Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-12-2007, 20:58
Skoro tak, to może kliken . Nie patrz k...wa na ryby
Chcesz kurs u gościa, który zrobił więcej stówek na powietrzu niz ty nurkowań na 30 m.... Umiesz nurkować..... Nie przeszkadzają ci wymagania i chcesz dostać w d...? Jak w dym
Ostatnio zmieniony przez TomM 26-12-2007, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez silver111 26-12-2007, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2007, 21:16
silver111 napisał/a:
ale to też Warszawa ... (oceanX)
Czegos nie qmam chcesz sie szkolic w TDI czyli rozumiem ze wiesz czego chcesz a masz problem z dojazdem do wawy czy do dahabowa? Ile km od domu masz akweny na ktorych bedziesz wykorzystywal szkolenie nabyte na kursach TDI? 1000 km? 2000 km?
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 26-12-2007, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
To nie ja Skaner jestem autorem wątku, zauważyłem tylko że wszystko odbywa się w Warszawie
Z tymi kilometrami nad akwet to słuszna uwaga. Wszyscy liczą zawsze kasę na sprzęt, szkolenia, ewentualnie gazy a zapominają o dalekiej i kosztownej drodze na nurkowiska, zakwaterowaniu itd. W niektórych przypadkach koszty te są wyższe niż szpej i nauka...
Ostatnio zmieniony przez silver111 26-12-2007, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2007, 21:22
silver111 napisał/a:
To nie ja Skaner jestem autorem wątku, zauważyłem tylko że wszystko odbywa się w Warszawie
dla mnie to tylko skrzynka kontaktowa i moze byc nawet na kajmanach jezeli z powodow podatkowych tak instruktorowi pasi.
jak chcialem nauczyc sie czegos tech to znalazlem instruktora w czechach teraz wymyslilem sobie jaskinie wiec wybieram sie na Floryde dlatego zaskakoczyla mnie Twoja odpowiedz. To cos w rodzaju chce zostac kosmonautą czy ktoś prowadzi szkolenia w tym zakresie nie dalej niz 300 m od mojej wiochy?
[ Dodano: 26-12-2007, 21:24 ]
silver111 napisał/a:
W niektórych przypadkach koszty te są wyższe niż szpej i nauka...
powiedziałbym że prawie zawsze koszt wyjazdow jest kilkukrotnie większy niż koszt szpeju.
To cos w rodzaju chce zostac kosmonautą czy ktoś prowadzi szkolenia w tym zakresie nie dalej niz 300 m od mojej wiochy?
A czy koniecznie trzeba wybierać sie gdzieś tak baaaaardzo daleko ??? Moze jednak czasem najciemniej pod latarnią !
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2007, 21:47
Adam SDI napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
To cos w rodzaju chce zostac kosmonautą czy ktoś prowadzi szkolenia w tym zakresie nie dalej niz 300 m od mojej wiochy?
A czy koniecznie trzeba wybierać sie gdzieś tak baaaaardzo daleko ??? Moze jednak czasem najciemniej pod latarnią !
Jezeli chcesz poszerzyc wiedzie w zakresie nurkowania rec to prawdopodobnie nie musisz daleko szukać. Jezeli to ma byc dobry kurs tech i nawet wiesz ze to ma byc absolutny TOP czyli TDI to nie powinno byc w Twoim wyborze takiego parametru wyboru jak odleglosc do instruktora.
ps. poza tym wskazani instruktorzy TDI szkola na miejscu czyli w Dahab
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 26-12-2007, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-12-2007, 12:03
Na stronie Abyssa w zakładce współpracownicy masz dokładne namiary
http://abyss-diving.pl/wspolpracownicy.html
a w zakładce instruktorzy informacje o aktywnych instruktorach i ich uprawnieniach
Jakbys napisał jakie szkolenie w TDI Cię interesuje to łatwiej byłoby wskazać konkretnego
instruktora . Na wszystkie stopnie w TDI nie szkoli w Polsce obecnie nikt , najszersze uprawnienia ma IT Adam Wysoczański , większość kursów zrobisz też u Leszka Nowaka ,
Artura Pazzi , Czarka Abramowskiego i Jurka Błaszczyka .
Pzdr
czy ktoś się orientuje jak wygląda obecnie drabinka kursów TDI na poziomy wyższe od ADV Nitrox? chodzi mi w szczególności o to, czy Extendend Range jest kursem obligatoryjnym i wymaganym przez instruktorów, czy też nie.
Nie mogę się nigdzie dowiedzieć jaka jest polityka w tym temacie u nas w kraju. Wcześnej (przed lipcem 06), aby przystąpić do szkolenia na TMX nurek musiał przejść głębokie szkolenie powietrzne a drabinka wyglądała tak: http://abyss-diving.pl/szkolenia-tdi.html . Obecnie część głosi, że ER jest wymagany - część że nie, bo nie wszyscy muszą chcieć szkolenia głęboko na powietrzu (ER=50m+, AIR) i że bezpośrednio po ADV Nitrox można przystąpić do kursów trimiksowych...?
z góry dzięki!
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-12-2007, 13:01
luis napisał/a:
czy ktoś się orientuje jak wygląda obecnie drabinka kursów TDI na poziomy wyższe od ADV Nitrox? chodzi mi w szczególności o to, czy Extendend Range jest kursem obligatoryjnym i wymaganym przez instruktorów, czy też nie.
Nie mogę się nigdzie dowiedzieć jaka jest polityka w tym temacie u nas w kraju. Wcześnej (przed lipcem 06), aby przystąpić do szkolenia na TMX nurek musiał przejść głębokie szkolenie powietrzne a drabinka wyglądała tak: http://abyss-diving.pl/szkolenia-tdi.html . Obecnie część głosi, że ER jest wymagany - część że nie, bo nie wszyscy muszą chcieć szkolenia głęboko na powietrzu (ER=50m+, AIR) i że bezpośrednio po ADV Nitrox można przystąpić do kursów trimiksowych...?
z góry dzięki!
Wymagania formalne na kurs TRIMIX DIVER (podstawowy - kiedyś zwany ENTRY TRIMIX): TDI Adv. Nitrox + TDI Deco Procedures.
Oczywiście, akceptowalny jest certyfikat równoważny, a więc np. samo Adv. Nitrox z IANTD.
Reasumując - według standardów TDI ER nie jest wymagany do przystąpienia do kursu TDI TRIMIX DIVER.
(Ale jeśli ktoś ma TDI ER to instruktor może mu uznać 2 nurkowania z tego kursu jako element kursu Trimix).
formalnie w zasadzie to ja wiem, jak to wygląda: standardy określają minimum wymagań, a IT lokalnie decydują jak wygląda to w danym przedstawicielstwie - takie jest stanowisko centrali. Chodziło mi bardziej o to jaka jest w tej chwili polityka w Polsce, bo z kim nie rozmawiam to nie ma spójności i każdy wymaga inaczej (jedni dalej uprawiają "zimny chów" a inni podejście bardziej lajtowe)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko