Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
specjalizacja "strus pedziwiatr"
Autor Wiadomość
Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 27-08-2003, 18:21   specjalizacja "strus pedziwiatr"

dosc czesto podczas nurkowania (szczegolnie wrakowego lub podczas podziwiania zatopionego, malego czegos tam) okazuje sie, ze .... nic nie widac
schodzimy pod wode a tu mleko, lecz nie spowodowane kwitnieniem wody, lecz grupa nurkow, ktora chwile wczesniej byli w tym samym miejscu.trzepanie pletwami i "odsysanie" z dna duzych ilosci mulu, moze zepsuc nastepnym nurkom cala przyjemnosc.

stad tez mam taki apel - swiadom wciaz mych wlasnych niedociagniec w tym kierunku (plywam na stratosach, wiec to jeszcze dodatkowo utrudnia mi cwiczenie) prosze - starajmy sie plywac zabka.
jest to trudne, ale do nauczenia troche checi i czlowiek przywyknie.
taki przyklad - w ubiegla niedziele, gdy schodzilismy z bd* pod wode, minelismy wychodzaca wynurzajaca sie wlasnie pare nurkow. na odpowiedz o celu naszego zejscia tylko sie usmiechneli i przeprosili za kiepska widocznosc, no bo...
niech takie sytuacje znikna z naszych, i tak malo przejrzystych, wod.
cwiczmy ostro...
pozdrawiam
Kuba

pitt 

Wysłany: 27-08-2003, 19:41   

szukam kogoś kto pokazłyb mi prawidłową technike pływania żabka w płetwach najlepiej na basenie.
Pływanie blisko dna jest zmora naszych wód. Najczęściej dlatego że jest kiepska widoczność a jednoczesna obsługa latarki komputera i kompasu do łatwych nie należy. :help:
Z mojego doświadczenia wynika że bardzo mało czsu poświećamy na pływanie w toni z kompasem a potem boimy sie zgubic i trzymamy blisko dna. Sam u siebie dopiero staram się to zmienić i nie jest rto takie proste
szczególnie z niedoświadczonym partnerem. :bandit:

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2003, 14:13   

widziałem kiedyś filmiki instruktażowe, lecz już nie pamiętam, gdzie to było. chyba na jakiejś stronie związanej z DIR. jeśli ktoś wie, gdzie można znaleźc taki filmik, lub taki, gdzie można to podpatrzeć "przy okazji", to proszę o link.

Pozdrawiam,

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2003, 14:57   

Zajrzyj tutaj:
http://www.divetekadventures.com/Images.htm
Mania
PS. Ostatnio ocn usiłował mnie tego nauczyć... Ale na razie bez większych efektów

JanC 

Wysłany: 28-08-2003, 15:48   

"(plywam na stratosach, wiec to jeszcze dodatkowo utrudnia mi cwiczenie) prosze - starajmy sie plywac zabka. "

Czesc,
Mozesz rozwinac mysl?
Tez plywam na Stratosach i zdaza mi sie "kopac" zabka, ale nie mam porownania z innymi pletwami wiez moze nie wiem, ze mozna latwiej (?)
pzdr,
JanC

Aisa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2003, 16:20   

No wlasnie ! Jak sie juz umowicie na nauke to chetnie sie podlacze z moimi Stratosami. Dostalam opieprz, ze zabka plywac nie umiem i mam sie uczyc wpierw tzw kickiem z ugietymi kolanami i lekko z nogami do gory, zeby zapomniec moj styl "heinego-medina" i dopiero potem mam powoli probowac zabki. :padn:

Jan Nurkowski 

Wysłany: 28-08-2003, 17:45   

Proponuje cwiczenia na basenie - latwiej.
Sprobujcie plywac tylem tak, zeby widziec swoje pletwy.
Po 15 min z pewnoscia beda efekty.

pzdr
Jan

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 28-08-2003, 18:02   

Stratosy sa ok. Nie mialem problemu w kaloszowych. Wyobrazcie sobie, ze probujecie scisnac deske krawedziami stop :) . Latwiej jest tez chyba zaczac od modified frog - nogi pracuja tylko w kostkach.

Nasz kochany Admin z Adminka zamiescili zdaje sie filmy na forumowym serwerze FTP.

A tu sa inne filmy:
http://www.fifthd.com/cla...o/froglicks.htm

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 29-08-2003, 12:12   

lobsterze, coz to za zdjecie....kto to tak na nas patrzey...co sie stalo z ta "kocica"...

a wracajac do sprawy...stratosy sa duze...dlugie...twarde
i dlatego wydaje mi sie, ze plywanie w nich moze byc troche trudniejsze, ale na pewno do wykonania.
ze wszsytkimi chetnymi w okolicach wawy bedzie siem ozna pewnie spotkac na jakims basenie. na grzybowskiej gdzie chodze trzeba wynajac tor i pozniej mozna sobie szalec w pletwach. musze porozmawiac z nimi o upustach, gdyby bylo nas wiecej.
gdy tylko "szanowne doktory" zdejma z Janka resztki gipsu, to mysle, ze bedzi mozna go zaprosic na wspolne plywanko (polaczone oczywiscie z freedivingiem) i pocwiczymy te zabki...
w basenie jeszcze tego nie robilem...zawsze bylo glebiej, trzeba sporobowac.

Kuba

Jan Nurkowski 

Wysłany: 29-08-2003, 16:10   

Z przyjemnoscia sie wybiore.
Na razie zdjeli mi jeden gips -uff, za dwa tygodnie drugi,
rechabilitacja i za dwa miesiace bede jak nowy. No prawie nowy...

pzdr
Jan

Jan Nurkowski 

Wysłany: 29-08-2003, 20:21   

Krecenia stopami w pletwach (nie ruszajac nogami) na zewnatrz -
prawa pletwa w prawo, lewa w lewo.
Moze sprobujecie sami ......

pzdr
Jan

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu