Witam wszystkich!
Przymierzam się do kursu CMAS P2 i potrzebny mi jest podręcznik. Nie wiecie, gdzie można kupić taką książkę i czy to jest ta sama, co na P1? Z tego, co się zorientowałam, to w tej chwili nie ma dostępnych aktualnych podręczników CMAS, ale mam nadzieję, że moje informacje są błędne. A może ktoś z was mógłby mi odsprzedać używany podręcznik, lub przesłać wersję elektroniczną (jeśli taka istnieje). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie info.
Jedyny podrecznik o jakim mi wiadomo to podrecznik do P1, oraz do kilku specjalizacji. Do P2 podrecznika nie ma. Czesc mat. (ta dot. ratownictwa) i wiele wiecej znajdziesz w ksiazce "Ratownictwo nurkowe" M. Dabrowski. Czesc mat. to powtorzenie z P1. Usmiechnij sie ladnie do jakiegos instruktora - moze podzieli sie swoimi autorskimi materialami .
A ratownictwo nurkowe polecam tak czy siak.
A jak to przystaje do polskich programów szkoleniowych? CMAS to konfederacja i nie ma jednego wspólnego programu. W samej Polsce masz 3 CMAS`y prowadzące szkolenia w oparciu o różne doświadczenia, tradycje, programy. Warto wiedzieć, w którym z nich koleżanka ma zamiar się szkolić. Najmniej informacji mam o CMAS LOK(praktycznie żadnych), zakres szkoleń PZP-n CMAS mozna znaleźć tu:
http://www.pzp-n.pl/re_prog.php
natomiast najstarsza i chyba największa KDP CMAS:
http://www.kdp-pttk.org.pl/
a programy szkoleniowe są dość szczegółowo opisane tu:
http://aquarius-pro.pl/index2.html
(akurat Aquarius jest jednym z najprężniejszych klubów CMAS w kraju) Ponieważ, jak wcześniej napisano, nie ma jednorodnego podręcznika, warto zapoznać się z wymaganiami na stopień i pod tym kątem dobrać literaturę, nie koniecznie z wydawnictw samego KDP, bo te są dość ubogie a książki Strugalskiego odradzam w całości.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 22-02-2010, 10:38, w całości zmieniany 1 raz
A jak to przystaje do polskich programów szkoleniowych? CMAS to konfederacja i nie ma jednego wspólnego programu.
CMAS chyba ma jakieś ogólne standardy szkoleniowe (są na stronie CMAS.org) ale jak widać na przykładzie KDP PTTK poszczególne organizacje nie muszą się do nich ściśle stosować.
Wiedza zawarta w tych manualach raczej pokrywa się z tymi ogólnymi standardami zawartymi w oficjalnym dokumencie CMAS (np. w KDP PTTK w ramach kursu P1 jest też specjalizacja nocna, a w tym manualu od P1 nie ma nic na ten temat).
Też kiedyś szukałem- na swojej stronie nie mają prawie nic, więc wysłałem mejla z pytaniem o programy szkoleń, to się zasłonili tajemną tajemnicą. Coś w stylu "Szanowny Panie (...) tylko dla instruktorów (...)".
Trochę dziwne, że nie mówią, czego uczy się na poszczególnych kursach, ale nie dziwne biorąc pod uwagę okrojenie ich programów (robiłem u nich *).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko