Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 30-06-2006, 16:06 Nawigacja
Przymierzam się do kupna przenośnej nawigacji samochodowej, którą oczywiście chciałbym wykorzystywać również do dojazdu lub dopłynięcia do miesc nurkowych oraz pośrednio do jazdy na rowerze. Po analizie dostępnych produktów biorę pod uwage
Tomtom 910 lub Nuvi 360.Brałem również pod uwagę ASUSA 636N ale podobno po 72 godz. nieużywania wysypują się mapy.
Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia w tym temacie?
Który model wybrać, który ma lepsze mapy?
Ja używam ASUS A636 z AutoMapą i nie zdarzyło mis się opisywane przez Ciebie wysypywanie mapy. Czy to chodzi o 72 godziny nieużywania mapy czy samego urządzenia?
Generalnie oceniam to urządzenie bardzo pozytywnie i mogę polecić z czystym sumieniem.
Wysłany: 30-06-2006, 22:53
a ja polecam te dwa urządzenia (PDA/PPC i GPS) oddzielnie. Dłuższy czas działania, lepsza czułość, mniejsze wymiary. GPS kupuj koniecznie na sirfstar III. Ogólnie przed zakupem polecam lekturę
Czy na Asusie z 2GB kartą zmieszczę Auto Mapę i Destinatora 6.
Michał jak oceniasz te mapy
Nigdy nie używałem Destinator, więc na ten temat nie mogę nic powiedzieć.
Sama Automapa XL zajmuje na karcie około 100 MB, więc myślę że nie będzie problemu z jeszcze jednym programem (chyba że jest to mapa Europy z poszczegónymi krajami - wtedy lepiej mieć ją na osobnej karcie).
Co do oceny Automapy to jest super. Uzywałem wczesniej TomToma i w porównaniu z nim AutoMapa lepeij radzi sobie w małych miejscowościach.
urwis napisał/a:
o używanie urządzenia a co zatym idzie to i mapy
Nie zauważyłem tego problemu.
I jeszcze jedna generalna uwaga. ASUS świetnie sprawdza się jako przenośny komputer i dlaatego zdecydowałem się właśnie na wybór tego urządzenia, a nie najtańszego palma z nawigacją lub TomTom. Odbieram na niego e-maile (dzięki bluetooth moge go bez problemu połączyć z komórką), przeglądam strony internetowe, uzywam programów do planowania dekompresji i mieszania gazów (to jest szczególnie przydatne bo laptopa nie muszę ze sobą ciągnąć), wypełniam wczesniej przygotowane w excelu arkusze (np. ostatnio w Chorwacji za mieszanie gazów + napełanianie butli), mam pełną synchonizację kalendarza z MO i jeszcze wiele wiele innych. Palm umożliwił mi to, że nie muszę wszędzie nosić ze sobą laptopa i to jest bardzo wygodne.
Przed zakupem trzeba więc zadać sobie pytanie do czego będę go używał. Jezeli tylko do nawigacji w samochodzie to urządzenia dedykowane pewnie sprawdzą się lepiej (TomTom), chociażby ze względu na 3D grafikę. Ale jezeli ma to być też przenośny komputer to zdecydowanie polecam ASUS A636.
Wysłany: 09-02-2007, 12:41
Ja mialem przypadek z automapa ze w Krakowie mnie w kolko prowadzila po zrobieniu 3 okrazen doszedlem do wniosku ze popatrze na drogowskazy i popytam ludzi, innym razem jadac przez Warszawe wyprowadzila mnie w pole i mialem jechac jakimis polnymi dorgami do Olsztyna. Niezly jest Autopilot i Igo polecam tez przetestowac Destinatora bo TT 6 nie ma zbyt duzego pokrycia w Polsce.
Wysłany: 09-02-2007, 16:57
Odkąd po jeździe z automapą (wyłączona opcja 4x4, wył. prowadź po lokalnych) wyprowadziła mnie w pole gdzie uszkodziłem misę olejową i tłumik, jeźdźe na TT6 - fakt słaby jest w mniejszych miejscowościach, ale np. uratował mi tyłek na Słowacji - gdzie AM już nie działa.
PS - grafika 3d także jest na pocketach, to zależy od programu (np TT to ma AM - nie) a nie od sprzętu.
Ja mam małe doświadczenie z navi... mam palma Fujitsu Simens n560 LOOX jest super. Wbudowana antena GPS, wysokiej rozdzielczości matryca, i duzy zegar.
Mam Destinatora mam Tom Toma i Auto Mape. Dużo jeżdżę po europie i Polsce. Tom Tom w Polsce jest cienki nie widzi wielu dróg ale za na Europę jest wyśmienity. Auto mapa juz nie raz skierowała mnie w las i czasem wcale nie prowadzi krótkimi trasami.
Destinator - używam go na Anglię, Szkocję i jest całkiem dobry z tym ze ma dużą wadę nie da się szukać po kodzie co w Anglii jest podstawą, po za tym sposób jego komunikowania...np "skręć w lewo....(przerwa).. za 800 m" trzeba się przyzwyczaić.
Generalnie jak TomTom sie rozbuduje to będzie jak dla mnie najlepsza mapa.
Nie wiem dlaczego ale mam problemy z zainstalowaniem IGO. Nie testowałem i nie mam pojęcia jak działa.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2007, 09:43
w automapie opcja trasy "krótka" jest raczej dla twardzieli, ja używam "szybkiej" i zwykle nie ma problemów, czasem tylko potrafi zrobić głupotę tupy skierować na 5km poza trasę krajową, żeby niby nadrobić kilometr, trzeba po prostu przejrzeć propozycję i skorygować głupoty i tyle. Nie ufajcie komputerom, nie oglądaliście terminatora ?
MAM ASUSA A636N PRZEROBIŁEM DUŻO MAP POLECAM IGO 2006 TA MAPA DO JAZDY , CHODZENIA , PŁYWANIA TYLKO NA ŁODŹI MIO MAP JEST NA LICENCJI IGO TOM TOM DO KITU DESTINATORA PRZEROBIŁEM TEŻ .TU ŚCIĄGNIESZ IGO http://www.torrenty.org/ MUŚISZ SIE LOGOWAĆ PAMIENTAJ MAPY MIO MAP EUROPY DZIAŁAJĄ NA IGO TO TA SAMA FIRMA W RAZIE PYTAŃ PISZ POMOGE TEN TEMAT PRZEROBIŁEM LEPIEJ JAK NARAZIE NURKOWANIE
Wysłany: 27-11-2007, 00:45
poza krzyczeniem - umówmy się - nie namawiamy do nielegalnego pobierania programów z sieci P2P.
Czy polecilibyście coś ciekawego na Tungstena T5? z tego co się orientowałem, najciekawszą, choć daleką od ideału opcją jest TomTom...
Marcin
poza krzyczeniem - umówmy się - nie namawiamy do nielegalnego pobierania programów z sieci P2P.
Czy polecilibyście coś ciekawego na Tungstena T5? z tego co się orientowałem, najciekawszą, choć daleką od ideału opcją jest TomTom...
Marcin
p2p jest legalne
[ Dodano: 27-11-2007, 18:56 ]
[quote="martin"]
ORZECH-CMAS napisał/a:
MAM ASUSA A636N PRZEROBIŁEM
Mogl bys przestac krzyczec
Kulka w ..................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko