrawiam
Marcin Podolak

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2007, 09:04   

marcinku....
Wlasnym oczom nie wierze.....
Ty? Tutaj? I w dodatku nic nie sprzedajesz?

Swiat sie wali

Podejrzewam, ze czesc lekarzy moze w ogle nie wiedziec o co z CCRami chodzi.

Mania

Rob 

Stopień: P3
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 12-08-2007, 09:15   Re: Astma oskrzelowa a nurkowanie

sabina napisał/a:
mój osobisty autorytet

proponuje zajrzec do medycyny nurkowej Krzyzaka, wydanie 2006, na strone 43 :

"...podjeciu ostatecznej decyzji o zakwalifikowaniu do nurkowania kandydatow z podejrzeniem nadreaktywnosci oskrzeli pomocna jest konsultacja pulmonologa i wykonanie wysilkowej proby prowokacyjnej lub testu hiperwentylacji zimnym powietrzem."

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2007, 10:45   

Wszystko jasne :ping: teraz to już tylko znaleźć dobrego - czytaj: odpowiedniego - lekarza i zobaczymy co z tego wyjdzie...
Porozmawiałam sobie wczoraj na gg z VooDoo_73 - rady i opinie bazujące na własnym doświadczeniu są bardzo cenne, jednak cechy osobnicze to kwestia bardzo ważna. Dlatego bezwzględnie poddaję się radom Mani i innych życzliwych :bee; , czyli pierwszy krok - lekarz, a potem zobaczymy.
Dziękuję

Konrad Kowalczuk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2007, 00:19   

Marcin Podolak mówił o mnie. Generalnie astma oskrzelowa wywoływana przez czynniki takie jak wysiłek czy zimne powietrze jest przeciwskazaniem. Z doświadczenia mam kilka uwag:
1. zanim zdecydujesz się wejść do wody dokładnie zdiagnozuj co ci jest i przede wszystkim co jest alergenem - czyli znajdź dobrego lekarza od astmy - pulmunolog / alergolog
2. pogadaj z lekarzem kwalifikującym do nurkowania - najlepiej j.w.
3. lekarz klubowy może powiedzieć ci - zmień sport - zmień lekarza :) - niech się trochę przyłoży - pobada i poczyta i dopiero wtedy wydaje ostateczny wyrok
4. jak już będzie totalna kicha to przejdź na rebreather ale tylko CCR :) - gaz nie dosyć że jest wilgotny to ma temperaturę ok 40 stopnii więc nie działa jako alergen
5. badanie z pkt 1 jest o tyle istotne by sprawdzić także, czy czasem nie będzie cię uczulał absorben - jest i na to sposób - jest i taki który nie pyli
6. jeżeli lekarz pozwoli ci nurkować na CCR to możesz profilaktycznie brać leki rozkurczające oskrzela przed nurkiem

Podsumowując - najpier diagnostyka a potem wyroki ale nie ma się co załamywać :)

PS. Marcin żałuj że cię nie było w ten weekend :) - widzimy się w środę :)

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2007, 07:01   

No to zabieram się za szukanie dobrego lekarza... może ktoś ma jakiś namiar na kogoś w okolicach Szczecina?
Konrad - serdeczne dzięki za szczegółową wypowiedź - powoli mi się rozjaśnia, chociaż jestem zieloniutka jak ta żabka :bee; , ale trochę mi się poukładało.
Raz jeszcze - dzięki.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu