Wysłany: 21-07-2009, 12:53 Wraki czołgów i samolotów
Witam Kolegow Nurasow
Temat moze juz gdzies byl na forum ale na "kazdym" jeziorze na ktorym nurkujemy cos tam jest zatopione moze kazdy z nas podzielilby sie informacja co widzial i gdzie na jakiej glebokosci -moze jakies zdjecia, mapki -co Wy na to?
Szanowny kolego, prawda jest taka, że jak coś znajdę to nie powiem.
Opisywałem tu perypetie związane z jednym znaleziskiem. Wszyscy, nawet Wuzeum Wojska chce lokalizacji bez zagwarantowania moich praw.
Oni muszą "najpierw zobaczyć". Tłumaczenie, że to w dnie, że nie widać , że trzeba macać, nic nie zmieniło.
Powiadomienie braci nurkowej, to zaproszenie łowców pamiątek, którzy rozbiorą wrak szybciej niż można sobie wyobrazić.
Wiele wraków udostępnionych, dziś bym już chyba nie poznał.
Tak jak o dobrych łowiskach, tak i o znaleziskach nikt niczego nie powie, ja też.
Wysłany: 25-07-2009, 13:28
5 pozycji samolotów z II wojny światowej niedaleko Kołobrzegu,brytyjski halifax kolo Darłowa, messerschmit w okolicy Jaroslawca.masz możliwości sprzętowe żeby je odnaleźć?to mozemy wspólnie poszukać.ale zapewniam cie ze jest to baardzo kosztowne.dlatego nie widze potrzeby ujawniania tego typu informacji.
pzdr
Niestety, nie jestem w stanie zaspokoić Twej ciekawości.
Dowody z łowisk konsumuje moja żona w każdych ilościach, zaś materialne, to naprawdę głęboko zakopane w rzece/rozlewisku i jeziorze. Ich odsłonięcie do rozpoznawalnego fragmentu wymaga prac i nakładów, których nie mam.
"Własnych" wraków nie mam, bo morze w tamtych czasach nie było dostępne dla zwykłych zjadaczy chleba a i do niego samego daleko.
Lepiej niech te sprawy zostaną w cieniu.
Opisywałem to już .
Jedno, to bardzo grube żelastwo i chyba z rurą/lufą (grubą) a drugie to coś znacznie cieńszego chyba nawet aluminium.
To WSZYSTKO co o nich wiem.
To całkiem jak ja. Też nie poznaje kraju w którym żyłem.
Pojęcia: honor, uczciwość, moralność, stały się pustosłowiem i przedmiotem drwin tych "zaradnych".
W sprawie wydobycia 2 razy jechałem do Warszawy na rozmowy z MWP. Nawet nie byli specjalnie zainteresowani.
Znany mi facio wskazał Tygrysa w bagnie, został on wydobyty i w USA odrestaurowany.
Dziś nikt a więc i MWP nie ma kasy.
Co stanie się ze znaleziskiem?
Koledzy nurkowie rozbiorą "na pamiątki" ?
Niech spoczywają tam gdzie są, może za kilka, kilkanaście lat nasza ojczyzna będzie miała szczęście do mądrych przywódców, wszystko znormalnieje i wtedy będzie czas na ponowne odkrywanie przeszłości.
Obecnym dupkom nic nie dam.
Ostatnio zmieniony przez WW 30-07-2009, 07:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko