Witam jestem mieszkanką Wodzisławia Śląskiego i jeden z lokalnych instruktorów nurkowania ogłasza się że robi kursy SSI i CMAS za 350 zł czy może to być prawda?? Bo jakoś tanio mi się wydaje ?? Wiem że kursy w innych szkołach wachają się w granicach 900 zł a tu aż 350 zł. Może Pan instruktor oszukuje ??
Tak pytałam o to ale Pan M.B. stwierdził że jest to cena brutto i że w cenie są wszystkie materiały. Dlatego mi to nie pasuje?? A wiem że każdy instruktor nurkowania musi dla każdego zakupić tzw. pakiet startowy i czy cena takiego pakietu nie jest większa niż 350 zł ?? ( przy najmniej w CMAS i SSI )
Zdarza się że tak niskie opłaty są brane wyłącznie za część basenową.
marekhtk [Usunięty]
Wysłany: 30-12-2007, 16:01
Dokładnie tak jak kolega wyżej mówi wydaje mi się że jest to opłata za basen. Kolega instruktor w trakcie kursu pewnie zakomunikuje Ci że musisz jeszcze dopłacić .
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-12-2007, 19:13
marekhtk napisał/a:
Kolega instruktor w trakcie kursu pewnie zakomunikuje Ci że musisz jeszcze dopłacić .
Kiedys publicznie (na sekcie) zaproponowalem kurs PADI AOWD za 100 zl + 100 zl podrecznik + 100 zl certyfikat, w tym byly gazy instruktora.
Nie bylo chetnych, co wyraznie mi pokazalo, ze nie cena ma znaczenie.
A moze ten instruktor tak jak ja ma w nosie "ceny rynkowe" i szkoli dla swojej wlasnej przyjemnosci?
Ukończyłem w ubiegłym roku kurs AOWD u instruktora o którym mowa w tym temacie.
Nie wiem czy OWD można mieć za 350,ale u mnie stosunek ceny do jakości był zadowalający.Jak ktoś "psuje" ceny na rynku zawsze może liczyć na ataki .Pozdrawiam
Przy okazji tego wątku pomyślałem o rzeczywistych kosztach prowadzenia takiego kursu (koszty jawne i ukryte) :
- certyfikat
- powietrze dla kursanta
- powietrze dla instruktora
- wypożyczenie lub amortyzacja kompletnego sprzętu kursanta
- amortyzacja sprzętu instruktora
- wejściówki na basen
- wejściówki nad akwen
- koszty dojazdu instruktora
- ubezpieczenie kursanta
- ubezpieczenie instruktora
- podnoszenie kwalifikacji instruktora
- dopisać, jeżeli o czymś zapomniałem
Biorąc pod uwagę, że czas trwania kursu wynosi minimum 5 dni (absolutne minimum szkoleniowe to 4 dni) pracy od rana do wieczora, to jaka powinna być stawka godzinowa dla instruktora prowadzącego ?
Jak więc powinna wyglądać ucziwa cena kursu OWD (absolutne minimum 5 x basen + 4 x wody otwarte ) ?
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 09-01-2008, 07:31
waldo napisał/a:
Biorąc pod uwagę, że czas trwania kursu wynosi minimum 5 dni (absolutne minimum szkoleniowe to 4 dni) pracy od rana do wieczora, to jaka powinna być stawka godzinowa dla instruktora prowadzącego ?
Zapytam może inaczej, czy ma być to stawka która wynika z :
- Kwoty którą chciałby otrzymywać instruktor
- "wartości" instruktora tzn. ile czasu i pieniędzy musi zainwestować aby zostać instruktorem ( np. kilka lat nauki, dziesiątki tysięcy wydanych złotych itp)
- zapotrzebowania na rynku pracy w Polsce
- odniesienia do stawek np. europejskich.
- odniesienia do stawek w Polsce
A tak naprawdę to stawka roboczogodziny instruktora jest tyle warta ile przyszli kursanci są skłonni za nią zapłacić.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 09-01-2008, 07:40, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2008, 10:12
waldo napisał/a:
Przy okazji tego wątku pomyślałem o rzeczywistych kosztach prowadzenia takiego kursu (koszty jawne i ukryte) :
- certyfikat
(...)
Jak więc powinna wyglądać ucziwa cena kursu OWD (absolutne minimum 5 x basen + 4 x wody otwarte ) ?
A dlaczego nie bierzecie dodatkowych możliwości?
Np. instruktor "zbiera" liczbę wystawionych certyfikatów danego poziomu, aby móc uczestniczyć w kursie instruktorskim wyższego poziomu (TDI). Albo instruktor "zbiera" certyfikaty, aby przejść na wyższy poziom instruktorski OWSI MSDT (PADI), co umożliwi mu dostanie lepszej (lepiej płatnej) pracy np. w Egipcie.
Przez kilka kursów on po prostu inwestuje. Dlaczego robienie sobie reklamy robiąc kursy tanio jest złe, ale robienie ich drogo, a za to wydawanie pieniędzy na reklamy w prasie, www, ulotki, itp. jest OK ?
Może być jeszcze inna opcja. Instruktor załamany poziomem wyszkolenia w kraju ma misję dziejową, aby dobrze szkolić osoby uboższe. Ustawia więc ceną na tyle niską, aby uboższego było stać, ale na tyle wysoką, aby nie przychodzili ludzie realnie niezainteresowani podwyższaniem swoich umiejętności. W ten sposób niesie "kaganek oświaty".
Jakoś nikt nie ma pretensji do dr Krzyżaka, że prowadzi niezwykle interesujące wykłady o medycynie dla nurków za darmo!
Wysłany: 11-01-2008, 08:48
BitPump - oburącz podpisuję się pod Twoim postem - masz 100 % racji.
Każdy może robić co chce- bez względu na motywy i nie można poddawać w wątpliwość jego kwalifikacji lub jakości pracy ze względu na niską cenę.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 11-01-2008, 09:55
BitPump napisał/a:
robiąc kursy tanio jest złe
Na tym Forum panuje zasada że musi być drogo, informacja o czymś tanio zdobytym budzi złość (zwykle kilka stopni więcej, na emocjonalnej skali). Dlatego że nie ma aż tylu chętnych, żeby wszystkim instruktorom żyło się dostatnio, w świecie tylu pięknych zabawek na które nie bardzo stać.
Do śmiechu doprowadzają mnie pytania instruktorów, "gdzie w jakimś regionie jest sprężarka, bo robią kurs a nie posiadają własnej".
Dlatego każda informacja podrzynająca cennik, budzi ludzkie emocje (agresja, kasowanie postów, itp.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko