jest to moj pierwszy post, wlasciwie nigdy jeszcze nie nurkowalem, ale jade niedlugo do chorwacji i chcialbym tam troche ponurkowac. Prosilbym o rade dotyczaca zakupu podstawowego sprzetu czyli: pletw, maski i rurki. Kompletnie sie na tym nie znam wiec nie wiem co wybrac. Zaznaczam ze sprzet bedzie sluzyl tylko okazjonalnie wiec nie ma co szalec.
Zdazylem sie rozeznac iz pletwy sa kaloszowe i paskowe, jakie wybrac???????
w chorwacji i tak potrzebne sa buty na jezowce i kamieniste plaze, tak wiec czy takie do nurkowania spelnia te funkcje?????????????? no i jeszcze maska i rurka co polecacie dla amatora???????????
jeśli płetwy to takie
co do maski to nie ma w sumie najlepszej...
chociaż im prostsza (tylko silikon i szkło) tym lepiej... jeszcze tylko zastanów się czy dzielona czy nie , fajka MARES z zaworkiem...
Do płetw naturalnie buty ... nie istotne jakiej firmy... byleby pasowały
Wysłany: 15-08-2008, 20:03
- kup porządną, dobrze przylegającą i nie uwierającą maskę. Zmierz kilka modeli i nie spiesz się z tym. IMHO taka maską pasująca na prawie każdą twarz jest Technisub LOOK, choć już stary model.
- fajke kup najtańszą jaka znajdziesz
- zanim kupisz płetwy (zakładam że chesz paskowe) kup buty. Maja mieć w miarę sztywna podeszwę i zamek.
-płetwy ...najlepiej jak bys mogł poprobowac roznych modeli. Byle nie rozcięte i nie Maresy za 600zł Możesz kupić gumowe nie do zajechania "Jety" lub cos "rec" np. Technisub Blades czy Mares X3
Wysłany: 01-09-2008, 11:51
Witam. To jest mój pierwszy post i od razu mówie że nie nurkuje profesjonalnie tylko od tak. Chciałbym się zapytać jaki kupić skafander do nurkowania w małej rzeczce, żeby mi było w miare ciepło (chce nurkować do listopada) i wygodnie. Jeszcze jakbym mógł prosić to może jeszcze maskę dzięki
Aha.To pianka 3mm powinna ci staczyc,poszukaj w lidlu byly ale niewiem czy są takie pianka nawet fajna za 110 zł wedlug mnie powinna ci starczyc.A co do maski to lepiej zainwestuj ze 100 zł i bedziesz mial mache dobrą np firmy scuba-tech lub mares.
[ Dodano: 09-09-2008, 21:04 ]
A i dopasuj sabie ją najpierw i sprawdz czy morzesz sfobodnie ściskać nos
Wysłany: 11-09-2008, 10:03
i napewno bedzie mi ciepło w takiej lodowatej wodzie jaka jest teraz lub w październiku???
Ja nie mam przekonania do hipermarketowych towarów. Wolę coś solidniejszego, co sie nie rozleci po pierwszym zezonie i nie naleci mi wody do skafandra możesz mi podać jakieś konkrety???
No na takie wody to grupsza.A jak chcesz dobrą piankę to jedz do jakiegos centrum nurkowego i tam sobie wybierz,a pozatym do tego skafandra musi wlecieć woda bo ona rozgrzeje ci sie od temperatury ciała i będzie ci ciepło.A jak chcesz taki skafander co sie woda nie naleci to musisz kupic skafander suchy ale to jest dużo dużo większy wydatek niż pianka mokra.Wiec musisz wybrać
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 15-09-2008, 16:12
general0001 napisał/a:
a przez neta zorientuje się w cenach bo to nie są tanie rzeczy
Masz racje. Uzupelniajac moja poprzednia wypowiedz (wybacznie, na tem PC nie ma polskich znakow) mozesz sprobowac kupic przez internet ale konktrtny model, w konkretnym rozmiarze, ktory wczesniej przymierzysz w sklepie.
P.S. Cyba mnie wlasciciele sklepow nie polubia....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko