Od paru lat pływam i teraz postanowiłam się zapisać na kurs nurkowania.
Mam taki problem, że mam bardzo częste skurcze łydek. Wcześniej jak pływałam zdarzało się to raz na jakiś czas.
Po godzinie pływania w płetwach mam taki skurcz, że muszę zdjąć płetwy wyjść z basenu i rozmasować. Za niedługo pojadę nad jezioro i jeżeli pod wodą mi się coś takiego stanie to co powinnam zrobić?
Na basenie zawszę mogę wyjść zdjąć wszystko a z pod wody tak szybko nie wypłynę a jak zacznę ściągać płetwy to duże prawdopodobieństwo, że je zgubię.
Czy jest na to jakiś sposób ?
Jak się w razie takiego skurczu powinnam zachować pod wodą?
Ostatnio zmieniony przez Katie 07-04-2009, 11:19, w całości zmieniany 2 razy
- jeść więcej potasu (np. pomidory i ich pochodne)
- nie przejmować się aż tak skurczami (trochę poboli i przejdzie)
No i sposób amerykańskich komandosów:
- jak "idzie na skurcz" zlapać rękami koniec płetwy
- wyprostować nogę i naciagnać mięsień (z wyczuciem, niezbyt szybko, ale do końca)
- tak trzymać przez dłuższy czas
P.
I
PS.
Tak naprawdę nie ma co się przejmować.
Podczas typowego nurkowania wszystko powinno się dziać duuużo wolniej i przy sporo mniejszym wysiłku niż na treningu pływania po powierzchni.
PS.2
Zmobilizuj instruktora, żeby popracował z tobą (na kursie) nad techniką pływania w płetwach.
Ostatnio zmieniony przez I 07-04-2009, 12:57, w całości zmieniany 6 razy
Wysłany: 07-04-2009, 13:12
potas dobra rzecz!!
pod woda wolniej machasz pletwami, nie potrzebujesz predkosci przeciez mnie na basenie tez lapaly skurcze, ale pod woda nie udalo mi sie owego trafic... raz przy cwiczeniu awaryjnego wynurzania tylko mnie zlapal, ale dalo sie przezyc.
Cytat z netu..
* Wykonuj ćwiczenia rozciągające.
* Ostrożnie masuj bolesne mięśnie.
* Stosuj wilgotne i ciepłe okłady na łydki.
* W większości przypadków skurcz łydki przechodzi po kilku minutach samoistnie i nie są potrzebne inne środki zapobiegawcze.
* Ponieważ brak magnezu może być przyczyną skurczu łydek, należy dbać o prawidłową zawartość magnezu w diecie. Jest to możliwe dzięki spożywaniu bogatego w magnez pożywienia (kiełki pszenicy, otręby, kakao, siemię lniane, orzechy, proso, ryż i ryby) lub przyjmowaniu preparatów magnezu.
Ja zauważyŁem jedną prawidowość u siebie (więc może i u Ciebie to zachodzi?), a mianowicie od kiedy zacząŁem pić kawę to od tej pory zaczęŁy Łapać mnie skurcze. Może nie tak często ale na pewno częściej niż wtedy kiedy nie piŁem kawy (rozpuszczalnej z mleczkiem). Może to też jest przyczyną skurczów u Ciebie ? Polecam popijać co jakiś czas plusss z magnezem. Na mnie to dziaŁa. Pozdrawiam
P.S.
Oczywiście to co napisali wyżej o rozciąganiu to też ważne.
Trzeba (o ile to możliwe) nie panikować z tego powodu, czyli nie pruć nagle na górę, czy nie machać Łapkami bo możemy niechcący pozbawić partnura/partnurkę automatu (wtedy może być groźnie bo dojdzie druga osoba panikująca).
Skurcz może Cię zŁapać jeśli zmarzniesz. Nie należy więc przeginać z czasem na dole. Jeśli czujesz że dalej nie wytrzymasz w tej temperaturze to daj znak X (skrzyżuj ręce), przerwie to w prawdzie nurkowanie ale nie dojdzie do sytuacji bardzo dla Ciebie (i innych)niekomfortowej. Bycie zmarzluchem nie jest taka ostrą wadą. Po prostu wtedy mamy dowód że za cienko się ubraliśmy.
Ostatnio zmieniony przez connan12345 07-04-2009, 14:19, w całości zmieniany 1 raz
macham szybko bo chce przepływać pod wodą spokojnie 25m wiec staram się nabrać dużej prędkości.
Z kawy rezygnuje codziennie magnez i będę więcej pływać
Znajdę sobie dietę jakąś dobra, żeby mi nic w organizmie nie brakowało.
macham szybko bo chce przepływać pod wodą spokojnie 25m wiec staram się nabrać dużej prędkości.
[/b]
O ile dobrze pamiętam moje pierwsze próby 25m "pod", to mieliśmy przykazane, żeby robić to wolno - żeby organizm zużywał tlen wolniej, a nie szybciej - i żeby go na dłuzejw zwkązku z tym wystarczyło. Coś na zasadzie "wolniej jedziesz..." Rzeczywiście, kiedy przestalam się spieszyć, okazało się, że można nawet więcej niż 25m... Może spróbuj?
Pzdr,
N.
macham szybko bo chce przepływać pod wodą spokojnie 25m wiec staram się nabrać dużej prędkości...
Jak chcesz spokojnie przepłynąć 25 m pod wodą zrób to spokojnie... .
(Inaczej marnujesz za dużo energii, zużywasz za dużo tlenu, produkujesz za dużo dwutlenku węgla. I wychodzi ci krótki dystans...)
Pamiętaj jeszcze, że opory pod wodą wzrastają "proporcjonalnie do kwadratu prędkości", tzn. wogóle nie opłaca się płynąć za szybko...
Spróbuj tak:
- przed próbą rozluźnij się, uspokój i wycisz
- płyń dość powoli wykonując szerokie, staranne ruchy płetwami
Po kilku próbach znajdziesz optymalną prędkość: tzn. z jednej strony wrażenie "zero wysiłku", a z drugiej "nogi nie czekają na kolejny ruch".
Jako, że jesteś początkująca należy ci się ostrzeżenie:
Takie zabawy rób tylko przy asekuracji innej osoby
(najlepiej, żeby pływała tuż za tobą po powierzchni)
Dość łatwo można sobie zrobić "kuku" - w zasadzie niezależnie od stopnia zaawansowania.
P.
I
Ostatnio zmieniony przez I 07-04-2009, 16:47, w całości zmieniany 2 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2009, 17:04
wiesiek01 napisał/a:
dzięki spożywaniu bogatego w magnez pożywienia (kiełki pszenicy, otręby, kakao, siemię lniane, orzechy, proso, ryż i ryby) lub przyjmowaniu preparatów magnezu.
Młodej dziewczynie takie rady... Wstyd Czekolada, najlepsza czekolada. A po kilku miesiącach marznie się też jakby mniej.
Katie napisał/a:
http://www.freediving.com.pl/treningi.php
A do scuba, jak pisali poprzednicy: trenuj technikę i styl. Delikatna żabka. Niestety, wielu nurków traktuje ten sport jak współzawodnictwo a samego nura jak karę: szybko i byle jak. Jeżeli masz samych takich partnerów: współczuję.
http://www.freediving.com.pl/treningi.php
A do scuba, jak pisali poprzednicy: trenuj technikę i styl. Delikatna żabka. Niestety, wielu nurków traktuje ten sport jak współzawodnictwo a samego nura jak karę: szybko i byle jak. Jeżeli masz samych takich partnerów: współczuję.[/quote]
Nie mam partnerów jeszcze ale zapewne nie zamierzam z nikim rywalizować
muszę tak żabką popływać tak delikatnie a nie tak ,,mocno" jak pływam
Czekolada, najlepsza czekolada. A po kilku miesiącach
...pianka czy suchar na Allegro...
jeśli Zamierza nurać w Polsce i Ma wolne 3-4K zŁ to suchar pewnikiem szybko dojdzie do Jej garderoby obok sukienek,żakietów i bluzeczek .
Katie napisał/a:
Nie mam partnerów jeszcze
to mogą się utworzyć kolejki chętnych partnurów
Katie napisał/a:
po co szybko? lepiej wolniej a Sama dojdziesz do wniosku że wtedy to i więcej zobaczyć można a i mniej "zmachana" z wody wyjdziesz . SiŁy się przydadzą by się wydostać z powrotem na Łódkę z której się na początku kicŁo do wody
Poza tym... strój (chodzi o caŁość co wtedy będzie miaŁa na sobie) bardzo skutecznie hamuje "rozpędzanie". Wszystko przypomina ... zwiedzanie muzeum. Im spokojniej będziemy się rozglądać tym więcej fajnego da się zauważyć. Bo o to chodzi. Jak ktoś chce się ścigać to puść go przodem niech wariuje. Pozdro
Ostatnio zmieniony przez connan12345 07-04-2009, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko