Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Co powinnam dostać po kursie?
Autor Wiadomość
Bezimienna 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 18:46   Co powinnam dostać po kursie?

I moje kolejne pytanie... Co powinnam dostać od razu po kursie PADI OWD (bez egzaminu na wodach otwartych)?
Ile z regóły czeka się na plastik?
Pytam, bo mój instruktor jest zdeczka niepozbierany. A może nie tylko mój? Jakie macie doświadczenia z instruktorami?
Pozdrawiam.

siili 

Stopień: Mam
Kraj:
Finland

Wysłany: 18-03-2008, 19:03   Re: Co powinnam dostać po kursie?

Bezimienna napisał/a:
I moje kolejne pytanie... Co powinnam dostać od razu po kursie PADI OWD (bez egzaminu na wodach otwartych)?
Ile z regóły czeka się na plastik?
Pytam, bo mój instruktor jest zdeczka niepozbierany. A może nie tylko mój? Jakie macie doświadczenia z instruktorami?
Pozdrawiam.

Bez egzaminu na otwartej wodzie to jeszcze nie jest "po kursie". W tym momencie mozesz dostac tzw. "transfer papers", na podstawie ktorych mozesz skonczyc kurs gdzie indziej. Po zaliczeniu egzaminu dostaniesz karteczke podbita przez instruktora ktora dziaja jako karta przez trzy miesiace. W tym czasie twoj instruktor wysyla twoje papiery do PADI ktore potem przysyla Ci plastik. Albo bezposrednio, albo przez instruktora. Czas ile trzeba czekac zalezy od tego jak szybko instruktor wysle papiery, ile PADI sie bedzie grzebac, i czy nic nie wsiaknie na poczcie.

/m

Bezimienna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:14   

A wie ktoś czy często wsiąka?

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:20   

Bezimienna napisał/a:
Co powinnam dostać od razu po kursie PADI OWD

Myślę, że nie co, tylko czym i powinna to być płetwa ... :)

Bezimienna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:21   

O tym słyszałam... A skąd się wzięła ta hmm "tradycja"...?...
Ostatnio zmieniony przez Bezimienna 18-03-2008, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:28   

taka tradycja to juz od wielu wielu lat

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:43   

Niom, gdzieniegdzie to symbolicznie klapna...a gfdzie indziej to trzaskają tyle razy ile metrów sie zaliczyło :]

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 19:52   

A moze powinnas sprobowac "pozbierac" swojego instruktora, albo go po prostu zmienic. Bo na wszystko twoje pytania, ktore tu zadajesz powinien odpowiedziec twoj instruktor.

Mania
PS. Ukonczeniem kursu OWD jest zaliczenie nurkowan w wodach otwartych. Do tego czasu nie skonczylas kursu.

Bezimienna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 20:29   

Te pytania zadają i tu i zadam je instruktorowi. Ja po prostu lubię znać opinię większej liczby osób. Zresztą zawsze można na forum zweryfikować zdanie instruktora, ale dzięki za sugestię.
Ps.Pozbierać instruktora się staram, ale nie wiem jak..

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 18-03-2008, 21:44   

Bezimienna, poczytaj swoje posty i wyciagnij wnioski.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 18-03-2008, 21:44, w całości zmieniany 1 raz  

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 21:54   

Nurofen - chyba za duzo wymagasz
:D
Mania
PS. Bezimienna - mam konstruktywna propozycje. Wez kartke, spisz wszystkie sowje pytania i zrob jeden watek zamiast jedno pytanie - jeden watek. Bo za chwile wielu diabli wezma

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 18-03-2008, 22:00   

Mania, lepiej ze Bezimienna, pyta ale... dziwi mnie to ze w kazdym watku jest na innym etapie tego samego kursu.

Wiesiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 22:19   

Może to przewrażliwienie, ale patrząc na posty Bezimiennej zastanawiam się czy nie zapyta się o to:
1. gdzie kupuje się "naboje syfonowe", które zakłada się na plecy przed nurkowaniem?
2. na jakiej głębokości poczuje, że ciśnienie ją zgniata?
3. czemu maska w sklepie do nurkowania jest taka droga, jak w markecie budowlanym są znacznie tańsze?
.... a forumowe "małpki" (przepraszam Koleżanki i Kolegów) będą skakać na zawołanie, próbując w dobrej wierze odpowiedzieć.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2008, 23:33   

Bezimienna napisał/a:
Te pytania zadają i tu i zadam je instruktorowi. Ja po prostu lubię znać opinię większej liczby osób. Zresztą zawsze można na forum zweryfikować zdanie instruktora, ale dzięki za sugestię.

Opinia większej liczby osób nie ma żadego znaczenia. Instruktora obowiązują Standardy zawarte w Manualu Instruktorskim, a nie opinia większej liczby osób.

W dowolnym momencie kursu możesz poprosić instruktora o tzw. referral (przeniesienie) czyli dokument potwierdzający, co już przerobiłaś i kontynuować kurs możesz u innego instruktora.

Jeśli nie zamierzasz zmieniać instruktora w trakcie kursu, to niczego nie dostaniesz aż do zaliczenia całego kursu.

Po kursie wysłany do PADI wniosek o certyfikat (PIC) dociera w ciągu około 2 tygodni, a po kolejnych 2 tygodniach certyfikat jest z reguły już u
Ciebie. W momencie, gdy PADI wysyła certyfikat do Ciebie informacja ta pojawia się w ich systemie komputerowym i każdy instruktor PADI (także Twój) może to dla Ciebie wtedy sprawdzić.

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2008, 08:02   

BitPump napisał/a:
W dowolnym momencie kursu możesz poprosić instruktora o tzw. referral (przeniesienie) czyli dokument potwierdzający, co już przerobiłaś i kontynuować kurs możesz u innego instruktora

Co wtedy z kosztami? Ponownie za całość, część(zwrot całości, części)? O takiej opcji nie słyszałem.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2008, 09:01   

jacekplacek napisał/a:
BitPump napisał/a:
W dowolnym momencie kursu możesz poprosić instruktora o tzw. referral (przeniesienie) czyli dokument potwierdzający, co już przerobiłaś i kontynuować kurs możesz u innego instruktora

Co wtedy z kosztami? Ponownie za całość, część(zwrot całości, części)? O takiej opcji nie słyszałem.

Jeśli przed kursem umówił się ktoś na same zajęcia basenowe i wykłady, to są one tańsze niż pełny kurs. Niektóre szkoły podają to nawet w cenniku. Jeśli kursant rezygnuje już w trakcie - to już kwestia dogadania się. Myślę, że jakiś zwrot może dostać (np. za to, że nie będzie wypożyczany dla niego sprzęt na wodach otwartych) ale instruktor może powiedzieć, że jak kupujesz bilet na samolot z Krakowa do Berlina przez Warszawę i wysiądziesz w Warszawie, to nikt Ci nie zwróci za niewykorzystaną część biletu.

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2008, 09:52   

BitPump napisał/a:
jak kupujesz bilet na samolot z Krakowa do Berlina przez Warszawę i wysiądziesz w Warszawie, to nikt Ci nie zwróci za niewykorzystaną część biletu.

Myslałem bardziej o opcji: kupuję bilet w kierunku do... i poruszam się dowolnym środkiem komunikacji w ograniczony okresie czasu. Czyli ni ma tak:)

lkulos 

Stopień: DEEP+AOWD+EAN IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2008, 11:21   

jak by to powiedziec ja po kazdym kursim mam taki MALY WODO WSTRET :)
moze dlatego ze mam szczescie do dobrych instruktorow.

nie wiem czy na formu ktos kiedys napisal :
nie ma nic gorszego jak instruktor z wyobraznia:)))
pozdrawiam

bulgard88 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2008, 18:11   

Bezimienna napisał/a:
bo mój instruktor jest zdeczka niepozbierany

hehehe... skąd ja to znam. Przerabiałem 3 w swoim życiu ale jednego trafiłem nie do pobicia
facet jest świetny bardzo go lubię ale nie wiem czy jest taki nieszczęśliwy czy po prostu ma takiego pecha:

=> utopił aparat cyfrowy z obudową w kiblu
=> nurkowanie w Egipcie skoczył bez Maski a nurkowanie było w prądzie
=> raz zapomniał zalać obiektywu w aparacie (zdjęcia nieostre)
=> zapomniał zaślepki od lampy błyskowej
=> rozmawiał z kotem a kot reagował :D
=> nie zabrał jakiś części od aparatu do egiptu

Było tego było to te najciekawsze bo wszystkich nie pamiętam, a robiłem u niego tylko OWD i AOWD. Facet jest naprawdę wspaniały ale nieraz ma wielkiego pecha.
Może wam to się wydać nieprawdopodobne ale ja nie wiem skąd można mieć takiego pecha.

Po kursie powinnaś dostać jeszcze książkę oprócz plastiku, niektórzy robią tak że albo dają jedną książkę albo kserówki które później zabierają aby nie łamać praw autorskich idt idp i kręcą Cię na książce. Chyba że masz wynegocjowane z instruktorem że nie kupujesz książki np: ktoś z bliskiej rodziny ma już taką książkę
Teraz chyba tak jest w PADI taki wymóg że instruktor musi sprzedać tyle książek ile wydał plastików prawda? Czy się mylę?

Bezimienna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2008, 18:55   

bulgard88 napisał/a:
musi sprzedać tyle książek ile wydał plastików

Mam nadzieję...
Z książką (a właściwie jej brakiem ) walczę do początku kursu...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu