Wysłany: 20-01-2008, 12:35 Płetwy do szybkiego pływania
Witam
W świecie nurkowym stawiam dopiero pierwsze kroki, pomimo tego jestem również ratowniczką. Chcę kupić płetwy do szybkiego pływania może ktoś z szanownych kolegów nurków poleci mi jakiś model w miarę dobry i nie drogi. Nadmieniam że nie będę używała tych pletw do nurkowania ponieważ płetwy do nurkowania już mam. Pozdrawiam
Wiolka.... jesteś ratowniczką, zatem o Twoją kondycję jestem raczej spokojny. Może warto zatem zwrócic uwagę na długie płetwy do freedivingu/ szybkiego pływania. Jeśli taka opcja wchodzi w grę polecam nieśmiertelne Cressi Gara (w różnych wersjach twardości- kto co lubi) albo coś ze stajni Beucheata (np. Mundial). W chwili obecnej osobiście używam płetw Ommersub Millennium. I to jest chyba mój ostateczny wybór.
Pozdrawiam.
Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 412 Skąd: z morza i marzeń
Wysłany: 20-01-2008, 20:57
Witam,
zastanawiam się czy aby na pewno długie płetwy są najlepsze do szybkiego pływania... Na pewno sa najlepsze do freedivingu. Dawno temu moj instruktor ratownictwa polecał małe, krótkie i cholernie twarde płetwy - technisub bodajże -rapid czy jakoś tak? I takie chyba są najlepsze do szybkiego pływania.
Dla mnie nie istnieje cos takiego. Płetwa wspolpracuje z nogami. W zalezności ile mam sily - tak szybko poplyne. Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności. Najczesciej jednak optymalny dobor nie jest latwy. Dlatego proponuje przetestowac co ci najlepiej pasuje.
Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności
Zgadzam się z tobą Andrzejku w 100 %
I właśnie dlatego zaproponowałem długie płetwy. Z wypowiedzi forumowej koleżanki niekoniecznie wynika, że poszukuje płetw do startów ratowniczych. ja wywnioskowałem, że chce troszkę potrenowac, a że przy okazji jest ratowniczką.... Zatem..... taka długa płetwa doskonale trenuje nóżki... zwłaszcza kobiece/dziewczęce. Na początku jest dośc ciężko, ale szybko pływanie w takich płetwach uzależnia!
A może chodzi o tzw.monopłetwę? Pływanie szybki odbywa sie tylko w takich-styl pływania podobny do delfina,troche inna fajka(nie boczna)
Predkość daje toto potężną,ale kondycje do tego trzeba mieć...
Wysłany: 21-01-2008, 10:38
Andrzej Kosko napisał/a:
ale kondycje do tego trzeba mieć...
racja racja po stu metrach można płuca wypluć ( jeszcze sporo zależy od twardości monopłetwy )
$$ [Usunięty]
Wysłany: 21-01-2008, 10:55
Jedyne płetwy które spełniają te założenia to Rondine PRO Rubber, dosyć długie mocna konstrukcja trzymania stopy, 3 dźwigar. Ponieważ płetwa jest gumowa to ma olbrzymi zakres prędkości pływania. R Gałach (można je zobaczyć w jego muzeum) jak zaczął pływać w nich to się nie rozstawał, są dużo doskonalsze od legendarnych Rondine L.
pozdrawiam rc
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 21-01-2008, 14:17
Gryzli napisał/a:
Dany napisał/a:
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności
Zgadzam się z tobą Andrzejku w 100 %
I właśnie dlatego zaproponowałem długie płetwy:
Błąd. W akcji ratunkowej ważna jest wytrzymałość ratownika. Co z tego że twarde płetwy dadzą Tobie porządnego kopa na poczatek, to nie freediving, że musisz jak w najkrótszym czasie wysokoczyć z pkt. A do B. Wyobraź sobie długie płetwy w przyboju. jak startujesz z brzegu, albo podczas biegu.
Płetwy do takiego pływania (biorę pod uwagę akcje ratownicze), musza być sztywniejsze, ale nie koniecznie o jak największej powierzchni. (mnie się świetnie sprawdzały płetwy NASA technisuba - ale to też indywidualne odczucia)
Co innego płetwy do treningu, tu można sobie pozwolić na inne obciążenia.
Monopłetwa jest szybka, ale technika ich używania wyklucza ją z akcji ratowniczych, gdzie płynąc należy w miarę możliwości obserwować tonącego.
tak więc pytanie do Wiolki ? w jakim celu szybkie pływania: pokonywanie odległości?, sprint na krotki dystans, czy akcje ratownicze ?
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 21-01-2008, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
Błąd. W akcji ratunkowej ważna jest wytrzymałość ratownika. Co z tego że twarde płetwy dadzą Tobie porządnego kopa na poczatek, to nie freediving, że musisz jak w najkrótszym czasie wysokoczyć z pkt. A do B. Wyobraź sobie długie płetwy w przyboju. jak startujesz z brzegu, albo podczas biegu.
Zatem powtarzam jeszcze raz. Koleżanka nigdzie nie napisała, że chodzi o wykorzystywanie tych płetw przy akcjach ratowniczych. Moim zdaniem chodzi o trening.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko