Wysłany: 28-05-2009, 22:46 Jakie kursy powinienem zrobic?
Witam szanownych forumowiczow.
Chcialem sie przedstawic i zadac pare pytan.Mam na imie Konrad, mam 30 lat no i oczywiscie uwielbiam nurkowanie i wszystko co z nim zwiazane.
Chcialbym rozwijac swoje umiejetnosci ale kompletnie nie wiem jaka droge i strategie obrac.sprawa ma sie nastepujaco: posiadam CMAS P1 od okolo 11 lat oraz nurka zawodowego oraz kierownika robot nurkowych od okolo 7 lat.Pracowalem troche w zawodzie w roznych, niekoniecznie ciekawych warunkach. Na koncie mam okolo 500 nurkowan.Nigdy ich nie liczylem ani nie logowalem.Zdaje sobie sprawe z tego ze posiadam pewien zasob wiedzy i umiejetnosci, jednak nie zadowala mnie to do konca i chcialbym rozszerzyc swoja wiedze.I teraz pytanie: jakie kursy powinienem zrobic aby dalej sie rozwijac?Interesuja mnie glebokie wraki (mieszkam nad morzem).Chce sie skierowac w strone glebszych nurkowan,bylem pare razy na powietrzu ponizej 60 m ale nie w Baltyku i nie zamierzam tego robic:) Chcialbym dojsc do stopnia normoxic trimix diver.Jaka droge i jakie kursy polecacie?Bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi.
Pozdrawiam
Konrad
Może warto pomyśleć o kursach które proponuje GUE, wysoka jakość szkolenia i duży nacisk na bezpieczeństwo. Sam stoję przed podobnym wyborem (oprócz ilości nurkowań i doświadczenia) i wybrałem drogę według standardów GUE. Oczywiście nie neguję standardów oraz jakości szkolenia innych organizacji, po prostu to moja opinia.
Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, jaki by nie był
Maciek_nurr
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 29-05-2009, 06:53
Od siebie dodam, że rady Przedmówców wcale się nie wykluczają. Osobiście po zaliczeniu GUE DIR Fundamentals, o którym pisze Maciek_nurr, mam zamiar zrobić kurs Adv. Nitrox + Deco Procedures u BitPump-a.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-05-2009, 11:01
jacekplacek napisał/a:
Porównanie cenowe GDF+T1 kontra AOWD+EAN+Deep+AdvEan+ExtRange+NormOxTmx+gas blender jest na niekorzyść GUE? O ile?
To nie są porównywalne kursy.
T1 szkoli np. do głębokości 48 metrów z jednym stejdżem, z limitowaną na kursie dekompresją.
Trimix (podstawowy) w TDI to 60 metrów i 2 stejdże (chociaż liczba butli bocznych nie jest wyraźnie podana w standardach), z dekompresją nielimitowaną czasem.
Dodatkowo, z tego co wiem, to nie ma jeszcze możliwości w tej chwili zrobić T1 w zimnej wodzie w języku polskim.
Metody szkolenia w GUE i innych organizacjach jest zupełnie inna. Miałem przyjemność poznać oba systemy szkoleniowe i gdybym z tą świadomością miał zaczynać od zera to bym miał większy dylemat niż autor pierwotnego posta. W końcu nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów, nieprawdaż?
~BitPump
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-05-2009, 11:27
BitPump napisał/a:
Miałem przyjemność poznać oba systemy szkoleniowe i gdybym z tą świadomością miał zaczynać od zera to bym miał większy dylemat niż autor pierwotnego posta.
Wybór dokonany na podstawie doświadczenia, jest trochę lepszy niż na zasłyszanych poglądach, od ludzi, którzy te poglądy również zasłyszeli
Aczkolwiek nieco droższy.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-05-2009, 11:28, w całości zmieniany 1 raz
Witaj,
ja rowniez wielbiam glebokie wraki no i oczywiscie jaskinie (w tym temacie dopiero zaczynam)... wiec moim skromnym zdaniem:
- jesli masz takie doswiadczenie o jakim napisales wiem, ze bylaby mozliwosc zrobienia skroconych kursow do poziomu Rescue (wlasnie dzis sie o to dowiadywalam dla znajomego...)
- dodatkowo wreck i adv.wreck - tez da sie w pakiecie
- no a potem to juz zostaje Ci tylko av. nitrox i poczatki z tryimxem .... i... Franken badz Vis
... i samodzielna blenderka
jesl interesuja Cie szczegoly - pisz prosze na prv lub maila magita2@wp.pl
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-06-2009, 09:29
jacekplacek napisał/a:
styx napisał/a:
tego się nie powinno chyba robić w pakiecie...
??
nie wiem skąd Twoje zdziwienie wynika - typowy "wreck" jest kursem rekreacyjnym, adv. wreck to kurs techniczny. Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 01-06-2009, 09:36
styx napisał/a:
Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja.
To jest jedyna słuszna koncepcja. Może dlatego, że właśnie(chyba) je zmieszałem Tylko jedno "ale": zmięszanie nie jest równoznaczne ze skróceniem-okrojeniem materiału. Wręcz przeciwnie.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-06-2009, 10:00
jacekplacek napisał/a:
To jest jedyna słuszna koncepcja. Może dlatego, że właśnie(chyba) je zmieszałem Tylko jedno "ale": zmięszanie nie jest równoznaczne ze skróceniem-okrojeniem materiału. Wręcz przeciwnie.
No cóż - być może tutaj mamy zderzenie różnych koncepcji różnych federacji - z drugiej strony bardzo istotny jest poziom kursanta w momencie gdy do kursu przystępuje.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-06-2009, 19:17 Re: Jakie kursy powinienem zrobic?
KonradK. napisał/a:
jakie kursy powinienem zrobic aby dalej sie rozwijac?Interesuja mnie głębokie wraki (mieszkam nad morzem).
jeśli nad morzem to polecam bazy w Jastarni - blisko fajnych wraków, też tych płycej położonych na początek. zresztą - ogólnie półwysep helski piękny jest
fajne zdjęcia i relacje z wraków znajdziesz tu w dziale "relacje", a poza tym ogólnie sporo wiedzy nurkowej i spojrzenia z ciekawej strony na nurkowanie...
a poza tym wystarczy raz zanurkować z Pawłem by się przekonać co tak naprawdę się umie a czego jeszcze nie
więc jeśli jeszcze nie wiesz jaką drogę/organizację wybrać (każdy będzie reklamował własną) to polecam zanurkować kilka razy z dobrym instruktorem i się przekonać się na jakim jest się poziomie, czego brakuje, bo nurkowanie zawodowe jednak nieco inne jest. zapewne masz doświadczenie zupełnie innego typu, którego nam, nurkującym "dla funu" brakuje, ale niektórych rzeczy pewno w ogóle nie musiałeś się uczyć.
apropos ...
... mnie z kolei interesują nurkowania zawodowe, saturowane i nie tylko - dużo w Polsce jest nurków zawodowych, głównie wojskowi czy niekoniecznie, dużo możliwości pracy ???
ale może nie będę tu zaśmiecać tematu tylko przy okazji może jakiejś zapytam. albo pw.
Wysłany: 03-06-2009, 09:19
jacekplacek napisał/a:
styx napisał/a:
Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja.
A gdzie w takim systemie miejsce na zdobycie doswiadczenia?
Jak dla mnie adv wreck to powazny kurs na poziomie full cave i instruktorow zdolnych poprowadzic taki kurs na odpowiednim poziomie jest mniej wiecej tylu ilu jest w stanie poprowadzic full cave.
Napisz moze co miales jako wreck a co jako adv wreck, ciekaw jestem czy kurs spelnia moje wyobrazenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko