Jestem Młodym Nurkiem.Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwa czychaja na nurka?Moglby ktos po krotce opisac?czy raczej nurkowanie jest bezpieczne?
Posiadam Kurs OWD.Prosze o pomoc.
Wysłany: 11-09-2007, 17:30
To nie było poważne pytanie, prawda?
Ale na wypadek, gdyby było, to na etapie OWD moim zdaniem największe niebezpieczeństwo to podejście "wszystko wiem" i ogólnie braki w wiedzy nurkowej. Jeżeli będziesz słuchał bardziej doświadczonych (i stosował się do ich rad), pogłębiał wiedzę i czuł dystans do własnych możliwości i umiejętności, to niebezpieczeństwa można zminimalizować.
Ostatnio zmieniony przez gladius 11-09-2007, 17:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11-09-2007, 19:27 Re: Jakie są zagrożenia?
Delfinek napisał/a:
Jestem Młodym Nurkiem.Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwa czychaja na nurka?Moglby ktos po krotce opisac?czy raczej nurkowanie jest bezpieczne?
Sa dwie możliwości :
1. Zwróć się do swojego intruktora , aby oddał Ci kasę za kurs
2. Weż nożyczki i zrób to samo ze swoim plastikiem jak z przeterminowaną karta kredytową
Wysłany: 11-09-2007, 20:15 Re: Jakie są zagrożenia?
Delfinek napisał/a:
hehe przepraszam za nieporozumienie.Mam tutaj na mysli sytuacje w ktorych znalezli sie nurkowie.Kurs przeszedlem
Sądzę, że chłopak nie wyraził się zbyt jasno.
Prawdopodobnie wcale nie pyta o typowe zagrożenia, o jakich mówi sie podczas kursu, lecz o różne "ciekawe" sytuacje awaryjne sądząc, że wiedza taka może poprawić jego bezpieczeństwo. To chyba dość typowa dla początkujących nurków ciekawość.
Delfinek, przeczytaj "Wypadki nurkowe" Strugalskiego. Znajdziesz tam to, o co pytasz.
Wysłany: 12-09-2007, 07:58
poczytaj też raporty BSAC
Zacytuję Manię:
Jest juz najnowszy raport BSAC.
W 2006 roku zaraportowano do BSAC 379 wypadkow nurkowych - czyli mniej niz w 2005.
najwiecej wypadkow wydarzylo sie latem, kiedy nurkuje wiecej osob.
Powody wypadkow
Znowu numerem jeden jest choroba dekompresyjna - 105 wypadkow. Drugie w kolei jest zbyt szybkie wynurzenie sie - 99 przypadkow.
Podobnie jak w zeszlym roku najwiecej wypadkow mialo miejsce na glebokosciach pomiedzy 20 a 40 metrow.
Ciekawe, ze wypadkom najczesciej ulegali Sports Diver - odpowiednik AOWD.
16 wypadkow bylo smiertelnych - mniej niz na pryzklad w 2004 roku, ale nadal w sredniej wieloletniej.
Kilka ciekawych przypadkow:
atak serca, negatywna plywalnosc i zatoniecie, rozdzielenie sie z partnerem, awaria sprzetu, nurkowanie solo (2 przypadki), rebreathery (3 wypadki), prady morskie oraz DCS.
Teraz troche szczegolow.
Wypadki, ktore skonczyly sie DCS
35 osob nurkowalo ponizej 30 metrow
30 bylo spowodowane zbyt szybkim wynurzeniem sie
27 bylo efektem nurkowan powtorzeniowych
15 polegalo na ominieciu przystanku deco
Zbyt szybkie wynurzenie sie:
18 to efekt awarii suchego skafandra lub BCD
16 spowodowane przez bojke, utrate maski, problemy z pletwami
12 to efekt bablowania automatu
10 to efekt calkowitej utraty gazy
6 bylo zwiazane z wywazeniem
2 zwiazane ze zlym wyszkoleniem
Zdaniem BSAC ponad polowa byla spowodowana utrata plywalnosci co siwadczy o zlym wyszkoleniu i braku umiejetnosci nurkow.
I krotki komentarz BSAC:
W zeszlym roku nie bylo zadnych, nowych powodow wypadkow. Nieustanne cwiczenie, dokladne sprawdzenie sprzetu przez partnerow przed wejsciem do wody i nurkowanie zgodnie z poziomem wyszkolenia, przy stopniowym zwiekszaniu poziomu trudnosci, to najwazniejsze elementy bezpiecznego nurkowania. Dramatycznie wzrosta liczba wypadkow spowodowana zbyt szybkim wynurzeniem. W zwiazku z tym trzeba na to polozyc dodatkowy nacisk podczas szkolenia nurkow oraz cwiczyc techniki prawidlowego wynurzania
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2007, 17:18 Re: Jakie są zagrożenia?
Delfinek napisał/a:
Jestem Młodym Nurkiem.Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwa czychaja na nurka?
Największe niebezpieczeństwo to... że Ci się spodoba nurkowanie. A to oznacza:
a) duże wydatki na sprzęt,
b) każdy weekend w wodzie,
c) w ciągu tygodnia forum i sekta,
d) co pewien czas zapalenie ucha,
e) regularne bóle w krzyżu (od noszenia twina),
f) wakacje ustawiane pod bydlątka podwodne, a nie pod komfort wypoczynku partnerki życiowej,
g) kilkanaście wyjazdów do Egiptu... bez szansy na zobaczenie piramid,
h) częste remonty tylnego zawieszenia samochodu (od wożenia ciężkiego sprzętu nad Hańczę).
To są realne i gwarantowane niebezpieczeństwa. I w zasadzie nie ma jak się przed nimi zabezpieczyć.
Na resztę niezbezpieczeństw będziesz się kolejno przygotowywał podczas następnych kursów, nurkowań, dyskusji...
Wysłany: 12-09-2007, 17:44 Re: Jakie są zagrożenia?
BitPump napisał/a:
Delfinek napisał/a:
Jestem Młodym Nurkiem.Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwa czychaja na nurka?
f) wakacje ustawiane pod bydlątka podwodne, a nie pod komfort wypoczynku partnerki życiowej,
h) częste remonty tylnego zawieszenia samochodu (od wożenia ciężkiego sprzętu nad Hańczę).
To są realne i gwarantowane niebezpieczeństwa. I w zasadzie nie ma jak się przed nimi zabezpieczyć.
Na resztę niezbezpieczeństw będziesz się kolejno przygotowywał podczas następnych kursów, nurkowań, dyskusji...
~BitPump
Bardzo celne, podpisuję się obiema rękami.
U mnie odpada punkt (f) bo moja partnerka nurkuje ze mną, za to gorzej wygląda punkt (a).
Wysłany: 12-09-2007, 18:34 Re: Jakie są zagrożenia?
BitPump napisał/a:
Z a), b) i c) zgadzam sie w 100%. Myslalem ze d) to tylko u mnie ale widze ze nie - pocieszajace Nie mam twina wiec e) odpada, a dzieki nurkujacej partnerce f) planujemy razem Piramidy widzialem juz wiec g) wypada - ale fakt w egipcie liczy sie teraz tylko woda Z h) mam gorzej - sprzet sie powoli przestaje miescic wiec trzeba pomyslec o zmianie na wiekszy
Sądzę, że chłopak nie wyraził się zbyt jasno.
Prawdopodobnie wcale nie pyta o typowe zagrożenia, o jakich mówi sie podczas kursu, lecz o różne "ciekawe" sytuacje awaryjne sądząc, że wiedza taka może poprawić jego bezpieczeństwo. To chyba dość typowa dla początkujących nurków ciekawość.
Delfinek, przeczytaj "Wypadki nurkowe" Strugalskiego. Znajdziesz tam to, o co pytasz.
Dziękuje serdecznie za rozwinięcie mojej myśli
Dziekuje wszystkim za odpowiedz na moje pytanie.
Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz Dzieki !
Zibi72 [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2007, 08:18
kiwigirl napisał/a:
hara-kiri napisał/a:
A może podwodne bydlątko jako partnurka życiowa ?
tez opcja, tylko pewne "nadwodne" atrakcje wtedy odpadają
Podaj maila na priva to prześlę Tobie filmik ......
Delfinku,
Szanowni Przedpiścy zbiorowo wprowadzają Cię w błąd nie ujawniając najważniejszych zagrożeń, o których nie traktuje ani stronniczy Raport BSAC (straszna nazwa prawda?) ani Strugalski ani to forum. A przecież powszechnie wiadomo, że na nurka czyhają przede wszystkim niebezpieczne i groźne spotkania ze stworzeniami, takie jak:
1. Atak rekina
2. Atak orki
3. Atak mureny
4. Atak meduzy parzącej (bardzo groźny)
5. Atak kaszalota
6. Atak nurka
7. Atak nuraski (jeszcze groźniejszy)
8. Atak snorklującej Niemki (śmiertelnie niebezpieczny)
9. Atak wielbłąda (tylko przy wodopoju)
10. W Polsce także atak pustą butelką wpadającą z wysoka do błekitnej toni Zakrzówka
Tak więc rozważ Delfinku zmianę hobby lub kup sobie hełm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko