Wysłany: 16-09-2003, 17:33 Systemy operacyjne uzytkownikow forum
Z pewnoscia wiekszosc forumowiczow uzywa cudownego systemu z redmond, wymyslonego przez magika pc - billa gatesa, czyli windows ale moze sa tez forumowicze uzywajacy innych OS?
Wysłany: 17-09-2003, 00:34
apache to serwer www taki darmowy, na licencji GNU
gnu/debian/linux to system operacyjny, dystrybucja linuxa
a php to jezyk skryptowy zagniezdzony w html cokolwiek to nie oznacza, prawda, hehehehe
dokladnie forum chodzi na phpBB, co widac na dole kazdej, chyba, strony
voytar napisał/a:
ma skrypty wzorowane na BSD, wiec wymiata. Ogolnie to jest fajniejszy. Taka mala, bezpieczna, stabilna dystrybucja.
chyba kazdy linuch mam skrypty wzorowane na BSD. wzielo sie to z historii systemow unixowych. Berkeley byl universystetem, ktory pierwszy pracowal nad darmowym unixem system BSD (w czasie gdy komercyjnie rozwijal sie systemV)... gdy torvalds rozpoczal opracowywanie linuxa skorzystal ze skryptow napisanych juz wczesniej w Berkeley.
slackware jest bardzo stabilny, to fakt ale nie jest tez najlatwiejszy. mi osobiscie brak w nim automatycznego zarzadzania pakietami. nie mam czasu, zeby czytac kompletna dokumentacje kazdego programu, ktory potrzebuje i wole zainstalowac cos klikajac myszka lub wciskajac enter
jestem leniem stad wziela sie chec przesiadki na debiana. oprocz tego debian za jakis czas moze stac sie zupelnie osobnym OSem. juz teraz mozna pobrac z netu debiany chodzace na 3 roznych jadrach. popraw mnie jesli sie myle.... ale tylko jeden z tych debianow jest linuxem
jesli chodzi zas o szybkosc sieci zauwazylem, ze jak diabel smigal mi serwerek/ruterek oparty na freeBSD... za to mialem problemy z instalowaniem netBSD. jednak nie polecilbym tych OS komus kto potrzebuje kompa, zeby w domciu przed netem posiedziec i czasem jakas prace napisac, nie mowiac juz o graniu
Wysłany: 17-09-2003, 09:15
t0m1 napisał/a:
apache to serwer www taki darmowy, na licencji GNU
gnu/debian/linux to system operacyjny, dystrybucja linuxa
a php to jezyk skryptowy zagniezdzony w html cokolwiek to nie oznacza, prawda, hehehehe
dokladnie forum chodzi na phpBB, co widac na dole kazdej, chyba, strony
Niemożliwe Czy aby jesteś tego aby pewien ?
Taki ciąg w nagłówku protokołu HTTP zwraca Apacz - możesz z niego wyczytać nie tylko system ale i parę innych rzeczy, które to umieściłem jako ciekawostki. Dzięki za wytłumaczenie innym co oznaczają przytoczone przeze mnie nazwy. Widzę że niezły z Ciebie wyjadacz uniksowy.
Wysłany: 17-09-2003, 18:00
Dobra, to moze ja
Co to jest windows, Maniu, to chyba nie musze Ci pisac. Linux to podobne ustrojstwo, mozna je sobie tak ustawic, ze bedzie niemal identyczny z windowsem. Poniewaz Linux jest systemem opracowywanym przez wolontariat programistow (przynajmniej znaczaca wiekszosc), istnieje kilka dystrybucji Linuxa. Bierze sie to z tego, ze nie wszyscy ludzie maja takie same zainteresowania i jedni wola tworzyc system, ktory bedzie bardziej przyjazny dla uzytkownikow, a inni wola system bardziej wydajnyn lub cokolwiek innego. (Jesli interesuje cie mnogosc dystrybucji polecam http://www.distrowatch.com/
Linuks powstaje w oparciu o GNU General Public License http://www.gnu.org/home.pl.html , to znaczy tylko tyle, ze caly jest napisany w ten sposob, aby mozna obejrzec go od srodka i moc dopisac swoje, lub cos poprawic. Rozprowadzany jest za darmo. Prawie... trzeba zaplacic za polaczenie z internetem, na czas pobierania, a to moze troszke potrwac
Systemy BSD sa podobne do Linuxa i sa rozprowadzane tych samych licencjach.
Linuxy i BSD powstaly jako alternatywa dla systemow z rodziny UNIX (tych tez jest kilka). UNIX to komercyjny system, kosztujacy, sporo. Unix/Linux/BSD to systemy, ktore kontroluja prace, wielkich komputerow, wielkosci boiska do koszykowki (takie komputery nazywaja sie mainframe). I/lub sieci kilku do ile tylko dusza zapraknie komputerow takich jak naprzyklad ten ktorego uzywasz, ktore maja nam cos policzyc wspolnie, a laczymy je aby zrobily to szybciej.... (uf ale dlugie i niezrozumiale zdanie) To drugie rozwiazanie nazywa sie klaster.... uffff
Oprocz tego albo przedewszystkim, Unix/Linux/BSD sa systemami, ktore umozliwiaja prace wielu osobom na jednym komputerze w tej samej chwili. Czyli mozemy do jednego pudla podlaczyc, np: 4 klawiatury i 4 monitory, usiasc we czworke i kazdy z nas moze robic cos zupelnie innego, a komputer nie zwariuje. Malo tego... on sie nie zawiesi
Pracę przeczytałam, ale i tak nic z niej nie zrozumiałam. Ten klaster - hmmm wciąż
voytar - miej litość - ja naprawdę mało (mało to lekka przesada) z tego rozumiem, a twój post niewiele mi pomógł.
W każdym bądź razie dzięki.
Mania
Wysłany: 17-09-2003, 19:41
Cytat:
voytar - miej litość - ja naprawdę mało (mało to lekka przesada) z tego rozumiem, a twój post niewiele mi pomógł.
Ten post to byl komentarz do postu t0m1'ego Nie tlumaczanie z czym sie je systemy operacyjne - jak chcesz, to Ci moge napisac na ten temat referacik bardzo przystepnym jezykiem :] W kazdym badz razie przepraszam bardzo - poprawie sie na nastepny raz.
Wysłany: 17-09-2003, 20:30
ROZPRAWA NA TEMAT SYSTEMOW OPERACYJNYCH DLA MANI ZIELONEJ W TE KLOCKI PRZEZ VOYTARKA ZROBIONA =]
System operacyjny jest programem majacym na celu posredniczenie miedzy uzytkownikiem a komputerem.
Na poczatku byl UNIX - malo kto korzystal z tego systemu. Pozniej powstal DOS - tu zaczeli ludzie
korzystac z kompow. Wklepywalo sie wtedy komendy w konsoli aby cokolwiek zrobic, pozniej powstal
Norton Commander - taka nakladka graficzna, ktora pozwalala wygodniej pracowac. Pare latek po tym
powstal Windows, w niejakiej firmie Microsoft z Redmond. Stworzono tam takie Windowsy: 1, 3.xx,
95, NT, 98, Me, 2000, XP, 2003. System ten byl tworzony z mysla o latwosci oblsugi. Starsze wersje
raczej sie nie cechuja zbytnia stabilnoscia, nowsze juz znacznie lepiej. Powstalo wtedy takze kilka
innych systemow, dzieci UNIXa, np. BSD, Linux. W systemach tych tak jak w DOSie standartowo wklepuje
sie komendy w konsoli, ale zeby bylo latwiej stworzono nakladki graficzne - X serwery. Jest ich wiele
typow, np. KDE (najbardziej podobny do windowsa), Gnome, Fluxbox (moj ulubiony). Linux to jadro
systemu - cale systemy to tak zwane dytrybucje. Kazda z nich ma inne zastosowanie, jedne na serwer,
drugie na desktop (zwykly komp). BSD to raczej na serwer, ale ja mam na desktopie i sobie chwale.
Linuxy/UNIXy sa znacznie trudniejsze w obsludze, ale sa darmowe. Ich plusami sa takze wyjatkowa
stabilnosc, wielozadaniowosc i bezpieczenstwo. Z glownych cech to to, ze sa OpenSource. Kazdy moze
sobie looknac w kod zrodlowy i go pozmieniac. Dokument stwierdzajacy czy mozna tak czy nie i jesli
tak to jak, nazywa sie licencja. Najpopularniejsza to GPL.
Klaster to jest taka 'siec'. Masz za zadanie policzyc cos co wymaga duzej mocy obliczeniowej i zwykle
kompy nie nadarzaja. Wtedy wiele ludzi instaluje na swoich komputerach program ktory przez internet
dostaje zadanie od glownego - jakas czastke tego do obliczenia i po obliczeniu przesyla wynik.
Jakbys Maniu czegos nie wiedziala to mow - postaram sie wyjasnic :]
Jak beda jakies bledy to nie bic - jeszcze informatykiem nie jestem ;>
Wysłany: 17-09-2003, 21:07
voytar napisał/a:
Na poczatku byl UNIX - malo kto korzystal z tego systemu.
to mnie zabolalo. moj ojciec jest adminem unixa (AIX, solaris). ja uzywam Linuxa, aby przesiasc sie potem na UNIXa, a Ty mi mowisz, malo kto uzywal tego systemu????
UNIX wciaz jest uzywany, moj ojciec pracuje nie przerwanie na unixie od lat 80, mimo, ze zminial miejsce pracy kilkanascie razy. Polskie firmy, ktore maja $ i ludzi z glowa na karku tez instaluja u siebie unixa a nia NT czy pochodne. Linux czy BSD jest jaknajbardziej si ale zadna z firm czy to SUSE, RedHat (w wersji za pieniadze) nie zapewnia takiego wsparcia technicznego jak HP, IBM....
UNIX nadal jest i poki co jest niezagrozony jako system do zarzadzania klastrami, mainframe'ami i serverami w bogatych firmach. Linux i BSD zdobyly swoja popularnosc dzieki temu, ze sa darmowe. Choc wszystkie 3 galezie sa bardzo podobne i znajac jedna operator/admin da sobie rade w pozostalych dwoch.
nie gniewaj sie ale zrobie Ci wyklad z historii systemow operacyjnch w trybie przyspieszonym.
1949 - Cambdge Univ. pierwszy OS o nazwie EDSAC http://www.dcs.warwick.ac.uk/~edsac/
...pomijam inne systemy
1965 - Bell Labs & MIT, system o nazwie MULTICS http://www.multicians.org/ to jest praojciec UNIXa
1971 - pierwszy UNIX
1991 - pierwszy Linux (dokladnie 1 sierpnia)
Wysłany: 17-09-2003, 21:12
Cytat:
to mnie zabolalo. moj ojciec jest adminem unixa (AIX, solaris). ja uzywam Linuxa, aby przesiasc sie potem na UNIXa, a Ty mi mowisz, malo kto uzywal tego systemu????
O rany....Ja wcale nie chcialam az takich wykładów i tak gorącej dyskusji. Ja tylko, jak napisał voytar, zielona w te klocki. a moją zieloność poglębiło czytanie pracy magisterskiej t0m1 - zrozumiałam z niej tylko tyle, że jest o Linuxie (ale błędy jezykowe jako polonistka poprawiłam). W każdym razie dzięki, Panowie, już coś niecoś (choć nadal baaardzo mało) zrozumiałam.
Mania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko