Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
duzy problem z wyborem centrum
Autor Wiadomość
pjotrekr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 12:25   duzy problem z wyborem centrum

Witam!
To mój pierwszy post tutaj, przybieram się do zrobienia kursu i po przebraniu kilku centrów wytypowałem Nową Amę i MCN - czy mogę prosić o jakieś informacje, osobiste refleksje :ping: nt. tych centrów, najlepiej od osób które skończyły w nich kurs:). No chyba że macie jeszcze jakieś inne pomysły? Dla mnie wybór szkoły to ciężki orzech do zgryzienia, bo ile jest osób tyle opinii.

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 13:46   

W Nowej Amie robiłem WueMke. Miła atmosfera, ciekawie prowadzone wykłady.

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 13:47   

A w jakiej federacji wybrałeś system szkolenia?(tak z ciekawości) Kieruj sie raczej opinią o danym instruktorze jak naucza niż tylko federacją.W Nowej Amie kolega robił kurs P2 był zadowolony.Rozumiem że typujesz raczej na szkoły z W-wy i chcesz zacząc juz teraz?

pjotrekr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 13:54   

Zdecydowałem się na CMAS -wydaje się być bardziej przejrzysty w stosunku do PADI - tam wydaje mi się wszystko rozdrobnione, a nie jestem fanem kolekcjonowania plastików w portfelu. W CMASie najbardziej spodobało mi bardziej rozbudowany blok z zakresu pierwszej pomocy i bezpieczeństwa oraz nurkowanie nocne, Poza tym wszystko jest robione na wodach otwartych co tez nie jest bez znaczenia. Pewnie zacznę jak tylko to będzie możliwe, ponieważ kurs chce robić w Polsce najchętniej ze szkolą z wawy na wyjdzie gdzieś na mazurach. Czekam na rady :)

tasman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 14:26   

powiedz mi kolego co masz pod pojęciem WueMka??

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 14:30   

WM = wrakowo-morskie

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 16:21   

Dokładnie kolego, WM1

OLO Wawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 21:22   

Cytat:
Pewnie zacznę jak tylko to będzie możliwe, ponieważ kurs chce robić w Polsce najchętniej ze szkolą z wawy na wyjdzie gdzieś na mazurach. Czekam na rady

To również bardzo fajna jest opcja z Aquariusem na jez.Piłakno
Bardzo fajna baza w fajnym stylu pozytywnie zakręcona dla nurasów.Byłem w tym roku dwa razy z rodziną i jestem bardzo zadowolony.Ceny kwater bardzo przystępne,szef bazy Michał jak i instruktorzy też bardzo przyjemni i fachowi.
Jestem zdecydowanie na Tak jeśli chodzi o kurs,od Wawy odległośc OK!
Masz ich stronkę http://www.aquarius.bydg.com/index2.html
a poniżej kilka fotek z bazy z tego roku

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 18-11-2008, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Cerberiusz 

Stopień: Zielony
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 21:26   

The_PiotREX napisał/a:
Miła atmosfera, ciekawie prowadzone wykłady.

Zgadzam się całkowicie.

Ja kurs robiłem w Nowej Amie. P1 miała zajęcia od rana do wieczora. To CN nie jest nastawione na zarabianie pieniędzy jak najmniejszym wysiłkiem.
W bazie na zadane pytanie (nie tylko instruktorów) nikt nie spławił mnie, odpowiedź uzyskałem zawsze. Sami ludzie niejednokrotnie doradzali w czasie kursu.

Koledzy z P2 ledwo wracali do pokojów ze zmęczenia. Ale specjalnie się tam wybierali, bo czegoś chcieli się nauczyć.

Wszystko to są moje spostrzeżenia z pobytu tam i rozmowie z tym i tamtym.

pjotrekr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 23:01   

OLO Wawa napisał/a:
To również bardzo fajna jest opcja z Aquariusem na jez.Piłakno
Bardzo fajna baza w fajnym stylu pozytywnie zakręcona dla nurasów.Byłem w tym roku dwa razy z rodziną i jestem bardzo zadowolony.Ceny kwater bardzo przystępne,szef bazy Michał jak i instruktorzy też bardzo przyjemni i fachowi.
Jestem zdecydowanie na Tak jeśli chodzi o kurs,od Wawy odległośc OK!

Dzięki za radę. No to teraz mi się komplikuje :) Rozumiem że w cenie kursu nie ma zakwaterowanie? Czy mogę prosić o jakieś informacje na temat instruktorów tam pracujących? Skłaniałem się ku centrum z warszawy, z prozaicznego powodu - nie mam własnego samochodu i byłby problem z wypadami w Polskę, a tak zawsze łatwiej o życzliwą osobę z samochodem z tego samego miasta co ja. W ogóle czy to może być duży problem? Gdzie nie oglądam jakieś fotki, to chyba wszyscy podjeżdżają własnymi samochodami.

Cerberiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2008, 23:25   

pjotrekr napisał/a:
Skłaniałem się ku centrum z warszawy, z prozaicznego powodu - nie mam własnego samochodu

W Nowej amie pogadaj z Jackiem, coś wykombinuje.

pjotrekr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2008, 14:45   

No to mi się już wyjaśniło w miarę, dzięki i pozdrawiam

OLO Wawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2008, 16:39   

pjotrekr napisał/a:
Dzięki za radę. No to teraz mi się komplikuje Rozumiem że w cenie kursu nie ma zakwaterowanie? Czy mogę prosić o jakieś informacje na temat instruktorów tam pracujących? Skłaniałem się ku centrum z warszawy, z prozaicznego powodu - nie mam własnego samochodu i byłby problem z wypadami w Polskę, a tak zawsze łatwiej o życzliwą osobę z samochodem z tego samego miasta co ja. W ogóle czy to może być duży problem? Gdzie nie oglądam jakieś fotki, to chyba wszyscy podjeżdżają własnymi samochodami.

Nie wszyscy podjeżdzają własnymi samochodami....
Robiłem kurs z kolegami którzy nie mieli aut i przyjechali pociągiem,szef szkolenia odebrał ich ze stacji a pożniej po kursie zawiózł na pociąg.
Tak samo praktykowane było to w bazie nad Piłaknem,pociągiem z W-wy do Mrągowa i ok.10km do bazy.Tak jak mówie szef bazy przywoził bez problemu.
Ludzie przyjeżdzają z różnych stron Polski i niekoniecznie dana baza ma tam "filie"
Może uda ci się załapać na podwózke z W-wy z danego warszawskiego centrum,popytaj.
Zazwyczaj jeśli jest to kurs stacjonarny to w sezonie pracują tam na stałe dani instruktorzy ale może się załapiesz że z chwilą rozpoczęcia danego kursu któryś bedzie jechał do bazy i może cię weżmie.....?
Ja tam problemów nie widzę,pewnie będziesz bez szpeju tylko z ABC? To zabierasz wszystko i do przodu!!! :pigs: Dla chcącego nic trudnego.
Wszystkie informacje wraz z tel masz na stronie którą ci zaproponowałem.Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 19-11-2008, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

pjotrekr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2008, 21:05   

OLO Wawa napisał/a:
Zazwyczaj jeśli jest to kurs stacjonarny to w sezonie pracują tam na stałe dani instruktorzy ale może się załapiesz że z chwilą rozpoczęcia danego kursu któryś będzie jechał do bazy i może cię weżmie.....?
Ja tam problemów nie widzę,pewnie będziesz bez szpeju tylko z ABC? To zabierasz wszystko i do przodu!!! :pigs: Dla chcącego nic trudnego.

Tak zrobię, oczywiście ze najpierw tylko abc będę miał, po kursie jak już się trochę rozeznam zacznę nabywać sprzęt. Ale póki zimna za oknem hula pójdę na P0. No chyba że nie warto?

Cerberiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2008, 22:01   

pjotrekr napisał/a:
No chyba że nie warto?

Ja uważam, że było warto.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu