Znany dla większości z czytających Forum Nuras, Wojtek (W z DiW) znalazł się w klinice w stanie zagrożenia życia skutkiem powikłań po skręceniu nogi.
Bardziej szczegółowy opis sporządzony przez Wojtka umieściliśmy tutaj aby przestrzec wszystkich przed możliwymi, a zaskakująco poważnymi konsekwencjami niewielkich urazów.
Czy moze mi ktos wyjasnic, bo cos nie jestem pewny czy dobrze skumalem.
Problemy Wojtka spowodowalo :
- skrecenie = wewnetrzne drobne krwawienie
- blad lekarski (nie podanie lekow przeciwzakrzepowych)
- powstaly zakrzepy ktor dostaly sie do pluc (serca) ?
Zakrzepy spowodowaly zapalenie pluc i grozbe zawalu serca ?
(pytam bo pierwszy raz slysze o czyms takim)
$$ [Usunięty]
Wysłany: 03-11-2007, 16:57
Wracaj do zdrowia (W z DiW), wracaj do nurkowania, zdumiewa mnie splot złych diagnoz.
Dziękuję za opis ku przestrodze.
Wojtek dziękuje za wszystkie życzenia zdrowia (te na forum jak i te otrzymane SMS-ami).
Jednocześnie przeprasza, że nie odbiera telefonów, ale nie bardzo jest w stanie rozmawiać. Czuje się już trochę lepiej, jednak jego stan ciągle określany jest jako poważny.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 03-11-2007, 22:04
jcsjacekj napisał/a:
Ostrożnie! To nieuprawniona opinia. Definicja błędu lekarskiego istnieje i proponuję pochopnie nie nadużywać tego terminu. Bardzo Wojtkowi współczuję, ale muszę tu zareagować.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2007, 08:15
Ostrożnie!
Jeżeli mamy pewność co do złej diagnozy lekarskiej, a lekarz nie udostępnia informacji w wystarczającym zakresie to istnieje droga służbowa.
1 lekarz nie udziela wystarczających informacji.
2 Idziemy do lekarza dyżurnego ponawiamy zapytanie, jeśli to nie pomaga to
3 Idziemy do lekarza dyżurnego szpitala, (mnie na tym etapie udało się uzyskać wyczerpujące informacje, od lekarki która nie chciała ich podać wcześniej)
4 lekarz dyżurny miasta, i kraju (następne instancje)
Ale po tym sposobie mamy środowisko lekarskie przeciw sobie, czyli żeby rozkręcić taką drakę, trzeba mieć odwody.
Nie polecam, nie życzę nikomu korzystania z takiej drogi, ale można zawalczyć.
powodzenia
Stypa [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2007, 10:42
$$ napisał/a:
4 lekarz dyżurny miasta, i kraju (następne instancje)
witam
zadam pytanie jako laik w kwestiach medycznych, więc pytanie do lekarzy tu obecnych:
jak często podaje się leki przeciwzakrzepowe przy drobnych urazach (uderzenia, skręcenia połączone z siniakami i opuchlizną) , czy jest to normą czy wręcz przeciwnie?
Raz w życiu skręciłam kolano na nartach, więc moje doświadczenie jakie są standardy postępowania przy skręceniach czy innych tego typu urazach nie jest zbyt duże. Z tego co pamiętam - zastrzyku żadnego nie dostałam, ale przeciwzakrzepowo miałam przepisany acard.
Wojtku - życzę Ci dużo, dużo sił w walce z chorobą. I szybkiego powrotu do zdrowia! Z całych sił trzymam za Ciebie kciuki.
jak często podaje się leki przeciwzakrzepowe przy drobnych urazach (uderzenia, skręcenia połączone z siniakami i opuchlizną) , czy jest to normą czy wręcz przeciwnie?
Może ciekawszym było by pytanie: Czy należy domagać się podania takiego leku po każdym urazie w krwawieniem wewnętrznym? Czy są inne od intuicyjnie oczywistych (np. nadciśnienie) przeciwwskazań do podania takiego środka zapobiegawczo?
Czy należy domagać się podania takiego leku po każdym urazie w krwawieniem wewnętrznym?
Nie przesadzajmy. Są fachowcy, lekarze i należy im zaufać. W tym konkretnym przypadku znamy "historię choroby" z takiej strony z jakiej nam przedstawiono. Być może nastąpił zbieg szeregu nieprzewidzianych zdarzeń i miało to wpływ na taki a nie inny rozwój wypadków. Nie wpadajmy w panikę i pozwólmy aby każdy robił to co umie najlepiej.
Wojtku, szczere życzenia powrotu do zdrowia.
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 04-11-2007, 17:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie przesadzajmy. Są fachowcy, lekarze i należy im zaufać.
Wybacz szczerość, ale wiara w to, iż wszyscy lekarze są fachowcami jest nieco naiwna.
Zaufanie do lekarzy to jedno, ale to przecież też ludzie, też miewają gorsze dni i czasem mogą się mylić. Swój rozsądek trzeba mieć i przede wszystkim dbać o swoje interesy. Ja niestety - dla lekarzy - jestem pacjentem, który czyta o chorobach, dowiaduje się jakie badania powinny być zlecane w danym przypadku i jeszcze domaga się ich.
Natomiast co do tego, czy w przypadku tego typu urazów podaje się standardowo zapobiegawczo leki przeciwzakrzepowe, to chyba powinni się wypowiedzieć nasi forumowi lekarze. Nie powiem, liczę na opinię fachowców.
jcsjacekj napisał/a:
Ostrożnie! To nieuprawniona opinia. Definicja błędu lekarskiego istnieje i proponuję pochopnie nie nadużywać tego terminu. Bardzo Wojtkowi współczuję, ale muszę tu zareagować.
Wnioski wyciagnolem na podstwie postu Wojtka na forum DiW
Wojtek Post Kjar - Forum DiW napisał/a:
Co tak naprawdę się stało?
Sprawa jest banalnie prosta: po unieruchomieniu nogi powinienem dostać środek przeciwzakrzepowy. Jest to bezbolesny, podskórny zastrzyk/seria zastrzyków, które oszczędziłyby mi tych wszystkich atrakcji.
Nie znam innych faktow, nie znam prawnej/sadowej/zawodowej definicji "bledu lekarskiego".
Na podstawie tego co wiem/wyczytalem - wyglada to blad czlowieka (lekarza).
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 05-11-2007, 00:19
jcsjacekj napisał/a:
Na podstawie tego co wiem/wyczytalem - wyglada to blad czlowieka (lekarza).
Nie chcę być nieuprzejmy. Przyjmij zatem, że nie tylko sie mylisz, ale posługujesz się publicznie terminami, których znaczenia nie rozumiesz. Bo nie chcę napisac wprost, co o tym sądzę. Niektórzy wydają arbitralne opinie o rzeczach o których nie maja zielonego pojęcia. Zwykło się nazywać ich idiotami.
Mialam gips na nogach 2 razy i za kazdym razem musialam przez kilka tygodni przyjmowac zastrzyki przeciwzakrzepowe (robilam je sobie sama - podskornie).
Wiec jak widac troche to zalezy od lekarza? Sie nie znam, ale z tego co mowil mi ortopeda gipsujac noge ostatnio - podawanie takich zastrzykow jest podstawa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko