Wysłany: 05-06-2007, 17:08 Majorka
Witam!
Potrzebuje informacji odnośnie baz nurkowych w miejscowościach Cala Ratjada bądź Sa Coma. Czy ktoś z szanownych nurków nurkował kiedyś w tych okolicach? Może orientujecie się czy trzeba uzyskać jakieś specjalne pozwolenie lub wykupić licencje na korzystanie z plaż bądź wód w tym kraju ( Jak ma to miejsce np w Chorwacji). Za wszystkie informacje będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Wysłany: 06-06-2007, 09:52
Super dzięki za info!
Słyszałem Przemek że przy brzegu panuje straszna płycizna czy to prawda? Czy miałeś możliwość robienia nurkowań z brzegu? Posiadasz może link do strony centra nurkowego w którym robiłeś uprawnienia?
Pzdr!
Wysłany: 06-06-2007, 13:39
O kurcze, szczerze mówiąc nie wiem czy mają swoją www, to było jakieś 6,7 lat temu a trafiłem na nich bo byli w hotelu w którym mieszkaliśmy=]
Pamiętam że z brzegu były fajne nurki, raz widziałem żółwia..
Płytko dla mnie wtedy nie było dno spadało na pewno poniżej 20 metrów, ile dalej nie wiem =]
Zaraz jadę nad Hańczę, ale jak wrócę w weekend to poszukam plastiku OWD i spróbuję odnaleźć to centrum =]
Nurkowałam w Cala Mondrago - trochę bardziej na południe od Cala Ratjada - z bazy nurkowej koło hotelu Iberostar club. Płycizny to tam nie było ale najfajniejsze widoki około 20-25 metrów. Pamiętam że było mnóstwo meduz...
widoczków cd:
Porośnięte gąbkami skałki, dużo pięknych rasowych rozgwiazd, różnych rozmiarów groty podwodne w których czaiły sie rybki, dno do głębokości ok 10-12 m pokryte falującym dywanem trawy; ogólnie dosyć dużo rozmaitości na niewielkim obszarze. pozdrawiam
Wysłany: 21-04-2010, 09:29
Chcialem odswiezyc pytanko .. moze ktos byl niedawno i cos mozle polecic? Jakies centra nurkowe ? opinie ? Prawdopodobnie wybiore sie tam w wakacje wiec chcialbym sie zaczac ogarniac z tematem .. z gory dziekuje
Może to mało odkrywcze, ale wybór miejsca pobytu ma spore znaczenie, bo nie wszędzie da się nurkować. Na Majorce tanio można wypożyczyć auto, ale ja nie zdecydowałem się.
Jeżeli nastawiasz się tylko na nurkowanie, to ja na Twoim miejscu pomyślałbym o zwiedzeniu wyspy autobusami + spanie w hotelach niedaleko baz nurkowych. Czyli głównie wyprawa po zachodniej i północnej części wyspy. Jeżeli wybierzesz hotel, to być może będziesz musiał dojeżdżać.
Z miejsc koniecznie wyspa El Toro (przynajmniej jak ja nurkowałem to było tam super).
Mnie ten wraczek ominął. W Palmie do centrum trzeba zapisywać się z wyprzedzeniem. Z tego co pamiętam, to był dostępny dla OWD, ale głowy nie dam.
Rzuciłem okiem na tę mapkę, co Wiesiek01 podesłał, i nurkowałem z bazy Albatros w Cala Minor. Miały być jaskinie, nie wyszło. Jeżeli będziesz gdzieś dalej jechać, to proponuję zadzwonić rano i się spytać, jaka jest pogoda i czy będzie można nurkować w jaskiniach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko