witam
kolejny tendencyjny problem z kolejnym nurkiem dotyczacy sprzetu:) czyli to co wielu zlosci.
przykladam sie do zakupu sprzetu i przerabialem wiele mozliwosci i mialem juz wrecz wybrany i skonfigurowany sprzet a do pelni szczescia zostala tylko zaliczka:) mianowicie opieral sie na jackecie rekreacyjnym scubapro t-black albo black diamond seac suba, butli 18l i 7l podczepionej z przodu (zapas:P), lecz pewnego dnia wpadlem na genialny pomysl - mianowicie twinset - i oczywiscie centrum uwaza ze w tblacku mozna zamontowac 2 x 12:) moze i mozna:) wiele rzeczy mozna ale czy dziala...pozostawie to dla madrych... jakos 7l ponny z przodu to juz chyba raczej stage:P wiec jeszcze raz przemyslalem i chyba obecny pomysl jest lepszy...prosze wiec o pomoc i wasze doswiadczenie...
problem nr1- jakie skrzydelko wybrac - znalazlem nastepujace ktore mi jakos przypadly:
1.apeks wtx - plyta stalowa/ uprzaz(chce oby dwie-wygodna i "bardziej tech") i worek wtx6R 60lbs z 2 inflatorami
2. audax area 51
inni polecaja jeszcze anhige - jezeli tak to ktore i dlaczego?? zalezy mi na bezpieczenstwie.
chcialbym zeby byla mozliwosc dodatkowego zaczepu na ponnego jaki wlasnie daje apeks i wlasnie anhiga - taki uchwycik ktory przykreca sie do plyty.
do szkrzydla myslalem o 2x12 lub 2x10l - tak przyszlosciowo bo mozna z tych 10tek zrobic pozniej stage- czy zle mysle?? bo wszystkie butle stalowe (twin + stage) to troche masy z ktora potem trzeba wyplynac a stage sa aluminiowe:) a drugi twin 2 x15.
w jacketach rekreacyjnych mozna butle zmieniac w 2 minuty w przypadku skrzydel montowane sa na sruby i pytanie czy tez sa tak latwo zmienialne - czy wymaga to juz duzej gimnastyki? czyli mozna 1 skrzydlo i 2 twiny czy 1 skrzydlo = 1 twin na stale
napisze dalsza liste zakupow moze i z tym cos doradzicie:)
twin + ponny to 3 automaty:) na poczatku myslalem zeby miec 1+octo do butli glownej i ponny gdzie 2gi automat ale to byla mysl w przypadku 1 butli.
teraz to juz twin wiec potrzebne sa 3:) wymyslilem ze twin + ponny 2l w tym uchwycie to chyba najbezpieczniejsze rozwiazanie:)
wybralem:
1. apeks xtx200 tungstein
2. aqua lung legend lx supreme
3. scubapro mk25 / mk17 x650
4 poseidon xstream deep 90
5. poseidon jetstream
6. sherwood sr1 (nowosc:) )
mialem okazje ogladac sherwooda maximusa - nowego i jakos nie wzbudzal ogromnego zaufania:) sr1 prezentuje sie lepiej(na razie tylko na fotach na www)
automaatow duuuuzo i o kazdym wiele dobrego slyszalem wiec prosilbym o jakas pomoc:)
dalej sie zastanawiam czy zakup 3 automatow czyli wydania 6 tys zl na same automaty jest potrzeby...wiem ze automat musi byc zawsze najlepiej wybrany i raczej nie powinnysmy na nim oszczedzac....ale zastanawialem sie czy np. glowny w twinie i w ponny z tej listy a drugi do twina moze byc z troche tanszy...np xtx50 czy 40 lub inny. mozna tak podchodzic do sprawy czy filozofia i zalozenie plywnia na twinie niosa ze soba jakies zalozenia:) tylko z drugiej strony jak xtx50 kosztuje 1400 a xtx200 1700 to warto doplacic....sam nie wiem - prosze o pomoc i wasze sugestie.
co do komputera to myslalem o uwatec smart z lub atom 2.0 lecz wszyscy upieraja sie na suunto lecz ja wiem czy vytec jest az taka rewelacja??
reszta to chyba juz mniej istotne sprawy typu pianka czy konsola bo to juz rzecz gustu, upodobania czy koloru:)
wiem ze pytan duuuzo i sprzet wybiega troche ambicja na bardziej ekstremalne nurkowania ale ambicje u mnie sa na dalsze szkolenia i coraz nowe wyprawy a zawsze mowie ze rodzina i bezpieczenstwo jest najwazniejsze wiec stad ta cala zabawa w raczej niezawodny sprzet i ponny. jezeli sadzicie ze konfiguracja jest troche zla lub bezsensowna to prosze sugestie rady i wskazowki:)
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-02-2008, 00:19
soul napisał/a:
butli 18l i 7l podczepionej z przodu
18-l to duża butla. Z reguły w Polsce widuję nurków z 15-l.
7-l mocuje się z boku, a nie z przodu.
soul napisał/a:
chcialbym zeby byla mozliwosc dodatkowego zaczepu na ponnego jaki wlasnie daje apeks i wlasnie anhiga - taki uchwycik ktory przykreca sie do plyty
Butlę boczną (pony, stage) mocuje się do d-ringa bocznego i d-ringa piersiowego. Nie wyobrażam sobie standardowej uprzęży, która by nie miała tych d-ringów. (Może jakieś wynalazki jaskiniowe mają inaczej).
soul napisał/a:
z 2 inflatorami
Czy wiesz po co jest drugi inflator? Na nurkowania do poziomu ER/TEC powinien wystarczyć pojedynczy worek i suchacz. Nie wiem na jakim poziomie wyszkolenia jesteś, ale mam wrażenie, że do Extended jeszcze trochę jest.
soul napisał/a:
czy tez sa tak latwo zmienialne - czy wymaga to juz duzej gimnastyki? czyli mozna 1 skrzydlo i 2 twiny czy 1 skrzydlo = 1 twin na stale
Odkręcenie płyty i przeniesienie na drugiego twina to żaden problem.
Ale mam wrażenie, że jak wyssiesz całego twina i stejdża, to na dany dzień odechce Ci się nurkowań.
soul napisał/a:
ale zastanawialem sie czy np. glowny w twinie i w ponny z tej listy a drugi do twina moze byc z troche tanszy
Nie rozumiem sensu poniaka do twina. Rozumiem stejdża i to z jakimś nitroksem (np. 50%). A wtedy potrzebujesz automat czysty tlenowo.
soul napisał/a:
co do komputera to myslalem o uwatec smart z lub atom 2.0 lecz wszyscy upieraja sie na suunto
To nie jest prawda. Ja się nie upieram. Mam (m. in.) Uwateca Smart-Pro i go lubię. Szkoda tylko, że nie ma zmiany gazu.
soul napisał/a:
reszta to chyba juz mniej istotne sprawy typu pianka czy konsola bo to juz rzecz gustu, upodobania czy koloru:)
Pianka? Na polskie warunki zdecydowanie sugeruję suchacza.
soul napisał/a:
ale ambicje u mnie sa na dalsze szkolenia
Myślę, że warto abyś o swoich zakupach sprzętu technicznego porozmawiał ze swoim instruktorem, który będzie Cię szkolił.
Niestety, nie da się kupić sprzętu uniwersalnego. I z tego się cieszą producenci
soul, jakie robisz/chcesz robic nurkowania i jaki masz uprawnienia. Z tego co piszesz troszke sie pogubiles. Za duzo za szybko. Sprzet i jego nadmiar to nie wszystko... nieumiejetnosc jego obslugi generuje wypadki nurkowe. Opisz swoje doswiadczenia/plany a otrzymasz z pewnoscia pomoc.
p2 z ambicja na wiecej:) mianowicie zastanawiam sie nad nurkowaniem bardziej technicznym...znaczy nad kursem ale zeby miec kurs trzeba miec juz pozadny sprzet:)
jezeli nurkowanie techniczne to bez ponny tylko stage- chodzilo mi bardziej z tym ponnym o zabezpieczenie w przypadku nurkowan powietrznych:) np. dluzsze nurkowanie na wraku a ponny to tylko ubezpieczenie:) 2l ponny wydaje sie lepszym rozwiazaniem niz butle ucieczkowa 0,4l:P
jezeli chodzi o nurkowania to z partnerem obecnym to do 20m a przewaznie do 15m:) troche sie przestraszyl jak wyciagalem go z 35m bo zamrozil titana lx suprema:) i od tego czasu raczej plytko:) nurek doswiadczony 1' na dominikanie 2' w egipcie w znanej i "szanowanej" federacji na P _ _ _ reszte pozostawiam bez komentarza:) chcial zanurkowac w polsce i twierdzil ze da sobie rade skoro nurkowale na polowie globu:) i mielismy problem:P skonczylo sie tak ze obslugiwalem 2 inflatory- jego i swoj, patrzac na kompa zaczalem nas wynurzac na moim zestawie:) moj partner troche mi spanikowal wiec kazalem mu sie tylko trzymac mnie za uprzaz a reszte juz zrobilem:P
natomiast z moim instruktorem to juz glebiej:) 30-40m ale na powietrzu:) i chec i pomysl zeby troche gazow tutaj wniesc:) ale to dopiero chec:) glownie bedzie 30 do 40 m na powietrzu na razie:) bo nie dlugo chce p3 a potem cos z technicznym:) jezeli czas pozwoli to czemu nie:)
jak juz kupowac i wydawac to za cos co posluzy i bedzie dobrym rozwiazaniem:) tak to wiec wyglada:)
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-02-2008, 10:59
soul napisał/a:
np. dluzsze nurkowanie na wraku a ponny to tylko ubezpieczenie
Policz czy to, co chcesz zabrać pod pachę pozwoli Ci wynurzyć się bezpiecznie pod dłuższym nurkowaniu na wraku.
soul napisał/a:
skonczylo sie tak ze obslugiwalem 2 inflatory- jego i swoj, patrzac na kompa zaczalem nas wynurzac na moim zestawie:) moj partner troche mi spanikowal wiec kazalem mu sie tylko trzymac mnie za uprzaz a reszte juz zrobilem:P
A dlaczego nie zdecydowałeś się na wynurzenie na jego sprzęcie tylko na swoim?
problem nr1- jakie skrzydelko wybrac - znalazlem nastepujace ktore mi jakos przypadly:
1.apeks wtx - plyta stalowa/ uprzaz(chce oby dwie-wygodna i "bardziej tech") i worek wtx6R 60lbs z 2 inflatorami
To jest duże skrzydło do twinsetu. Do pojedynczej butli pasuje jak pięść do nosa.
Do singla Apeks ma model WTX3 czy jakoś tak.
soul napisał/a:
chcialbym zeby byla mozliwosc dodatkowego zaczepu na ponnego jaki wlasnie daje apeks i wlasnie anhiga - taki uchwycik ktory przykreca sie do plyty.
Do płyty to co najwyżej montuje się małą argonówkę. Pony 4l do można z boku butli,
a 7l to już żadne pony tylko regularny stage wieszany z boku na d-ringach.
soul napisał/a:
do szkrzydla myslalem o 2x12 lub 2x10l - tak przyszlosciowo bo mozna z tych 10tek zrobic pozniej stage- czy zle mysle??
Twinset 2*12 ok, robienie z tych butli stage już niekoniecznie.
soul napisał/a:
bo wszystkie butle stalowe (twin + stage) to troche masy z ktora potem trzeba wyplynac a stage sa aluminiowe:) a drugi twin 2 x15.
Aluminiowe butle mają większą masę od stalowych.
soul napisał/a:
w jacketach rekreacyjnych mozna butle zmieniac w 2 minuty w przypadku skrzydel montowane sa na sruby i pytanie czy tez sa tak latwo zmienialne - czy wymaga to juz duzej gimnastyki? czyli mozna 1 skrzydlo i 2 twiny czy 1 skrzydlo = 1 twin na stale
Przykręcenie twinsetu nie trwa wiele dłużej od mocowania butli pasami.
Generalnie sprawiasz wrażenie początkującego nurka, który nie wie co chce, ale gdzieś
usłyszał, że fajnie mieć twinset i pony...
Daj spokój. Nie marnuj pieniędzy. Kup sobie na razie automat, butlę pożycz i zgłoś
się za parę lat.
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 08-02-2008, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
witam:) co do wynurzenia odpowiadam:) przy zamarznietym automacie mojego p. postanowilem wziasc go na "moj" sprzet poniewaz pomimo doswiadczenia, bardzo duzego w wodach cieplych, wydawal sie bardzo spanikoway - zero znakow tylko usilne mimowolne ruchy starajace sie wskazac mi problem z automatem;) wiec decyzja szybka...ile mogl pociagnal na swoim ale dlugo to nie trwalo bo jeszcze dodatkowo wzbudzil automacik i podjalem decyzje ze jak pociagnie i nie dostanie powietrza to bedzie z jego strony jeszcze wieksza panika wiec darowalem sobie te kilkdziesiat atm..dokladniej z 20 czy 30 i wzialem go pod skrzydla a dalej juz powoli i bezpiecznie do powierzchni:)
druga sprawa...poza jedna czy 2ma osobami to nie uzyskalem interesujacych mnie odpowiedzi...prosilbym o bardziej konketne odpowiedzi.
skrzydlo - nadal nie wiem czy inwestowac w apeksa czy lepiej kupic anhige czy moze jeszcze halycona na ktorym wiele osob plywa. czy moze nieznany audax??
rozumiem ze ponny mam sobie odpuscic...
automaty - tanszy nie oznacza gorszy....moze jakies konkrety czy warto dolozyc te kilka 100 czy nie??
nie chce nikogo obrazac ale tak szczerze to pisze oczekujac odpowiedzi, konkretnych rad. jestem osoba mloda ktora juz nie raz zadziwila ratujac o wiele starszych kolegow - doswiadczeniem i stopniem. postanowilem kupic sprzet i tak szczerze kazdy sie zgodzi chyba ze jezeli chodzi o polske to lepiej miec 2x7 niz 15. zwracam sie wlasnie do was i oczekuje rad i pomocy a nie kup automat czy one step back... to ze mam nizszy od was stopien to znaczy ze nie doroslem do twina..?? radykalne stwierdzenie ale do tego chyba dochodzi...nie moja wina ze nie chce wrzucac 15 czy lepiej tys w sprzet ktory za rok bedzie trzeba jakos zmienic bo zachce mi sie bawic mieszankami i poza zakupem automatow dojdzie jeszcze skrzydlo i tysiac innych rzeczy i znow bedzie kolejna dycha...wiec prosilbym o konkretna pomoc:)
przypomnialo mi sie...a wiec po co jest 2gi inflator??? jezeli sa 2 worki to oczywiste...sluzy do tego samego:P ale czy jest mozliwosc 2 inf i 1 worka??
mam nadzieje ze nie urazilo to nikogo bo nie o to chodzilo...szczegolne dzieki dla BitPump'a i Konrada
Co tu dużo wróżyć, tu są standardowe odpowiedzi na Twoje pytania, które odnalazł być naciskając przycisk SZUKAJ w górnej części witryny:
*Automaty: 2x apeks może być 40, a 50 w zupełności wystarczy
*Flaszki: Twin 2x12 + krany dirzone, sos, lola czy jakie tam sobie wymyślisz, szerokie obejmy, bez doniczek
*Worek: 20-25l anhinga, dirzone, H, dux czy jaki tam sobie wymyślisz z pojedynczym inflatorem oczywiście
*Płyta i uprząż: płyta stalowa, uprząż z 1 kawałka (możesz dodatkowo zamontować na lewym pasie naramiennym klamrę nie przecinając taśmy - ja tak mam z wygody)
A teraz uwaga do Twojego stylu pisania no forum. Zadałeś wiele pytań w jednym poście i oczekujesz kompleksowej odpowiedzi. Dodatkowo osoba która ma Ci odpowiedzieć, musi sobie tych pytań poszukać w tekście. Proponuję następnym razem może wypunktować pytania albo zadawać je pojedyńczo po uzyskaniu odpowiedzi na poprzednie
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 09-02-2008, 00:13
soul napisał/a:
oczekuje rad i pomocy
Gdybyś był gotowy na nurkowania techniczne, nie zadawałbyś dość naiwnych pytań. A zatem "nie dojrzałeś"... Więc cóż można ci napisac? Chyba najlepsza rada będzie taka: Kup suchy skafander. Naucz się w nim prawidłowo pływac, co zajmie ci jakieś 50 nurkowań. Jeśli gdzieś majaczą ci nurkowania w twinie - kup płytę z uprzężą i workiem do pojedynczej butli, zastosuj 12-tkę. Zrób z tym 50-100 nurkowań. Opanuj techniki pływania, panuj nad trymem, liźnij nieco teorii, zrób podstawowy nitroks. Spróbuj pływania ze stejdżem. Naucz sie podstawowych skillsów. Zacznij planować swoje profile, opanuj poprawne techniki wynurzania (wielopoziomowo, 1 m/min do powierzchni).
Zajmie ci to jakiś czas - rok, półtora, dwa?
Potem przyjdzie czas na jakies formalne szkolenie przedtechniczne typu AEAN lub podobne. Zmieni ci sie "optyka", pytania też się zmienią.
Nie ma dróg na skróty.
a ty nie jesteś kolejna podpuchą na forum jak ss , bo jak na pobyt forum przez dwa dni w łacznym czasie 1,1h to niezle znasz zwyczje tego forum i pytasz tylko o sprzęt , gdzie początkujacy nie maja pojecia o pewbych terminach , firmach itp....
A może w ten sposób bada sie rynek co lepiej bedzie sie sprzedawać , a tu sie wciąż ci sami cisna do odpowiedzi , nie uważacie że coś tu śm.....
Wiek: 45 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 09-02-2008, 23:08
PawelW napisał/a:
soul,
a ty nie jesteś kolejna podpuchą
Też mi się coś tak wydawało, ostatnio za duzo podobnych postów. Tym bardziej, że kolega soul zapytany o stopień nurkowy odpowiedział :
Cytat:
p2 z ambicja na wiecej:)
Wydaje mi się że nurek P2 ma dośc spore pojęcie o sprzecie, konfiguracjach, planowaniu nurkowań i bezsensie doczepiania sobie butli pony, która to w dodatku pony nie jest tylko normalnym pełnowymiarowym stage'em
Poza tym nurek P2 powinien już wiedzieć że w razie wyciągania partnura robi się to na jego skrzydle/jackecie a nie jeszcze komplikuje sobie zadanie obsługując dwa inflatory.
soul napisał/a:
jezeli chodzi o nurkowania to z partnerem obecnym to do 20m a przewaznie do 15m:) troche sie przestraszyl jak wyciagalem go z 35m bo zamrozil titana lx suprema:)
i nie wiem co trzeba robić, że zamrozić automaty które sa dedykowane na zimne wody, ja na swoim apeksie atx40 w styczniu siedziałem 20 minut pod lodem - nie zamarzł, tydzien temu prawie 50 minut w wodzie o temp +3 st - nie zamarzł, dziś 40 minut w wodzie +3 st - tez ni chu chu. Co soul Twój parnur robił z automatem że go zamroził? Sapał w niego, dyszał lubieżnie czy może pływał z wciśniętym bypassem, bo ja już naprawdę nie wiem jak to się mogło stać.
Co soul Twój parnur robił z automatem że go zamroził?
niska temperatura powietrza sprzyja zamarzaniu u tych nurów , którzy lubią sprawdzać czy automat działa na powierzchni (silny przedmuch przez wciśniecie bypassie ...) wystarczy 8 min i zamarznietey ...
Wysłany: 10-02-2008, 10:41
PawelW napisał/a:
niska temperatura powietrza sprzyja zamarzaniu u tych nurów , którzy lubią sprawdzać czy automat działa na powierzchni (silny przedmuch przez wciśniecie bypassie ...)
A czy nur który ma P2 i ambicje na więcej - jakim jest soul - nie powinien wiedzieć, że jeśli temp otoczenia na powierzchni jest niższa niż temp wody ( co się zdarza w polsce własnie zimą) nie powinien wciskać bypassa przed wejściem do wody? Dlatego tez jestem skłonny zgodzić się z tezą PawłaW - soul to kolejna podpucha
Soul dostałeś dwie zajebiste rady w tym temacie, jedna po drugiej od silver111 i TomaM. Tego się trzymaj.
tak masz racje wieleu tutaj takich , aby nami kierować , potem może znów ktoś książke napisze , nie wychodząc z domu kiedyś trzeba było sie narobić , aby podyskutować z tak dużą ilością nurów na raz ........
pozdrawiam
Paweł
ps . ale dziś pogoda nurek superek ...
[ Dodano: 10-02-2008, 15:45 ]
sQba napisał/a:
8 Minut trzymasz żeby sprawdzic czy działa automat?
nie zazwyczaj wystarczało 8 minut aby automat zamarz , jak sie go dobrze przedmuchało na powierzchni w minusiowej temeraturze powietrza na dodatek , dla więkrzeko zrozumienia .....
Ostatnio zmieniony przez PawelW 10-02-2008, 15:43, w całości zmieniany 1 raz
$$ [Usunięty]
Wysłany: 10-02-2008, 15:52
KacperPe napisał/a:
nie powinien wiedzieć, że jeśli temp otoczenia na powierzchni jest niższa niż temp wody ( co się zdarza w polsce własnie zimą) nie powinien wciskać bypassa przed wejściem do wody?
Jesteś pewien ze na suchym powietrzu będą problemy ? że na wysoko helowych mieszaninach będą problemy ?
Wysłany: 10-02-2008, 17:41
$$ napisał/a:
że na wysoko helowych mieszaninach będą problemy ?
$$ nie znam się na wysoko helowych mieszaninach więc nie będę zabierał głosu w tym temacie. Ale jeśli mogę prosić to proszę o info na pw jak to jest w przypadku wysoko helowych mieszanin i suchego powietrza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko