Wysłany: 03-12-2010, 11:19 Czy ktoś zna bazę SAVADIVERS
Koledzy, szukam jakiejś fajnej bazy w Hurghadzie. W necie trafiłem na SEVADIVERS. Na pierwszy rzut oka wyglądają OK nawet szkolenia CMASowskie robią choć nie wiem jakią ważność może mieć szkolenie zrobione w Egipcie. Czy ktoś z nimi nurkował?
Wysłany: 03-12-2010, 14:23
Tak nurkowałem z nimi jakieś 2 lata temu. Baza jest prowadzona przez polsko-egipskie małżeństwo (Małgosia jest polką, Tarek - egipcjaninem). Ogólnie bardzo fajnie. Tarek prowadzi szkolenia, jest na prawdę doświadczonym instruktorem. Polecam!
choć nie wiem jakią ważność może mieć szkolenie zrobione w Egipcie
taka sama jak szkolenie PADI zrobione w Egipcie...
karty CMASowe to pozostalosc po czasach sprzed CDWS, (Chamber of Diving and Watersports), kiedy kazdy "zagraniczny" instruktor musial byc afiliowany przez narodowa federacje nurkowa (w tym przypadku EULF, a ono z kolei bylo afiliowane przez CMAS). Swoja droga nigdy nie widzialem, zeby ktokolwiek tutaj wydawal takie karty kursantom, ale instruktorzy swoje mieli
niektorzy po wyjezdzie z Egiptu dalej mysla ze sa instruktorami CMAS, nawet kilkugwiazdkowymi, mimo ze na kartach wyraznie byla wydrukowana data waznosci ;D (deal byl prosty, OWSI zostawal CMAS*, IDCS dostawal CMAS** itd)
Wysłany: 03-12-2010, 16:09
znam bazę i nurkowałem z nią kilka razy. ostatnim razem sprzęt był w cenie a cena w dolarach taka jak u innych w euro. tarik zna się na nurkowaniu i zna sporo miejsc ciekawych ale jak go wkurzycie będzie nie wesoło a i pod prąd przeciągnie. polecam również przewodnika hassana, gość kulturalny po studiach, pogadasz z nim i ponurkujesz. ja chyba znowu na wiosnę tam zajrzę.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 03-12-2010, 18:55
Tarek ma matkę Polkę i ojca Araba, Gosia jest Gliwiczanką. Typowy "średnio-niski" standard egipski za raczej niską cenę, jak bardzo się liczysz z groszem, może być ale tylko stacjonarnie, zdcydowanie odradzam safari z "Sevą". Jak zależy Ci na naprawdę bardzo dobrej jakości, za przyzwoitą cenę, wybierz "Colonę". Co do języka, to w "Colonie" polski słychać chyba jeszcze częściej, niż angielski...
Ja nurkowałem z nimi w listopadzie i jestem zadowolony. Nie wypożyczają płetw paskowych a wyłącznie kaloszówki. Zirytował mnie tylko z lekka bajzel z butlami na łodzi drugiego dnia, bo pełne flaszki nie miały zaklejonych taśmą zaworów i po pierwszym nurkowaniu pomieszały się z pustymi, a ja 4 razy przykręcałem automat do flaszki, żeby znaleźć pełną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko