Wysłany: 28-06-2009, 17:18 Dylematy, pytania i problemy ->> Chce zaczac nurkowac!
Witam wszystkich.. Chcialbym zaczac nurkowac i oczywiscie mam wiele pytan.
Po pierwsze chcialbym wiedziec jak, gdzie itp. waszym zdaniem najlepiej zaczac nurkowac? - Zastanawiam sie tutaj pomiedzy wyjazdem na jakis oboz nurkowy za granice badz w Polsce i np. nauki w jakims centrum nurkowym u mnie w Szczecinie.
Zastanawiam sie tez czy mieliscie np. roznego rodzaju klopoty tzn. jestescie 15m pod woda i odczepia wam sie jakas rurka czy cos w tym rodzaju ?
Przed takim kursem musze robic jakies badania co do drog oddechowych itp. ?
Po przeczytaniu kilku postow i ofert wyjazdow zauwazylem ze pierwszym stopniem jest w moim wypadku ( prawie 18lat ) OWD .. Co potem ? I jak to dziala w sensie czy mozna samemu nurkowac ?
Jestem powiedzialbym dosc "zielony w tym temacie" ale rownie mocno zapalony (;
Czeeekam na odpowiedzi! Z gory dzieki!!
Wysłany: 28-06-2009, 17:52
Nailer, po pierwsze poszukaj kilku centrów nurkowych w okolicy, przejdź się do nich po kolei i zadaj pytania które przedstawiłeś w swoim poście a uzyskasz odpowiedzi i będziesz miał pogląd jak poszczególne z nich wyglądają.
Później zapewne zapytasz na FN który instruktor i jak uzyskasz odpowiedź i podejmiesz decyzję to rozpocznie się Twoja przygoda z nurkowaniem i wszystkiego się z czasem dowiesz.
Moim zdaniem obóz nurkowy to bdb. pomysł,na razie poczytaj jakiś podręcznik(np."Nurkowanie" Mackego albo pod tym samym tyt. Kasińskiego,sporo podstaw jest na www.nurkomania.pl )
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2009, 21:00
nurkowanie to prosty sport na poczatku i bardzo bezpieczny. Więc bez obaw. Poszukaj kilka centrow nurkowch w swojej okolicy, popytaj ile to kosztuje i co dokładnie dostajesz w cenie:
pamiętaj im więcej godzin spędzisz na kursie, tym lepiej będziesz przygotowany. Dlatego obóz nurkowy jest doskonałym miejscem.
Normalnie robisz 1h zajęć i uciekasz do domu. na obozie jesteś cały czas z instruktorami, opiekunami i możesz posłuchać przypadków jakie ich spotkaly, który sprzęt zasługuje na swoją opinie itp.
Macie racje panowie.. podzwoniłem do centrów u mnie. Cena to ok. 1200-1300zl. tylko, że teraz remontowane są baseny.. i mówią, że będzie trzeba albo pojechać do innego miasta albo zamiast basenu, to na powietrzu na płytkich wodach. Stwierdzam teraz, że lepiej byłoby trochę dopłacić i od razu mieć jakieś ciekawe wakacje, czyli wyjechać na naukę nurkowania do polskiej bazy w jakieś ciekawe rejony.
Dlatego mam teraz inne pytanie... może ktoś mógłby mi polecić jakaś szkołę/bazę, która organizuje takie wypady? Staram się znaleźć coś sensownego ale nie jest łatwo... może znacie kogoś kto organizuje coś takiego nie wiem.. ale każda pomoc mile widziana
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 30-06-2009, 21:44
Nailer napisał/a:
Stwierdzam teraz, że lepiej byłoby trochę dopłacić i od razu mieć jakieś ciekawe wakacje, czyli wyjechać na naukę nurkowania do polskiej bazy w jakieś ciekawe rejony.
Eeeeeeeeee chyba lepiej zrobić kurs w Polsce a w ciekawe rejony pojechać tylko ponurkować (i doskonalić ) a nie walczyć z ćwiczeniami na kursie.
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 01-07-2009, 09:43
Nailer napisał/a:
hmm.. Tylko, że robiąc kurs tutaj zapłace np. 1200zl a robiąc tam z 2500 to nie lepiej od razu zobaczyć ciekawe miejsce? W sumie sam mam teraz dylemat
Zależy na jak długo możesz wyjechać, jeśli uda Ci się zrobić kurs a potem jeszcze trochę ponurkować tak czysto turystycznie to ok. Zależy też z kim będziesz ten kurs robił, bo dobry instruktor, który szkoli w jakimś fajnym miejscu powinien włączyć też takie nurkowania turystyczne w program. Ja robiłem kurs w Polsce więc były tylko ćwiczenia a że miejscówkę mieliśmy przy kąpielisku + super pogoda i około 28 stopni to widoczność rzadko przekraczała 1 metr i do turystyki nie zachęcała.
Wszystko zależy od tego ile Ci się uda zobaczyć za 1300 zł różnicy. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto robił kurs podstawowy np. w Egipcie, jeśli oczywiście ktoś się przyzna
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 01-07-2009, 09:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-07-2009, 11:01
Ja sie przyznam bo nie uważam tego za jakiś błąd, to co mnie skusiło do robienia kursu w egipcie był fakt że już miałem wykupione wakacje i słyszałem że rafy tam są jedne z najładniejszych wiec grzechem było by ich nie zobaczyć, drugą sprawą była cena, która w tamtym roku przy kursie euro 3,3 wynosiła 900zł z licencją, do tego zrobiłem nitrox w cenie uwaga ok 160zł z licencja, cena była promocyjna dla tych co robili OWD, na OWD zrobiłem 11 nurków i były to nie tylko ćwiczenia ale również turystyka, widziałem 2 wraki, wiele śwetnych ryb, zaliczyłem nurkowanie z łodzi i to co najbardziej sprawiło mi radochy czyli nurkowanie w pradzie.
Gdzie robić kurs? Nie wiem , niech ktoś przedstawi racje związane z kursem w polsce i sam juz sobie wybierzesz to co będzie Ci bardziej odpowiadało.
Ostatnio zmieniony przez Frimp 01-07-2009, 11:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko