Witam.
Wskazane płetwy są kaloszowe nadają się wyłącznie na basen lub do Egiptu , musisz kupić paskowe zakładane na buty do pianki lub kombinezonu.
Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to owszem jest teraz taka moda ale nie da sie w tym podpłynąć do tyłu a czasami trzeba jak się robi zdjęcia przy rafie ( co by ci robale nie zjadły ).
Pozd. Mirek
Wysłany: 03-04-2008, 06:21 Re: Płetwy
Sail napisał/a:
Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to owszem jest teraz taka moda ale nie da sie w tym podpłynąć do tyłu a czasami trzeba jak się robi zdjęcia przy rafie ( co by ci robale nie zjadły ).
Da się, nawet ostatnio coraz częściej mi wychodzi :]
wole płetwy pełne nie dzielone a to dlatego że mam pełne uczyłem sie na pełnych a jak dostałem mozliwosć TESTU w Oceanie płetw Mares Raptor to myślałem że zawału dostane pod wodą od ilosci machania. A moje Cressi 2 machniecia i juz kulturalnie.
ewin [Usunięty]
Wysłany: 05-04-2008, 22:30
Mi ktoś powiedział ze jak sie dobrze obsługuje sprzet to można z nim zrobić wszystko. Chyba także to sie odnosi do nurkowania.
osobiście nie mam porównania co do pletw dzielonych a nie. Ale spodziewam sie ze dla osób o słabszej kondycji i dla nurkowania rekreacyjnego (bez gonienia DM ) będzie ok, niby w takich mniej sie noga męczy.
Wskazane płetwy są kaloszowe nadają się wyłącznie na basen lub do Egiptu...
Do Egiptu w zasadzie też się nie nadają...
A tak na serio, daliśmy je (niezłych kilka lat temu) znajomej. Bardzo sobie chwali, do zabawy na basenie.
Jednak na dłuższą metę (do nurkowania) najpewniej i tak:
Sail napisał/a:
musisz kupić paskowe zakładane na buty
Czyli: i płetwy, i buty...
Nieporównywalnie bardziej uniwersalne i wygodne.
Sail napisał/a:
Jeżeli chodzi o dzielenie pióra płetwy to...
Raczej bym się nie przejmował cofaniem się z krewetką na obiektywie...
Natomiast, dla mnie istotne są dwie rzeczy:
1. - gdy potrzebujesz większego "ciągu", dzielone płetwy (jak wszystkie bardzo miękkie) zaczynają zachowywać się jak stare kapcie
2. - dzielone płetwy "wybaczają" więcej błędów, więc będziesz miał mniejszy bodziec do nauczenia się poprawnego pływania. Mimo "rowerkowania", "konikowania", machania na boki i tak będziesz powoli płynął do przodu.
To pozorny zysk, poprawnie używając zwykłych płetw, można więcej i w sumie mniejszym wysiłkiem.
dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Niestety w moim mieście nie ma sklepu nurkowego, więc jestem skazany na zwykły sklep sportowy lub przez internet. Mimo to przejdę się i zobaczę co mają do zaoferowania.
Mam jeszcze jedno pytanko: Co sądzicie o instruktorze Jakub Bacia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko