Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twinset
Autor Wiadomość
hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 07:13   Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twinset

Witajcie. Często na tym forum spotkać można opinie, że dla nurka „rekreacyjnego” twinset nie jest potrzebny a pojedyncza butla 12-15 l „załatwia” sprawę. Pozwolę sobie polemizować z tym stanowiskiem.
Mam pytanie do przeciwników twina:
Ile gazu potrzeba na w miarę głębokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura z czasem dennym 30 min, głębokość 30 m, z użyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco, SAC 20 l/min? Czy zaplanowalibyście takie nurkowanie, partnerskie, z pojedynczą butlą? Proszę o odpowiedzi, w miarę możliwości poparte wyliczeniami.
Ja, za jakiś czas podam swoje wyliczenia.
Zapraszam do merytorycznej dyskusji.

Rok temu też uważałem, że im mniej na grzbiecie, tym lepiej. Dzisiaj moja wiedza poszerzyła się i zmieniłem zdanie. Dlatego chcę się podzielić z Wami moją opinią i przedstawić wg jakich zasad obecnie nurkuję. Oczywiście każdy robi jak zechce.

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 07:47   

Temat postu ma się nijak do pytania w poście o ilość gazu. Twinset-y to nie tylko 2x12 ale również 2x7.
Masz jakąś misję? Nawracania niewiernych na jedyną słuszną drogę? Bo początkującym nie jesteś.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 08:41   

hubert68 napisał/a:
Ile gazu potrzeba na w miarę głębokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura z czasem dennym 30 min, głębokość 30 m,

Jak dla mnie 30m/30' to nie jest "typowo rekreacyjny nur", bo nawet według nitroksowych tabel DSAT (PADI) dla EAN32 jest to maksymalny limit bezdekompresyjny (już na "czarnym polu").

Ale jak się policzy partnersko rock bottom nawet dla 20' to i tak butla 12-litrów jest "na styk". Oczywiście, wiele zależy od przyjętego SAC-a...

Twin to nie tylko więcej gazu, ale przede wszystkim możliwość samodzielnego zakręcenia odpowiedniego zaworu, co zdecydowanie wymaga przeszkolenia, aby nie zrobić sobie więcej kłopotu niż pożytku.

Dodam, że ja na nurkowania typowo rekreacyjne w Polsce zabieram twina 2x7, który skutecznie zastępuje mi pojedynczą butlę, a nie obciąża na powierzchni kręgosłupa tak jak 2x12. Jestem także często zwolennikiem zabrania małego twina i butli stage, a nie dużego twina, ale to już kwestia konkretnego nurkowania i logistyki, więc nie chciałbym uogólniać.
Pojedynczej butli + stage/pony chyba nie spotkałem w Polsce, a jest to także rozwiązanie, które praktykowałem w Egipcie.

~BitPump

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 23-06-2009, 09:06   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

hubert68 napisał/a:
Witajcie. Często na tym forum spotkać można opinie, że dla nurka „rekreacyjnego” twinset nie jest potrzebny a pojedyncza butla 12-15 l „załatwia” sprawę. Pozwolę sobie polemizować z tym stanowiskiem.
Ile gazu potrzeba na w miarę głębokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura z czasem dennym 30 min, głębokość 30 m, z użyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco, SAC 20 l/min? Czy zaplanowalibyście takie nurkowanie, partnerskie, z pojedynczą butlą?

Takie nurkowanie to już granice bezdekompresyjne - nie jest "typowo rekreacyjne".
Policz sobie rock bottom i będziesz wiedział ile gazu potrzeba.
Jak się okaże, że butla jest za mała to sobie skrócisz nurkowanie do 25 minut. I tyle.
Po co jakąś filozofię do tego dorabiać?
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 23-06-2009, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 23-06-2009, 09:32   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

hubert68 napisał/a:

Ile gazu potrzeba na w miarę głębokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura z czasem dennym 30 min, głębokość 30 m, z użyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco, SAC 20 l/min?

Po pierwsze to nie jest typowo "rekreacyjne" nurkowanie
Po drugie popracuj nad techniką, albo kondycją fizyczną bo taki SAC to łoooopanie :ping:
Po trzecie proszę o zaprzestanie indoktrynacji metodami świadków jehowy

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 10:05   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

hubert68 napisał/a:

Rok temu też uważałem, że im mniej na grzbiecie, tym lepiej. Dzisiaj moja wiedza poszerzyła się i zmieniłem zdanie. Dlatego chcę się podzielić z Wami moją opinią i przedstawić wg jakich zasad obecnie nurkuję. Oczywiście każdy robi jak zechce.

łooo, a co robi rekreacyjny nurek, szczególnie w Polszcze 30 min na 30 m ? A jeśli 15 litrowa butla całkowicie wystarcza na nurka rekreacyjnego, to po co przepłacać, kupując twina ? Nurka planujesz przecież do posiadanego sprzętu i umiejętności w danych warunkach, a nie silisz się na nura do granic możliwości. Myslisz że będzie miał więcej powietrza z 2x7 l niż z 1x15 litrową ?
I dlaczego do przeciwników twina? czy użytkownik 12-15l litrowej butli jest przeciwnikiem Twina ? przesadzasz.

Oczywistym jest, że im mniej na grzebiecie tym lepiej, dlatego wielu nurków, do głębokich nurkowań woli obiegi zamknięte niż 3x18 twin (jesli tak nazwiemy zespół butli a nie 2 szt.,)

I dlaczego zakładasz SAC na poziomie 20 l/min a nie 12-16 ?
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 23-06-2009, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-06-2009, 10:07   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

hubert68 napisał/a:
Pozwole sobie polemizowac z tym stanowiskiem.

Rownie dobrze mozna zostac moslemem i polemizowac na temat smaku wieprzowiny.

hubert68 napisał/a:
Ile gazu potrzeba na w miare glebokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura

Tego ucza na pierwszym lub drugim wykladzie kursu OWD PADI. Jesli nie potrafisz przypomniec sobie, to mi wychodzi kolo 2500..2600 barl. Z realnym SAC (15l/min) ~ 2000 barl - czyli wystarcza 12l@232bar.

hubert68 napisał/a:
z czasem dennym 30 min, glebokosc 30 m, z uzyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco, SAC 20 l/min?

Minimum deco i sac 20l/min to nie nurkowanie rekreacyjne. To tak BTW. Profil 30m na EAN32 (EAD ~ 24m) to w.g. tabel granica "no deco" (4..8 min @3m), w.g. komputera wyjdzie safety stop 3@3.

hubert68 napisał/a:
Czy zaplanowalibyscie takie nurkowanie, partnerskie, z pojedyncza butla?

Nie opierajac sie na SAC rzedu 20l/min. Biorac pod uwage, ze nurkowanie ma byc rekreacyjne (czyli SAC ~ 12l) robi sie to na styk z 10l. 15l daje duza rezerwe. I nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. I nie tylko ja, a cala generacja nurkow myslacych logicznie a nie wierzacych w kazde marketingowe pierdniecie.

hubert68 napisał/a:
Ja, za jakis czas podam swoje wyliczenia.

Czekam niecierpliwie. Mam nadzieje ze w swoich wywodach nie oprzesz sie o procedury nurkowania skuterowego w jaskiniach. Bo wtedy moglo by wyjsc, ze i 2x20l jest za male. I prosze nie zaczynaj potem dyskusji, ze po "poprawnie zaplanowanym" nurku pozostaje ci 180 bar w zestawie a centrum nurkowe liczy jak za pustego.

hubert68 napisał/a:
Rok temu tez uwazalem, ze im mniej na grzbiecie, tym lepiej. Dzisiaj moja wiedza poszerzyla sie i zmienilem zdanie. Dlatego chce sie podzielic z Wami moja opinia i przedstawic wg jakich zasad obecnie nurkuje.

A ja zawsze uwazalem, ze w nurkowaniu najwazniejsze jest nurkowanie. I jesli mam tylko 10l flache do dyspozycji, a ciekawy objekt jest na 30m, to licze sobie ile moge byc pod woda, ogladam co mam do obejrzenia, a jesli bedzie trzeba to sie skroci czas denny i tyle. Fakt, ze rownie dobrze mozna spedzic ten czas na powierzchni, dyskutujac jak niebezpiecznie jest wchodzic do wody....

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 10:07   

hubert68 napisał/a:
Ile gazu potrzeba na w miarę głębokiego ale jeszcze typowo „rekreacyjnego” nura z czasem dennym 30 min, głębokość 30 m, z użyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco, SAC 20 l/min? Czy zaplanowalibyście takie nurkowanie, partnerskie, z pojedynczą butlą? Proszę o odpowiedzi, w miarę możliwości poparte wyliczeniami.

Ja nie zaplanowałbym takiego nurka.
Z 15l flaszka rozpoczęcie wynurzenia przy 100bar lub 15min/30m. Min gas jaki wyliczyłem to 1400l licząc 2 min na opanowanie sytuacji i 9 min na wynurzenie.

Zgadzam się, że
Konrad Dubiel napisał/a:
Takie nurkowanie to już granice bezdekompresyjne - nie jest "typowo rekreacyjne".

Do typowo rekreacyjnych nurkowań jakie uprawiam 15l flaszka z dwoma AO w zupełności mi wystarcza. Jeśli kiedyś znajdzie się coś na 30m warte tego aby tam siedzieć 25min (bo 30 nie zaplanowałbym nawet z twinem) to wolę takie rozwiązanie
BitPump napisał/a:
Pojedynczej butli + stage/pony chyba nie spotkałem w Polsce, a jest to także rozwiązanie, które praktykowałem w Egipcie.

Osobiście nie zapieram się nogami i rękami przed twinem dlatego na tego jednego nurka mogę wypożyczyć sobie twina, bo jak znam życie to taka sytuacja może się zdarzyć w moim przypadku jedynie w egipcie.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-06-2009, 13:04   

offtopując na temat czy brać twina:
BitPump napisał/a:
Jak dla mnie 30m/30' to nie jest "typowo rekreacyjny nur", bo nawet według nitroksowych tabel DSAT (PADI) dla EAN32 jest to maksymalny limit bezdekompresyjny (już na "czarnym polu").

w teorii na pewno, ale jeśli spojrzeć co się robi w praktyce:
w morzu Śródziemnym, we Francji to standard --> nitroksy i granice no deco (czasem nawet przekraczane);
w Egipcie - limit max no deco to b dobry czas na nura - spotkałam się z taką opinią wielu 'rekreacyjnych' nurków w E.;
u nas - mam bardzo dużo znajomych "rekreacyjnych" którzy na pół godziny idą pogrzebać 'przy dnie' Zakrzówka
btw. dwóch używa do tych nurków właśnie 15l + pony, większość jednak pojedynczej butli.
BitPump napisał/a:
Dodam, że ja na nurkowania typowo rekreacyjne w Polsce zabieram twina 2x7, który skutecznie zastępuje mi pojedynczą butlę, a nie obciąża na powierzchni kręgosłupa tak jak 2x12.
Noo.. myślę że to fajny pomysł i też rozważam, ale jako że nurkuję albo z tymi którzy pływają w 2x12 (wtedy moje 2x7 to mało) albo z takimi co biorą 15 l na pierwszego nura a potem przekręcają sprzęt do drugiej butli.. (wtedy 2x7 to za mało, bo jeśli nie da się nabić to 2 nura już nie zrobię).

tom_wie, Nuroslaw, martin - pozazdrościć ssaka ;)

ale nie każdy tak ma:
* jeśli jest cieplutko a ja uprawiam zen (lajtowe wiszenie w toni i napawanie się szczęściem bycia pod wodą), nie muszę się spieszyć i o niczym myśleć to i 12l/min wychodzi, jeśli mniej --> boli mnie głowa...
** jeśli jest coś nowego, ekscytującego, trochę zimnawo i jeszcze wizurka nienajlepsza - czyli standard na nasze nury - 18-19 l/min to minimum.
*** przy stresie średniego stopnia 25l/min - prąd, fale, zmarznięcie.
**** przy naprawdę porządnym stresie zarówno fizycznym i psychicznym mogło być i pod 30l/min.
a jestem tylko kobietą... kondycję mam niezłą - biegi po Tatrach, codzienne treningi itp. a jakoś powietrza tyle pod wodą potrzeba a co dziwne partnerzy zazwyczaj szybciej lub podobnie dochodzą do rezerwy.
ja rozumiem że są i tacy którzy zazwyczaj to 8l/min a w stresie to 12l/min, ale często to właśnie oni są już mało 'rekreacyjni'...

20 l/min to niezłe 'średnie' założenie, spotykam się z nim nie pierwszy raz, a cytując za pierwszą lepszą UK stroną nurkową to: "The average divers consumes about 24 or 25 litres of air a minute whilst on the surface." (przy okazji - na stronce też można wykonać stosowne obliczenia)

a co do tematu: ja twina nie biorę, bo mi z nim na razie niewygodnie na plecach i finansowo nie po drodze...
rezerwę zaś planuję zależnie od nura, partnura i innych okoliczności sprzyjających lub zachęcających, jak pisał martin --> coś ciekawego na 30m to może po chwili samozaparcia i na zatrzymanych oddechu tam zanurkuję :ok2:

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 16:38   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

hubert68 napisał/a:
Witajcie. Często na tym forum spotkać można opinie, że dla nurka „rekreacyjnego” twinset nie jest potrzebny a pojedyncza butla 12-15 l „załatwia” sprawę.

Ja też nurkuje rekreacyjnie, ale jestem z organizacji i czasu gdzie deco "nie było zakazane".
Dla mnie rekreacyjny nurek to taki, z którego mam przyjemność i nie jestem niewolnikiem jakiś planów czy "no deco". Wyszło deco, to je się robi i już. Żadna tragedia.
Twina kupiłem, jak zacząłem jeździć na wraki. Praktycznie używam go tylko tam, bo do burty dwa kroki. Zwykle pierwsze nurkowanie na głęboki wrak idę z Twinem a drugi, płytszy już z piętnastką.
Często przyjemność psuje mi właśnie połączenie z przypadkowym partnerem z pojedynką, jak ja mam twina. W efekcie kończymy wrak, jak ja mam ponad 100 w butlach i uczucie zmarnowanego: czasu i kasy.
Podsumowując, twin jak masz partnera i wrak, na jeziorku 15 :ok2:

Na marginesie.
Szukam chętnych do wypadów z Łodzi na wraki, nie ekstremalne, ale z podobnym usprzętowieniem (z powodów jak wyżej).

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 16:46   

BitPump napisał/a:

Keson, mój klub z Bytomia ma właśnie takie zalecenie, przy braku twina. Co ciekawe, uważają 2x12 za przesadę a 2x10 w sam raz. Uzasadnienie: kompromis objetości do wagi.
BitPump napisał/a:
Dodam, że ja na nurkowania typowo rekreacyjne w Polsce zabieram twina 2x7, który skutecznie zastępuje mi pojedynczą butlę, a nie obciąża na powierzchni kręgosłupa tak jak 2x12

Dlatego ćwiczę side mount. Swoboda, lekkość, dostęp do zaworów. Muszę jeszcze pokombinować z uprzężą(odciążenie pasa) i jakimś skrzydełkiem(na suchym jakoś nie pasuje mi wyważanie). Ale raczej będę podpatrywał, niż wymyślał :D
martin napisał/a:
Minimum deco i sac 20l/min to nie nurkowanie rekreacyjne

Dlaczego? Nie spotkałem się, żeby SAC decydował, czy dane nurkowanie jest w limitach rec.

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 16:53   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

martin napisał/a:

Nie opierajac sie na SAC rzedu 20l/min. Biorac pod uwage, ze nurkowanie ma byc rekreacyjne (czyli SAC ~ 12l)

przepraszam najmocniej, ale od kiedy SAC zależy od tego czy to nurkowanie rec czy tech? SAC to po prostu średnie zuzycie gazu (bo zakładam, że do wyliczen bierzemy średnie).
Tak sie sklada, ze SAC jest mocno rozny, zalezny od wielu czynnikow, plci etc.
wiec nie wiem dlaczego Gosciowi teraz wmawiacie, ze do wyliczen nie moze zalozyc 20. Jak to nie moze? No moze takie zuzycie wlasnie ma.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 23-06-2009, 17:12   

jacekplacek napisał/a:
Dlaczego? Nie spotkalem sie, zeby SAC decydowal, czy dane nurkowanie jest w limitach rec.

KasiaK napisał/a:
przepraszam najmocniej, ale od kiedy SAC zalezy od tego czy to nurkowanie rec czy tech?

Taki ogromniasty skrot myslowy. Dla mnie rekreacja to jak spacerek po lesie: bez pospiechu, stresu, walczenia z pozycja, gonieniem planu, zapierniczaniem cala para, zeby zobaczyc kawalek mulu wiecej, nie przejmowanie sie co inni o mnie mysla, z leciutkim sprzecichem na plecach. Totalny luz. Tak zeby puls i oddech nie za bardzo roznil sie wiele od pulsu i oddechu przy ogladaniu Opola w TV. A w takich sytuacjach, biorac jeszcze pod uwage poczatki narkozy (na mnie wplywa dodatkowo uspokajajaco), jak licze z 15l/min, to mam duuuuuuzaaaaaa rezerwe.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 17:56   

martin napisał/a:

Taki ogromniasty skrot myslowy. Dla mnie rekreacja to jak spacerek po lesie: bez pospiechu, stresu, walczenia z pozycja, gonieniem planu, zapierniczaniem cala para, zeby zobaczyc kawalek mulu wiecej, nie przejmowanie sie co inni o mnie mysla, z leciutkim sprzecichem na plecach. Totalny luz. Tak zeby puls i oddech nie za bardzo roznil sie wiele od pulsu i oddechu przy ogladaniu Opola w TV. A w takich sytuacjach, biorac jeszcze pod uwage poczatki narkozy (na mnie wplywa dodatkowo uspokajajaco), jak licze z 15l/min, to mam duuuuuuzaaaaaa rezerwe.

a widzisz, tak czy inaczej nadal sie nie zgodze,
znam nurkow, ktorzy maja total spokoj, "milionowe" nurkowanie na Bialym wlasnie robia i żrą gazu w okolicach 22-25l/min. Serio. I wcale sie niczym nie stresuja, ani nie zmieniaja rzezby dna, czy tez nie montuja nic pod woda. Po prostu tyle zuzywaja.

Ja mam na Frankenie, na 65m, zuzycie 14, a kumpel jakies 19 (jak nie oszczedza ;-) ) ale czy to oznacza, ze ja walnelam nurka rec, a on tech?

SAC jest tak bardzo osobniczym czynnikiem, ze w ogole nie powinien byc brany pod dyskusje (w konteksie - prawidlowo vs nieprawidlowo)
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 23-06-2009, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 23-06-2009, 18:10   

KasiaK napisał/a:
Po prostu tyle zuzywaja.

No zgadza sie. Tylko to nic nie zmienia w tej dyskusji. Mozna by bylo zaczac analizowac, dlaczego cytowani przez ciebie nurkowie potrzebuja taka ilosc powietrza - tylko po co. Te osoby raczej nie beda "porywaly" sie na proponowany przez OP profil na pojedynczej malej flaszce.

Pozwole sobie przypomniec temat "czy nurek rec potrzebuje twina" - i skrocona wersje mojej odpowiedzi - "jak nie ssie zbyt duzo, to nie". Reszta to zabawa cyferkami i proba udowodniania przewagi swiat wielkanocnych nad bozego narodzenia.

KasiaK napisał/a:
ja walnelam nurka rec, a on tech?

Nie. Zroznicowanie miedzy rec a tec opieral bym na innych czynnikach. Ale nie o tym ta dyskusja.

KasiaK napisał/a:
SAC jest tak bardzo osobniczym czynnikiem, ze w ogole nie powinien byc brany pod dyskusje

SAC jest kluczowym czynnikiem w tej dyskusji. Roznice miedzy rec a tec to podejscie do planowania (n.p. rock bottom vs. 50 bar), rozwiazywanie problemu (na miejscu vs na powierzchni) etc.

Watek ma trochu zly temat, bardziej powinno byc cos w stylu "nurkowie rec ryzykuja wiecej od tec".
Ostatnio zmieniony przez martin 23-06-2009, 18:14, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 18:19   

martin, chyba zgodzisz się z tym że każdy przyjmuje taki SAC jaki uważa za stosowne. Ja przyjmuje 20 kto inny 25 a Ty 15.
Pytanie dotyczyło konkretnego nurka i założenie jednolitego SAC'u znacznie upraszcza sprawę w rozważaniach, chociaż z drugiej strony zawęża trochę zakres możliwości.
Być może odpowiedź brzmi: dla nurka z SAC'em 15 wystarcza flaszka 12l, a ten z SAC'em 25 potrzebuje twina 2x12.

Czekam z zaciekawieniem na odpowiedź hubert68, bo przyznaję się, że należę do zwolenników 15l (ewentualnie 2x7) versus 2x12 w rekreacyjnych jeziorowych i egiptowych nurkach. Ciekawi mnie co hubert68 chciał wykazać?

martin napisał/a:
Pozwole sobie przypomniec temat "czy nurek rec potrzebuje twina" - i skrocona wersje mojej odpowiedzi - "jak nie ssie zbyt duzo, to nie". Reszta to zabawa cyferkami i proba udowodniania przewagi swiat wielkanocnych nad bozego narodzenia.

:beer3:
Ostatnio zmieniony przez TomekP 23-06-2009, 18:22, w całości zmieniany 2 razy  

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 18:41   

martin napisał/a:

KasiaK napisał/a:
SAC jest tak bardzo osobniczym czynnikiem, ze w ogole nie powinien byc brany pod dyskusje

SAC jest kluczowym czynnikiem w tej dyskusji. Roznice miedzy rec a tec to podejscie do planowania (n.p. rock bottom vs. 50 bar), rozwiazywanie problemu (na miejscu vs na powierzchni) etc.

oczywiscie, ale wyciales kawalek mojej wypowiedzi, w ktorej bylo napisane, ze dyskusji nie podlega to czy 15 to dobre zalozenie, czy zle, bo kazdy ma swoje, a nie SAC jako taki.

Plotek napisał/a:
[
Być może odpowiedź brzmi: dla nurka z SAC'em 15 wystarcza flaszka 12l, a ten z SAC'em 25 potrzebuje twina 2x12.

o tym mowie.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 18:44   

Przepraszam za skrót myślowy, oczywiście chodziło mi o twina 2*12. Martin Ty jesteś świetnie opływany. Pamiętam swoje pierwsze nury w Egipcie – SAC miałem ponad 2 razy większy od reszty grupy. Granica dla nurkowań rekreacyjnych (nietechnicznych) to w różnych organizacjach 30, 40 lub nawet 50 m. No dobrze, czas no deco dla powietrza na 24 m (czyli EAN 32 na 30 m) wg Buhlmanna/Hahna to 27 min. Wg minimum deco to właśnie 30 min.
Obiecałem wyliczenia, oto one:
Gaz potrzebny w fazie dennej nurkowania:
20 l/min. * 30 min. * 4 (ciśnienie na głębokości 30m) = 2400 l

Gaz potrzebny do wynurzenia obliczam zgodnie z zasadami:
1. W każdej chwili, także w 30 min czasu dennego może nastąpić awaria, w wyniku której jeden z partnerów zostanie pozbawiony całkowicie gazu.
2. Wynurzenie, niezależnie od sytuacji prowadzimy dokładnie w taki sam, tj. bezpieczny sposób.
3. W sytuacji stresowej (awaria) zużycie gazu, szczególnie u mniej doświadczonego nurka rośnie dwukrotnie.
4. Wynurzenie prowadzę wg schematu: do 15 m z prędkością 9 m/min. (2 min.) następnie 1 min. przystanku na głębokości 15 m i kontynuuję wynurzanie z prędkością 3 m/min (5 min.), licząc zarówno czas przystanków, jak przejść pomiędzy nimi. Dokładam 1 min. na głębokości 30 m, dla opanowania sytuacji awaryjnej. Dla obliczenia zużycia gazu przyjmuję średnią głębokość z procedury wynurzania, czyli 15m. Łączny czas 1+2+1+5=9 min.
5. Wszystkie zaokrąglenia robię "do góry" - tak jest bezpieczniej.
A zatem gaz potrzebny do wynurzenia:
20 l/min * 9 min. * 2,5 (orientacyjna wartość ciśnienia na 15 m) * 2 (oddycha dwóch partnerów) * 2 (podwojone zużycie gazu w sytuacji awaryjnej) = 1800 l.

Zatem łącznie potrzebujemy 4200 l gazu dla bezpiecznego przeprowadzenia nurkowania. Dla twina 2*12 oznacza to ciśnienie początkowe (odczytane po wejściu do wody) 175 atm. Natomiast przy ciśnieniu 75 atm należy bezwzględnie rozpocząć procedurę zakończenia nurkowania.
Dla singla 15 l oznacza to 280 atm ciśnienia początkowego (widzieliście takie flaszki???) i początek wynurzania przy 120, zaś dla 18 l flaszki trochę lepiej, odpowiednio 235 i 100 – czyli jeszcze do ew. zrealizowania.
P.S. Oczywiście żadna metoda wynurzenia nie chroni przed chorobą dekompresyjną. A żeby stosować daną metodę należy ją dokładnie poznać. Powyższe wylicznie jest przykładowe i nie powinno być kopiowane dla potrzec indywidualnych planów nurkowań.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 23-06-2009, 19:18, w całości zmieniany 2 razy  

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 18:49   Re: Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twi

a w temacie

hubert68 napisał/a:
czasem dennym 30 min, głębokość 30 m, z użyciem EAN 32, wynurzenie w oparciu o minimum deco

a co masz na mysli?
bo stosujac konserwatywne podejscie i wedlug tego co mnie uczono - to w tym nurkowaniu zrobilabym 10min deco, wiec ni kij nie wychodzi mi to nurek rec.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 18:56   

KasiaK napisał/a:
bo stosujac konserwatywne podejscie i wedlug tego co mnie uczono - to w tym nurkowaniu zrobilabym 10min deco, wiec ni kij nie wychodzi mi to nurek rec.

Mozesz to rozpisać z podaniem metody?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu