Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rośba o radę przy zakupie płetw i maski
Autor Wiadomość
babeczka65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 10:24   Rośba o radę przy zakupie płetw i maski

Chciałam kupić płetwy i maskę, ale jestem początkująca w nurkowaniu i
nie znam się na sprzęcie. Maskę wykorzystam w Chorwacji a płetwy
głównie na basenie. Czy warto kupić okulary ze szkła dla 1-2
krotnego użtkowania w ciągu roku? Czy płetwy lepiej kupić
całe "sztywne" czy lepiej z "gumą" po bokach. Proszę o radę.
Zastanawiam się nad Speedo niebieskimi albo pomarańczowymi, Imersion
albo Aquatic. Poniżej wklejam strony z płetwami.

www.allegro.pl/item605402...atic_40_41.html

www.allegro.pl/item605453...etwy_40_41.html

www.allegro.pl/item610501..._roz_41_42.html

www.allegro.pl/item613846...etwy_40_41.html

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 10:54   

wsyztskie podobnej klasy

maska z zestawu immersion za 190 zl bedzie miala najwieksza widocznosc zwlaszcza w dol i ten bym powiedzial bylby najlepszy co do pletw z tych co wymienilas wszystkie takie same roznia sie ksztaltem i zadnych roznic raczej nie odczujesz

ale do czego dokladnie planujesz uzywac tych zestawow do plywania przy powierzchni z rurka ?

babeczka65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 11:16   odpowiedź

Głównie używać będę płetw na basenie, dlatego ważny jest dla mnie ich wybór. Może te które mają harmonijkę gumową po bokach są lepsze, tj. bardziej stabilnie w wodzie i lepiej się w nich pływa. Nie wiem, ale tak myślę . Z drugiej strony Speedo nie ma żadnych płetw z takim wykończeniem. Na basen chcę raczej krósze płetwy. Zależy mi na lekkich płetwach. Co do okularów i rurki - tylko powierzchniowe pływanie w celu oglądania rybek. Nie wiem czy warto pokusić się na okulary z hartowanego szkła. Jaka jest w praktyce różnica pomiędzy okularami ze szkła hartowanego a plastiku. Czy dla początkującej będzie to widoczne. Nie chcę przepłacać za sprzęt, ale z drugiej strony chcę kupić raz a porządnie.
Ostatnio zmieniony przez babeczka65 21-04-2009, 11:19, w całości zmieniany 1 raz  

DeDeK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 11:24   

napewno szklo hartowane plastik sie niestety rysuje
i dobrze jesli maska ma dobry silikon dlugo posluzy i bedzie wygodna

rurka praktycznie jakakolwiek byle zaworek nie przepuszczal jesli go ma

pletwy tak praktycznie z tych zestawowych beda sie roznily sztywnoscia

tu naprawde nic sie wiecej nie wymysli w przypadku takich pletw kaloszowych do tego co piszesz wystarcza w zupelnosci kazde z podanych

babeczka65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 12:04   odpowiedź

A jak rozpoznać dobry silion. Wyczytałam że najlepiej jak będzie on czarny wtedy nie żółknie. A ma jakieś znaczenie czy szyba ma 3 czy 4mm i czy taka maska jest dużo ciężejsza od plastikowej.

DeDeK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 12:26   

czarny nie zolknie

ale itak jesli zolknie to troche czasu mija :)
w Twoim wypadku 3mm wystraczy :) 4 jest poprostu mocniejsza
wagowo nie czujesz zadnej roznicy

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-04-2009, 12:28   

babeczka65 napisał/a:
Nie chcę przepłacać za sprzęt, ale z drugiej strony chcę kupić raz a porządnie.

Standartowe pytanie: ile to moze kosztowac? Dobre pletwy to wydatek okolo 150 pln, maska okolo 100.

babeczka65 napisał/a:
Może te które mają harmonijkę gumową po bokach są lepsze, tj. bardziej stabilnie w wodzie i lepiej się w nich pływa.

Nie.

babeczka65 napisał/a:
czy taka maska jest dużo ciężejsza od plastikowej.

W wodzie tego nie zauwazysz.

babeczka65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 12:53   odpowiedź

Waga płetw i maski ma dla mnie znaczenie, jako bagaż gdy lecę samolotem. Dlatego się tak dopytuję o różnicę w wadze.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-04-2009, 13:03   

babeczka65 napisał/a:
Waga płetw i maski ma dla mnie znaczenie, jako bagaż gdy lecę samolotem.

Panikujesz: Maska - maks 50g, pletwy maks 350g roznicy. Najwyzej zapakujesz dwie pary majtek mniej.

mongoloid 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2009, 17:39   

Jeśli na basen te płetwy, to kup tylko i wyłącznie takie, których spodnia część, ta która ma kontakt z podłożem jak chodzisz, czy stoisz, nie jest plastikowa! Plastik strasznie ślizga się na mokrych kafelkach i ciężko utrzymać równowagę jak się idzie. Płetwy z gumowym spodem.

babeczka65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-04-2009, 08:31   odpowiedź

Dzięki za uwagę. Pozdrawiam

leonfun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2009, 11:01   

Witam

żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj
jestem użytkownikiem zestawu Mares Clipper (na foto żółty)
teraz trafiła mi się okazja i kupiłem sobie zestaw speedo ten niebieski niby model 2009 :P
porównałem je do siebie i sam nie wiem który wybrać na wakacje bo dwóch do samolotu nie zabiorę, a dodam że pływam jedynie z rurką
pływam kilka razy w roku przeważnie jeziorka a raz w roku jakieś morze

który zabrać do Turcji?
poniżej foto

z góry dzięki za podpowiedź

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 03-06-2009, 11:26   Re: odpowiedź

babeczka65 napisał/a:
A jak rozpoznać dobry silion. Wyczytałam że najlepiej jak będzie on czarny wtedy nie żółknie.

Ano nie żółknie, ale to nie jest najważniejsze, przede wszystkim przy czarnym silikonie nie będziesz miała refleksów na szybce, więc i lepszą widoczność. Sam pływałem kilka lat w przezroczystym a teraz zmieniłem na czarny i jest lepiej. Maska przede wszystkim musi dobrze przylegać do twarzy.

babeczka65 napisał/a:
Nie wiem czy warto pokusić się na okulary z hartowanego szkła.

Nie wiem czy chodzi Ci o okulary na basen takie do pływania czy maskę do nurkowania, jeśli okulary to ja używam z powodzeniem plastikowych (byle uszczelnienie było silikonowe a nie gumowe) trochę mi się faktycznie porysowały, ale w pływaniu na basenie nie chodzi o podziwianie otoczenia. Jeśli chodziło Ci o maskę to te które warto kupić mają szybki ze szkła hartowanego (pomijam maski do freediving'u).
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 03-06-2009, 11:27, w całości zmieniany 1 raz  

szczyp_ior 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2009, 13:26   

leonfun napisał/a:
nie wiem który wybrać na wakacje bo dwóch do samolotu nie zabiorę

który zabrać do Turcji?

z góry dzięki za podpowiedź

Weź lżejszy, wygodniejszy lub ten nowy.

leonfun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2009, 14:10   

powierzchnia płetw jest w sumie taka sama z tym że mares są miękkie a speedo dosyć twarde i wydaje mi się że na moją wagę 80kg/175cm wzrostu lepszym efekt dadzą twardsze speedo i te chyba wezmę

maciasnuras 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2009, 19:46   

mongoloid napisał/a:
Plastik strasznie ślizga się na mokrych kafelkach i ciężko utrzymać równowagę jak się idzie.

Cześć

Najważniejsze żeby w płetwach dobrze się plywało. Do chodzenia polecam klapki basenowe :)

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2009, 00:26   

Warto jeszcze podkreślić, że o maskę trzeba dbać. Jak? Przed każdym nurkowaniem przemyć za pomocą śliny :) po każdym nurkowaniu przemyć słodką czystą wodą, a co jakiś czas przetrzeć roztworem spirytusu do 78% żeby koło gumy nie pojawiały się różne historie. No i jak komuś się pożycza maskę to tak samo spirytusem po użyciu. A jeśli mogę coś polecić przy kupnie maski - nie kupować takiej z przezroczystymi gumami, lepiej po prostu czarne. Bo tak śmiesznie odbijają się w przezroczystyej oczy po bokach:)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu