Sprzęt do nurkowania kupisz bez problemu. Z nurkowaniem teoretycznie powinieneś mieć problem bez uprawnień. Ale jakby sie bardzo uprzeć to jest to możlwie lecz musisz się liczyć z ewentualnymi konsekwencjami za łamanie obowiązującego tam prawa . A mówi ono nie tylko o obowiązku posiadania uprawnień ale tez o wykupieniu prawa do nurkowania na tamtejszych akwenach.
hej
Proponuję najpierw wykupić sobie tzw. INTRO czyli okoŁo 20 minut wraz z instruktorem "za rączkę". Wtedy stwierdzisz czy ten sport faktycznie jest dla Ciebie. Samemu nie polecam kupowania sprzętu by sobie ponurkować. Zrobisz sobie krzywdę gdy będziesz chciaŁ go wypróbować. Po takim w/w intro podejmiesz decyzję czy zrobić sobie uprawnienia pŁetwonurka. Na kursie dowiesz się wielu pożytecznych rzeczy w tym temacie. Ja odradzam szczerze taką samowolkę gdyż możesz przypŁacić to zdrowiem lub życiem. CzŁowiek jest istotą naziemną i potrzebuje wiedzy i sprzętu by przeżyć w wodzie (lub w powietrzu). Lepiej się zastanów.
stanowczo odradzam samodzielne nurkowanie! prosze, nie rob tego...
(zreszta w Chorwacji nie da sie nurkowac spoza bazy, a bazie beda wymagac od Ciebie plastiku, jak jest w Grecji - nie wiem)...
przeczytaj sobie troche na temat: uraz cisnieniowy pluc, perforacja blony bebenkowej ucha, retencja CO2, choroba dekompresyjna, choc to poczatkujacemu raczej nie grozi
poza tym po co kupowac sprzet jesli sie nie wie jak go do siebie dobrac i jak wybrac taki, z ktorego bedziesz zadowolony? szkoda kasy
jesli wybierasz sie w wakacje do Grecji lub Chorwacji proponuje dokonac nastepujacych zakupow:
- pianka z dlugimi rekawami i nogawkami 5mm lub 7 mm (jesli jestes zmarzluchem) - musi byc bardzo dopasowana - lepiej ciut za ciasna niz zbyt luzna
- do tego buty za kostke 5mm na twardej podeszwie - rowniez ciut za scisle
- kaptur 3/5 mm
- pletwy paskowe srednio twarde (mierz na buty nurkowe)
- maske (masz sie w niej czuc komfortowo - przyloz do twarzy, wciagnij nosem powietrze i pusc reke - powinna sie trzymac, a jak wydmuchniesz powietrze nosem - powinna lekko odpasc)
- fajke (najlepiej sztywna z zaworkami i takim kapturkiem odblaskowym na gorze)
- do tego fajna czapke z cienkiego polarku - taka zakrywajaca uszy
i juz bedziesz calkiem niezle przygotowany, zeby pomaszerowac na pierwsze zajecia kursu nurkowego
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 12-04-2009, 10:51
Nurkowanie dla jednych jest piękne, dla innych nie. Nurkowanie bez patentu, certyfikatu czy jak potocznie się go nazywa plastiku jest na ogół naruszeniem prawa. Nurkowanie bez odpowiednich, choćby podstawowych umiejętności (które nabywasz na kursie) jest proszeniem się o wypadek. Przy dużym szczęściu będzie to wypadek inny, niż śmiertelny.
Dlatego zrób intro a jak Ci się spodoba, idź na kurs.
Przesyłam wielkanocne życzenia rozsądku.
Wysłany: 12-04-2009, 11:04
hubert68 napisał/a:
Nurkowanie bez patentu, certyfikatu czy jak potocznie się go nazywa plastiku jest na ogół naruszeniem prawa.
Moglbys to rozwinac?Podac jakies konkretne paragrafy, jaka kara obowiazuje w swietle prawa za nurkowanie bez przeszkolenia, itp, oraz jakie organy zajmuja sie sciganiem przestepcow nurkujacych bez przeszkolenia?
Wysłany: 12-04-2009, 11:19
Osobiście znam 2 osoby które nurkują bez jakichkolwiek plastików.
Jedna co najmniej 10 lat, druga około 5.
Nurkują tylko w Polsce, więc nie martwią się o to że ktoś zażąda od nich licencji.
Oczywiście posiadają cały własny sprzęt : suchacze, twiny, worki H, Apexy itd..
I co wy na to ?
Tak jak napisali przedmówcy, zrób Intro w dobrej bazie, pod opieką dobrego instruktora. Jak Ci się spodoba to pójdziesz na kurs. Według mnie nie ma dróg na skróty... tym bardziej, że może się to bardzo źle skończyć.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Maciek_nurr
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 12-04-2009, 14:47
Offshore napisał/a:
Moglbys to rozwinac?Podac jakies konkretne paragrafy, jaka kara obowiazuje w swietle prawa za nurkowanie bez przeszkolenia, itp, oraz jakie organy zajmuja sie sciganiem przestepcow nurkujacych bez przeszkolenia?
Proszę bardzo - tzn. bez podania paragrafów ale nurkując w Grecji bez "opieki" miejscowej bazy, a tylko tak można (z wyjątkiem intro) bez certyfikatu, można narazić się na konfiskatę sprzętu a nawet więzienie. Podobnie w Republice Dominikany - grzywna - nie wiem jakiej wartości. W Polsce zdaje się nie ma sankcji karnych ale nurkowanie "bez stopnia" nie jest dozwolone.
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 12-04-2009, 17:17
hubert68 napisał/a:
W Polsce zdaje się nie ma sankcji karnych ale nurkowanie "bez stopnia" nie jest dozwolone.
Tego akurat nie ma nigdzie ujętego w jakichkolwiek przepisach. Nie ma żadnych zapisów jednoznacznie zakazujących nurkowania bez posiadania "plastiku".
O ile mi wiadomo nie ma natomiast organow uprawnionych do kontroli "kwalifikacji". Czyli dopoki nie zdarzy sie wypadek i do akcji nie wkroczy prokurator w zasadzie w PL nikt nie moze Ci zabronic - o ile nie jest wlascicielem akwenu (przypominam, ze autor watki pytal o stan prawny, a nie zdroworozsadkowy ).
O ile pamietam problem byl juz kiedys dyskutowany na forum patrz szukajka.
Janus napisał/a:
Nurkują tylko w Polsce, więc nie martwią się o to że ktoś zażąda od nich licencji.
Oczywiście posiadają cały własny sprzęt : suchacze, twiny, worki H, Apexy itd..
I co wy na to ?
jesli przezyli pierwszych 50 nurkowan to znaczy ze sa rozsadni i maja szanse dozyc do emerytury. Posiadany sprzet nie ma nic do tego, rownie dobrze mogliby miec pianki stomilu . Kursy, pomimo ze najbardziej powszechna i najlatwiej dostepna, to jednak nie jedyna droga zdobywania wiedzy.
W ogóle mnie to nie dziwi jestem samoukiem nurkuję od 2004 roku.
Śmiałem się za każdym razem, gdy na forum ktoś pisał, że nie da się nauczyć nurkowania
przez internet nie mylić z nurkowaniem w internecie, które niektórzy uprawiają.
Nie twierdze, że to dobra metoda i nikomu jej nie polecam, ale jestem przykładem, że jest to możliwe.
Pierwsze uprawnienia zrobiłem w 2007 roku przed wyjazdem do Norwegii chcąc się ubezpieczyć w DAN
hubert68 napisał/a:
W Polsce zdaje się nie ma sankcji karnych ale nurkowanie "bez stopnia" nie jest dozwolone.
W Polsce jest martwy przepis i brak służb, które mogą kontrolować płetwonurków.
Haw - Zwróć uwagę na treść tego § 1 szczególnie na słowo "powinno" więc wcale nie musi
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 12-04-2009, 19:42
Haw napisał/a:
§ 1
Cytat:
§ 1. Uprawianie płetwonurkowania powinno odbywać się zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami i praktyką nurkową.
Jakimi kwalifikacjami? Gdzie jest powiedziane, że muszę odbyć kurs? Kto jest uprawniony do wydawania świadectw kwalifikacji?
Pokaż mi przepis mówiący, że nie mogę nurkować nie posiadając uprawnień ?
Ostatnio zmieniony przez Bigas 12-04-2009, 19:44, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 38 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 174 Skąd: Nasielsk/Olsztyn
Wysłany: 12-04-2009, 19:46
Damass a Adv Nx U Poręby w sierpniu skończyłeś? Bo po ksywce wydaje mi sie ze się spotkaliśmy w Jastarni, Ja DM robiłem może mnie skojarzysz. W pizzeri się spotkalismy pierwszy raz jak przyszedłeś o kursie gadać, ja najmłodszy byłem tam. Pozdrawiam
Pierwsze uprawnienia zrobiłem w 2007 roku przed wyjazdem do Norwegii chcąc się ubezpieczyć w DAN
Bardzo podobnie Damass było ze mną, pierwszy kurs zrobiłem w 2004 tylko i wyłącznie dlatego, że wyjeżdżałem do Norwegii, wczesniej kulawego psa nawet nie obchodziło, czy mam jakieś uprawnienia, czy nie.
Damass a Adv Nx U Poręby w sierpniu skończyłeś? Bo po ksywce wydaje mi sie ze się spotkaliśmy w Jastarni, Ja DM robiłem może mnie skojarzysz. W pizzeri się spotkalismy pierwszy raz jak przyszedłeś o kursie gadać, ja najmłodszy byłem tam. Pozdrawiam
Jasne, że pamiętam było was dwóch na DM i dwóch na OWD mam gdzieś fotkę z nabrzeża po drugim nurkowaniu popołudniowym daj maila to podeślę.
Co do kursu to byłem tylko pogadać z Pawłem.
Byłem na urlopie z żoną nie chciałem zostawiać jej samej na całe dnie
tomek Sienicki napisał/a:
Bardzo podobnie Damass było ze mną, pierwszy kurs zrobiłem w 2004 tylko i wyłącznie dlatego, że wyjeżdżałem do Norwegii, wczesniej kulawego psa nawet nie obchodziło, czy mam jakieś uprawnienia, czy nie.
--
tS
Tomku znam jeszcze przynajmniej jedną osobę, która zaczynała tak jak ja.
Wydaje mi się, że jest ich dużo więcej, ale boją się przyznać do tego.
Najśmieszniejszy był pewien instruktor, do którego zadzwoniłem z pytaniem czy do kursu
OWD mogę przystąpić w kompletnym swoim sprzęcie w twinie i naturalnie w suchym ?
Pomyślał przez chwile i powiedział, że jeśli mam kurs na suchy to tak - szybko skasowałem jego numer
edit:
jacekplacek napisał/a:
Janus napisał/a:
I co wy na to ?
Że jak ktoś z Chorzowską rejestracja zapyta, czy może się dołączyć, poproszę o certyfikat.
Czysta teoria - nurasz z napotkanym gościem okazuje się, że jest tak dobry jak Ty lub lepszy.
Po nurkowaniu dowiadujesz się, że nie ma plastiku odmówisz mu następnym razem partnerstwa ?
Ostatnio zmieniony przez Damass 12-04-2009, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko