Wysłany: 26-09-2008, 20:24 OWD a Egipt
Mam pytanie do szanownej braci, która ma doświadczenie w nurkowaniu w Egipcie. Moje umiejętności są początkujące, stopień jak widać OWD. Bardzo bym chciała ponurkować w czerwonym morzu, mam możliwość być w Sharmie w październiku. W różnych relacjach czytam, że schodzi się na 20 - 30 m. Wygląda to jak standard w Egipcie. Czy ja z moimi uprawnieniami do 18 m mam po co tam jechać
Spokojnie możesz jechać- tylko poinformuj obsługę bazy o swoich preferencjach nurkowych (uprawnieniach) . Nie ma się co wstydzić że się zaczyna i chce się robić na początek łatwiejsze nurki albo też że się potrzebuje nadzoru bardziej doświadczonych- w tym roku pierwszy raz nurkowałem w egiptowie, mając na koncie kilkanaście nurków po kursach w kraju. Było ok, a po nurkach "starsi" koledzy na łodzi z chęcią udzielali rad i podpowiadali co zmienić lub nad czym jeszcze mocniej popracować. Było ok- więc śmiało z OWD możesz jechać
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-09-2008, 22:52
ja byłam w Egipcie po pięciu nurach w Polsce, tzn świeżo po kursie owd.
właśnie w Sharm - piękne, niezapomniane nury a najwięcej niesamowitego życia jest na kilkunastu metrach, wiec nie trzeba wcale schodzić poniżej 20m i jakoś wcale przestrzegano tego w bazie gdzie nurkowałam, aczkolwiek różnie to bywa, więc myślę że warto ustalić to na początku a nie "dać się zaciągnąć" na 30tkę a potem wylądować w komorze.
w każdym razie powodzenia i dobrej zabawy!
Karola, pytanie jest retoryczne.Ale zrób to z głową.
Znajdż normalne centrum nurkowe. DM-a z centrum poproś o nurkowanie kontrolne.
Przypomnij sobie procedury, dopasuj sprzęt, wyważ sie, poćwicz pływalność. Będzie OK.
ZB
Po OWD i kilku nurkach w Polsce pojechałem do Dahab - i to było najlepsze, co mogłem zrobić ! Zrobiliśmy w sumie 13 pięknych nurków (także nocne i dwa ze statku, reszta z brzegu ale każde w innym miejscu). Polecam Canion i Islands ale nawet nurek wprost z deptaka w Dahab (Illgarden) jest (zwłaszcza po OWD) niezapomnianym wrażeniem . 18 metrów to w zupełności wystarczająca głębokość, szczerze mówiąc na oglądanie rafy nawet lepsza jest 5-10 metrów
Mieszkaliśmy w Tropitelu, codziennie rano czekał na nas jeep z OK-Clubu i wieczorem odwoził nas do hotelu.
Prawdę mówiąc nie mogę się doczekać kolejnego wyjazdu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko