Wysłany: 19-01-2009, 23:14 Dylematy w zakupie automatu Scubatech
Mam zamiar kupic swój pierwszy automat.
Byłem zdecydowany na ; SCUBATECH R5 PRO ICE (I Stopień RG 1005 ICE, II Stopień RG5X, Octopus RG 3x) całość za około 1000 zł.
Jednak po lekturze forum mam mieszane uczucia co do firmy Scubatech (moze nieuzasadnione).
Do tej pory pływałem niewiele na pożyczonych o różnej jakosci i stanu technicznego.
Chciałbym kupic za te pieniadze lub troszke wieksze cos "dobrego' nowego z czego byłbym zadowolony o dostepnym w rozsadnej cenie serwisie.
Tylko jaki automat????
Cześć! Przypuszczam,że najczęściej będą Ci doradzać kupno Apeksa DS4/ATX40+octoATX40.Zerknąłem na allegro w cenie ok.1tys.zeta jest w zestawie z całkiem przyzwoitym manometrem,podobnie kosztuje Scubatech.Apeks jest prostszy zarówno jeśli chodzi o I jak i II stopień,ale jest chyba najczęściej kupowanym u nas automatem o bardzo dobrej renomie(moim zdaniem uzasadnionej) i dobrym serwisie.Więc jako pierwszy radzę kup Apeksa(oczywiście mówimy o cenie1000zł).Żeby nie było nie mówiłem o aukcji z manometrem Scubatecha.Zestaw Apeksa jest nawet tańszy 850zł.
Ostatnio zmieniony przez malinowy 20-01-2009, 00:42, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 20-01-2009, 01:23
Wiesz to jest tak że ludzie chwalą to co mają itd. a że apeks jest na rynku dużo dłużej niż R5 to i wielokrotnie więcej osób ma apeksy, potem mając już apeksy w celu unifikacji dokupują kolejne itd.
Sam mam apeksy ale bardzo dużo moich znajomych kupiło ten zestaw scubatecha i na tym nurkują chwaląc sobie. A ja będąc z boku widzę że nic złego się z tymi automatami nie dzieje.
Z moich obserwacji co do tego zestawu to nie podoba mi się ustnik w R5 (do wymiany), nie kupował bym też tego R3 tylko drugi R5 na octo no i nie podoba mi się ten manometr mini.
Żeby zrównoważyć to nie podoba mi się też apeks ATX40.
Ja bym rozważył kupienie
RG 1005 ICE +II Stopień RG5X+II Stopień RG5X+manometr termo
albo
Apeks DS4+ XTX40 + XTX40 +długie kierownice do 2 stopni+manometr termo
Ostatnio zmieniony przez maran 20-01-2009, 01:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 20-01-2009, 10:52
Ja kupiłem jakiś czas temu poprzednią wersję scubatecha R3, teraz pod wpływem środowiskowej presji dokupiłem apeksa ds4/xtx50. Poza dłuższymi kierownicami wydechu w apeksie nie widzę innych zasadniczych różnic. R5 ma dłuższe kierownice niż R3.
Przy wyborze zastanów się nad tym na czym pływają Twoi potencjalni partnurzy i kup to samo co oni.
O scubatechu możesz poczytać tutaj
W wiekszym % na zimne krajowe jeziorka (nie spieszno mi też do głębin). Chciałbym nowe automaty, z rozsadnym cenowo serwisem.
Manometru nie potrzebuje w zestawie bo zainwestowałem w konsolę3.
A na scubatech a trafiłem bo kupiłem sobie ich skafander - po starym twardym posiadanym przeze mnie neoprenie to Proterm 7+7 Scubatecha jest dla mnie jak Mercedes dla posiadaczy 126p.
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 20-01-2009, 16:48, w całości zmieniany 1 raz
Z mojego doswiadczenia
Mam 5 Apeksow, 1 Scubapro i 1 OMS
Moj buddy ma 2 Apeksy, 4 Scubapro i 1 SCUBATECH'a czystego tlenowo
Wszystkie swoje automaty i mojego partnera serwisuje sam
Po prostu lubie to robic i mam pelne zaufanie do siebie
Apeksy i Scubapro sa wykonane bardzo precyzyjnie, no moze poza powloka chromowa ktora odlazi
Kiedy pierwszy raz otworzylem SCUBATECH'a bylem niemile rozczarowany, automat w kazdym calu niedopracowany
Pierwsza nakretka jaka odkrecilem rozciolem sobie palec o ostre krawedzie po obrobce mechanicznej. Wszystko jest spasowane tak nijak i wykonane tanim sposobem. Brak wykonczenia detali, mialem ochote zabrac sie za pilnik i wygladzic wszystkie krawedzie
Gwinty takie jakies stoczniowe, przy czyszczeniu poprzecinaly szmatke
Moze i uzytkownikowi nie przeszkadza to co jest w srodku
Mnie jednak to razi, poza tym mialbym mniejsze zaufanie do czegos co jest wykonane po kosztach przy czym ceny w sklepach wcale tego nie odzwierciedlaja
Cześc !Piszę do obojga:użytkując proponowanego Scubatecha czy Apeksa nie odczujecie różnicy.Tkwi ona w sczegółach czyt.Arecki,on naprawdę wie co pisze.Apeks ma w RP naprawdę dobrą cenę.Fakt,że jest bardzo popularny też nie jest bez znaczenia-dobrze jest mieć taki sprzęt jak koledzy...Popytajcie znajomych,instruktorów.Kiedyś Martin Kasiński w Nurkomanii zrobił coś w rodzaju rankingu automatów.
Ostatnio zmieniony przez malinowy 20-01-2009, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
a próbowałeś nacisnąć bypass w tym nowym deklu na mrozie?
ja tak - palce mi zbielały zanim zaczął podawać - mi to się nie podoba, ale każdy ma swój rozum i wybiera ...
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 21-01-2009, 08:07
Nie próbowałem, ale to chyba nie najlepszy pomysł wciskania bypasa na mrozie .
Za to w moim ATX-ie kilka razy mi się zdarzyło (powierzchnia, zakręcona butla, spuszczanie gazu z węży) że po wciśnięciu bypasa przycisk zostawał w pozycji wciśniętej, dopiero rozkręcenie puszki i wypchnięcie go od wewnątrz go zwalniało.
Co do nadawania się R5 na zimne wody to jakoś w tą sobotę i niedzielę dawały radę, nic nie wiem żeby komuś zamarzł pod wodą.
Żeby nie było ja wcale nie jestem zwolennikiem R5, nawet go w buzi pod wodą nie miałem.
Jak pisałem obserwuje tylko z boku i nic złego się nie mówi, a nawet chwali że to dobry automat.
Tylko że zazwyczaj w takich porównaniach podawany jest apeks ATX a o nim z własnego doświadczenia za dobrego zdania nie mam, gdzie największym dla mnie minusem jest krótka kierownica wydechu. Mi to przeszkadza.
Arecki pisałeś o R5, czy tym R1 co sprzedają czystego tlenowo?
Edycja:
Z drugiej strony spojrzałem na ceny w sklepach, i to co proponowałem wyżej apeksa da się złożyć taniej.
Ostatnio zmieniony przez maran 21-01-2009, 08:46, w całości zmieniany 1 raz
Za to w moim ATX-ie kilka razy mi się zdarzyło (powierzchnia, zakręcona butla, spuszczanie gazu z węży) że po wciśnięciu bypasa przycisk zostawał w pozycji wciśniętej, dopiero rozkręcenie puszki i wypchnięcie go od wewnątrz go zwalniało.
ale to świadczy tylko o tym,ze puszka drugiego stopnia była zabrudzona,najczęściej ziarnami piasku lub innego syfu,najczęsciej będącego wynikiem ciagnięcia automatu po dnie przy wychodzeniu z wody.Takie cos może być w każdym automacie.
Może warto dołozyć parę złotych (choćby dla szerokiej kierownicy wydechu w kpl) i kupić Apeks XTX50/DS4DIN + OCTO ATX40 - kiedys słyszałem że octopus nie powinien być "gorszej" jakosci od automatu głównego? co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 22-01-2009, 00:07, w całości zmieniany 2 razy
dobrze słyszałeś!
a różnica między 50 i 40 leży jedynie w możliwości regulacji oporów oddechowych pod wodą (bo 50 ma pokrętło, a 40 nie i trzeba kluczem ampulowym) - w praktyce rzecz zaniedbywalna - się nie ma to się nie kręci ...
bo i tak jak się ma czym kręcić to i tak odkręcone jest na full
Wysłany: 22-01-2009, 09:20
Beeker napisał/a:
bo i tak jak się ma czym kręcić to i tak odkręcone jest na full
Nieprawda... Mozliwosc regulacji siły docisku grzybka, bo tym jest to pokretlo, to bardzo cenna mozliwosc, szczególnie w zimnych wodach. Brak tej regulacji szczególnie w drugim AO, branym do paszczy w sytuacji powiedzmy troche trudniejszej powoduje, ze albo mamy bardzo podatny na zamarzanie II stopien (wykrecona sruba) albo mamy "ciężko" podajacy II stopien (sruba wkrecona). Pokrętła są do tego, zeby ich uzywac operacyjnie i tak na backupie venturi (to wieksze pokretlo) i sprezyna (to mniejsze) sa zrobione na "-" i wkrecone na maxa jesli AO jest odstawiony - wtedy ma najmniejsza podatnosc na wzbudzenia i przypadkowy freeflow. Jesli przechodzi sie na backup to ustawia sie te pokretla zaleznie od wymagan i sytuacji.
To takie moje 3 grosze do pokretel Apeksa Jesli ktos kupuje AO nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko