Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
zestaw tlenowy wersja techniczna ;-)
Autor Wiadomość
mikewroc 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 22:21   zestaw tlenowy wersja techniczna ;-)

Witam. Zamieszczam temat w tym dziale by uniknąc głupich komentarzy.
O odpowiedzi proszę jedynie osoby znające się na rzeczy, czyli budowie i
zasadzie działania.Po przeglądaniu tematów dotyczących różnic pomiędzy tlenem
medycznym i technicznym, zdecydowałem sie na używanie tego drugiego do
zestawu tlenowego. Nową butlę 10kg z tlenem tech. można kupić za ponad
150zł. Reduktor techniczny z możliwością ustawienia przepływu 0-30 l/
min za 80zł. , maseczkę za 15zł... Zastanawiam się jedynie czy można
zastosować taki reduktor.Jest to alternatywa co do nowego, medycznego
reduktora za 600 -700 zł. Natomiast stare poszpitalne reduktory
(120-130zł) mają za słaby wydatek(0-13litrów/min) i delikatną
konstrukcję... Pomijam całkowiie prawną stronę, oraz konsekwencje
podania takiego tlenu osobom trzecim. Ma to być jedynie do osobistego
użytku. Za takim rozwiązaniem przemawia cena zestawu (ok.260zł) i
koszty i łatwość nabijania butli ;-) Proszę o komentarze i zapraszam
do dyskusji! ps. archiwum sprawdzone

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 17-11-2007, 09:21   

Zamiast kombinowac z niewiadomo czym, poszukaj na ebay'u zestawow z bundeswehr'y - przewijaja sie komplety po 100 Euro.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 09:37   

martin napisał/a:
Zamiast kombinowac z niewiadomo czym,

Jak najbardziej popieram i jednocześnie odradzam tego typu samoróbki. Równie dobrze można by spróbować zbudować we własnym zakresie np . defibrylator i..... najlepiej wypróbować go na sobie. :zdz:

Pozdrawiam Piotr

Mam nadzieję że moja wypowiedź nie zostanie uznana jako "głupi komentarz" . wynika ona z tego, że uważam iż w tych sprawach nie ma miejsca dla "Adama Słodowego".Używajmy profesjonalnego sprzętu.( rozumiem że nieraz drogi ale chodzi o życie!!!)
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 17-11-2007, 10:11, w całości zmieniany 3 razy  

mikewroc 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 09:55   

piotrkw napisał/a:
odradzam tego typu samoróbki.
przedstaw zatem różnice w budowie - parametry tachniczne, różnice w zastosowanych materiałach reduktorów do gazów technicznych (tlenowy) i medycznego (wersja bez nawilżacza) i te parametry , które dyskwalifikują takowy do użycia w razie "W"

martin, o zestawach od zachodnich sąsiadów wiem, archiwum przeszukane, ale dzięki!

[ Dodano: 17-11-2007, 10:09 ]
Wiadomo , że lepiej nie kombinować, ale jeśli już ktoś jest pewien, że czegoś robić nie należy to chyba zna powody , a nie ma wrażenie że się nie powinno...

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 10:11   

mikewroc napisał/a:
przedstaw zatem różnice w budowie

Nie rozumiesz, nie oto tu chodzi. Chciałbyś aby w szpitalu na Oiomie podłączono bliską Ci osobę do butli spawalniczej z tlenem i takim reduktorem z maseczką na gumce?

I wspominasz że to na własny użytek. Ale jak partner wyciągnie Cię nieprzytomnego na powierzchnię ( czego z całego serca nie życzę !!!) to ON poda Tobie tlen techniczny a nie Ty będąc nieprzytomny. I jeżeli co by Ci się stało i sprawa trafiłaby do prokuratora to nie będzie tłumaczenia że to na własny użytek. Czarny scenariusz ale takie jest życie.

Pozdrawiam Piotr

mikewroc 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 10:43   

piotrkw napisał/a:
Chciałbyś aby w szpitalu na Oiomie podłączono bliską Ci osobę do butli spawalniczej z tlenem

w szpitalu nie, ale nad wodą raczej mając do wyboru taki zestaw , lub bierne oczekiwanie na karetkę wybrałbym użycie zestawu. Z moich ustaleń wynika , że w tlen techniczny jest bardziej czysty od medycznego (proszę mnie poprawić jeśli się mylę:informacja uzyskana w punktach napełniania i internecie). Dużo osób (podobno) robi mieszanki również na technicznym, ale pewnie publicznie się nikt nie przyzna :bee;

Skoro mamy nową flaszkę (oczywiście czystość tlenowa) nowiusieńki reduktor (również czyściutki i tlen podany z odpowiednim wydatkiem co , pomijając fakt ,że jest to czyn niezgodny z prawem staje na przeszkodzie.

Co do opisanej czarnej sytuacji zawsze można coś "ściemnić" Jeśli jestem przytomny mogę poprosić sam o taki tlen, partner zawsze może powiedzieć ze byłem przytomny i poprosiłem o tlen, po czym straciłem przytomność... Jeśli pomagamy komuś możemy powiadomić go że jest to tlen techniczny i można go zastosować na jego żądanie itp , itd.

Skoro sprawa ma się tylko wokół legalności to napiszcie tak. Jeśli nie to proszę o argumenty. Swoją drogą tlen medyczny jest lekiem, tak? A kto może podać lek? LEKARZ coż zawsze pojawią się jakieś problemy jeśli wypadek zakończy się tragicznie.
pozdrawiam

[ Dodano: 17-11-2007, 10:47 ]
Zapraszam również do pisania na priv: mikewroc@o2.pl

[ Dodano: 17-11-2007, 15:00 ]
martin napisał/a:
zestawow z bundeswehr'y - przewijaja sie komplety po 100 Euro.
z przesyłką to tak wyjdzie ok500 zł i to przeważnie flaszka nie ma legalizacji już... Zapewniają wydatek do 12-13 litrów na minutę ...czy to nie za mało? DAN zaleca 25l/min

więc robi się kwota ponad 500zł... fakt:fajna skrzyneczka ;-) to nie lepiej już dołożyć stówkę i kupić zupełnie nowiutki reduktorek z większym wydatkiem z 600 zł? hmm

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 15:14   

mikewroc napisał/a:
Dużo osób (podobno) robi mieszanki również na technicznym, ale pewnie publicznie się nikt nie przyzna :bee;

Nn.no....
mikewroc napisał/a:
Co do opisanej czarnej sytuacji zawsze można coś "ściemnić"

W takim razie "róbta co chceta" ja nie mam nic więcej do dodania

Pozdrawiam Piotr

mikewroc 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 15:25   

piotrkw napisał/a:
W takim razie "róbta co chceta" ja nie mam nic więcej do dodania

mimo to dziękuję za wzięcie udziału w dyskusji
pozdrawiam Michał

[ Dodano: 17-11-2007, 15:33 ]
Wzasadzie to najbardziej nurtuje mnie pytanie jakie są przeciwskazania do zastosowania technicznego reduktora tlenowego takiego jak np. ten:

JanW 

Stopień: P3
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2007, 17:02   

W sekcji OSP używamy zestwu zamówionego indywidualnie na nasze potrzeby czyli butla 10l, lub 5l, reduktor z przepływomierzem 0-30 l/min, jednorazowe maski , worek samorozprężalny silikonowy, przezroczysty ze specjalnym zaworem pozwalającym na bezpieczną resuscytację, resuscytator w opakowaniu typu serduszko tj. maska z nadmuchiwanym brzegiem , zaworem jednodrogowym i ustnikiem. Skrzynkę na graty zrobiliśmy sami.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 18-11-2007, 20:54   

piotrkw jaka butle tlenowa wozisz ze soba na nurkowania?
Jaki reduktor(staly przeplyw czy "na żadanie") i jakie masz przeszkolenie w pomocy przedmedycznej wspomaganej tlenem????

Tak z ciekawosci pytam...

[ Dodano: 18-11-2007, 20:59 ]
mikewroc napisał/a:
Wzasadzie to najbardziej nurtuje mnie pytanie jakie są przeciwskazania do zastosowania technicznego reduktora tlenowego takiego jak np. ten

Nie jestes w stanie "na oko"okreslic jaki masz w danej chwili przeplyw.
Reduktor techniczny ma za zadanie utrzymac dane zredukowane cisnienie przed np palnikiem.
Oczywiscie da rade ustawic przeplyw jaki jest potrzebny metoda prob i bledow...

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2007, 21:35   

[quote="Andrzej Minorczyk"]

Odpowiem bo wypada , mam w domu nurka , lekarza zajmującego się tymi sprawami na co dzień , czyli po prostu moja drugą połowę . Z dosyć długim stażem i nie tylko teoretycznym.

Pozdrawiam Piotr

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-11-2007, 14:15   

piotrkw napisał/a:
Odpowiem bo wypada , mam w domu nurka , lekarza zajmującego się tymi sprawami na co dzień , czyli po prostu moja drugą połowę . Z dosyć długim stażem i nie tylko teoretycznym

Skoro tak, to jestes swietnie zorientowany w temacie. Wiesz czym rozni sie tlen techniczny od medycznego i że lepiej uzywac technicznego niz wogole go nie uzywac.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2007, 14:50   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
że lepiej uzywac technicznego niz wogole go nie uzywac.

Tak , ale zdajesz sobie chyba sprawę że nie o to w tym chodzi. To tak jakby z założenia rozpatrywać czy jeżdzić na "łysych" oponach, czy kupić może używane z dwu milimetrowym bieżnikiem. Będą na pewno lepsze, i mogą uratować życie. Natomiast każdy fachowiec od motoryzacji powie Tobie , żeby kupić nowe, bo wtedy masz pewność i jest to zgodne ze zdrowym rozsądkiem i przepisami. Ktoś powie, że są po to by je łamać ale to już jego decyzje.

Pozdrawiam Piotr

orzech 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-11-2007, 15:03   

w jaki sposób, będąc osobą prywatną, certyfikowanym płetwonurkiem, wejść w posiadanie sprężonego tlenu medycznego?
Interesuje mnie legalna procedura, krok po kroku.

o.

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 21-11-2007, 15:07   

W tym wątku na Forum DiW co nieco napisał na temat niejaki MIDZIK

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2007, 17:53   

orzech napisał/a:
w jaki sposób, będąc osobą prywatną, certyfikowanym płetwonurkiem

W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości. Tlen medyczny jest lekiem i podlega ograniczeniu obrotu. W najprostszym rozumieniu - ma służyć leczeniu i/lub celom ratowniczym. Będąc osoba prawna możesz podpisać umowę z dostawcą oświadczając pisemnie, że zakupiony tlen medyczny będzie służył celom ratowniczym. Osoba fizyczna musi w tym celu być podmiotem leczenia.
Opisana przez Midzika procedura jest tez obejściem opartym na przesłance, że certyfikowany ratownik będzie stosował tlen medyczny do ratowania.
Praktycznie nie ma możliwości, aby osoba fizyczna lub prawna mogła legalnie nabyć tlen medyczny do sporządzania mieszanin dla celów nurkowych...

orzech 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-11-2007, 19:01   

TomM napisał/a:
W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości

Rozumiem, że w świetle powyższego wszystkie bajędy o legalności, poszanowaniu prawa itd. możemy już sobie darować.

Więc pytanie mam takie: czym na prawdę różni się tlen techniczny od tlenu medycznego?
Interesuje mnie możliwie najszerszy aspekt, bo to, że leci z tej samej rury już słyszałem.
Czy ktoś ma potwierdzone informacje np. na temat wpływu na zdrowie człowieka substancji, którymi traktowane są wewnątrz butle techniczne itd.

Przy okazji - pytanie do lekarzy - jakie są "cywilne" wskazania do przepisania pacjentowi tlenu do leczenia domowego? :)

o.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2007, 19:20   

orzech napisał/a:
Więc pytanie mam takie: czym na prawdę różni się tlen techniczny od tlenu medycznego?

Tlen - niczym. Różnice są dwie. Jedna to butle. Te sygnowane "tlen medyczny" są teoretycznie traktowane inaczej i inaczej napełniane (teoretycznie przy każdym napełnieniu maja wykręcany i serwisowany zawór oraz napełniane są podciśnieniowo - nie ma mozliwości aby pozostawała jakas zawartośc resztkowa. Oczywiście teoretycznie).
Różnica druga to plomba i atest producenta (a tym samym odpowiedzialność). Każda legalnie nabyta butla z tlenem medycznym ma atest producenta zaweierający datę napełnienia, informacje (kodowane) kto napełniał, podpisany certyfikat o zgodności zawartości z norma dostawcy. To niby nic nie znaczy, ale napełniając butle np. komercyjnie - zaczyna to miec znaczenie w razie dochodzenia obejmującego analizę zawartości butli nurkowych np. po wypadku.

orzech napisał/a:
substancji, którymi traktowane są wewnątrz butle techniczne

To złożony problem. Ale wyobraź sobie, że poprzedni użytkownik przetaczał do tej butli np. argon (oczywiście całkowicie nielegalnie), a następnie zwrócił ja do dystrybutora, a ten dopełnił tylko zawartość... Napewniej tak się nie stanie, nie wiem, czy norma dystrybutora obejmuje analizę zawartości i ewentualnie spuszczenie do zera gazu z butli przed napełnieniem. Butle z tlenem medycznym sa napełniane podciśnieniowo - dystrybutor deklaruje 99,9% tlenu w butli, a więc trzeba z niej usunąć powietrze przed napełnieniem tlenem aby osiągnąć takie jego stężenie przy ciśnieniu 150 bar.

orzech napisał/a:
wskazania do przepisania pacjentowi tlenu do leczenia domowego?

Ogólnie każda niewydolność oddechowa o charakterze przewlekłym. A więc stan po wycięciu płuca lub segmentu, POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc), niektóre wady wrodzone płuc, serca. Ostatnio co prawda mozna nabyć lub wypożyczyć koncentratory tlenu (na dłuższą metę tańsze w eksploatacji niż tlen w butlach). Na recepcie lekarza nie musi być rozpoznania, wystarczy, że przepisze tlenoterapię bierną... Jeszcze jedna sprawa - maksymalna objętośc butli którą można otrzymać do leczenia domowego tlenem to 20 l.
Ostatnio zmieniony przez TomM 21-11-2007, 19:25, w całości zmieniany 3 razy  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-11-2007, 21:50   

TomM napisał/a:
W zasadzie legalnie nie ma takiej możliwości

Tomku o ile sie nie myle a rozmawialem w czerwcu z firma, majac jakikolwiek papier pozwalajacy ci pracowac z tlenem medycznym dostaniesz go bez problemu.
Majac ratownika tlenowego w DAN powinienes bez problemu dostac tlen medyczny.

Rozmowa - rozmowa ale nie wyprobowalem w praktyce... :(

piotrkw napisał/a:
Tak , ale zdajesz sobie chyba sprawę że nie o to w tym chodzi

Zdaje. Generalnie taka dyskusja zaprowadzi nas do nikad. Od razu poruszylbym watek czy aby pan "napelniacz" robi wszystko zgodnie ze sztuką itd.
piotrkw napisał/a:
Natomiast każdy fachowiec od motoryzacji powie Tobie , żeby kupić nowe, bo

Hehe moze i powie , generalnie wysokosc bierznika stanowi prawo wiec nie trzeba kombinowac masz lyse -przy kontroli tracisz dowod rej.
Lepszy przyklad oponiarski to czy zmieniac na zimowe...

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2007, 21:58   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Tomku o ile sie nie myle a rozmawialem w czerwcu z firma, majac jakikolwiek papier pozwalajacy ci pracowac z tlenem medycznym dostaniesz go bez problemu.

Nie do końca tak jest. Dla celów ratowniczych legalnie tlen medyczny uzyska osoba prawna, np. klub nurkowy, szkoła nurkowania itp. podmiot prowadzący działalność gospodarczą lub stowarzyszenie wyższej użyteczności, o ile oświadczy na piśmie, że pozyskuje tlen medyczny dla celów ratowniczych. A więc sporządzanie z tak uzyskanego tlenu nitroksów jest nielegalne.
To, czy podpisujący umowę jest ratownikiem O2 DAN nie ma znaczenia - w polskim stanie prawnym taka osoba (Oxygen provider) nie nabywa żadnych uprawnień jako osoba fizyczna z punktu widzenia obrotu lekami.
Dystrybutorowi tlenu zależy na jego sprzedaży, więc oczywiście każda furtka która umożliwia realizację sprzedaży jest do wykorzystania.
Ale formalnie osoba fizyczna może być co najwyżej pacjentem do domowego leczenia tlenem z ograniczeniem pojemności do 20 l.
Ostatnio zmieniony przez TomM 21-11-2007, 22:03, w całości zmieniany 3 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu