Wysłany: 29-07-2009, 21:49 Egipt - Hurgada czy Sharm
W październiku wybieram się z synem do Egiptowa. Jesteśmy po OWD, w sierpniu planujemy zrobienie jeszcze Advanca. Do wyjazdu doświadczenie opierać się będzie na około 15-20 nurkach.
Do jakiej miejscowości lepiej by było nam jechać pod względem trudności nurkowań.
Myślałem raczej o jakiejś polskiej bazie na miejscu ze względu na małe doświadczenie i znajomość języka angielskiego w stopniu podstawowym.
Polskie bazy są w Sharm i Hurgadzie, poziom trudności podobny; wieść gminna głosi że rafy w Sharm są mniej 'wyczochrane'. Polecam raczej Safagę - rafy piękne, prawie jak w Marsa Alam, ceny nawet niższe niż w Sharm, są polskie bazy.
Jeszcze w miarę ładniejsze rafy, czystsze miasto, bardziej "cywilizowani" sprzedawcy no i przepyszne knajpy. Z tego co się orientuję, to standart hoteli tez lepszy.
Wysłany: 05-08-2009, 08:00
To zależy. Jeśli nastawiasz się wyłącznie na nurkowanie - polecam Hurghadę, natomiast jeśli chcesz "poużywać" - poziom hoteli i czystość w Sharmie jest zdecydowanie lepsza. Natomiast tłumy nurków codziennie rano w Marina Travco w Sharmie jakoś tak nie napawają optymizmem. Jeśli chcesz dodatkowo pozwiedzać Egipt - z Hurghady masz dostępny Luksor oraz Kair, z Sharmu - Kair, Synaj, Jerozolimę. Tak czy inaczej wrócisz tam nie raz - więc pierwszym razem rzuć monetę, a później pojedź w inne miejsce
W Hurghadzie polecam Seva Divers - polska baza. W Sharmie też jest kilka.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 05-08-2009, 08:01, w całości zmieniany 1 raz
Byłem w Sharm, Dahab, Safadze, Marsa Alam i jeżeli chodzi o trudność nurkowań, to wszędzie jest podobnie: ogólnie fajne, łatwe rafy, trudności to czasem prąd lub fala, zdarza się niekompetentny przewodnik (mam parę 'fajnych' historyjek...).
Sharm, Safaga i Hurgada to nury z łodzi; Dahab i Marsa - standard to nur z brzegu, za łódź trzeba dopłacać.
Wszędzie są polskie bazy, ale to niekoniecznie gwarantuje polskiego przewodnika, szczególnie w szczycie sezonu - to trzeba ustalać w czasie rezerwacji pakietu, ale i tak może wyjść różnie.
Dla mnie osobiście wyróżnikiem to co pod wodą. Sharm i Hurgada mają najbardziej zniszczone rafy, ilość nurkujących ogromna i tam się już raczej nie wybiorę. Najatrakcyjniejsze nury to Marsa, ale i cena najwyższa. Zaraz potem Safaga.
Powiem tak w Hurghadzie i Sharmie zawsze lepiej niz nad naszym jeziorem, choć nasze jeziorka bardzo lubie i czesto w nich nurkuję. Oba miejsca są warte zobaczenia
adrian_ [Usunięty]
Wysłany: 15-08-2009, 13:26
Do podziwiania podwodnego życia najlepsze Marsa
Żeby trochę się pobawić i poczuć klimat Egiptu - Hurghada
Żeby się pobawić i mieć prawie Europejskie warunki - Sharm
Do podziwiania podwodnego życia najlepsze Marsa
Żeby trochę się pobawić i poczuć klimat Egiptu - Hurghada
Żeby się pobawić i mieć prawie Europejskie warunki - Sharm
a jak bys postawil tu Safage?
adrian_ [Usunięty]
Wysłany: 16-08-2009, 14:26
Niestety nie byłem więc nie mogę się wypowiedzieć tak samo jak i o Dahabie, El Queseir, Hamacie czy kilku innych mniej znanych miejscach.
Podałem tylko swoje typy.
Dahab jest super dla mnie bo ma jeszcze własny klimat, w pozostałych wymienionych miejscach jest zbyt komercyjnie. Ale to zależy z kim i po co się jedzie. Jeśli tylko na nurki i z własną grupą to Dahab jest doskonały, a jak ktoś chce tak ogólnie do Egiptu i trochę ponurkować to te większe miasta są lepsze. Pozdrawiam
Byłem w Sharm i Dahab.
Rafy w pobliżu Sharm (tzw lokalki) są właściwie martwe, zostaje park i niektóre miejsca w okolicy Tiranu. Dahab prezentował się dużo lepiej.
Chętnie bym się wybrał teraz do Marsa ale boję się, że nie nurkująca żona mnie zabije bo tam podobno tylko hotel i pustynia:-).
Proszę napiszcie jak wygląda nadwodne życie w Safadze.
A co z Hurghadą?
Czy rzeczywiście tak bardzo odstaje od Dahabu, Marsa i Safagi
Najbardziej zniszczone rafy są w Hurgadzie i Sharm, najmniej w Marsa i Safadze, Dahab chyba gdzieś pośrodku.
Ale jeżeli to pierwsza wyprawa to można tam pojechać (chociaż ja wybrałbym Sharm) bo po Safadze lub Marsa będzie to 'zejście w dół' jeżeli chodzi o atrakcyjność tego co pod wodą.
Odnośnie tego co nad wodą to sytuacja jest odwrotna.
No i są jeszcze różnice w cenach pakietów nurkowych....
Nie istotne od której miejscowości zaczniesz, jeżeli jeszcze nie byłeś. Trzeba zaliczyć wszystko. Im bardziej na południe tym bardziej dziko z wyjątkiem Dahab. Nurki jak opisano powyżej, zależy czego oczekujesz po nurkowaniu. Wszystkie atrakcje w pigułce to Dahab.
Wiecie, zależy co chce się robić tzn:
1)sharm - impry w mieście i dużo osób ale zarąb pod wodą i kopanina,nurki z łodzi
2)hurgada - raczej spokojniej ale zadupie lekkie, nurki głownie z brzegu
W pozostałych miejscowościach nie byłem,więc nie mam na tyle doświadczenia by się wypowiadać.
Dokładnie, w Hrg nie bardzo jest jak nurkować z brzegu, ale z łodzi można zobaczyć kilka naprawdę fajnych miejsc. Polecam Sabina Garden, Shabrur, Gorgonia Garden, El Minę.
Można też w ramach daily diving popłynąć na północ na wraki. Na Abu Nuhas można zrobić fajne i b. łatwe nurki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko