dosc czesto podczas nurkowania (szczegolnie wrakowego lub podczas podziwiania zatopionego, malego czegos tam) okazuje sie, ze .... nic nie widac
schodzimy pod wode a tu mleko, lecz nie spowodowane kwitnieniem wody, lecz grupa nurkow, ktora chwile wczesniej byli w tym samym miejscu.trzepanie pletwami i "odsysanie" z dna duzych ilosci mulu, moze zepsuc nastepnym nurkom cala przyjemnosc.
stad tez mam taki apel - swiadom wciaz mych wlasnych niedociagniec w tym kierunku (plywam na stratosach, wiec to jeszcze dodatkowo utrudnia mi cwiczenie) prosze - starajmy sie plywac zabka.
jest to trudne, ale do nauczenia troche checi i czlowiek przywyknie.
taki przyklad - w ubiegla niedziele, gdy schodzilismy z bd* pod wode, minelismy wychodzaca wynurzajaca sie wlasnie pare nurkow. na odpowiedz o celu naszego zejscia tylko sie usmiechneli i przeprosili za kiepska widocznosc, no bo...
niech takie sytuacje znikna z naszych, i tak malo przejrzystych, wod.
cwiczmy ostro...
pozdrawiam
Kuba
Wysłany: 27-08-2003, 19:41
szukam kogoś kto pokazłyb mi prawidłową technike pływania żabka w płetwach najlepiej na basenie.
Pływanie blisko dna jest zmora naszych wód. Najczęściej dlatego że jest kiepska widoczność a jednoczesna obsługa latarki komputera i kompasu do łatwych nie należy.
Z mojego doświadczenia wynika że bardzo mało czsu poświećamy na pływanie w toni z kompasem a potem boimy sie zgubic i trzymamy blisko dna. Sam u siebie dopiero staram się to zmienić i nie jest rto takie proste
szczególnie z niedoświadczonym partnerem.
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2003, 14:13
widziałem kiedyś filmiki instruktażowe, lecz już nie pamiętam, gdzie to było. chyba na jakiejś stronie związanej z DIR. jeśli ktoś wie, gdzie można znaleźc taki filmik, lub taki, gdzie można to podpatrzeć "przy okazji", to proszę o link.
"(plywam na stratosach, wiec to jeszcze dodatkowo utrudnia mi cwiczenie) prosze - starajmy sie plywac zabka. "
Czesc,
Mozesz rozwinac mysl?
Tez plywam na Stratosach i zdaza mi sie "kopac" zabka, ale nie mam porownania z innymi pletwami wiez moze nie wiem, ze mozna latwiej (?)
pzdr,
JanC
Wysłany: 28-08-2003, 16:20
No wlasnie ! Jak sie juz umowicie na nauke to chetnie sie podlacze z moimi Stratosami. Dostalam opieprz, ze zabka plywac nie umiem i mam sie uczyc wpierw tzw kickiem z ugietymi kolanami i lekko z nogami do gory, zeby zapomniec moj styl "heinego-medina" i dopiero potem mam powoli probowac zabki.
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 28-08-2003, 18:02
Stratosy sa ok. Nie mialem problemu w kaloszowych. Wyobrazcie sobie, ze probujecie scisnac deske krawedziami stop . Latwiej jest tez chyba zaczac od modified frog - nogi pracuja tylko w kostkach.
Nasz kochany Admin z Adminka zamiescili zdaje sie filmy na forumowym serwerze FTP.
Wysłany: 29-08-2003, 12:12
lobsterze, coz to za zdjecie....kto to tak na nas patrzey...co sie stalo z ta "kocica"...
a wracajac do sprawy...stratosy sa duze...dlugie...twarde
i dlatego wydaje mi sie, ze plywanie w nich moze byc troche trudniejsze, ale na pewno do wykonania.
ze wszsytkimi chetnymi w okolicach wawy bedzie siem ozna pewnie spotkac na jakims basenie. na grzybowskiej gdzie chodze trzeba wynajac tor i pozniej mozna sobie szalec w pletwach. musze porozmawiac z nimi o upustach, gdyby bylo nas wiecej.
gdy tylko "szanowne doktory" zdejma z Janka resztki gipsu, to mysle, ze bedzi mozna go zaprosic na wspolne plywanko (polaczone oczywiscie z freedivingiem) i pocwiczymy te zabki...
w basenie jeszcze tego nie robilem...zawsze bylo glebiej, trzeba sporobowac.
Z przyjemnoscia sie wybiore.
Na razie zdjeli mi jeden gips -uff, za dwa tygodnie drugi,
rechabilitacja i za dwa miesiace bede jak nowy. No prawie nowy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko