Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Butle kompozytowe
Autor Wiadomość
Szyper 

Stopień: II LOK, P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 13:03   Butle kompozytowe

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie techniczne do wszystkich doświadczonych. Otóż chcę powoli skompletować sprzęt i znalazłem butle kompozytowe Sabre 9Litrów 200bar używane, poprzednia legalizacja w 2005 roku. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. Czy warto kupować takie flaszki? Chcę złożyć twinset. Z tego co wyczytałem na butlach to jest taki napis design life 15 years. Czy mam rozumieć, że jest to jakaś ważność tych butli? rok produkcji 1995.
Bardzo proszę o opinie.
Pozdrawiam wszystkich.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 11-05-2008, 14:00   

W nurkowaniu butli kompozytowych nie używa się. Są zbyt lekkie i trzeba by je dociążać dodatkowo ołowiem co jest bez sensu.
I zdaje się, że faktycznie po okresie 'przydatności do użycia' idą do śmieci.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 16:05   

Butle kompozytowe nie podlegają ponownej legalizacji - jeżeli butla ma legalizację 15 letnią, to po tym okresie nadaje się do śmieci.
Ponadto, głębsze (2 - 3 mm - dokładne informacje w MSAuer) uszkodzenie powłoki zewnętrznej dyskwalifikuje butlę z użytkowania.
Dodatkowy problem do skompletowania twinseta, stanowić będą zawory z manifoldem -nowe zdecydowanie trudniej dostępne i droższe, niż do stalowych butli ze standardowym gwintem.
Kolejny problem opisał już Konrad - duża dodatnia pływalność tych butli będzie wymagała sporo balastu.

Natomiast butle kompozytowe doskonale nadają się na przewoźny, niewielki bank gazów : tlen, premix-heliox, argon.

Szyper 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 16:14   

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedź. Podaruję sobie kompozyty.
Pozdrawiam serdecznie.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 17:44   

waldo napisał/a:
Butle kompozytowe nie podlegają ponownej legalizacji - jeżeli butla ma legalizację 15 letnią, to po tym okresie nadaje się do śmieci.
Butla podlega atestom, drugą sprawą jest czas służby, ostatnio wydłużony w MSA-Auer do 20 lat.

pozdrawiam rc

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 18:54   

Atesty (jak dla np. butli stalowych) prowadzone są tylko w ramach okresu legalizacji/żywotności butli. Po okresie legalizacji/żywotności butla nadaje się do kasacji.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 19:05   

waldo napisał/a:
jeżeli butla ma legalizację 15 letnią,
Kilka lat temu kompozyty MSA miały atesty co 2 lata z kontrolą sprężystości, obecnie 5 lat zrezygnowano z kontroli sprężystości (w zewnętrznym zbiorniku, z którego mierzymy zmiany pojemności butli).
Konrad Dubiel napisał/a:
W nurkowaniu butli kompozytowych nie używa się.
Jaskiniowcy używają, ma to zaletę że targa się wiele lekkich butli, jeden cięższy balast.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 11-05-2008, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Szyper 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 21:13   

Znalazłem jeszcze inną butlę firmy Luxfer. Jest to butla aluminiowa pokryta z zewnątrz włóknem. Czy to tęż należy traktować jak kompozyt? Zawór firmy Sabre DIN 200 BAR.
Co się w ogóle dzieje z butlą która nie posiada już legalizacji, czy nikt mi jej nie napełni, staje się bezużyteczna- niebezpieczna? Ta akurat posiada do 2009. Ale co dalej?
Pozdrawiam Szyper

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 21:24   

Szyper napisał/a:
Znalazłem jeszcze inną butlę firmy Luxfer. Jest to butla aluminiowa pokryta z zewnątrz włóknem. Czy to tęż należy traktować jak kompozyt?

Jest to właśnie butla kompozytowa.

Szyper napisał/a:
Co się w ogóle dzieje z butlą która nie posiada już legalizacji, czy nikt mi jej nie napełni, staje się bezużyteczna- niebezpieczna? Ta akurat posiada do 2009. Ale co dalej?

Jeżeli jako legalizację określamy jej żywotność, to po jej wygaśnięciu butla NIE będzie już dopuszczona do legalnego używania. Jeżeli punkt napełniania gazami będzie sprawdzał legalizację, to zapewne odmówi jej napełnienia. Czy ktoś jej będzie używał bez legalizacji, to jest już indywidualna sprawa każdego z nas. Ja bym takiej butli nie używał.
Używane kompozyty z pozostałą 3 letnią żywotnością są na tyle tanie, że po zakończeniu legalizacji można je "zezłomować".

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 12-05-2008, 09:41   

$$ napisał/a:
Jaskiniowcy używają, ma to zaletę że targa się wiele lekkich butli, jeden cięższy balast.

Jakiniowcy mają też samochody z napędem nożnym i robią yaba daba doo ;-)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2008, 12:23   

waldo napisał/a:
Jeżeli jako legalizację określamy jej żywotność,
Wpisałem w internet słowa "legalizacja butli" pojawiły się adresy firm zajmujących się atestem, dlatego jest to niewłaściwa forma. Czas służby zbiornika ciśnieniowego to nie jest atest czy legalizacja. Zwłaszcza że w tym pojęciu są stosowane rozróżnienia czy jest to czas na który zbiornik otrzymał atesty i ostra forma, czas od wyprodukowania (stosowany w zbiornikach LPG i kompozytowych zbiornikach).

pozdrawiam rc

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2008, 17:17   

wiekszość zbioirników kompozytowych do wysokich ciśnien wykonana jest na zasadzie aluminiwej wkładki i kompozytowego oplotu. Chyba tylko STAKO w butlach do paintballa używa wyłącznie kewlaru.
Ostatnio zmieniony przez busi 15-05-2008, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu